Zobacz pełną wersję : immobilizer odcina zapłon

lukasz351
28-04-2008, 08:29
witam Was serdecznie. Mam ogromny problem. Często zdarzało mi się że wskazówki zegarów (obrotomierza i prędkościomierza) podczas jazdy chodziły w górę i w dół ale jakoś ten mój scorupiak jeździł. Później na gazie nie chciał wejść na obroty ponad 3000 a na benzynie szarpał - nie ważne czy dodawałem gazu czy nie - po prostu szarpał. i tak szarpiąco dojechałem do znajomego mechanika. miał podłączyć pod komputer i zobaczyć co się dzieje. i mówi mi że teraz w ogóle nie może odpalić samochodu -że immobilizer odcina mu cały czas zapłon. że czyścił styki przekaźników bo wszystko pordzewiałe ale i tak nawet pod komputer się nie może podpiąć. mówi że czerwona dioda na środku podszybia migocze i właśnie że ten immobilizer odcina cały czas zapłon. Co mogę zrobić? jak kupiłem samochód dostałem tylko jeden kluczyk do stacyjki. nie mam żadnego czerwonego kluczyka-matki. czy można jakoś ominąć ten moduł? czy wymienić moduł immobilisera? co robić ? pomóżcie. nie mam możliwości dojechania do ASO a poza tym nie wiem czy byłoby mnie na to stać. z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. potrzebuje samochodu a już miesiąc stoi w warsztacie. jestem bezradny.

wtom
28-04-2008, 08:57
jakie auto, rocznik ważny, jaki silnik. jak zardzewiałe to może po powodziowy :fcp3. najpierw immo było na oddzielnym module, później w kompie zaszyte. jak świrowały zegary to wygląda na utopione skrzynki bezpieczników (od tego zacznij), wiązkę silnikową trzeba też sprawdzić.

lukasz351
28-04-2008, 11:40
jest to ford scorpio z grudnia 1994 - ta wersja "wieloryb". silnik 2,0 L 16V. a wiązki to fakt że są w opłakanym stanie ale znajomy czyścił praktycznie wszystkie styki i nadal jest to samo.

wtom
28-04-2008, 11:47
czyszczenie nic nie da. co do rocznika to masz moduł immo oddzielny, ele to problem z elektryką i skrzynkami bezp.

lukasz351
28-04-2008, 12:26
czyli co mogę zrobić? co zasugerować znajomemu by mi to naprawił?? czy ma sprawdzać bezpieczniki i wymieniać?? bo ja mówiąc szczerze nie znam się na tych sprawach.

J@nkes
28-04-2008, 13:18
Wiązkę wymienić na nowa/regenerowaną,a skrzynki bezpieczników rozebrać na części, wyczyścić, zakonserwować i powinno pomóc.

wtom
28-04-2008, 15:20
lepiej kupić skrzynki drugie sprawne, bo czasami jak się rozbierze to zgniłe/zżarte są konektory i nic nie pomoże czyszczenie :fcp2, po drugie regeneracja jest pracochłonna i wymaga przyłożenia się.

Rafał A.(antek)
28-04-2008, 20:45
Immo wywala sie od zwarc. Nie byles samochodem na myjni?? Albo uszkodzony modul immo, albo padł PCM (komputer silnika) bez dobrej wiedzy nikt ci raczej nie uruchomi tego auta. Włacznie z ASO, ktore pewnie skroi majatek. Mozesz probowac podmienic modul immo i PCM, ale radze wczesniej wyeliminowac usterke.

Jak sobie nie poradzicie, zapraszam do mnie, uruchomimy autko. Jak potrzeba dysponuje transportem.

lukasz351
06-05-2008, 07:52
no to jeszcze kilka pytań - czy komputer musi mieć te same numery i oznaczenia jeśli mam go wymieniać?? i drugie pytanko - ile by kosztowała taka naprawa jeśli sami sobie nie poradzimy?? pozdrawiam

lukasz351
06-05-2008, 08:22
czy aby wymienić stacyjkę wystarczy sam wkład czy muszę wygrzebać więcej ?? bo chciałem zmienić wkład ponieważ mam tylko jeden kluczyk a znajomy ma rozbitą sierre i mógłbym sobie wziąć jego wkładkę z kluczykami?? czy też musi być to zmienione w komplecie razem z przewodami i immo?? i czy da się pominąć moduł immobilizera?? czy też jest on w jakiś sposób połączony z komputerem?? mam komputer o numerach 95gb-12a650-fb mle 226. Nie wiem co mam robić kasy zbyt wiele nie mam i z dnia na dzień coraz bardziej się załamuję. zakochany byłem w tym fordzie a teraz wolałbym mieć maluszka byle by jeździł. w tym sierra znajomego jest ten sam silnik - 2.0 16v dohc ale komputer ma inne numery. Może jakby zmienić na tamten komputer przewody i stacyjke to ma szanse to działać?? tam nie ma immo więc ten problem byłby z głowy;) może to wszystko co piszę jest śmieszne ale nie jestem obeznany i łapę się już wszystkiego co może pomóc.

J@nkes
06-05-2008, 10:14
w tym sierra znajomego jest ten sam silnik - 2.0 16v dohc ale komputer ma inne numery.

Na pewno znajomy w sierrce nie ma silnika 2.0 16V bo takie w sierrkach nie występowały, sierry wychodziły tylko w 2.0 8V, a nie sądzę żeby ktoś wstawił silnik od wieloryba do sierrki.

A czy Ty w swoim wielorybi8e masz na pewno silnik 2.0 16V?? bo ludzie maja takie głupie skojarzenia ze jak DOHC to na 100% 16 zaworów, a tak nie jest bo są silniki 2.0 8 zaworowa jak i 16 zaworowe.

Masz taki silnik: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5042761 - tj 16V
Czy taki: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4172765

Widze ze jesteś ze Skierniewic, więc polecam Ci Gorjana z Grodziska Maz. pojedziesz do niego podmienisz kompy i będziesz wszystko wiedział czy chodzi, jak chodzi to kupisz od niego ten komp, stacyjkę i co tam jeszcze potrzeba

lukasz351
06-05-2008, 11:16
na pewno mam 16 V :D

J@nkes
06-05-2008, 11:44
na pewno mam 16 V :D

ale na pewno kol w sierrce nie ma 16V :fcp2

imobilaizera nie odetniesz/zmostkujesz bo jest w kompie silnika, więc raczej pozostaje ci jedynie wymiana tego co potrzeba i doprowadzenie tego do takiego stanu jak powinno być.

wtom
06-05-2008, 17:01
immo jest na module zewnętrznym! a nie w kompie :fcp2

Rafał A.(antek)
07-05-2008, 10:18
co nie zmiania faktu ze tak sobie go nie odetniesz.

J@nkes
07-05-2008, 11:45
bazowałem na podstawie tego tematu http://www.ford-scorpio.pl/forum/viewto ... ki&start=0 (http://www.ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=14142&postdays=0&postorder=asc&highlight=kostka+stacyjki&start=0) ale to na jedno wychodzi, chyba najprościej i najlepiej będzie to zrobić tak jak należy :fcp4

lukasz351
11-05-2008, 15:41
dzięki za wszelką pomoc ale doszedłem do wniosku że jwdnak sami nie damy sobie rady. oddałem do mechanika w Łodzi