Zobacz pełną wersję : [mk2] Jak zdjąć plastik podszybia wewnątrz

Ironhide
01-05-2008, 19:05
Mam problem z demontażem plastiku, który znajduje sie tuż przed sama szybą przednia wewnątrz auta.
Może ktoś ma opis jak go zdemontować bezboleśnie.
Chcę zamontować w nim tweetery.
czekam na pomoc!
Pozdrawiam

Ironhide
05-05-2008, 21:28
Próbowałem znaleźć jakieś zaczepy, albo śrubę mocującą, ale poległem.
Może jednak znajdzie się ktoś, kto wie jak bezproblemowo odkręcić ten plastik?

grzybu
06-05-2008, 06:23
a reszte zdjales ?
chyba schodzi razem z deska rozdzielcza

Ironhide
08-05-2008, 22:04
Może ktoś potwierdzić, ze schodzi z całą deską rozdz.?
Jeżeli tak jest to kicha!

grzybu
09-05-2008, 07:07
btw co do tych tweeterow moze w slupki ??

Ironhide
09-05-2008, 16:59
Słupki też trzeba kroić (dochodzi zabawa żywica itd), albo kupić takie z wykrojonymi otworami (a skąd wiadomo jaki rozmiar otworu będą akurat mieć? - moje tweetery są naprawdę małe)

Miałem nadzieję, że znajdzie się ktoś kto kiedyś zdejmował ten plastik...

grzybu
09-05-2008, 22:02
to moze w lusterka ??

Ironhide
09-05-2008, 22:44
Ok zgodzę się, że w plastik mechanizmu lusterek może da się zamontować.
Problem może być z osiągnięciem odpowiedniego kąta nachylenia tweeterów.
Jest taka ramka montażowa, która pozwala zamontować tweetery w taki sposób żeby nie wystawały - ma jeden problem - montaż tylko pod katem nachylenia 0' do powierzchni montażowej.

Ten plastik pod szybą nadaje się idealnie do montażu tweetów.

Jak jest ktoś, kto wie jak to dziadostwo zdjąć, to niech się podzieli wiedzą i oszczędzi nam wszystkim tej męczarni :)

Broonet
10-05-2008, 15:00
Ostatnio wyjmowałem całe wnętrze z mondeo mkII i potwierdzam, że aby dostać się do tego plastiku trzeba zdjąć całą deskę a i wtedy nie oddzielisz go bezboleśnie od deski bo są tam poprowadzone kanały od nawiewu na szybę.

grzybu
10-05-2008, 16:16
Broonet masz moze zdjecia albo opis zdjecia deski z mondeo mk2 ?
ja sie zastnawiam czy ja zdjac (doswiadczenie z innego auta mam)
ale nie wiem czy dam rade
w tej chwili nie mam w zasadzie nic poza deska slupkami i dachem w samochodzie

robie podloge chce ja wygluszyc wiec i sciane grodziowa bym z checia zrobil

Broonet
10-05-2008, 20:43
Niestety nie mam zdjęć.

Nie ma tam nic skomplikowanego z czym byś sobie nie poradził.

Śruby masz po lewej i prawej stronie deski pod podłużnymi zaślepkami - razem 4 sztuki
Musisz też odkręcić całą obudowę licznika i licznik - śruby pod przyciskiem ogrzewania szyb, zegarkiem i w górnej części osłony nad licznikiem.
Trzeba też zdemontować schowek i konsolę środkową - tam też jest kilka mniej lub bardziej widocznych śrub.

Do tego dochodzi także odłączanie większości włączników, przełączników itd.

Na koniec trzeba się napracować przy montażu gdyż najdrobniejsza, źle spasowana część skrzypi i hałasuje.

Reasumując - ja osobiście nie pakowałbym się w tyle roboty tylko dla założenia dwóch głośniczków.

I jeszcze ... z tego co widziałem ściana grodziowa jest całkiem nieźle wygłuszona w mondeo.

grzybu
10-05-2008, 21:11
ja mam anglika wiec wiem ze chociazby czesc uchwytow mam polamanych
a nie mam schowka i plastikow wokol, calej konsoli srodkowej i obudowy zegarow (zegary nie raz juz wyciagalem)
a wkurza mnie ze prawdopodobnie mam zostawiona dziura po nawiewach za zegarami i stamtad idzie mi dzwiek silnika to mnie mocno dobija
ale skoro jest jak mowisz :fcp12

ja nie robie tego dla glosniczkow tylko dla swojej pozniejszej wygody

Broonet
10-05-2008, 22:12
No skoro już tyle masz zdemontowane to warto poświęcić te kilka godzin i być w 100% zadowolonym ze swojej pracy.

Mnie też cieszy każda drobnostka zrobiona w moim Mondeo ;)

grzybu
12-05-2008, 16:10
a napisz jeszcze czy deska zchodzi z ta rura co idzie w poprzek samochodu czy nie ?

Broonet
12-05-2008, 16:15
Rura zostaje, jest przykręcona po bokach do nadwozia pod tymi podłużnymi zaślepkami tyle że śrubami na torx'a ... ale nawet jak je odkręcisz to są nie małe problemy żeby ją wyjąć ;)

grzybu
12-05-2008, 16:21
a bo wlasnie ja te torxy wykrecalem :D
no to trzeba koncowki do grzechotki znalesc

Broonet
12-05-2008, 16:31
Mogę Ci dzisiaj zdjęcia zrobić jak ta rura wygląda i jak jest zamocowana po zdjęciu deski w angliku bo mam rozebranego ;)

grzybu
12-05-2008, 17:39
prosze zapodawaj
ja wlsnie po bokach rozkrecilem juz sie rusza
ale cos w okolicy nawiewow trzyma to kilka odkrecilem

nawiewy deski sa wcisniete w ten caly mechanizm nawiewow czy tam jescze cos trzeba uskutecznic ??

grzybu
12-05-2008, 19:36
potwierdzam ze nawiewy na szybe zespolone sa z deska i nie ma najmniejszego sensu wstawiac tam tweeterow
najlepiej jednak w slupki wcalenie takie trudne

deska wychodzi bardzo latwo zajelo mi to jakies 20 min i nie trzeba zdejmowac kierownicy
wygluszenie jak dla mnie to takie sobie ale nie zmienie tego bo bym musial cala klime wytargac a to juz za duzo
za to w miejscu dziury po angielskiej klimie mam wladowana wplyte jakas
w piatek lakiernik/blacharz wspawa mi od komory silnika blache pod mechanizmem wycieraczek wiec powinno byc lepiej