Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Chip tuning 1.9TDI a trwałość silnika
grzyp1988 04-05-2008, 22:44 Galaxy 1.9TDI 115km, można w nią zamontować czipa który doda ok 20% mocy silnikowi, czyli miała by wtedy 135km albo i lepiej, (a to już nie mało). I pytanie moje brzmi: czy silnik przy zwiększonej mocy przez czipa nie dostaje (że tak powiem) po tyłku? Czy można śmiało wstawiać czipa i nie obawiać się, czy lepiej sobie darować? Kumpel mi mówił że fabrycznie o ileś % są zmniejszone moce silników na wszelki wypadek i że nic się nie stanie jak o 20% się podniesie moc, ale mnie jakoś nie chce się w to wierzyć, dlatego pytam fachowców naszych vaników.
Śmiało mozna podnieść moć o 20%
Silnikowi nie skraca się żywotności.
Wzrasta moment obrotowy - spada zużycie paliwa.
Radzę zrobić to w znanych renomowanych firmach
zajmującymi się chip-tuningami, najlepiej z hamownią.
Powodzenia.
Jarek G. 05-05-2008, 20:21 W przypadku Twojego modelu nie będzie to chip-owanie ale zmiana mapy w komputerze. Bezpieczne, o ile nie przedobrzysz. Podniesienie mocy o "jeden" stopień (ok. 25%) w zupełności wystarczy i jest bezpieczne. Pozdro.
a co w przypadku 1.9 TDI 130KM (2003)?
tak samo można podkręcać, do ilu, i czy spalanie raczej nie wzrośnie?
może ktoś się orientuje gdzie w Lublinie to fachowo zrobię lub w lubelskiem?
grzyp1988 06-05-2008, 11:38 Dzięki koledzy, w takim razie zaczynam się rozglądać za solidną firmą i będę latał szybciej :D
grzyp1988,
Widzę, że miałeś rozwalony przód w swojej galaktyce, a ja mamproblem z trójkątną przednią boczną szybą (kilka tematów niżej). Odpowiedz mi czy sam składłeś swoją furę, czy robił to lakiernik. Chodzi o mocowanie tej zasranej szybki trójkątnej.
Dzięki
Z tego co ja wiem motory 115 koni mają symbole AUY,
130 koni ASZ - czyli wniosek, że nie są to te same tylko wzmocnione silniki.
Tak więc na logikę jest to mozliwe, że w silnikach 130 koni podniesiono moc do 150.
Stąd na rynku auta ze 150 konnymi motorami.
Poza tym Seat Leon Cupra R (najmocniejszy) z silnikiem TDI fabrycznie ma 150 koni.
grzyp1988 07-05-2008, 20:54 grzyp1988,
Widzę, że miałeś rozwalony przód w swojej galaktyce, a ja mamproblem z trójkątną przednią boczną szybą (kilka tematów niżej). Odpowiedz mi czy sam składłeś swoją furę, czy robił to lakiernik. Chodzi o mocowanie tej zasranej szybki trójkątnej.
Dzięki
Mi to wszystko robił fachowy blacharz, lakiernik, za mocno rozwalony był żebym sam to złożył do kupy. Więc Ci nie pomogę.
Witam. Mam trochę słaby silnik w Galaxy 2004r. bo 90KM TDI. Czy można coś więcej z niego wyciągnąć chip tuningiem? Jak to potem się ma do żywotności (np. turbiny) i spalania paliwa? Bo w katalogu silniki 115KM mają nawet nieco niższe zużycie paliwa jak ten 90KM.
Jarek G. 20-03-2016, 18:23 Możesz mapowiać śmiało. Ja taki silnik też zrobiłem. I przejechałem ze 150 tyś. km.
Bez problemu.
Pozdro.
Za wgranie nowej mapy u mnie trochę sobie liczą. Jak by się sprawował chip box ? Widziałem takie z różnymi nastawami. Prosta instalacja. Co o tym myślicie?
Witam.Jeżeli zależy ci na bezawaryjnej eksploatacji trzymaj się od chip boxów z daleka.Dobra mapa i hamownia,ja robiłem w firmie Godula.Wiadomo że trwałość wielu elementów przy większej mocy będzie krótsza(dwumas,sprzęgło,turbina,skrzynia)Ale masz uśmiech przy wyprzedzaniu każdej ciężarówki.Moja rada nie dodawać więcej niż ok.40Nm.a będzie wszystko długo i dobrze działać.Ile można dodać
?To zależy od kondycji silnika którą najpierw się określa.Powodzenia.
Bump: Witam.Jeżeli zależy ci na bezawaryjnej eksploatacji trzymaj się od chip boxów z daleka.Dobra mapa i hamownia,ja robiłem w firmie Godula.Wiadomo że trwałość wielu elementów przy większej mocy będzie krótsza(dwumas,sprzęgło,turbina,skrzynia)Ale masz uśmiech przy wyprzedzaniu każdej ciężarówki.Moja rada nie dodawać więcej niż ok.40Nm.a będzie wszystko długo i dobrze działać.Ile można dodać
?To zależy od kondycji silnika którą najpierw się określa.Powodzenia.
|
|