Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1993-1996] bardzo niskie zawieszenie i haczenie podwoziem
tommm1234 05-05-2008, 20:14 do modów-użyłem funkcji szukaj i nic takiego nie znalazłem
a więc -mam mondeo mk1 kombi 1.8 diesel.
wszystko byłoby ok, ale mam strasznie nisko zawieszenie.haczę podwoziem na każdym "policjancie" czy koleinie.
mam koła 14-stki (175)...co mozna zrobic aby go podwyzszyc?
w dodatku z przodu mam nisko osłonę miski olejowej i potrafi ona niezle grzmotnąć :D przy dużych prędkościach sypią się iskry więc nieciekawie to wygląda.raz prawie wjechałem w babkę na światłach to dałem po hamulcach i tak wbiło przód ku dołowi że auto podskakiwało na tej osłonie...
czy da coś wymiana kół na większe? a moze lepiej sprężyny?
No to chyba ktos go obnizyl :) Wstaw oryginalne sprezyny i powinien wrocic do normy.
Każdy Mondi jest niski ,ale bez przesady. Możesz zmierzyć prześwit i wtedy porównamy ?Np od miski do podłoża( bo to chyba najniższy punkt)
Zweryfikuj czy nie masz wysłużonych już sprężyn. Też mam kombi, jest na standardowym zawieszeniu i jeżdżę nim czasami prawie jak terenówką. Jest wysoko zawieszony moim zdaniem - przynajmniej kombi. Jak powiedział Jamax, zmierz prześwit.
Dodatkowo napisz jeszcze czy koła nie chowają Ci się za mocno w nadkola. Jeżeli tak to na Twoim miejscu wywaliłbym to zawieszenie co masz ;)
ja mam w mk1 1,8 benzyna sedan tez trochę niższe zawieszenie niż inni z tego co zauważyłem... ale w sumie bez przesady, muszę właśnie tylko uważać z szybkimi przejazdami prze przeszkody no i z dojazdami do krawężników...
początkowo myślałem ze mam po prostu wywalone zawieszenie...
ale po wizycie w stacji kontroli okazała sie ze wszystko jest w jak najlepszym stanie, bez luzów a amorki po 70% a a taka wysokość zawieszenie wynika z zastosowania trochę twardszych i niższych sprężyn i amorków
co później odczułem jeżdżąc innym mondim, bo mój trochę fajniej sie przykleja na zakrętach i lepiej sie zachowuje przy większej prędkości :fcp2
chociaż czasami to przycieranie jest już denerwujące szczególnie przy załadowanym aucie...
moje zawieszenie jak sie okazało zostało zmienione w Dani skąd auto zostało sprowadzone ;)
wiec zobacz na sprężyny amorki itp. czy czasami ktoś tego nie obniżał ??
tommm1234 06-05-2008, 11:13 od tej gumowej osłony miski olejowej mam do ziemi koło 3,4 cm :D a to obniżenie to chyba możliwe...jak go kupowałem to gościu był łysy i miał calibre na podwórku :D czyli albo znizony albo tyle zuzyte sprężyny...dzięki za info-wymienie te sprężyny na nowe
3-4 cm. Hm już na pierwszy rzut oka mało. Dziś zmierzę swojego i dopiszę .Jeżdżenie z tak niskim zawieszeniem to przy naszych drogach ryzyko(i to duże) uszkodzenia miski.Miałem OCTAWIĘ w której miska nisko siedziała i 2 razy wymieniałem miskę ( 2 razy do roku a koszt 1000 zł/szt) :fcp27 Stało sie to przy normalnej jeździe w koleinach. Przytarłem i po misce.
Tam dno miski było aluminiowe( a więc łatwo uszkodzić), Mondi ma ( chyba ) stalową ,ale to i tak ryzyko. :569:
U mnie też haczył to mu wymieniłem opony ze 175 na 185 i jest bez porównania lepiej.
tomiscorpio 06-05-2008, 12:15 jak komus tak nurkuje to ma jakies obcinane sprezyny albo juz wszystko wyjechane od amorow po sprezyny.
Bo przy zalozeniu nizszych sprezyn sa one automatycznie duzo twardsze.
opona 175 na 14 w zaden sposob nie chce powiedziec nic o srednicy kola , rownie dobrze mozna miec 325 zalozone.
tommm1234 06-05-2008, 12:24 czyli jak mam koła 14 stki /175 to wstawienie np.15/185 coś da?
najpierw kolego sprawdź jakie masz zawieszenie bo w kombi były dwa rodzaje:
1. zwykłe
2. nivomat (samopoziomujące) <- w większości takie stosowano
i teraz: jeśli ktoś wcześniej miał nivo i mu padło, to wstawił zwykłe amory bez zmiany sprężyn (tak zwykle robią)! sprężyny do nivo są słabiutkie, bo amorek nivo przejmuje większość obciążenia. założenie więc zwykłych amorów powoduje że dupa rysuje asfalt. w tym przypadku zamienia się kompletami (amor zwykły+ sprężyna do zwykłego)
Jeżeli zaś było od początku zwykłe zawieszenie to po prostu sprężyny klapły i tyle, jedynie co pozostaje to ich wymiana.
tomiscorpio 06-05-2008, 20:33 czyli jak mam koła 14 stki /175 to wstawienie np.15/185 coś da?
no ale nie podajesz profilu opony to co mi po twoich 14 czy 22
opona 185 przy profilu 40 a 70 to tak jak kolo a kwadrat.
2. nivomat (samopoziomujące) <- w większości takie stosowano
czy chodzi Ci o tylne amorki i o ten przycisk obok hamulca recznego ?
mikatt2006 31-08-2016, 21:24 Podepnę pod temat :) mama mondka mk1 kombi i też miałem problem że tył siedział. Nowe sprężyny hd super hiper i d... Pogrzebałem w necie, pojeździłem po szrotach z suwmiarką i kupiłem tylne sprężyny od peugeota 406 kombi. Są centymetr węższe po średnicy ale za to mają drut grubości 14.75 :D . By je zamontować wystarczy ogonek odciąć i pasuje idealnie :)
BTW mam mondka kombi 4x4 z lpg co powodowało 'siedzenie' tyłu okrutnie.
Może komuś pomogłem :)
|