sany02
16-05-2008, 11:54
Witam,
Gdzie jest zawór EGR w Fordzie C-maxie?
Gdzie jest zawór EGR w Fordzie C-maxie?
Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Gzie jest zawór EGR ? sany02 16-05-2008, 11:54 Witam, Gdzie jest zawór EGR w Fordzie C-maxie? wojpek 17-05-2008, 20:56 Mam 2,0 tdci. Padł mi całkiem niedawno. W serwisie do jego wymiany potrzebny był demontaż podszybia ( tak mi powiedzieli) czyli musi sie znajdować gdzieś od strony ściany grodziowej. pozdro marianex100 21-05-2008, 18:05 Witam, Gdzie jest zawór EGR w Fordzie C-maxie? w silnikach 1,6 tdci musisz zdemontować górną i dolną część podszybia oraz zbiornik hamulcowy więccj znajdziesz na Forum Focus Klub Polska w dziale FAQ masz tam obiaśnione wraz z zdjęciami w którym miejscu on się znajduje. zala_z1 11-06-2008, 12:01 Witam trzeba zdjac podszybie w 1.6 i 2.0 ale nie trzeba wyciagac zbiorniczka od plynu tylko go luzujesz na dwoch srubach i sobie wisi na przewodzie,zawor znajduje sie po prawej stronie silnika z tylu jak patrzysz od przodu.Pozdrawiam HYCHLA 12-06-2008, 14:08 Na moim jest napis DENSO :fcp4 Joker007 07-09-2008, 17:48 witam czy samemu można wyczyscic zawor EGR ?? Tez chciałbym to zrobic w moim c-maxie lego_m 07-09-2008, 18:41 a czy po prostu nie da się go zaślepić, tak żeby silnik pobierał tylko czyste powietrze ?? w pasacie 1.9 tdi zaślepili mi zawór EGR i pasacik już nie dymił i lepie silnik ciągnął . Joker007 07-09-2008, 22:58 Moze ktoś z forum zaślepiał już zawór w C-maxie ?? SMUTNYINDYK 15-09-2008, 22:18 Witam wszystkich. Jestem nowym posiadaczem C-Maxa z 2004r. z silnikiem 16 tdci. Podobno zaworu EGR nie można zaślepiać w silnikach tdci bo są sterowane elektronicznie, tak mi powiedziano w[ podobno polecanym nie autoryzowanym] warsztacie od Fordów w W-wie na ul. Szczotkarskiej. Szczerze mówiąc przeraża mnie przeelektronizowanie tych samochodów. Joker007 16-09-2008, 09:35 Wiadomo, że w serwisie Forda tak powiedza. Tak samo powiedza że trzeba wymieniac jak cos to tylko oryginalne czesci itd. SMUTNYINDYK 16-09-2008, 22:40 Ale ten warsztat to nie żadne ASO i koledze w Mondeo z silnikiem ciut starszym[nie tdci] zaślepili EGR przy pomocy jakiejś cienkiej blaszki, a mnie powiedzieli, że w 1.6 tdci nie można bo sterowanie elektroniczne, więc tu potrzeba wypowiedzi kogoś kto ewentualnie w tdci już to wykonał i jeździ. Moja żona w VW 19tdi ma zaślepione i jest dobrze, ale to starsza konstrukcja z 2001r mniej zelektronizowana. steti 17-09-2008, 07:48 EGR w nowoczesnym Dieslu Poradnik: Warsztat Problem: Czy możliwe jest odcięcie (przez zaślepienie) dopływu spalin w silniku forda 2.0TDCI. Nowsze silniki mają zawór recyrkulacji spalin EGR z potencjometrem kontrolującym stopień otwarcia. Mimo iż zawór pracuje (przewód podciśnienia pozostał podłączony) "elektronika" wykrywa błąd. Jest to o tyle ciekawa sprawa, że po przywróceniu stanu fabrycznego błąd nie pojawia się. Pytaniem tym udało mi się wprawić w zakłopotanie parę warsztatów. Liczę więc na pomoc eksperta. Waldemar Wrona -------------------------------------------------------------------------------- Porada: W silniku 2,0 TDCI wyposażonym w zawór EGR z elektrycznym czujnikiem wzniosu, dodatkowym elementem kontrolującym pracę zaworu EGR jest przepływomierz -MAF. W określonych warunkach pracy silnika moduł sterujący żąda otwarcia zaworu EGR, tym samym zmniejsza się ilość świeżego powietrza zasysanego przez silnik-zmianę tą wykrywa przepływomierz. Przy zaślepionym zaworze EGR nie ma zmiany ilości zasysanego powietrza i moduł interpretuje to jako usterkę w sterowaniu zaworu EGR. Po powrocie do stanu fabrycznego usterka nie pojawia się i kontrolka usterki silnika gaśnie. W pamięci modułu jednak pozostaje zapisany błąd możliwy do odczytania przy użyciu przyrządu diagnostycznego. Z poważaniem Robert Grzelec Dyrektor d/s Technicznych Summit Motors Poland Sp. z o.o. Joker007 17-09-2008, 16:10 Znajomy ma Forda Mondeo 2.0 TDCi 130 konnego i jezdzi juz 2 lata na zaslepionym zaworze EGR i jest bardzo zadowolony SMUTNYINDYK 17-09-2008, 19:00 Czyli jaka jest prawda? Da się czy nie? kolopeter 17-09-2008, 19:02 to tak jakby dwa inne silniki. ale moze zawor ten sam:) Joker007 18-09-2008, 14:38 KAŻDY KTO PRACUJE W SERWISIE FORDA MUSI TAK MÓWIĆ , ŻE SIĘ NIE DA I BĘDZIE SZKODZIĆ ŚRODOWISKU. NAJLEPIEJ PRZEKONAC SIĘ SAMEMU;PPP zala_z1 24-09-2008, 18:39 Witam,sa rozne zawory EGR jedne sa na podcisnienie inne sa sterowane elektrycznie,wiec sie zdecydujcie,tam gdzie jest juz elektronika zazwyczaj zapala sie check engine i auto wchodzi w tryb serwisowy co objawia sie strata mocy dotyczy to 1.6TDCI oraz 2.0 TDCI(nie mondeo 2001-2007) Dlatego prosze czytac ze zrozumieniem i zadawac pytania wlasciwe i konkretne. Pozdrawiam Joker007 25-09-2008, 16:05 a jak poznac czy jest na podcisnienie czy elektryczny ?? zala_z1 25-09-2008, 19:30 Witam,jezeli chodzi o twojego C-maxa to byly raczej tylko elektryczne. Joker007 28-09-2008, 09:41 to lepiej dac do przeczyszczenia taki zawór ?? zala_z1 28-09-2008, 11:14 Witam,niewiem czy ktos sie tym zajmuje.Ja zawsze wymienialem na nowy napisz mi numer vin na priv to powiem ci ile kosztuje bo znajomy ma po nizszej cenie warto sie dowiedziec,Pozdrawiam Gabrycha 23-10-2008, 10:59 Analizując wypowiedź steti widać że w nowocześnie wyposażonych silnikach zaślepianie nie jest możliwe. A czy nie przyszło komuś do głowy rozwiązanie trudniejsze ale może skuteczne, ja wpadłem na coś takiego i wrzucam to pod publiczne rozważania, dyskusje: No Więc czemu nie wykonać takiej grubszej podkładki pod EGR do której było by doprowadzane powietrze z turbo sprężarki dodatkowo wykonanym przewodem/kanałem. Ta "podkładka" zaślepiałaby dolot spalin a w to miejsce dawała wlot czystego powietrza i EGR pracując normalnie dodawałby do powietrza powietrze i czujniki przepływu miały by odczyt chyba tak tak jak trzeba. Ciekawe czy by to przeszło - minusem jest oczywiście konieczność wykonywania rozwiązań dedykowanych każdemu typowi jednostki napędowej. Tak swoją drogą to i tak uważam ze najskuteczniejszym i najelegantszym sposobem na EGR jest ChipTunning i polega to po prostu na takiej zmianie softu żeby nigdy EGRa nie otwierało i ignorowało całkowicie odczyty sprawności układu recyrkulacji spalin. Pablito 15-11-2008, 13:33 to lepiej dac do przeczyszczenia taki zawór ?? No właśnie, czy da się się to przeczyścić i będzie OK? Znalazłem adnotację w jednym z testów, że co kilkadziesiąt kilometrów EGR się czyści: http://www.autokomismax2.trader.pl%20%20www.max-max2.otomoto.pl/index.php?sect=info&sub=articles&category=2&artId=11440&page=1 Niby mowa tu o silniku 1.6 tdci ale może innych tez to dotyczy. P.S. Mnie tez nie ominęła "przyjemność" puszczania czarnych chmurek, więc temat mnie dość mocno interesuje ;) Gabrycha 17-11-2008, 07:11 to raczej chodziło o DPF/FAP a nie EGR. i dotyczy to wszystkich co go posiadają i odbywa się to całkowicie samoczynnie bezobsługowo - dopalanie sadzy - więc "bączka sobie puści" pod jednym warunkiem, a minowicie "rozgrzany wydech", w meście na małych odcinkach to nieosiągalne Pablito 17-11-2008, 08:41 W linku, tuż nad zdjęciem otwartego bagażnika jest napisane tak: "Trzeba co kilkadziesiąt tys. km czyścić zawór EGR (...)". anias 02-01-2009, 21:03 zawór znajduje się od wewnetrznej strony komory silnikowej,od spodu.trudny do demontażu i montazu.mało miejsca,najlepiej na podnośniku albo kanał.Ktoś obrotny w ciągu 2-3godz powinien wymienic.też miałem wymieniany.pozdrawiam flame3 03-02-2009, 20:00 ........ Delo 03-02-2009, 20:10 Mam problem z "dymieniem" 2.0 TDCI c-max 2004 rok 127 tyś przebiegu. Dzisiaj został wymieniony zawór EGR. Gdy ruszam z pod świateł to samochód dalej dymi na szaro :( czy EGR sie ustawia po jakimś czasie? Lub czy komputer go jakoś rozpoznaje po czasie? Czy jest to mozliwe? Nadmieniam ze EGR wymieniony na nowy oryginalny, nie zamiennik. Pozdrawiam A jakie miałes objawy że musiałes wymienic Egr ? ( tylko dymienie ) I ile kosztowała wymiana ? flame3 03-02-2009, 20:31 Dymienie na maxa, które na razie pozostało. Przed naprawą samochód zanim odpalił rano to musiałem kręcić z 30 sekund. Teraz jest widoczny wzrost mocy. Koszt ok 1000 pln Gabrycha 04-02-2009, 07:13 problem odpalenia rano - sprawdzić "żarówki" czytaj świece żarowe. dymienie - sprawdzić wtyski czy nie leją, - lambdę czy nie kłamie (steruje wzbogacaniem mieszanki paliwowej, bada poziom tlenu w spalinach, jak zwariowała to leje paliwsko jak wściekły, nie dopala i dymi) - zawalony KAT i DPF = korek w wydechu = mulenie szcz. na wysokich obrotach. - siwy dym - spalananie mokrego paliwa (nie śmierdzi), spalanie oleju (cuchnie) - czarny dym - za bogata mieszanka = za mało powietrza (spr. filtr) lub za dużo paliwa podaje. Sądzę że EGR to był strzał obok tarczy - szukaj dalej. legmar 04-02-2009, 08:55 Witaj flame3 Napisz czy zawór egr wymieniałeś w ASO czy w jakimś zwykłym warsztacie? Ja również miałem podobne objawy jak u Ciebie, wymiana zaworu pomogła, z jednym tylko zastrzeżeniem- TRZEBA ponownie zaprogramować w autku nowy zawór. Sama wymiana zaworu bez jego zaprogramowania WDS'em nic nie da, samochód nadal będzie widział parametry starego zaworu. Pozdrawiam flame3 04-02-2009, 18:46 egr w aso. a z dymieniem to dam znac jutro rano jak mi odpala. jak nic sie nie poprawi to zrobię próbę przelewową wtryskiwaczy. A DPF chyba nie mam (mam w briefie EURO3) podobno miały je C-maxy z euro 4. mój 2.0 tdci Rocznik 2004, przebieg 127 tyś. Gabrycha 05-02-2009, 10:30 No to wygląda na brak DPFa Jeszcze jedno - ZAPIEPRDZIELONE smołą zawory które na zimno ledwie się ruszają i niedomykają się jak należy kiedy trzeba - część paliwa wtedy uchodzi do wydechu i dymi na niebiesko i wali ropskiem z dyszla jak 100 diabłów. Rozruch utrudnoiny bo kompersji nie ma jak trzeba. Właśnie ktoś o tym tu pisał w innym wątku - że czyścił zawory bo smoła byla. Koszty to robocizna i uszczelki wszelakie - i teraz problemy odeszły w niebyt. To tylko propozycja - i wcale tak nie musi być - ale możliwe. że to właśnie tak. Pablito 05-02-2009, 14:55 Tydzień temu byłem a ASO i pytałem o koszt wymiany EGR. Sam zawór to koszt prawie 800zł i robocizna ok.300zł. Usłyszałem też zastrzeżenie, że stary EGR zostaje w ASO. sterowiec68 05-02-2009, 16:27 To normalna procedura którą stosuja serwisy z niektórymi częsciami. Stare są oddawane do regeneracji a potem wracaja jako nowe. Tak jest też np. z alternatorami.Stosuje się to w celu obniżenia kosztów. Można nie oddać, ale z tego co wiem wtedy dana część kosztuje drożej. kolopeter 05-02-2009, 18:36 taki kij ma dwa konce. nie ma czesci uzywanych w aternatywnych serwisach w takim przypadku, bo wszystko wraca do producenta. zatem taki egr czy alternator musisz kupic nowy lub ze szrotu . choc moze i to dobrze ,bo nie ma pozniej problemow typu: dzialal 2 dni i juz nie dziala, czy to moze kolo zapasowe ? Julinek 07-02-2009, 18:24 Witam, Mam tego typu pytanie. W samochodzie, który chcę kupić komputer wyłapał taką usterkę: zakleszczony zawór EGR, który w ASO powiedzieli, że należy wymienić (koszt około 1100 pln). Jeśli możecie mi powiedzieć jak groźna jest ta usterka i ile ewentualnie kosztuje jej naprawa nie w ASO i czy jest to możliwe, żeby nie w ASO oraz jaka jest wtedy róznica w cenie :fcp3 . Bardzo proszę o jakieś wskazówki, bo jestem bliski zdecydowania się na furę, ale nie wiem tylko co z tym fantem począć, bo całą kasę, którą udało mi się wynegocjonować u właściciela jeszcze przed wizytą w Fordzie musiałbym oddać do ASO :fcp25 . sterowiec68 07-02-2009, 19:05 Cena zaworu (nowego) raczej nie będzie sie różnić w nieautoryzowanym warsztacie od tego w ASO,ponieważ jak już przeczytałeś i tak muszą brac go od producenta. Chyba ,że ktoś bawi się w regenerację ale wątpie. Zostaje używka ale odradzam. Jeśli masz zamiar jeździć tym autkiem to zrób go raz a dobrze. W ASO napewno przepłacisz za robociznę. bo całą kasę, którą udało mi się wynegocjonować u właściciela jeszcze przed wizytą w Fordzie musiałbym oddać do ASO . Jak napisałeś było to przed wizytą w Fordzie. Więc...do dzieła,Kolego. Teraz dopiero masz pole do popisu. A tak swoją drogą jeździłeś już tym autkiem ? Nie ma żadnych dziwnych objawów ? Julinek 08-02-2009, 02:10 Jechałem jako pasażer i to przez maks 5 km więc nie zauważyłem żadnych objawów co nie znaczy, że ich nie ma. Jeśli możesz napisać to przybliż jakie to mogą być objawy, o jeśli mógłbym prosić Ciebie lub kogoś innego z forum by mi napisał jak groźna jest ta usterka :fcp13 sterowiec68 08-02-2009, 10:05 Akurat w tym przypadku na szczęście nie jestem praktykiem jesli chodzi o objawy :fcp2 . To co wiem jest to raczej wiedza wyczytana ale napewno autko więcej kopci,z opóźnieniem reaguje na pedał gazu czyli poprostu muli,potrafi gasnąć na niskich obrotach. A czy groźna jest ta usterka....Taka jak każda kiedy coś pada. Jeździć się z tym nie da. flame3 08-02-2009, 13:02 ja bym Ci odradzał, kupiłem uzywanego C-maxa i już miesiąc się borykam z naprawami, wymieniłem EGR na nowy a auto jak kopciło tak kopci... Ten sprzedający pewnie dlatego auto sprzedaje. Zobacz czy przy przyspieszaniu leci czarna chmura dymu z tyłu z rury, jak tak to ja bym nie brał. sam sie w to wkopałem. radzio_s 14-02-2009, 12:48 EGR zaślepiony miedzy zaworem EGR a blokiem włożyłem blaszkę. Efekt piorunujący. Musiał mi już dawno niedomagać ale przyzwyczaiłem się że z dołu nie jedzie. Teraz jest zupełnie inaczej, ciągnie równo jak powinien od 1500 do samej góry. Więc jeśli ktoś narzeka na dużą turbodziurę lub ma efekt podobny do mojego to polecam zaślepić . Nic się nie dzieje złego poza tym że auto bardziej truje srodowisko. Jak bardzo dowiem się na przeglądzie za miesiąc.Specjalnie poproszę o wnikliwą analizę. serpentyna 14-02-2009, 22:52 EGR zaślepiony miedzy zaworem EGR a blokiem włożyłem blaszkę. Efekt piorunujący. Musiał mi już dawno niedomagać ale przyzwyczaiłem się że z dołu nie jedzie. Teraz jest zupełnie inaczej, ciągnie równo jak powinien od 1500 do samej góry. Więc jeśli ktoś narzeka na dużą turbodziurę lub ma efekt podobny do mojego to polecam zaślepić . Nic się nie dzieje złego poza tym że auto bardziej truje srodowisko. Jak bardzo dowiem się na przeglądzie za miesiąc.Specjalnie poproszę o wnikliwą analizę. Witam. Czy dużo jest roboty z zaśliepianiem??? Da rade zrobić w warunkach garażowych??? Pozdrawiam :fcp9 radzio_s 15-02-2009, 14:36 tak do radę podaje linka do opisu jak to zrobić do innego forum ale wymagana jest rejestracja. http://forum.focusklubpolska.pl/viewtopic.php?t=16136 kontaktowałem się osobą która robiła ten opis i od czasu zaślepienia jest ok więc chyba można zaślepiać serpentyna 21-02-2009, 11:30 tak do radę podaje linka do opisu jak to zrobić do innego forum ale wymagana jest rejestracja. http://forum.focusklubpolska.pl/viewtopic.php?t=16136 kontaktowałem się osobą która robiła ten opis i od czasu zaślepienia jest ok więc chyba można zaślepiać Pytanie do radzio_s: Jesteśmy ciekawi czy coś się dzieje po zaśliepieniu. A moze inne osoby mają doświadczenie. Pozdrawiam rafus22 21-02-2009, 13:32 czarna chmura dymu z tyłu z rury na zimnym silniku czy ciepłym???? radzio_s 21-02-2009, 18:24 serpentyna nic się nie dzieje złego przejechałem już tydzień i 400 km wszystko ok auto jak nowe cholera dawno mi niedomagał szarpał, moc nie przyrastała liniowo a ja jeździłem i myślałem że to tak ma być teraz znowu daje radość z jazdy serpentyna 21-02-2009, 20:22 serpentyna nic się nie dzieje złego przejechałem już tydzień i 400 km wszystko ok auto jak nowe cholera dawno mi niedomagał szarpał, moc nie przyrastała liniowo a ja jeździłem i myślałem że to tak ma być teraz znowu daje radość z jazdy Witam ponownie. Nie czekając na opinnie dziś wieczorem zaślepiłem EGR. Jazda testowa pokazała, że silnik lubi czyste powietrze :fcp1 . Jest znaczna poprawa :fcp1 na dole obrotów 1200-1800 obrotów/min. Zaskoczyło mnie ilość syfu w układzie dolot-EGR :fcp5 . Jak pojawią się skutki uboczne :fcp9 to dam znaka na forum. Przy okazji prac okazało się, mam uszkodzoną poduszkę silnika. Zrobiła się dziura i wycieka olej. Czeka mnie wymiana. Pozdrawiam :fcp29 . flame3 13-03-2009, 19:27 problem odpalenia rano - sprawdzić "żarówki" czytaj świece żarowe. dymienie - sprawdzić wtyski czy nie leją, - lambdę czy nie kłamie (steruje wzbogacaniem mieszanki paliwowej, bada poziom tlenu w spalinach, jak zwariowała to leje paliwsko jak wściekły, nie dopala i dymi) - zawalony KAT i DPF = korek w wydechu = mulenie szcz. na wysokich obrotach. - siwy dym - spalananie mokrego paliwa (nie śmierdzi), spalanie oleju (cuchnie) - czarny dym - za bogata mieszanka = za mało powietrza (spr. filtr) lub za dużo paliwa podaje. Sądzę że EGR to był strzał obok tarczy - szukaj dalej. EGR wymienony - dalej kopcił lekko lepiej odpalał Wymieniona wiązka cała od świec (kabelki) odrazu odpala a co do kopcenia to jest o wiele lepiej, ponieważ rano już nie robi zasłony dymnej przy odpaleniu, jednak przy ostrym przyspieszaniu na gorącym silniku (80 - 90 st) widać z tyłu jakąś chmurkę jasną i nie wiem czy tak ma byc? :) czy wogóle nie powinien z siebie nic wydobywac jak jest juz cieply? kolopeter 13-03-2009, 21:45 popatrz na inne auta . maja tak samo , a nawet bardziej szaro Gabrycha 16-03-2009, 07:42 No nie - nie mogę - BEZDYMNIE to spala się chyba tylko WODÓR a auta jak do tej pory brykają na WegloWodorach rafinowanych(oczyszczanych) i wzbogacanych. Nawet na LPG auta dymią choć bardzo mało i rzadko. Koyot. 16-03-2009, 16:10 Gabrycha no jeszcze zapomniales o pojazdach akumulatorowych one tez nie dymią ;) pozdrowionka kolopeter 16-03-2009, 18:25 ale ,zeby je naladowac , to i tak gdzies sie musi dymic. Koyot. 16-03-2009, 19:46 no to tym tropem idac to zeby w ogole cos wydobyc to sie musi dymic hihi :) matgolab 16-06-2009, 06:44 PJesteśmy ciekawi czy coś się dzieje po zaśliepieniu. A moze inne osoby mają doświadczenie. Pozdrawiam Witam serdecznie.. Wczoraj zaślepiłem EGR w moim C-maxie bo już nie odpalał wogóle, a jak odpalił to po minucie gasł :/ Po zaślepieniu efekt piorunujący - brak jakichkolwiek problemów zarówno z odpalaniem jak i z jazdą, ale p-o przejechaniu około 10km zonk - zapaliła się kontrolka CHECK ENGINE (taki pomarańczowy silnik). Na razie będę jeździł, bo nie mam czasu znów grzebać.. ale w sobotę chyba wyczyszczę ten zawór, bo raczej z tą kontrolką nie wypada długo jeździć.. Jak uważacie?? Pozdrawiam!! matgolab 20-06-2009, 17:50 Dziś znów próbowałem zaślepić EGR jenak blaszką z dziurkami tak, aby wytwarzane tam było podciśnienie i żeby nie było lampki check engine, jednak po odpaleniu wciąż się świeci :/ przejadę się zaraz tak, aby silnik złapał temperaturę i aby zaczął sterować zaworem ERG. O efektach poinformuję później.. Chciałem tylko spytać, czy ta kontrolka powinna zgasnąć samoistnie, czy też trzeba jechać do zakładu i ją wyłączyć komputerowo?? lukkrak25 07-07-2009, 14:24 Witam. U mnie silnik bardzo szarpał od 1000 do 2000 obr. Tak bardzi że pojawiał się błąd układu sterowania silnika. Zaślepiłem egr - jak ręką odjął. A teraz mniej przyjemnie: pierwdze 10 km bylo ok. Potem trasa 170km palil sie chek, kolejne 100 było ok, po czym pali sie do dzis. Z objawów nie pożądanych to żadko ale czasami przez ok 2s sie wolniej zbiera, ale to bardzo żadko. Przed zaślepieniem komp nigdy nie pokazal spalania mniejszego niz 7,4l, a teraz nawet schodzi do 5,5 przy dosc ciężkiej nodze. W wolnej chwili może go spróbuję przeczyścić. I trzeba cos wymyślić żeby ta kontrolka się nie świeciła;) Dodam że auto ma 125kkm przebiegu i jest z 2004 roku. 2.0TDCi Koyot. 07-07-2009, 15:43 matgolab swiecic sie bedzie tak dlugo dokad nie skasujesz bledu. to ze w blaszce zrobiles otwor nic Ci nie da i lampka sama nie zgaśnie. Joker007 08-07-2009, 09:21 witam. dzisiaj bede tez zaslepial dam znac co i jak pawkrzem 08-07-2009, 11:48 Ktoś już proponował, żeby zamiast grzebać przy zaworze zmienić oprogramowanie w kompie tak aby nie otwierał tego EGR. Lub jeżeli chcemy pogrzebać to może wypuścić te spaliny za zaworem do atmosfery. I wtedy zawór działa, spaliny normalnie przechodzą i za zaworem zamiast do kolektora dolotowego wylatują na zewnątrz. Należałoby wstawić jakiś trójnik pomiędzy zaworem a kolektorem zaślepiony od strony kolektora. Pytanie jaki będzie hałas gdy ominiemy układ wydechowy. Koyot. 08-07-2009, 12:05 mysle ze rozwiązanie z bocznym ujsciem nie przejdzie bo jednak czujniki np sonda lambda wykryje to ze spaliny nie dostaja sie ponownie do cylindrów. mysle ze c-max nie jest taki glupi haha matgolab 21-07-2009, 17:59 A ja ostatnio wyczyściłem ten zawór :D:D wieczorkiem wrzucę parę fotek ;-) HYCHLA 22-07-2009, 20:16 Siemka. Kolego matgolab gdzie te foty??? DAREK MONDEK 22-07-2009, 21:13 czekamy na foty, i własne uwagi a w miedzy czasie pomoc w linku http://forum.focusklubpolska.pl/viewtopic.php?t=16136 grabber 23-07-2009, 07:56 To ja tylko swoje dwa grosze dodam i zacytuje jedną z moich odpowiedzi na post na temat EGR'u >> "Jeśli chodzi o EGR to tak mi tłumaczono w ASO gdzie spędziłem wiele wiele czasu, ale nie jako pracownik ;P tylko jako ofiara braku mocy samochodu (max prędkość 140 km/h a na hamowni wyszło 75KM). Sugerowałem różne pomysły i pytałem się ich o wszystko... i tak właśnie mi powiedziano o EGR... iż w przypadku zacinającego się EGR'u zawór nie domyka się on do końca na wyższych obrotach i samochód jeździ cały czas na spalinach stąd też możliwy brak mocy. Powiedzieli że zamknięty jest przy odpalaniu, natomiast już na pracującym silniku na wolnych obrotach jest otwarty i puszcza ponownie spaliny do przepalenia. I w sumie zauważyłem po zatkaniu EGR'u iż silnik pracuje głośniej oraz łapie szybciej temperaturę na wolnych obrotach. PS. Kurcze...tchnąłeś mnie trochę tym EGR'em (nie mój honor ale niezmierna ciekawość) i zaczytałem się trochę na forum Passata na temat EGR i zacytuje jednego z użytkowników piszącego w trakcie tamtej rozgawory "Podsumowując moją wiedze wyniesioną z tego postu: (FORUM VW PASSAT - EGR czyli zawór recyrkulacji spalin) - EGR zawraca cześć spalin spwrotem do cylindrów co powoduje zmniejszenie temperatury spalania i czystrze spaliny (pomimo iż wracają gorące sopaliny teperatyra w cylindrze jest mniejsza) -jest to wymysł ekologów, ale jeśli działa prawidłowo niech sobie działa -działajacy EGR robi syf w dolocie więc trzeba to co jakiś czas przejżeć i wyczyścić Teraz moje wnioski i jeśli sie myle prosze o korekte -uboższa w tlen mieszanka ma niższa temperature spalania więc sie tłoki, pierścienie, zawory mniej zurzywają -przekierowanie cześci spalin do dolotu, powoduje to mniejszą ilość spalin trafiajacych na turbine co powoduje jej lekkie opóźnienie załaczenia turbiny przy gwałtownym wciśnieciu gazu i w rezultacie gorsze osiągi w dolnym zakresie obrotów -piszemu w tym poście o dymieniu z rury wydechowej, o ktore dymienie chodzi bo diesel dymi lekko jak sie w wolnych obrotach gwałtownie gaz wcisnie i jak się silnik kończy przy wysokich obrotach. To drugie zawsze bedzie, a to pierwsze wnioskuje ze sie moze zmniejszyć po zaślepieniu EGR." Więc sam wnioskuje teraz i myślę że da to trochę do zastanowienia iż - Sprawny zawór EGR najlepiej zostawić w spokoju. - Zatkać można gdy będzie uszkodzony a nam brakować będzie funduszów na nowy... - Może i daje jakiś tam 1% lepszej dynamiki na mniejszych obrotach ale za to silnik cały czas musi pracować na bogatszej mieszance" m-cin 23-07-2009, 09:54 T -uboższa w tlen mieszanka ma niższa temperature spalania więc sie tłoki, pierścienie, zawory mniej zużywają Zawsze mnie uczyli, że uboższa mieszanka (czyli z większą ilością powietrza niż stechiometryczna) daje wyższą temperaturę spalin (stąd np. dwusuwa można w ten sposób zatrzeć). Pozdrawiam m-cin Koyot. 23-07-2009, 11:15 no ja bym sie tu przyłączył i zgodzil mniejsza ilosc paliwa lepsze spalenie calego paliwa i wyższa temp. christiano1986 23-07-2009, 19:00 Czy moze ktos podpowie gdzie jest ten zawór i jak sie do niego dostac? Pozdrowionka rojber 23-07-2009, 19:28 Czy moze ktos podpowie gdzie jest ten zawór i jak sie do niego dostac? Pozdrowionka A czytałeś temat od początku ???:evil: christiano1986 25-07-2009, 11:58 moze muglby ktos w trybie ex-pres podzuciac jakies fotki zaworu egr i popdpowiedziec jak go czyscic...marny ze mnie mechanik ale ide probowac...z gory dziekuje i pozdrawiam HYCHLA 25-07-2009, 16:46 Siemka. Kolego christiano1986 fotki to dopiero po demontazu podszybia mozna trzaskac...wycieraczki tez sciagnac trzeba. Jak juz sie z tym uporasz to zagladasz za silnik (z tylu) blisko scianki grodziowej zobaczysz takie cos z napisem Denso.... Sciagasz caly egr z chlodnica gazow... odlaczajac wczesniej wszystkie rurki, zatrzaski i elektryke. Zanim zaczniesz czyscic, zaopatrz sie najlepiej w malutki wyciorex np. taki do czyszczenia maszyn do kawy albo miekka szczoteczke do zebow, ON i dobrze by bylo miec nowa uszczelke (patrz rys. 9D476). Jak juz bym sie z tym paplal to odrazu swiece zarowe bym sprawdzil siedza pod zaworem. A dalej to juz jazda do polerki i skladanie tego z powrotem do kupy. KRisoo 28-07-2009, 19:46 Witam.W zeszłym tygodniu po długim analizowaniu Waszych porad co do zaworu EGR postanowiłem zabrać się za jego wyczyszczenie. Wszystko przebiegało bez problemowo az do momentu gdy wykręciłem szpilki trzymające zawór. Otóż wypadła mi ta blaszana podkładka i zginęła w czeluściach silnika.Na szczęście po jakimś czasie udało mi się ją zlokalizować. Zatem trzymajcie ją pod kontrolą podczas odkręcania!!! Niestety koszmar zaczął się podczas składania wszystkiego. Wszystko przebiegało sprawnie i szybko aż do momentu zakładania górnego elementu podszybia. Przy wkładaniu jej pod szybę i dociśnięciu pękła mi szyba i to w taki sposób ze musiałem ją wymienić. Oj zabolało to mój budżet domowy!!! Wiem że teraz odezwą się głosy krytyki że nie fachowo itp. ale piszę to abyście uważali przy tej czynności bo wygląda na to że szyby te są nader kruche. Pozdrawiam LapBeer 28-07-2009, 20:31 A czy mógłby kolega KRisoo napisać czy przeczyszczenie odniosło jakieś pozytywne skutki? Jakie były wcześniejsze symptomy przed przeczyszczeniem EGR-a? Pytam bo też borykam się z problemami i wszystko wskazuje u mnie właśnie na zapchany EGR. A co do szyby to współczuję ;-) KRisoo 29-07-2009, 09:19 Przede wszystkim denerwowało mnie to że np.po redukcji biegu na dwójke przy ok. 1000 obr/min nie wkręcał sie na obroty i zajmowało mu to strasznie dużo czasu. Po przeczyszczeniu EGRa ( a był dość mocno zanieczyszczony) niby jest poprawa ale też nie do końca mnie ona satysfakcjonuje. Przesiadłem sie z benzyniaka i teraz nie wiem czy szukać dalej czy po prostu jest to taka charakterystyka pracy tego motoru.Może po przyjeździe z urlopu zdecyduje sie na zaślepienie. Pozdrawiam Gabrycha 29-07-2009, 09:27 No to KRisoo musi troszkę wziąć na uspokojenie - ten motorek lubi śmigać od 1500 do 3500 poza tym to szkoda "oktanów/cetanów" a i tak najlepiej idzie od 1800 do 3000. Benzynka jest bardziej elastyczna i ma większy zakres. HYCHLA 29-07-2009, 19:00 Siemka. Szyba musiala byc gdzies zarysowana ze tak poszla! KRIsoo daj nam maly update ile wstawienie nowej szyby kosztowalo. Co do reakcji na pedal gazu to pamientam duza poprawe po przemyciu przeplywki. Poszukaj na forum gdzies bylo na forum... Tu...http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=70582 KRisoo 29-07-2009, 20:20 Co do szyby ,też wydaje mi się że musiała być już "naruszona" skoro pękła w taki sposób. Otóż koszt wymiany szyby czołowej, podgrzewanej oraz z sensorem deszczu to koszt wahający się od 1250-1500 pln( cena z montażem w Krakowie i szyba zamiennik). W serwisie powiedziano mi za tę usługę ok 2500. Szczęście w nieszczęściu kolega pracujący w Fordzie załatwił mi oryginalną szybę fordowską która ponoć kosztuje ok.2300 za 1000 pln +montaż 120. Zatem koledzy uwazajta na szybke bo to kosztowna sprawa. Joker007 02-08-2009, 10:34 Gdzie tak drogo szukałeś tych szyb ?? Ja wymieniałem w swoim to kupowałem przez allegro gosciu z Poznania i przywiozł mi na slask piekna oryginalna Forda Solar + Sesnor + Podgrzewana. Wprawienie 170 zł z nową gumą i całość mnie wyszła 650 zł :) nubus 11-08-2009, 12:47 Koledzy i jak pali się check na liczniku po zaślepieniu EGR w 1,6 tdci czy nie? pozdrawiam nubus 15-08-2009, 23:27 Kurcze i nie wiem czy zaślepiać...:( Otosiu_CMax 16-08-2009, 08:25 Powiedzcie, bo chyba się trochę zgubiłem.. ..czy jeśli EGR do naprawy/ czyszczenia/ zaślepienia, to wtedy: ..puszcza dymek, ale i jest spadek mocy? Pytam, bo np. na autostradzie u mnie nie mogę przekroczyć 140.. spadek mocy jest bardzo wyczuwalny:-( nubus 17-08-2009, 06:42 czasami jest tak że moc spada.....i do tego jeszcze dymi, ale niestety moze byc kilka powodów takich zachowań:( ja zaślepiam jutro swojego ponoć nie zapala się check rozmawiałem z gościem co to zrobił już kilka lat jeżdzi. griva 17-08-2009, 07:11 Witam, mam pytanie, czy zamiast zaslepiac sam zawor, nie moznaby zaslepic tylko wejscia do kolektora dolotowego? Z tego co rozumiem, spaliny z zaworu dochodza do kolektora gdzie spotykaja sie z powietrzem z turbiny. Pytam bo, zaslepienie tej rurki ktora idzie gora silnika jest banalne tuz przy kolektorze i nie trzeba dotykac podszybia. nubus 18-08-2009, 10:13 według mnie jak najbardziej:) Otosiu_CMax 20-08-2009, 07:11 A ja się dowiedziałem po diagnozie w ASO, że moje dymienie i spadek mocy to nieszczelny układ dolotowy .. mam dziurę w rurze dochodzącej do układu (czy jakoś tak;-)).. w przyszłym tygodniu jadę to do nich robić.. ponoć już wszystko ma być git:-) Gabrycha 20-08-2009, 08:03 było o tym DUŻO i często - rurka jest dość droga jak chodzi i cenę "głupiej" rurki. są tacy co to ją spawnęli i jeżdżą i tacy którym się to nie udało i wymienili. No to pochwal się ile Ci "zaśpiewali" za tę przyszłą naprawkę? HYCHLA 20-08-2009, 16:24 Siemka. Typowa awarja w C-maxie. Spadek mocy i kopciuch sie robi z niego. Otosiu_CMax 23-08-2009, 22:24 było o tym DUŻO i często - rurka jest dość droga jak chodzi i cenę "głupiej" rurki. są tacy co to ją spawnęli i jeżdżą i tacy którym się to nie udało i wymienili. No to pochwal się ile Ci "zaśpiewali" za tę przyszłą naprawkę? ...zostawiłem już zadatku 50 złociszy, a za wszystko mam zapłacić 300 zł :-) ...chociaż fakt faktem, że za diagnozę mnie skasowali na 135 zł.. ..ale robię to w ASO, więc spodziewam się, że już wszystko będzie ok. Sieno 25-08-2009, 07:03 Mam pytanko związane ze spadkiem mocy. Czytając wszystkie posty na temat tego sławnego EGR dochodzę do wniosku że chyba to mnie też dotyczy, lecz nie wiem czy na pewno. Moje objawy są następujące. Autko nagle zaczyna tracić moc, silnik nie kręci się więcej niż 3 tyś obr/min i czasem zgaśnie(znajomy mechanik twierdzi, że to przepływomierz - nie wiem czy ma rację). Po zdechnięciu silnika i odpaleniu ponownym zwykle jest to samo ALE po zgaszeniu motora i zapaleniu ponownym wszystko wraca do normy. Jakaś kurde magia. Chyba tylko serwis pomoże bo na zapchany filtr paliwa to mi nie wygląda. Tak na marginesie pojechałem z tym do forda MULTEXIM w Katowicach (największy serwis i salon forda na Śląsku) i jakiś kolo (prac. serwisu) w związku z tym, iż nie było wolnego człowieka i kompa do diagnozy poprosił bym wjechał do bramy serwisowej by zobaczyć czy nie mam jakiejś banalnej usterki lub wycieku oleju. Miał sugestię że może zapowietrzył się układ paliwowy ale co mnie szokło ,nie wiedział gdzie jest filtr paliwa. Na szczęście mu go pokazałem haha. Fajne mamy serwisy co nie. Pozdrowionka P.S. Powoli mnie zaczyna irytować ten samochodzik, bo jazda nim jest droższa niż na benzynę. Więcej wydaję na części i serwis niż zaoszczędzę na spalaniu :(. Może pora wrócić do japońskiej myśli technicznej bo ta europejska jest do dupy. 1szejker 26-08-2009, 14:27 Witam. Niedawno podpięcie pod komputer pokazało błąd "zakleszczony zawór EGR". Prawdę pisząc spodziewałem się tego bo czasami (nie zawsze) w granicach 1800-2000 obr. odczuwałem spadek mocy - wręcz jakby samochód zwalniał. Po dodaniu gazu od 2000 obr szedł normalnie. Do tego ostatnio szwagier, który jechał za mną zauważył że co jakiś czas puszcza dym ( pewnie jak dodawałem gazu w chwili gdy tracił moc). Do rzeczy zatem. Serwis oczywiście jako procedurę standardową, poza skasowaniem błędu, stosuje wymianę zaworu EGR. Naczytałem się już troszkę tu na forum i na forum Focusa o zaślepianiu i czyszczeniu EGR. Dziś zatem zabrałem się do pracy i po męczarniach, głównie przy wyjęciu zaworu z całą rurą, oto co zobaczyłem (szkoda że nie zrobiłem zdjęć) Zawór o dziwo nie był zawalony syfem. Ot normalny nalot, natomiast rura doprowadzająca przez cały ten syf zmniejszony miała przekrój o co najmniej 25%. !!! Oczywiście wszystko przeczyściłem ile się dało i skręciłem jak wcześniej było. I TERAZ NAJLEPSZE !! Odpalam autko, pochodził może z 10 sek a tu magla dwa krótki zgrzyty jeden po drugim. Potem silnik dalej pracował OK. To mniej więcej tak jakbym próbował wrzucić bieg bez sprzęgła. Myślałem nawet że może jakiś klucz został pod maską ale raczej nie. Nic nie brakowało. Zresztą to był taki odgłos że klucz musiałby chyba wpaść do silnika !! Posłuchałem go jeszcze trochę, pojeździłem i nic wszystko OK. Spadku mocy we wspomnianym wcześniej zakresie obrotów nie wyczuwam. Dodam jeszcze, że aby wyjąć całość na zewnątrz musiałem porozpinać kilka wtyczek. Jestem pewny, że wszystko połączyłem. Od tego momentu zrobiłem może 20 km i jest wszystko OK. Cicha, równa praca, ładnie wchodzi na obroty od ok 1500-1700 obr. Macie jakieś skojarzenia co to mogło być!? Otosiu_CMax 26-08-2009, 22:06 ...zostawiłem już zadatku 50 złociszy, a za wszystko mam zapłacić 300 zł :-) ...chociaż fakt faktem, że za diagnozę mnie skasowali na 135 zł.. ..ale robię to w ASO, więc spodziewam się, że już wszystko będzie ok. Zapłaciłem 50 zł + dzisiaj 350 ( bo doszły żaróweczki na wymianę ) i mój Max'ymilin uzyskał moc :-) ...ach, już zapomniałem jak on się pięknie zbiera :-) sw.wilq 05-03-2010, 11:05 Hej, A gdzie w Łodzi go robiłeś... mi za wymianę zaworu zaśpiewali blisko 1K - części + RBH. Zaślepiałeś zawór, czy wymieniałeś na nowy? matgolab 10-03-2010, 10:26 Przepraszam, dawno mnie nie było ;o] co do fotek, to wrzucę, ale powiem, że czyszczenie praktycznie nic nie dało.. Zawór znów się zapchał. Zaślepiłem go ale znów mi kontrolka się świeci.. myślę, że po zaślepieniu zaworu, trzeba by zostawić go w pozycji otwartej, wtedy powinno być ok, ale moje pytanie jest takie: zaślepkę wkładacie PRZED zaworem, czy ZA nim, bo ja wsadziłem ZA zaworem.. jak znajdę te zdjęcia, które obiecałem wcześniej, to je dodam.. SMUTNYINDYK 10-03-2010, 17:21 Zawór sterowany jest elektronicznie, więc gdy nawaliła jego elektronika[ ta w jego wnętrzu] to czyszczenie nic nie da. niuniek24 10-03-2010, 18:55 http://nubira.autokacik.pl/lektury/egr/egr.html SMUTNYINDYK 10-03-2010, 19:09 niuniek24-to są zawory starszego typu, sterowane podciśnieniowo[ tak było m.in. w starszych Volkswagenach], teraz niestety robią już wszystko w oparciu o elektronikę, a szkoda bo te podciśnieniowe można było zaślepiać na luzie. siennik 11-03-2010, 19:35 Panowie pomóżcie bo nie wiem co robić. Kupiłem w styczniu c-maxa 1.6TDCI z 2003 roku i zaczęły sie moje kłopoty. Nie będę wspominał o wymianach żarówek bo to normalka, nie będę pisał że akumulator padł na mrozie bo to też mogło sie zdarzyć bo to też normalka. Najgorsze zaczeło się w połowie lutego jak usłyszałem sygnał dźwiękowy ostrzegawczy i zapaliła się czerwona lampeczka na tablicy rozdzielczej a na komputerze wyświetlił się napis "uszkodzenie układu silnika" i auto straciło swoją moc o przynajmniej o połowę. Obroty na biegu jałowym po naciśnięciu pedału gazu tylko do 3tys, a auto bardzo wolno jest w stanie rozpędzić sie max do 80km/h. Od razu podjechałem do człowieka, który ma komputer podłączyliśmy i wywaliło z 10 błędów miedzy innymi spalenie jednej świecy żarowej (dodam że mimo mrozu -20 stopni auto nie miało problemów z odpaleniem), uszkodzenie czujnika temperatury i kilka innych. Człowiek od komputera powiedział, że te błędy mogły wyskoczyć po tym jak wysiadł kompletnie akumulator. Wykasował błędy kazał się przejechać 1-2km i zobaczyć co się stanie i do niego wrócić. Tak zrobiłem wywaliło znów tą samą informację na tablicy rozdzielczej podłączyliśmy komp i pokazało tylko spaloną świecę żarową. Mechanior powiedział że nie wie co jest grane ale świeca nie powinna tak zamulać auta. Pojeździłem tak trochę w międzyczasie szukając jakiegoś innego fachowca i czytając na forum, że może to być uszkodzenie filtra cząstek stałych. U jednego mechaniora nic komp nie pokazał, drugiemu wyskoczyło błąd EGR i ten drugi stwierdził że w moim modalu wcale nie ma filtra cząsteczek. Kupiłem więc nowy i wymieniłem wczoraj i co a nic to samo. Błąd EGR się wykasował nadal pokazuje tylko świecę bo jej jeszcze nie wymieniłem a samochód nadal nie ma mocy. Dodam jeszcze, że w między czasie wymieniłem termostat w komplecie z czujnikiem temp bo wskazówka od temperatury raz się podnosiła żeby za chwilę spaść do 60 stopni. Panowie pomóżcie proszę co mam zrobić, nie wierzę w to że świeca żarowa może wprowadzić samochod w tryb awaryjny i tak ograniczyła moc. Tak strasznie zniesmaczyłem sie do tego auta, że jak go napawie chyba go sprzedam, a jest taki wygodny HYCHLA 11-03-2010, 19:50 Spokojnie. Widocznie szukasz w złym miejscu. Sprawdź wszystkie gumowe laczniki i weze od turbo, wezyk od podcisnienia gruszki jezeli to wersja 109KM. Gdzies peklo i turbo nie laduje. siennik 11-03-2010, 20:35 dzięki za odpowiedź, może masz rację, będę szukał dziur. Dodam jeszcze że u mnie auto nie zaczęło więcej palić wręcz przeciwnie pali mniej i nie kopci tak jak w typowych opisywanych przez innych kolegów przypadkach z EGR. Jeżeli pękła jakaś guma to może oznaczac że niepotrzebnie wymieniłem EGR czy jak wyskoczył błąd EGR tzn że i tak był do wymiany? ps. możesz pokazać na jakimś zdjęciu najlepiej gdzie znajduje sie ten wężyk podciśnienia, może dużo wymagam ale mechanikiem nie jestem merchel 11-03-2010, 21:52 Jesli maleś błędy EGR w kompie to dobrze ,że go wymieniłeś. Samo czyszczenie jest na krótką metę a i tak skończy się wkrótce wymianą , tóra jak pewnie widziałeś jest kłopotliwa ze względu na niełatwy dostęp. Zaslepianie zaworu EGR też nie jest dobrym rozwiązaniem, bo prędzej czy póżniej zaczną się problemy z błędami. Sprawdź wszystkie gumowe łaczniki w okolicach turbiny i intercoolera oraz matalowa rurę od intercoolera. HYCHLA 12-03-2010, 06:47 Cześć. Niestety nie mam 1.6 i nie moge tego zrobić na żywca. Na focie w gruszce jest wyjście na ten wężyk które zaznaczyłem strzałka. Patrząc z przodu autka będzie on gdzieś pod ta metalowa rura idąca do chłodnicy powietrza. Tak jeszcze myślę co innego mogło spowodować spadek mocy i podobne objawy i pamiętam ze ktoś na tym forum miał zacinająca się przepustnice, tam tez gromadzi się niezły syf jak w EGR-rze. siennik 12-03-2010, 07:56 Dzieki koledzy za podpowiedzi będę szukał gdzie się tylko da zeby zrobić auto bo poza ciąglymi usterkami to naprawdę przyjemnie mi się tym autkiem jeździ. Chciałem jeszcze zapytać o tą przepustnicę, gdzie jej szukać, tak sobie myślę że tu może być problem bo po nocy jak samochód postoi włączam silnik i komputer nie pokazuje błedu moge go gazowac do 5 tys obrotów, ale jak ruszę i przekroczę prędkość 30-40km/h to od razu załącza się usterka układu silnika i auto wskakuje w tryb awaryjny. Sorki kolego Hychla że tak cię proszę o instrukcję do kolejnej diagnostyki ale chcę wiedzieć o tym aucie jak najwięcej żeby samemu sobie radzić w razie drobnych awarii, a nie oddawać auta z pierdołami do mechanika Lelon 12-03-2010, 08:45 Mam nadzieję, że nie gazujesz do 5tys obrotów na zimnym silniku?!?!?! siennik 12-03-2010, 08:58 kolego nie, nie robie tego domyślam się czym mogłoby się to skonczyć, nacisnąłem pedał gazu tylko raz żeby sprawdzić czy auto wskoczy w tryb awaryjny, nie wskoczyło i odpuściłem gazowanie, ruszyłem i przy 30-40km/h auto wskoczyło w tryb awaryjny więc domyślam się że to nie dzieje się na jakichś obrotach ani po zagrzaniu się silnika bo ten nie zdażył się zagrzać HYCHLA 12-03-2010, 09:06 Siemka. Napisz jeszcze czy jest to wersja 90 czy 109KM! Przepustnica jest po lewej stronie patrząc z przodu autka na dolocie biegnącym z chłodnicy powietrza do kolektora ssącego. Sa tam dwie wtyczki. Calkiem możliwe ze czujnik położenia przepustnicy mógł ulec awarii albo gdzieś nie łączy wtyczka(są to tylko przypuszczenia). Sprawdź najpierw dokładnie cały obwód turbo czy jest w 100% szczelny i wężyk sterowania łopatkami turbiny!!! To najczęstsza przyczyna braku mocy zaraz po EGR-rze. Komp ma funkcje samokasowania niektórych błędów po jakiś 15 min od wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki. Np. kiedyś zapomniałem podłączyć wtyczki od przeplywki po wymianie filtra i pokazał sie check engine. Od razu podłączyłem ale check nie zgasł. Wszystko grało silnik pracował idealnie. Pojechałem do sklepu zrobiłem zakupy zapalam a check zniknął. Tak to już jest z Modern Technology. siennik 12-03-2010, 09:16 dzieki za wszystkie instrukcje tj wersja 109 konna, z ciekawości zapytam jakie to ma znaczenie? wiem moje pytanie jest pewnie głupie, ale jestem laikiem, a poza tym podobno nie ma głupich pytań i wiedza nie boli HYCHLA 12-03-2010, 09:20 Chodzi o zmienna geometrie turbiny ktora jest sterowana za pomoca podcisnienia, wezyk do gruszki. 90KM ma stala geometrie. siennik 12-03-2010, 09:28 ok w takim razie rozumiem że u mnie ten wężyk występuje i warto go sprawdzić. Powiedz jeszcze w jaki sposób tą przepustnicę czyścić WD40 będzie ok, czy służą do tego jakieś inne preparaty? Oczywiście za przepustnicę będę brał się dopiero po sprawdzenia wszystkich przewodów do turbinki HYCHLA 12-03-2010, 09:33 Wezyk wystepuje. ON albo benzyna extrakcyjna jest dobra. Posprawdzaj najpierw same wtyczki czy nie sa skorodowane psiknij je jakims specyfikiem do polaczen elektrycznych. Zima wiadomo sol, woda, niskie temperatury kto wie. siennik 12-03-2010, 09:39 dzięki wielkie kolego za podpowiedzi będę kombinował, napewno napiszę czy udało mi się ożywić moje auto, puki co niskie ukłony za wszystkie rady i podniesienie mnie na duchu bo byłem już mocno zniesmaczony ciagłymi problemami HYCHLA 12-03-2010, 09:47 Zazwyczaj sa to blache sprawy a comp ocina dawke i wchodzi w safe mode jednak autkiem nieda sie jezdzic i zmusza nas to do odwiedzin u mechanika. Niema za co:) AREK78 12-03-2010, 18:52 Mam chęć się zabrać za czyszczenie zaworu ERG bo ostatnio jak silnik jest ciepły i odpalam AUTO to nie wchodzi tak ładne na obroty tylko najpierw ma jakieś 600 obrotów na minute dopiero po czasie ma ponad 800 a po drugie wydaje mi się że ze ostatnio strasznie smierdzi z wydechu przy zapalonym silniku włożyć coś do bagażnika to nie jest przyjemność przy ciepłym silniku ale nie kopci.Czy jak będę się brał za czyszczenie czy przy odkręcaniu wszystkich rurek innych rzeczy czy nie uszkadzają się jakies uszczelki, podkładki czy nadają się one do następnego użytku. String 15-03-2010, 19:17 Ja właśnie dzisiaj po raz pierwszy podłączyłem pod IDSa swoją maszynę i niestety wyszło mi m.in. "zakleszczony EGR". Błędy mam wykasowane i pojutrze mam się pojawić na ponowne podłączenie. Coś mi się wydaje że czeka mnie nieplanowany kompletnie wydatek :/ merchel 15-03-2010, 21:57 Niestety klasyczna usterka tego silnika. Zeby zaoszczędzić Ci czasu odradzam Tobie wszelkie zabiegi związane z czyszczeniem tego zaworu EGR, ponieważ jest to zabieg na krótka metę a demontaż i powtórny montaż nie jest taki prosty i szybki. String 16-03-2010, 10:21 No własnie zamierzam - jesli już - nie bawić się w półśrodki. Niestety cena nowego EGRa mnie przeraża. Tak sobie grzebię w sieci i czytam jakie problemy mają użytkownicy tego silnika w innych markach. I tak, idąc tym tropem znalazłem na alledrogo np. http://www.allegro.pl/item962101231_zawor_egr_peugeot_citroen_1_6_hdi.ht ml taki zawrór... wszak 1,6 HDI to to samo co nasz 1,6 TDCi.... no chyba że się mylę... a cena zachęcająca. A już wiem że nie da rady użyć z innych marek, bo ponoć zaprogramować nie idzie do Forda.... czy się nie zaoszczędzi. merchel 16-03-2010, 19:30 W 1,6 tdci były co najmniej 2 różne zawory EGR. Pierwsze były razem z 15 cm przewodem a póżniej już miały tylko gniazdo w obudowie zaworu EGR , bez przewodu. Trzeba zobaczyć jaki jest zamontowany. U mnie był z przewodem. Lelon 16-03-2010, 22:26 No właśnie, na allegro są też zawory EGR od PSA do silnika 2.0HDI 136KM za 610zł nowy, ciekawe czy pasuje? String 17-03-2010, 07:11 No właśnie, na allegro są też zawory EGR od PSA do silnika 2.0HDI 136KM za 610zł nowy, ciekawe czy pasuje? Może być taka sama sytuacja jak z 1,6 TDCi, czyli wizualnie OK - ale ponoć nie można przeprogramować na Forda. Choć z drugiej strony.... czy Valeo programowałoby osobno na różnych marek, bo przecież wyglądają wszystkie tak samo.... sam nie wiem co o tym sądzić. Może ma ktoś organoleptyczne doświadczenie w temacie i rozjaśni troszkę :D SMUTNYINDYK 17-03-2010, 23:29 Panowie nic tu się nie wskóra-Ja po kompletnej awarii turbiny, której skutkiem było też zapchanie EGR próbowałem[przy pomocy warsztatu na Szczotkarskiej i chwała im że próbowali] wyczyścić EGR. M.in. był moczony,czyszczony itp. Po tym samochód jeździł jak "LAMBORGINI", co pewnie dała nowa turbina, ale zaraz powróciły-wprawdzie rzadko, ale takie charakterystyczne lekkie poszarpywania w zakresie 1500-2000obr/min. IDS- wykazał oczywiście EGR. Wymiana bagatela 1213zl plus robota co daje drobne ponad 1500zl. Musicie się pogodzić, że jazda dieslem jest dużo droższa od jazdy nawet dużej pojemności benzyną. Lelon 18-03-2010, 00:12 Jazda dieslem jest dużo tańsza i musisz się z tym pogodzić, że nawet dokładając 2000zł co roku do napraw diesla i tak jesteś sporo na "+", pod warunkiem, że się trochę jeździ, a nie np. 10tys km rocznie, wtedy benzyna. prosty przykład 30tys km rocznie: DIESEL: 7l/100km x 300 x 3,93zł/l = 8253zł BENZYNA: 9l/100km x 300 x 4,30zł/l = 11610zł Ja tu widzę ponad 3300zł oszczędności. Więc jak coś się wysra w dieslu to i tak wychodzi taniej. No chyba że naprawiamy w ASO, co jest raczej niepraktykowane. PS. EGR można kupić za 850-900zł z tego co pamiętam, a może nawet by pasował od Peugeota za 650zł... String 18-03-2010, 07:19 Zgadzam się z kolegą wyżej.... a jeśli chodzi o EGR można kupić za 850-900zł z tego co pamiętam, a może nawet by pasował od Peugeota za 650zł... to zgadza się również - EGR można kupić w okolicach 800 - 900 PLN. Czasami jeszcze robią niektórzy upust jak się zda zepsuty EGR. Niestety wg mojego mechanika (który jest polecany w Zielonej Górze) niestety EGRów od innych marek nie da rady zaprogramować tak żeby hulał w 1,6 TDCi. Ja właśnie za chwilę jadę na drugie czytanie błędów i umawianie się na robotę. Mam nadzieję jedynie że z turbo wszystko będzie OK. kim 18-03-2010, 07:38 Poprzednie moje samochody wszystkie jeździły na bezołowiowej. Według moich kalkulacji różnica w koszcie paliwa na 100 km jest na korzyść traktora (tak dawniej mówiłem na Diesela :) ) i wynosi około 10-15zł. Jedynym ekonomicznym benzyniakiem jaki miałem było Tico gdzie spalanie wahało się między 4,5 – 5,8 litra, nawet przy traktowaniu pedału gazu tak jak sprzęgła. Aczkolwiek dodam, że gdybym potrzebował 2-go samochodu na dojazd wyłącznie do pracy i na miasto (czytaj małe przebiegi) to kupiłbym benzynowy. SMUTNYINDYK 18-03-2010, 19:56 Jeżdżę ok. 15 000km rocznie, a impreza, która ogólnie bym nazwał wymianą turbiny z przydawkami kosztowała mnie coś pod 4000 zl. HYCHLA 19-03-2010, 08:23 Witam. Niezapominaj ze ta niby awaria byla spowodowana przez wlasny brak zdrowego rosadku. Woda zamarzla Ci w odmie ktora wczesniej sam zmodyfikowalec czy jakos tak :) Normalnie turbiny nie padaja same z siebie :) Pozdro. kim 19-03-2010, 09:00 Niestety, ale czasami sami sobie pomagamy bagatelizując pierwsze objawy, lub odkładając naprawę na później. Czasami można też żony posłuchać np.: „ja nic nie słyszę” czy „według mnie jest dobrze” Pozytywne jest to, że człowiek uczy się na błędach (a przynajmniej powinien) Lelon 19-03-2010, 09:15 Jeżdżę ok. 15 000km rocznie, a impreza, która ogólnie bym nazwał wymianą turbiny z przydawkami kosztowała mnie coś pod 4000 zl. To ja, na Twoim miejscu przy takim rocznym przebiegu kupił bym wolnossącą benzynę i się nie przejmował turbinami itp. bo w Twoim przypadku rzeczywiście benzyna może wyjść nieco taniej. pablicito 19-03-2010, 09:36 Normalnie turbiny nie padaja same z siebie :) Pozdro. A mi w moim poprzednim autku (Galaxy 1,9 TDI 90PS) turbina padła sama z siebie, w trakcie jazdy. :( Czy to znaczy, że (choć regenerowana) była nienormalna :570:? Pozdrawiam HYCHLA 19-03-2010, 14:46 Zazwyczaj turbiny padaja przy ich nieumiejętnym traktowaniu i butowaniu na zimno + wiele innych czynnikow ma na to wplyw. Wszystko to jest zależne od właściciela. Dobrze traktowana turbinka pojeździ i to całkiem długo. Wiadomo kiedyś i tak musi się zepsuc ale kiedy zalezy juz od wlasciciela. Pozdro. SMUTNYINDYK 19-03-2010, 20:26 Kupiłbym benzynę i pewnie tak zrobię, ale jak już wszystko naprawione[ mam nawet całkowicie nowy soft wgrany w aso] i samochód chodzi perfect to zapał do zmian odchodzi. Sprzedawanie jednego,a potem szukanie następnego,kontakty z tymi tyfuskami co to sprzedają prawie cudo napawają mnie zniechęceniem. Może zaczekam na następną awarię[jakieś koło dwumasowe za parę tysięcy, czy jakieś wtryski za tyle samo?]-no nie, oczywiście żartuję....odpukać!!!!!!! Lelon 19-03-2010, 21:54 na pocieszenie wtryski to nie kilka tysięcy:) dwumasa ze sprzęgłem, wysprzęglikiem i robocizną to ok. 3tys :) i będziesz miał wszystkie najdroższe elementy bolidu wymienione;) SMUTNYINDYK 19-03-2010, 22:07 No można jeszcze doliczyć pompę wtryskową za chyba jakieś 4000zl i wtedy już po bólu-będzie nówka. Lelon 20-03-2010, 09:04 ja nie słyszałem żeby pompa komuś padła w silniku 1.6/2.0d:) ale licząc w ten sposób to już dawno bym osiwiał i jeździł rowerem, chociaż też nie zawsze bo łańcuch może się zerwać;) PYRA 11-09-2010, 03:21 Kolego siennik bardzo prosze Cie o kontakt !!! Pisałem na pw. Od kilku dni mam identyczne objawy jak Ty w moim c-maxie. Nagle pokazał sie komunikat USTERKA UKŁADU SILNIKA i auto straciło moc i pozostałe objawy identycznie jak u Ciebie.. Jak dotąd żadnych problemów. Auto chodziło idealnie. Nie kopci i nie kopciło. U jednego majstra pokazało usterke czujnika położenia przepustnicy ale ja nie mam przepustnicy więc go sobie podarowałem. U drugiego pokazuje EGR. Troche dziwne bo jak dotąd żadnych typowych objawów EGR-owskich nie miałem. Mój przebieg to 87 000 km. Mój nr kom. 668431526. Prosze odezwij sie :) ! Zvirek 11-09-2010, 08:41 U jednego majstra pokazało usterke czujnika położenia przepustnicy ale ja nie mam przepustnicy więc go sobie podarowałem. A kto Ci powiedział, że nie masz przepustnicy? Akurat tak się składa że ją masz, więc może jednak obejrzyj ją, skoro wywaliło jej błąd. Tym bardziej, że objawy mogą być wywołane zacinaniem się jej. PYRA 11-09-2010, 09:28 Kolego Zvirek na kolektorze mam tylko czujnik cisnienia turbiny a w miejscu gdzie powinna być przepustnica jest zaślepka. Sam byłem zdziwiony ale widziałem u znajemego, że ma tak samo natomiast u innego kolegi z pracy w tym miejscu gdzie ja mam zaślepke on ma przepustnice a obok czujnika turbiny ma czujnik przepustnicy. wszyscy mamy ten sam typ silnika 1.6 109 KM. Dzwoniłem do serwisu, podałem VIN, facet też mi powiedział, że nie ma przepustnicy w mojej wersji silnika. PYRA 11-09-2010, 12:28 Wróciłem własnie od majstra. Na pewno nie ma przepustnicy. Pokazuje błąd EGR i jedna świeca żarowa. Jestem umówiony z nim na poniedziałek. Rozkręci, spróbuje wyczyścic ale twierdzi, że raczej nie pomoże ten zabieg ( zawór elektroniczny z kablem ok. 15 cm ), zablokowanie - uważa, że też nie pomoże bo to elektroniczny i bedzie nadal czytał bląd. Jeśli czyszczenie nie pomoże ( mówił też coś, że może kabel być uszkodzony ) to spróbuje przełożyc inny, używany i zobaczymy co sie będzie działo. Zapytałem go czy ten inny trzeba będzie wczytywać czy jakoś tak ale twierdzi, że nie. I bądź tu mądry :(. Na forum piszą, że można blokować nawet ten elektroniczny, że inny po wymianie trzeba wpisywać, mozna zgłupieć... siennik 11-09-2010, 22:41 Witaj Pyra Nie wiem czy awaria mojego auta będzie taka sama jak twoja. Niestety komunikat "usterka układu silnika" z tego co wiem odpowiada za wiele usterek. Czasami to błahostka czasami poważna sprawa. Ja miałem straszne jazdy ze swoim autem. Odwiedziłem w sumie chyba z 6 warsztatów. W jednym rozkładali ręce o czym już pisałem w innym byli pewni, że wiedzą co się dzieje wymieniali część a i tak nie pomagało. Doszło to tego, że postanowiłem wymienić świece skoro komputer się upiera, że z nimi coś nie tak i przy wykręcaniu pierwszej ukręciła się końcówka, która została w boku silnika. Myślałem, że się załamie. Pojechałem do mechaników w Grodzisku M. wykręcili pozostałe usunęli tą ukręcona splanowali głowicę, przy okazji wymienili rozrząd, to wszystko miało pomóc i myślicie, że pomogło, ale gdzie tam. Zostawiłem u nich kupę kasy rozłożyli ręce i powiedzieli, że trzeba wymienić cały komputer za 4tys. Samochód dalej nie działał a magiczna czerwona kontrolka się świeciła i auto w trybie awaryjnym. Za poleceniem Smutnegoindyka umówiłem się na sławną Szczotkarska. Pogrzebali przy samochodzie popodmieniali części które miały pomóc (jakieś sterowniki) ale nie pomogło. Soko chłopaki tam pracują i od razu przynajmniej szczerze mówili, że to nie koniecznie pomoże. Wzięli niewielkie pieniądze za grzebanie w aucie i polecili ASO Lipski w warszawie. Nie mieli wolnych terminów od ręki (normalka) więc potoczyłem się C-Maxem na Popularną i tam bez podłączenia powiedzieli że trzeba sprawdzić całą instalację bo na pewno coś jest przerwane i to będzie kosztowało od 1,5tys w górę sama analiza......wstałem i wyszedłem :) Zadzwoniłem do ASO Lipski jeszcze raz i umówiłem się na analizę mojego kompa za około 150 złoty na za kilka dni. Dodam tylko że chciałem u nich wymienić soft w module bo też się nasłuchałem, że to pomoże. Jadąc do ASO dostałem kamieniem w przednią szybę i ta pękła, no rzesz k...... ile jeszcze, domyślacie co czułem?! Zajechałem do chłopaków "Lipskiego" zamiarem wymiany softu i tam konsultant dotąd mnie urabiał, że zamiast wymieniać soft oni zrobią mi analizę auta za niewiele większe pieniądze na 100% stwierdzą co będzie do wymiany aż w końcu zgodziłem się. I co okazało się, że do wymiany jest tylko moduł świec żarowych i wiązka świec żarowych a wszystko za jakieś 3-4 stówki już nie pamiętam dokładnie, a wcześniej w auto włożyłem kilka tysięcy i nic nie pomogło. Wymienili i auto działa. Morał jest taki, że polecam ASO Lipski bo naprawdę chcą pomóc, a nie ściągnąć kasę z klienta, dodatkowo podczas czekania można pić sobie kawkę darmową wcinać cukiereczki i oglądać TV. Z czystym sumieniem ich polecam. POMOGLI NAPRAWDĘ POMOGLI I AUTO JEŹDZI. Pyra jak chcesz to możemy się jutro zdzwonić. Sorry za długą opowieść ale może ktoś się uśmieje :) PYRA 12-09-2010, 01:25 Uśmieje ?! Chłopie podziwiać Twoją cierpliwość itp. !!! Mam nadzieje, że mnie to nie czeka bo inaczej wrzuce tu wam foty płąnącego maxa gdzieś na rowie ;). Jutro dzwonie do Ciebie ! ryszard_ochudzki 20-09-2010, 16:48 hej wszystkim .U siebie w maxie mam problem z moca .autko smigalo ale robilo niespodzianki z odpalaniem .wszystko wskazywalo na egra.zabralem sie za wyczyszczenie ale nieporadzilem sobie z dwoma srubami od spodu (brak odpowidnich kluczy).Na wlaczonym silniku postanowilem fuknac troche wd40 z mysla ze cos rozpusci z nagaru bo przez stalowa rure bylo widac ze jest tam troche sadzy.przygazowalem pare razy i za ktoryms razem skolei zaswiecila sie kontrolka silnika i po probie jazdy okazalo sie ze niemam mocy .Oddalem auto do mechanika ten wyczyscil egra fachowo ale stwierdzil ze turbo do roboty,Zdziwilem sie bo chodzilo bez zazutow do momentu bledu na kompie.Z tego co pamietam to mowil ze wyswietlal sie blad cisnienia dolotu turbiny czy cos podobnego. co to moze byc? musze jeszcze raz na kompa jechac ale moze cos zasugerujecie odnosnie awarii? PYRA 20-09-2010, 19:33 Ufffff... - jestem po robocie :) Dziś wymieniłem EGR-a. Kupiłem używke ( wiem, zaraz odezwą sie słowa krytyki ) ale z pewnych rąk, zaufany i sprawdzony gość - 320 złl. Oprócz EGR-a wywalało także usterke świecy żarowej więc jak już majster rozgrzebał to od razu wziął sie za świece. Jedna była martwa ale ja sie nie zastanawiałem tylko wymieniłem od razu wszystkie. Potem wymienił EGR-a i... na nie uruchomionym silniku nadal pokazywał bląd EGR a świecy już nie. Zbladłem ale majster uspokajał. Poskładał wszystko do kupy i kazał odpalić i... ok ! Auto chodzi, żadnych usterek na wyświetlaczu w aucie i lampka czerwona sie nie świeci :). Kazał wsiąść i zrobić około 30 km no to rura i od razu lepiej, to był znowu mój dynamiczny maxiu :) Ja nie pożałowałem i zrobiłem około 50 km i zajechałem do majstra. Podłączył do kompa i... żadnych usterek :) !!! Robocizna 100 zł, wcześniej byłem u niego dwa razy na diagnozie włącznie z podłączeniem do kompa i nic nie skasował ( znam w okolicy takich co za samo podłączenie do kompa biorą od 50 do 100 zł ) Wiec jak na razie śmigam i pukam w nie malowane żeby nie zapeszać :) Nie wiem co ze starym EGR-em, rozkręcił, dużo syfu nie było,poczyścił, mechanicznie wyglądało ok ale jak podłączył ponownie to błąd, byc może elektryczna część była the end. Pójdzie chyba w kosz. Pozdrawiam ! abuu 20-09-2010, 21:15 Ufffff... - jestem po robocie :) Dziś wymieniłem EGR-a. Kupiłem używke ( wiem, zaraz odezwą sie słowa krytyki ) ale z pewnych rąk, zaufany i sprawdzony gość - 320 złl. Witam, Ze względów czysto finansowych zapytam się a co.. Sprawdzony Gość ma tego więcej? pozdr bu mkaminski100 04-10-2010, 10:49 Czy osoby ktore mialy wymienony zawor EGR moga podac jakie mialy kody bledow lub czy chocby te kody byly sprawdzane? No i oczywiscie czy byly aktywne. ...Święty... 04-10-2010, 12:36 Czy osoby ktore mialy wymienony zawor EGR moga podac jakie mialy kody bledow lub czy chocby te kody byly sprawdzane? No i oczywiscie czy byly aktywne. Pierwsze co to podjechałem na komputer. Kodów nie pamiętam, natomiast początkowo błędy pojawiały się sporadycznie po czym zaświecił się check i były stałe mkaminski100 04-10-2010, 12:42 Pytam sie poniewaz doszperalem sie do procedury serwisowej ktora nakazuje w przypadku problemow ze startem, przyspieszeniami i dymieniem na wgranie nowych map kalibracji. nie chodzi o wykalibrowanie ich, a o mapy kalibracyjne. Dlatego zastanawiam sie ile osob nie musi wymienic EGRa tylko wgrac nowe mapy. ...Święty... 04-10-2010, 13:14 u siebie musiałem wymienić EGR'a ponieważ czyszczenie nic nie dało, dodatkowo kolektor ssący był na maksa zasyfiony a że w moim jest to część wspólna nie pozostawało nic innego niż wymiana :( Jako ciekawostka podam, iż po przeczyszczeniu problemy się nasiliły do tego stopnia, że po przywieszce nie dało się go odpalić (odpalał po czym od razu gasł) poza tym wywalił jakiś błąd dotyczący elektryki samego EGR'a. Co do kalibracji to powiem szczerze, że nie wiem czy u mnie przy wymianie była robiona. Wszystko działa jak trzeba, jedynie mam wrażenie jakby był ciut głośniejszy. Josh 04-10-2010, 14:05 Przeanalizowałem cały wątek i chciałem zapytać, co daje czyszczenie EGR-a, skoro to jest rozwiązanie na krótką metę. Czy wyczyszczony EGR zapcha się szybciej niż nowy EGR, skoro reszta może być zasyfiona?? Czy wraz z czyszczeniem EGR-a należy wyczyścić kolektor dolotowy? I co jeszcze trzeba by było wyczyścić, aby nowy/wyczyszczony zawór EGR szybko się nie zasyfił? mkaminski100 04-10-2010, 14:26 Wyczyscic czy porzadnie wyczyscic? nowe uklady sa sprytnie robione, aby ich czyszczenie bylo jak najbardziej utrzudnione i stad czesto ludzie nie moga porzadnie wyczyscic. Ja te w 2.0 czyszcze benzyna ekstrakcyjna i mala szczotka. Najpierw otwor na grzybek (po otwarciu zaworu), potem wlewam do srodka i otwieram go kilka razy, zeby sworzen przepuscil troche benzyny do otwory i w koncu szczotka czyszcze sworzen. Potem druga strona czyli ramie, otwor i lozysko, az wszystko bedzie ladnie chodzilo. Kolejny wrzuce do wanienki ultradzwiekowej i zobaczymy co to da. W dyskusji pojawilo sie slowo i o 1.6 i o 1.8 i o 2.0 a to 3 rozne systemy. W Twoim przypadku 2.0 czyszczenie kolektora nie jest potrzebne, bo nie jest az tak zasyfiony. W 1.8 samo wyjecie to demontaz kolektora wydechowego, wiec troche pracy jest. Mam prosbe - czy ktos ma jakis uszczodzony zawor od 2.0 tdci ? Chodzi mi o cele testowe, bo powoli przymierzam sie do rozlozenia calosci na czesci pierwsze i porzadnemu czyszczeniu. NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW POPRZEDZAJĄCYCH ! Josh 05-10-2010, 07:29 W dyskusji pojawilo sie slowo i o 1.6 i o 1.8 i o 2.0 a to 3 rozne systemy. W Twoim przypadku 2.0 czyszczenie kolektora nie jest potrzebne, bo nie jest az tak zasyfiony. W 1.8 samo wyjecie to demontaz kolektora wydechowego, wiec troche pracy jest. A jest jakaś reguła, że 2.0 TDCi się mniej brudzą, skoro nie ma potrzeby czyszczenia kolektora dolotowego? Czy zawieszający się/zakleszczony zawór EGR, ma związek z zabrudzeniem się kolektora dolotowego? Jakby czyszczenie nic nie pomogło, to musiałbym skusić się na jego wymianę, a wtedy jak dostanę zwrot starego to dam znać!! Co do zaślepienia, to chętnie, ale czy nie będzie potem problemu z elektroniką? mkaminski100 05-10-2010, 11:51 Kazdy silnik jest inny i najwiecej zalezy od stylu jazdy. EGR miedzy autami jednak sie roznia o tym pisalem. W 2.0 kolektora nie widzialem na tyle brudnego, zeby trzeba bylo go czyscic, ale tam np EGR jest duzo dalej od cylindrow niz w 1.8. Po zaslepieniu bedzie najprawdopodobniej blad (pisalem o tym wyzej), wiec najlepiej go wyczyscic (jezeli to jest problemem) NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW POPRZEDZAJĄCYCH ! Josh 05-10-2010, 13:28 Po wyczyszczeniu problem powinien zniknąć? Mam nadzieje, że to pomoże. A tłoczek da się wyczyścić? mkaminski100 05-10-2010, 13:31 Tloczek mozna wyjac, ale sworzen na ktorym sie trzyma jest wspawany, wiec pracuje nad tym co potem zamiast niego zastosowac, zeby to dzialalo i mozna bylo w przyszlosci wykrecic i ponownie wyczyscic. Czesc ruchoma zaworu wyglada prawie jak zawor w silniku i ja czyszcze caly grzybek i sworzen, ale po otwarciu zaworu (mozna sie dostac od drugiej strony). Jak ktos ma cierpliwosc to pewnie w koncu zrobie jakas porade, bo widze ze nadal jest to temat tabu. robson3900 08-10-2010, 19:00 Dobra! Widzę, że błądzicie tak jak ja błądziłem…długi czas, bo około 1 roku. Miałem problem taki jak koledzy, którzy opisują go na różne możliwości. Ale od początku… Problem obiawiał się tym, że po przejechaniu około 500 m z garażu pod dom tracił moc. Nie mógł wejść na obroty. Obroty wahały się na 1100 i albo pracował 2 min bez gazowania i wskakiwał albo naciskałem gaz i pomału kopcąc wchodził na obroty a przy tym obiawiał się taki stuk spod maski jakby jakiś elektromagnes się załączał. Takie obiawy pojawiały się coraz częściej. Doszło do tego, że za każdym razem musiałem gazować tak na 2500 i wskakiwał. Co ja nie robiłem… EGR czyściłem bez poprawy a przyznam, że był zawalony, na 3 kompach sprawdzałem i żadnych błędów, byłem w serwisie CR diesel a tam powiedzieli mi, że silnik bardzo ładnie pracuje oczywiście po za problemami po odpaleniu. Już miałem takiego stresa, że jazda autem nie była czymś pięknym a o jeździe dalej nie było mowy, ponieważ nie wiedziałem, co się może zdarzyć. Już wstyd mi było, że po odpaleniu muszę gazować a z rury czuć spalinami, że w oczy szczypie, że chocho a do tego całym silnikiem telepie. Zacząłem sam badać namacalnie, bo już na mechaników magików, którzy powtarzali tylko wtryski, EGR, koło 2 masowe, które też wymieniłem tylko nie wiem poco nie mogłem liczyć. I eureka!!!!!! Teraz czytajcie uważnie. W silnikach 2,0 TDCI 136 km z przodu silnika pod kolektorem ssącym a dokładnie pod przepustnicą jest taka czarna plastikowa skrzyneczka, do której dochodzą takie miękkie gumowe przewody. Te przewody rozchodzą się do elektrozaworu po lewej stronie pod alternatorem to jest taki brązowe ustrojstwo i odpowiada właśnie za sterowanie przepustnicą w kolektorze ssącym. Drugi elektrozawór po prawek stronie pomiędzy filtrem powietrza a silnikiem odpowiedzialny za sterowaniem podciśnienia w EGR lub Sprężarką patrz turbo. Okazało się, że owe gumowe przewody ze starości zrobiły się luźne na podłączeniach do tej skrzyneczki i elektrozaworów i przepuszczały powietrze pompowane prawdopodobnie z pompy tzw. WAG. Założyłem malutkie opaski metalowe na każdy z tych przewodzików i PROBLEM ZNIKNĄ.!!!!! Już taki obiaw się nie powtórzył ani razu. Zrobiłem trasę do Grecji 5500 km i w Polsce ze 3 tyś. I ani razu nie miałem problemu z problemem opisywanym wyżej. Podsumowując: Powietrze uciekało przewodami i nie miało siły załączyć elektrozaworów. Przepustnica na kolektorze ssącym nie otwierała się prawidłowo i nie wpuszczała świeżego powietrza z zewnątrz tylko silnik chodził na spalinach podawanych, z EGR to jest ta metalowa rurka, i dławił się i walił spalinami po oczach. EGR pewnie też nie pracował prawidłowo. Dopiero po przygazowaniu na 2500 ciśnienie wrastało w przewodach i uruchamiało elektrozawory. Dlatego ten odgłos jakby elektromagnesu z pod maski. I to tyle Panowie. Mam nadzieję, że pomogę wam tymi zdobytymi doświadczeniami. Dajcie tylko znać czy wam też się udało. Pozdrawiam! damiasek 09-10-2010, 22:04 Po za tym jeżeli chodzi egr w 1.6 tdci to można wyczyścić założyć i nie podpinać wtyczki. Owszem wywala błąd i jest to może mało komfortowe dla psychiki, ale auto jeździ normalnie i nie wchodzi w tryb awaryjny. Tak odpięty zawór jest zatrzymany w położeniu zamkniętym (bez zasilania sprężyna zamyka zawór). Zawory w 1.6 tdci i 1.6 HDI są takie same, jest tylko zmiana w okolicy 11.2005, przed zawór występuje z gniazdem na kabelku, po ma gniazdo(takie samo) zamontowane na korpusie. Niestety wiązka z wtyczką z wersji z kabelkiem bez przeróbek (przedłużenia) nie sięga gniazda na korpusie zaworu. Pozdrawiam Damian damiasek 09-10-2010, 22:26 Czy osoby ktore mialy wymienony zawor EGR moga podac jakie mialy kody bledow lub czy chocby te kody byly sprawdzane? No i oczywiscie czy byly aktywne. U mnie zawór nie wymieniony, błędy to P0407 - EGR sensor B circuit low P0488 - EGR Throtte position control range, generalnie błąd elektryki zaworu. Po skasowaniu z lampka mil gaśnie (błędy są nadal w oczekujących) i ponownie zapala się po 3, 4 uruchomieniach. W wakacje jak ją zgasiłem to przejechałem całą Polskę i się nie zapaliła. Zresztą większość walki z egr opisałem tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=105170 Pozdrawiam Damian mkaminski100 09-10-2010, 22:54 P0407 pojawia sie po zaslepieniu EGRa. Sprawdzales przepustnice? damiasek 09-10-2010, 23:26 P0407 pojawia sie po zaslepieniu EGRa. Sprawdzales przepustnice? Dzięki za sugestie, sprawdzę przepustnice, możesz napisać coś więcej dlaczego ją trzeba sprawdzić. U mnie jak to opisałem w podanym linku egr jest "zaślepiony", po odpięciu wtyczki od zaworu pojawia się jeszcze jeden błąd P0406 Exhaust Gas Recirculation Sensor A Circuit High. pozdrawiam Damian mkaminski100 11-10-2010, 21:57 Znalazlem w koncu ten biuletyn 18859 - NEW FOCUS/C-MAX 2.0 TDCI - DTC P1412/P0490/P1335 SOME NEW FOCUS/C-MAX 2.0L TDCI MAY EXHIBIT POOR START; ROUGH IDLE OR LOSS OF POWER WITH DTC: P1412 (EGR FROZEN); P0490 (EGR CONTROL CIRCUIT HIGH) OR P1335 (EGR POSITION SENSOR MIN/MAX STOP PERFORMANCE) PRESENT. IF SO REPROGRAM THE PCM WITH THE APPROPRIATE NEW CALIBRATION AVAILABLE IN SERVICE FROM WDS CD B39A ONWARDS (REVISED PCM PART NO.: 3M51-12A650-AC; 3M51-12A650-NF; 3M51- 12A650-HS; 4M51-12A650-ZF; 5M51-12A650-MC) AND FOLLOWING ALL THE ON SCREEN INSTRUCTION INCLUDING RESETTING THE EGR VALVE. IF ANY CODES ARE STILL PRESENT AFTER ROAD TEST FOLLOW THE DIAGNOSTIC PROCEDURES FOR THAT CODE. SHOULD A REPLACEMENT EGR VALVE STILL BE REQUIRED THE NEW VALVE MUST STILL BE RESET TO THE PCM USING WDS. THIS FUNCTION IS FOUND IN TOOLBOX, POWERTRAIN, SERVICE FUNCTIONS, COMPONENT/PARAMETER RESET. EFFECTIVE DATE: 03/10/2005 Tu mozna przetlumaczyc http://translate.google.com/#en|pl| Generalnie jezeli sa problemy z odpalaniem, praca na biegu jalowym i straty mocy i sa wskazane kody (na czerwono) to nalezy zaczac od wgrania WDSem nowych map kalibracji. Dopiero jak to nic nie da to trzeba wymienic EGR (choc z opini z Forda wiem, ze najczesciej serwis tak naprawia EGRy) damiasek 12-10-2010, 12:22 Generalnie jezeli sa problemy z odpalaniem, praca na biegu jalowym i straty mocy i sa wskazane kody (na czerwono) to nalezy zaczac od wgrania WDSem nowych map kalibracji. Dopiero jak to nic nie da to trzeba wymienic EGR (choc z opini z Forda wiem, ze najczesciej serwis tak naprawia EGRy) Nie ma najmniejszych problemów z odpalaniem, dobrze pracuje na biegu jałowym i strat mocy nie zauważyłem. W zasadzie jak gdyby nie lampka mil to bym nic nie zauważył :), poprzednio trzęsienie silnikiem na wolnych obrotach przypisywałem egr-owi, ale okazała się winna poduszka. Być może egr mi pracuje, czyszczenie pomogło a tylko brak wpisu WDS-em jest przyczyną zapalania lampki. Wie ktoś dokładnie jak od strony elektrycznej\elekronicznej jest sterowany egr w silnikach 1.6. Przy czyszczeniu obejrzałem go i pomierzyłem, mam swoje podejrzenia, ale to taki "reverse engineering". Pozdrawiam Damian mkaminski100 12-10-2010, 12:36 Ja nie pisalem co sie dzieje u Ciebie tyko co podaje Ford z biuletynie. A jak poszukasz to sa ludzie ktorzy podobno mieli problemy z EGR i nie mogli przez to odpalic auta, ani przyspieszac. Ja nie mialem przyapadku poza samymi bledami. Co do sterowania to 90% nawet nie wie gdzie jest EGR wiec raczej takiej magii sie nie dowiesz. Jest albo potencjometr w EGR, albo ECU steruje silnikiem krokowym na podsatwie ustalonych map i korekcji sondy i czujnika spalania stukowego (bardziej prawdopodobne). damiasek 12-10-2010, 13:37 Co do sterowania to 90% nawet nie wie gdzie jest EGR wiec raczej takiej magii sie nie dowiesz. Jest albo potencjometr w EGR, albo ECU steruje silnikiem krokowym na podsatwie ustalonych map i korekcji sondy i czujnika spalania stukowego (bardziej prawdopodobne). Na podstawie tego co widziałem na własne oczy i pomierzyłem.: Nad silnikiem sterującym zaworem nie widziałem nic oprócz czegoś co wyglądało jak ścieżka oporowa w potencjometrze. Zawór bez podanego napięcia na silnik jest w pozycji zamkniętej, dociąga do sprężyna. Znalazłem w głębinach netu opis podobnej sterowanej elektrycznie (nawet ilość pinów w kostkach się zgadza) konstrukcji, były tam nawet podane wartości oporu w krańcowych położeniach. W moim zaworze nic się nie zmnienia, oporność na pinach od sterowania (nie od silnika) jest stała, przypuszczam że mam uszkodzoną tą ścieszkę oporową? 90% może nie wie, ale wystarczy 1 który bedzie wiedział i chciał podzielić się wiedzą. Niestety mam tylko 1 zawór i nawet jako niesprawny muszę go mnieć wpiętego w układ, nie czuje się na siłach w dorabianie zaślepek. Ma ktoś może egr niesprawny, najlepiej z uszkodzoną mechanicznie częścią z zaworem, a potencjalnie sprawną "górą", albo ze spalonym silnikiem? Niektórzy sprzedawcy biorą kaucje zwrotną za egr, prawdopodobnie jakoś je regenerują. Urządzenie składa się z trzech modułów i zapewnie nie psują sie wszystkie trzy naraz. Co do powiązania błędu P0407 EGR sensor B circuit low z przepływomierzem to już chyba załapałem o co chodzi, przepływomierz, nie wykrywa mniejszenia przepływu świerzego powietrza w momencie otwarcia egr. To by się zgadzało jeżeli mój egr pozostaje zamknięty. Tak samo P0488 P0488 - EGR Throtte position control range w powiązaniu z uszkodzoną scieszką oporową. Silnik zaworu jest sprawny, po włączeniu zapłonu (jak to nazwać w dieslu :) ) a przed odpalniem, następuje otwarcie egr i zamknięcie. Prawdopodobnie jest to wstępna kalibracja lub test. W tym samym momencie na liste błędów oczekujących wskakuje P0488, a odpaleniu po kilku sek. pojawia się P0407 i tam sobie wiszą aż do 3 lub 4 uruchomienia po czym zapalają MIL i wchodzą na liste błędów aktywnych. Pozdrawiam Damian mkaminski100 12-10-2010, 13:42 Ja nie mam dostepu do 1.6 tdci wiec nie pomoga za duzo. Wiekszosc sprzedawcow zada starego EGR w kaucji wiec dlatego malo kto je ma (to tez pewnie po to, zeby nie rozbierac i nie kombinowac). Jak bede na scrapie i bedzie jakis to albo kupie, albo od razu rozbiore, bo tez staram sie dowiedziec wiecej. ryszard_ochudzki 12-10-2010, 15:55 witam jestem po czyszczeniu egra ale wiele niedalo ,mozna powiedziec ze zmienilo sie tyle ze odpala jak nalezy ale niemam mocy w aucie.komp pokazuje P2263 -System doladowania turbosprezarki Zaklocenia dzialania. ale od egra bledow juz niepokazuje. z mechanikiem wysnulismy taka teorie ze byc moze egr jest dalej zaciety i odwarty i silnik tylko bierze powietrze ze spalinami i zaslabe jest cisnienie zeby napedzic turbine.bo przy jezdzie okolo 3 tysiecy slysze turbine i nawet jedzie.jutro jade zaslepic egra zeby sprawdzic czy sie cos zmieni jak niepojda spaliny tylko swierze powietrze na kolektor.co myslicie o tej teorii? jeszcze znalazlem na forum posta o bledzie P2263 ze to blad od zaworu sterowania turbina ,jesli jutro egr okaze sie sprawny to trzeba bedzie pojsc w strone tego zaworu turbiny. PYRA 13-10-2010, 00:06 Witam :) Kolego mkaminski100 - jestem po wymianie egr-a, pisałem o moich kłopotach wcześniej. Z braku czasu i pilnego wyjazdu nie bawiłem sie w ekspertyzy co jest z egr-em tylko go wymieniłem i auto chula. Ten wyjety leży jak na razie na półce w garażu. Może wystarczyło go wyczyścić, może to jakas poważniejsza awaria, nie wiem. Masz jakis pomysł jak to teraz sprawdzic ? Może bedzie jeszcze "dychał" to bym go komus opylił za rozsądną cene :) oczywiście uprzedzając, że to używka. mkaminski100 13-10-2010, 08:33 Nie wiem jak zmieniales, ale "ksiazka" pisze, ze trzeba go zresetowac i wrzucic nowe mapy kalibracji. Jak pisalem sam fakt najczesciej ozywia EGR (popatrz numery bledow powyzej) i dlatego serwisy najczesciej od tego zaczynaja (czesto i tak kasujac klienta za nowy EGR...ktory laduje taniej na allegro). Dlatego draze temat i staram sie dowiedziec wiecej. W przypadku EGR do 2.0 to wiem, ze sie zacinaja (najczesciej siada lozysko lub w tej okolicy sie przyciera). W przypadku 1.6 tdci jednak wielu ludzi twierdzi, ze psuje sie rezystancja. Mozesz wg mnie sprawdzic opor po ruszeniu czy sie zmienia i jezeli tak to wyczyscic i sprobowac sprzedac. PYRA 13-10-2010, 23:40 Siemka ! Kolego mkaminski100 - byc może nie których to rozśmieszy ale dla mnie nie które tu wypowiedzi na temat egr-a i m.in. Twoje to czarna magia :(. Nie jestem mechanikiem i nie znam sie na tym. Nie wstydze sie tego i nie mam zamiaru grac głupa, że wiem o co chodzi.Dla mnie auto ma być sprawne i jeździć i jak jest cos nie tak to jade do zaufanego mechanika ( dzis to wymierający typ ). Kalibracje, mapy itp. mnie laikowi nic nie mówią, nie interesuje sie tym. Wyswietliła mi sie czerwona kontrolka, auto weszło w tryb awaryjny, pojechałem do mechanika. Podłączył do kompa - bląd egr-a i jednej świecy żarowej. Kupiłem uzywanego egr-a od sprawdzonego gościa, nowe cztery swiece dla świętego spokoju i wymieniłem. Żadnych kalibracji, wczytywania itp. Zrobiłem "próbe toru", zadnych błędów, auto w pełnej mocy. Zrobiłem już jakieś 2000 km i autko buja sie aż miło :) Napisałeś - "W przypadku 1.6 tdci jednak wielu ludzi twierdzi, ze psuje sie rezystancja. Mozesz wg mnie sprawdzic opor po ruszeniu czy sie zmienia i jezeli tak to wyczyscic i sprobowac sprzedac. " Sorki, możesz jaśniej, jak krowie na rowie ;) pozdrawiam ! P.S. Nie którzy pisali tu, że jak zdemontowali egr-a to był strasznie zasyfiony. Tzn. jak ? Mój mi wygląda raczej na zakopcony, posiada czarny osad w srodku ale ma prześwity, żadnych smarów itp. Jedynie ta metelowa rurka na jednym końcu posiadała nalot przypominający smar ale prześwit był i to spory. W chwili awarii auto miało przebieg 87 000 km. damiasek 14-10-2010, 07:41 Poszukaj mojego postu o EGR w dziale focusa. są tam zdjęcia zdemontowanego egr-a i opis co było i jak zanieczyszczone. Pozdrawiam Damian ps. tu masz linka http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=105170 mkaminski100 14-10-2010, 13:43 ... Kazdy EGR ma mape pracy zapisana w komputerze silnika. To jak mapy wtrysku. Zalezenie od ustawien auto moze miec wiecej lub mniej mocy. Ford zle zapropgramowal te mapy w pierwszym okresie w wielu przypadkach juz przy malym zakopceniu EGRa komputer glupieje. Najprawdopodobniej jak tylko zawor nie domknie calkowicie (nie puszcza spalin, ale elektrycznie odczytuje, ze jest np tylko w 99% zamkniety) to silnik przechodzi w tryb awaryjny. Dodatkowo (niesprawdzona informacja) podaje wiekszy prad, zeby zamknac/otworzyc EGR ktory przy lekko zakopcony otwiera sie ciezej i komp glupieje. Tlumaczac lopatologicznie to tak jakbys mial zone zaprogramowana ze wierci Ci dziure w brzuchu jak tylko zobaczy najmniejsza plamke na oknie, ale jak ja "przeprogramujesz" to marudzi dopiero jak ptak nasra na okno. Mozna wymienic EGR (nowy powinien byc zresetowany programowo) i bedzie lepiej, ale wiem, ze serwisy wgrywaja nowe mapy, przez co silnik dziala poprawnie i pozwala na lepsze wypalanie sie nagaru. Odnosnie sprawdzenia elektrycznego to Damiasek podal Ci link jak to sprawdzic. POwodzenia. vqsoft 14-10-2010, 19:50 to i ja mam pytanie w mazdzie 3 mam tez kłopoty z egr nie świeci sie mil i nie ma czkawki ani nic takiego jednak ecu zawsze ma blad związany z egrem w swojej pamięci. mam pytanie - czy to rozkręcenie i czyszczenie coś dało ? czy wiesz może jak jest z zamiennością tych zaworów ? tzn kabel i bez kabla czy może kontrolowałeś parametry otwarcia i zamknięcia zaworu poprzez np ELM'a mkaminski100 15-10-2010, 13:04 Ja sie nie bawilem za duzo EGRem prze ELM, ale parametry sa tam podane. Czy jestes pewien, ze blad nie jest jakims starym zapisanym i niekatywnym? Ja tez mam kilka, ale to sa po tym jak zaslepilem i odlaczylem EGR. ELM nie potrafi ich usunac. vqsoft 15-10-2010, 14:45 błędy kasuje na bieżąco, robiłem to i IDSem w maździe jak i elm'em. Niestety wracają nie są to jakieś stare błedy w jakich PID'ach siedzą te wartości egr? w scanxl ? mkaminski100 15-10-2010, 15:23 W Volvo po odpieciu EGRa ponoc jest blad ale nie ma EMLa. Moze to samo ma Mazda. parametry EGR sa w ramkach silnika. Ja podlaczam jako 2.0 benzyne i dziala (silnika tdci nie ma dla tego roku). adambujak 09-04-2011, 09:03 Panowie, Mam 2.0 TDCI 136 KM i zacinający się EGR. Zaślepiać go ? Jak tak to gdzie, w którym miejscu ? (korzystając z dołączonego zdjęcia) Dzięki Wam za pomoc. Pozdrawiam. mkaminski100 09-04-2011, 09:44 W tych dwoch miejscach do wyboru (to po lewej jest latwiejsze) , ale blad i tak bedzie wyrzucalo. adambujak 09-04-2011, 09:58 widziałem i czytałem o zaślapkach z takimi małymi dziurami. Ponoć wtedy błąd nie wyskakuje. Macie jakieś doświadczenie z tym ? mkaminski100 09-04-2011, 10:40 Czyli jak zaslepiasz z malymi dziurami to...nie zaslepiasz. Otwory razem musza miec chyba 2.5 cm2 czyli tyle co rurka od EGR wiec tak jakby EGR nie byl zablokowany. Dlatego nie wyrzuca bledu :) A jezeli masz zablokowany EGR to bledy powinienes miec . adambujak 09-04-2011, 10:46 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Wczoraj byłem w ASO. Podłączyli pod IDS-a, przejechali się samochodem i powiedzieli że błędów żadnych nie ma, ale zawór EGR nie pracuje prawidłowo i się zacina czasami podczas swojej pracy. Powiedzieli że trzeba go wymienić. Ale teraz najlepsze - jeden z mechaników z ASO podsunął mi pomysł żeby go zaślepić :) Te dziurki w tej zaślepce są dużo mniejsze niż średnica rury z EGR-a. Coś tam tych spalin na pewno się przedostanie ale właśnie dlatego czujnik nie wywali błędu. Ja już sam nie wiem czy kombinować z zaślepieniem czy wymieniać na nowy ? mkaminski100 09-04-2011, 10:59 1. Jezeli zawor sie zacina to beda bledy, "specjalisci" z ASO o tym wiedza (powinni). 2. Jezeli zawor by sie zacinal i Ty zaslepisz z dziurkami (masz chyba 5 dziurek po 4-5mm kazdy) to do silnika beda sie i tak dostawaly spaliny kiedy nie powinne. To nie jest zdrowe dla turbo . 3. Zapytaj sie panow z ASO czy znaja procedure SSM 18859. Jak nie to niech sprawdza, bo weszla pod koniec 2006 roku. Podpowiedz, ze dotyczy nowych kalibracji EGRa, zeby sie nie zacinal. 4. Jezeli umiesz sam to wymontuj, zdejmij plastikowa oslone pod silniczkiem wlej na sworzen cos do czyszczenia dolotu lub przepustnic i pootwieraj kilka ray, nalej znow i znow otwieraj...az po drugiej stronie sworznia (widocznej przez otwor) nie bedize lecial brud. Sprawdz tez jak wyglada male lozysko po ktorym chodzi ramie silniczka - mozna dokupic nowe lozysko za kilka zlotych i wymienic (tylko trzeba rozwiercic sworzen i zastapic go podobnym. adambujak 11-04-2011, 09:23 Chyba nie będę się bawił w zaślepianie tego zaworu. Kupię nowy i będzie po problemie. Pytanie tylko czy jak go sam wymienię to trzeba potem wgrywać jakiś soft do niego? mkaminski100 11-04-2011, 13:57 Nie oplaca Ci sie nawet sprobowac go sprawdzic czy wyczyscic zeby zaoszczedzic 700zl? W najgorszym przypadku to lozysko za 3zl (gdzies na forum jest jego numer) i trzeba rozwiercic stary sworzen i zalozyc nowy (moze byc sruba). Jezeli nie to wal do ASO, oni zamontuja, wgraja kalibracje, a Ty nie pobrudzisz sobie rak... adambujak 11-04-2011, 14:03 No dobra, przekonałeś mnie :) Poszukam numeru tego łożyska i będę rozbierał. Dzięki. mkaminski100 11-04-2011, 14:43 Wyjmij najpierw EGR i sprawdz przyczyne, bo moze to byc po prostu syf na sworzniu (wlewaj czegos do czyszczenia przepustnic i ruszaj grzybkiem). Sa dwie sruby z tylu EGR ktore trzymaja go do bloku (klucz 8 lub 10), 2 sruby (chyba na klucz 8 ) lacza go z rura podgrzewacza (ta gruba po lewej), 2 sruby na klucz 10 trzymaja flansze rury idacej do przepustnicy (+ musisz ja rozpiac przy przepustnicy i uzyc kombinerek zeby spiac, oraz odkrecic uchwyt trzymajacy rurke na srodku - klucz 10) Pod EGRem jest jeszcze jedna srubka, na Imbus. Ja wystarczy ruszuc i poluzowac i wysuwa sie caly EGR (w wielu EGRach ich nie widzialem). Przy lekko sprawnych rekach mozesz dojsc bez zdejmowania podszybia!! Poszukaj dokladnie na forum, bo ktos juz montowal lozysko i opisuje jakie ma byc. Powodzenia! robson3900 11-04-2011, 19:30 Bez wyciągania EGR zdejmij plastykowa osłonkę pod cewka sterująca ktora trzyma sie bardzo lekko i za pomocą lusterka i dobrego oświetlenia poobserwuj oraz napryskaj WD40 z przedłużona rurka. Faktycznie jak pisze moj poprzednik zapieka sie na tulei gdzie pracuje grzybek a sprężyna nie może go odciągnąć spowrotem. Ja właśnie wymieniłem EGR na nowy, ale myślę ze taka drobna operacja uratowałaby na jakiś czas zawór. Poprostu stwierdzilem to po wyciągnięciu i przesmarowaniu. Słyszałem tez ze siada mechanizm w cewce, ale jednak myślę ze zawieszał sie z powodu usterki powyżej. Zawsze można sprobowac. Dodam ze auto z nowym zaworwm chodzi jak bajka. Ja kupilem na tej stronie. Nigdzie taniej nie znajdziesz. W kilku serisach wolali okolo 1300 zl. Masz tu stronę http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Zawor-EGR-2.0-TDCi-Focus-Focus-C-max-Mondeo-S-max-Galaxy-Kuga-FO-36309/3006 Powodzenia i czekamy na info jak wyszło w praktyce. mkaminski100 11-04-2011, 20:04 Do sprawdzenia czy lozysko jest uszkodzone moze byc, ale do czyszczenia dostep jest bardzo kiepski. Do tego sworzen EGRa jest w poziomie i nie bedzie plyn sciekal po sworzniu jak EGR tak jakby byl ustawiony pionowo, no i po WD40 bedzie sie lepila sadza. Lepiej wyjac tym bardziej, ze nie zajmuje to wiecej niz 30 minut. adambujak 12-04-2011, 09:03 Panowie, bardzo Wam dziękuję za tak szczegółowe opisy. Na pewno się przydadzą. W sobotę zabieram się za to :) kenji 12-04-2011, 09:21 Możesz fotki porobić dla potomnych :) abuu 12-04-2011, 09:37 Witam, Ma ktoś numer katalogowy tego łożyska? szuka, szukam i znaleźć nie mogę:) bu mkaminski100 12-04-2011, 10:02 Witam, Ma ktoś numer katalogowy tego łożyska? szuka, szukam i znaleźć nie mogę:) bu http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1519100&postcount=42 Tylko, ze Ty masz 1.6 a to lozysko jest w 2.0 wgnr 04-07-2011, 14:00 Witam, U mnie (2.0) problemy (objawy) EGR pojawiły się dość nagle - po standardowej wymianie filtrów i rozrządu. Zacząłem odczuwać, że auto nierówno pracuje na biegu jałowym i wolnych obrorach (zaczęły się wtedy upały więc klima na full - myślałem, że to jest powód). Potem zaczął gasnąć przy zbyt delikatnym ruszaniu spod świateł. Po ponownym uruchomieniu musiałem chwilę (nawet do minuty) trzymać wciśnięty pedał gazu by wkręcił się na > 2000-2500 obr i wtedy zaczynał działać normalnie. Na komputerze wyszło: P1412 - Zakleszczony EGR (po resecie, pojeździłem kilka dni i już dużo ciężej było auto "zadusić" - udało mi się to tylko 2 razy - po ponownym podłączeniu do komputera był ten sam błąd) Nietety nie wiem co to był za reset - podobno wyczyszczono błędy z pamięci, więc pewnie nie wgrano nowej mapy kalibracji (SSM 18859). Osoba obsługująca komputer jest teraz na 2 miesiącach wakacji, więc w tym serwisie (nie ASO) niczego więcej się nie dowiem. :/ No i teraz pojawia się pytanie czy przy moich objawach można liczyć, że nowa mapa kalibracji coś zmieni, czy wymieniać EGR bez ponownego podłączania do komputera? Czy możecie potwierdzić, że po wymianie EGRa trzeba robic reset jakichś ustawień na WDSie? - jeśli tak, to będę pewnie musiał uderzyć do ASO :/ PS. Może ktoś z 3m może polecić jakiś warsztat z WDSem gdzie za rozsądne pieniądze zrobią mi EGR (+ przy okazji mam świece żarowe do wymiany). Na komputerze byłem w Auto-Specu, ale jak pisałem w najbliższym okresie komputer u nich "nieczynny". Pozdrawiam tomek007 16-09-2011, 22:17 Hi!! Od dwoch dni jestem mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem maxa. Przeczytałem temat od dechy do dechy i lece do Was z pytankiem: przekrecam kluczyk oczekuje na wygaśnięcie kontrolek po czym pokazuje sie komunikat "awaria układu silnika" czy jakoś tak podobnie, odkrecam kluczyk ponawiam czynność i autko zapala juz normalnie. Czy to moze miec cos wspolnego z tym nieszczesnym egr? Auto ma moc, nie dymi, były jakies bledy zaworów ale zostały skasowane. Przebieg 190 tysi. Blad popkazuje sie średnio raz na 5 prób uruchomienia. Pyt 2: gdy silnik chodzi na biegu jalowym slysze naprawdę lekkie nierówne stukanie - po wcisnieciu sprzęgła ustaje - koło dwumasowe? Z dodatkowych uwag: nie Mialem nigdy diesla więc tez nie wiem czy lekkie drgania w kabinie na jalowym to norma. Od razu zaznaczam ze mechanik ze mnie zaden ale wiecie - czasami trzeba nakierowac jakiegoś mechanika. Do Aso mam 100km wiec muszę prosic o pomoc miejscowych fachmenow ;-) Thx wszystkim pomocnym i wyrozumialym wujek1 15-01-2012, 22:42 witam jestem nowy na forum i to moj pierwszy raz:) ostatnio pojawil sie u mnie problem ktory wydaje mi sie ma zwiazek z zaworem egr. samochod zimny odpala i po kilku przebytych kilometrach gasnie. zawsze pojawia (wlacza) sie wtedy kontrolka esp! jakos mnie to dziwi bo co ma kontrolka esp z gasnacym silnikiem? ktos na forum napisal ze tez mial takie objawy i to zawor egr. podlaczalem auto po elma i nie pokazuje zadnych bledow. u wiekszosci problemy z egr wyskakuje kontrolka mil badz jakas inna. u mnie nic. poza tym rozebralem zawor i jakos mega za duzo sadzy tam nie zauwazylem. no i do tego mechanizm zaworu chodzi w miare lekko. zawor jedynie przedmuchalem ale niczym nie mylem uwzajac ze jest w nim malo sadzy. foka ma przbieg okolo 150kkm(1.6tdci). czy to faktycznie moze byc zawor egr czy moze to byc cos innego? prosze o jakies sugestie marcin74 20-02-2012, 11:04 Witam po dłuzszym czasie . Mam pytanie co do znaczka check engine , pali się u mnie od roku, ale nie świeci się czerwona lampka, mocy nie traci tylko po przejechaniu np 400 km jadąc ciągiem straci moc jedzie się 100km/h i więcej się nie da , wtedy wyłączę silnik na 5 minut i wszystko wraca do normy czy to może być egr , czy coś innego proszę o info mkaminski100 20-02-2012, 11:46 ...y czy to może być egr , czy coś innego proszę o info Moze byc EGR, a moze byc cos innego. Odczytanie bledow Ci odpowie. marcin74 20-02-2012, 12:00 Czy potrzeba jest podpięcia się pod komputer , czypokązą się błędy na wyświetlaczu na zegarach w kabinie ? leonov 20-02-2012, 16:30 Co do błędów na liczniku poszukaj w tym temacie jak włączyć test zegarów (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=54510&highlight=test+zegar%F3w) marcin74 20-02-2012, 17:53 wiem jak sprawdzić błędy na liczniku , tylko mi chodziło o to czy muszę swoje błędy sprawdzić na komputerze czy wystarczy na liczniku:wink: mkaminski100 20-02-2012, 19:01 No to nie rozumiem po co sie pytac. Jak wiesz to sprobuj sprawdzic. mario_gdynia 09-03-2012, 22:50 Witam, zwracam się z pytaniem do panów, którzy czyścili EGR w swoich C-maxach. Chodzi mi jak rozpiąć obejmę łącząca EGR z rurą doprowadzającą spaliny do zaworu. Udało mi się bez większych problemów odkręcić EGR z całą rurą jednak nie mogę wyjąć całości bo jest za długie. Próbowałem rozpiąć tą obejmę ale obawiałem się że bez uszkodzenia jej nie uda mi się i rezygnowałem bo nie miałem zapasowej. Czy jest jakiś "patent" na bezpieczne jej rozpięcie? Z góry dzięki za podpowiedzi. Aha w moim C-maxie jest silnik 1,6 tdci. damiasek 11-03-2012, 08:20 Podważasz śrubokrętem płaskim i zeskakuje. Po założeniu sprawdź szczelność, czasami trzeba kilka razy poprawiać i szukać dobrego położenia opaski, aby uzyskać szczelne połączenie - problem rozwiązuje użycie nowej opaski. mario_gdynia 18-03-2012, 00:14 Witam, udało mi się rozmontować i wyczyścić zawór EGR, dzieki damiasek za podpowiedź jak poradzić sobie z obejma. Więcej informacji wraz ze zdjęciami w temacie, który zamieściłem w Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage lub w linku http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=153669 marcin74 18-03-2012, 08:48 fotorelacja jest super:wink::wink::razz: kiradzi 14-06-2012, 23:51 Witam:) Mam c-maxa z 2004 r. 2.0 TDCi i chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w sprawie zaworu EGR. A mianowicie ostatnio wymieniłem wszystkie filtry. Po tym zabiegu, kiedy jadę autkiem, to po przekroczeniu 2 tys obrotów czasami od strony silnika słyszę odgłos "wycia" tak jakby załączała się turbina, jednak kiedy zdejmę nogę z gazu, i obroty spadają poniżej 2 tyś to jeszcze przez chwilę, około 3-7 sekund dalej słychać jakby silnik pracował dalej na wysokich obrotach. Myślałem że kończy mi się turbina, więc pojechałem do warsztatu, na kompa i po podłączeniu wyskoczył mi błąd - uszkodzony zawór ERG. I tutaj nasuwają mi się wątpliwości, gdyż jak czytam posty to przy uszkodzonym zaworze ERG wszyscy piszą że odczuwalny jest spadek mocy, natomiast u mnie mój maxiu nie ma z tym problemu, "zbiera" się bardzo szybko, nie zapala mi się również żadna kontrolka. Boję się, że to "wycie" może wynikać z innej przyczyny (podejrzewam że jednak "kończy" się turbina), albo coś innego jest przyczyną. Niestety nie jestem za dobry w te klocki i będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Może miał ktoś już w swoim aucie takie objawy i sobie z nimi poradził. Drugą sprawą o chciałbym spytać to filtr DPF. Mojego maxia sprowadziłem z Niemiec, fabrycznie nie miał zamontowanego filtra DPF, jednak drugi jego właściciel, który mieszkał i pracował w dużym mieście musiał mieć normę Euro4 więc założył filtr DPF. Od założenia filtra auto przejechało 60 tys km (przebieg prawdziwy, dostałem od niemca dokumenty odnośnie montażu filtra) więc jeszcze się jego stanem za bardzo nie martwię, jednakże kiedyś to nastąpi i martwi mnie brak kontrolki od filtra DPF na desce rozdzielczej. Czy jest możliwość, a jeżeli tak to jaka, sprawdzenia stopnia zapchania filtra. Za wszystkie rady i podpowiedzi będę wdzięczny sseba79 15-06-2012, 09:22 Po pierwsze żadnej kontrolki od DPF nie ma na desce a po drugie to usuń filtr i będziesz miał święty spokój!!!!!!!!!!!!!!:lol: wlodek373 19-10-2015, 19:16 Mam pytanko co morze byc ja wyczyscilem zawór egr zasyfiony był rtrasznie nie muli silniczek ladnie pracuje jest moc tylko nieraz go przydusi zdaza sie to czesto nie ma zadnych błędow silniczek 2.0 i przy okazji czy nie zadozo troszke pali mi wychodzi 11 l a pokazywal 7\8 za pomoc dzieki wielkie Basra 19-10-2015, 20:15 Witam Jeżeli przydusza silnik, muszą pojawić się błędy. pozdrawiam |