Zobacz pełną wersję : wymiana filtrów LPG.

Slawko
30-05-2008, 19:32
Witam.
Dziś wymieniałem fitry gazu (fazy ciekłej i fazy lotnej). Naczytałem sie o jakims mazucie, o zlewaniu go itp. Natomiast u mnie było mnóstwo syfu, ale suchego. Taki jakis brunatny proszek.
Co to jest :?:

Roland77
01-06-2008, 16:59
Mówią że to opiłki z dystrybutora, a tankowałem tylko na Schell i Statoil.
Też to miałem, jakby opiłki aluminium?

Slawko
01-06-2008, 21:20
u mnie były brązowe jakby rdza, ale to nie była rdza.

llechu
02-06-2008, 13:10
Slawko, to normalne. U mnie nawet jakieś kamienie się przytrafiły. Straszne to co nam leją do zbiorników.

Slawko
02-06-2008, 17:34
ok, domyslam sie, że to normalne, ale wszędzie czytałem, ze to jakis mazut, a ten jest mazisty. Natomiast to co znalazłem jest suche jak pieprz.

Struna
02-06-2008, 20:30
mazut to w I i II generacji, tu jest ciśnienie i się toto pewnie zbryla.

llechu
03-06-2008, 07:16
Nie no, mazut to przez filtr fazy ciekłej spokojnie się przedostaje. Zbiera się potem dopiero w parowniku. Mazut się nie zbryla - czy widziałeś, żeby olej lub coś podobnego się zbrylało do konsystencji piasku?

Struna
03-06-2008, 11:37
tak widziałem.

like_2008
05-07-2008, 15:36
Z tego co mi się wydaje, a pracowałem na stacji lpg.
To Chodzi o zanieczysczenia znajdujące się w mieszance propan butan.
W cysternie są filtry które wyłąpują, na stacji i w aucie
A ten tak nazwany mazut to parafina, która się wytrąca.
W instalaci I i II generacji są korki przy parowniku do spuszczania.
Natomiast w sekwencji nie ma.
Instalacji tej jeszcze nie rogryzłem,ale wczoraj wymieniałem filter fazy lotnej i tak z ciekawości go rozciołem i coś tej parafiny było,ale bardzo niewiele.
Tak się zastanawiam co ile wymieniać filtry.
gościu co montował to twierdzi max co 15tyś

Struna
07-07-2008, 09:27
z filtrem fazy lotnej to jak się kończy to się będzie sekwencja na benę przełączać jak depniesz mocno - wtedy napewno trzeba zmienić.

stachumal
10-04-2011, 20:59
witam. Wiem że temat stary ale potrzebuję fachowej porady w sprawie wymiany filtrów w mojej sekwencji. Gościu co montował mi instalkę chce 150 zł ( podobno jeden jest niezwykły) lecz mi wydaje się to zbyt drogo. Z tąd moje pytanie : gdzie kupić potrzebne filtry i jak je wybrać? Czy nazwa instalacji jest istotna czy ważne są inne dane?

bolek-tarnow
10-04-2011, 23:21
sam sterownik to raczej nie bardzo. wazny jest reduktor - jego producent i model. jesli chodzi o filtr fay lotnej to zalezy jakiej masz srednicy weze doprowadzajace gaz i ile ma kroćców. najlepiej odczytaj oznaczenie z filtra i poszukaj na allegro to sie dowiesz ile kosztuja. ja u siebie za 2 filtry - reduktor + faza lotna na wezu dalem 80zl z wymiana i przeregulowaniem

konrad_b
11-04-2011, 12:02
witam. Wiem że temat stary ale potrzebuję fachowej porady w sprawie wymiany filtrów w mojej sekwencji. Gościu co montował mi instalkę chce 150 zł ( podobno jeden jest niezwykły) lecz mi wydaje się to zbyt drogo. Z tąd moje pytanie : gdzie kupić potrzebne filtry i jak je wybrać? Czy nazwa instalacji jest istotna czy ważne są inne dane?

a co to za instalacja ?
mnie do brc dwa filtry kosztowały 100zł razem z przeglądem (podłączenie do kompa, sprawdzenie szczelności)

same filtry to groszowe sprawy u mnie jakieś 30zł, oba wymienisz sam bez żadnych cudów
chyba że faktycznie jakiś nietypowy :roll:

kordyl
11-04-2011, 19:38
sam sterownik to raczej nie bardzo. wazny jest reduktor - jego producent i model. jesli chodzi o filtr fay lotnej to zalezy jakiej masz srednicy weze doprowadzajace gaz i ile ma kroćców. najlepiej odczytaj oznaczenie z filtra i poszukaj na allegro to sie dowiesz ile kosztuja. ja u siebie za 2 filtry - reduktor + faza lotna na wezu dalem 80zl z wymiana i przeregulowaniem

Bolek dobrze mówi, odczytaj jaki masz filtr i poszukaj na necie.

Przypominam, że jak nie zmienisz filtrów u montera to nici z gwarancji, ew poszukaj inny zakład co Ci chociaż po wymianie filtrów, pieczątkę wbije w książce gwarancyjnej od gazu.