Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Klimatronik dwustrefowy czy nie?

kgolab
04-06-2008, 20:05
Witam!!!Od jakiegoś czasu śledzę forum o naszych Galaktykach i mam w związku z tym pytanie oczywiście na temat klimy-mianowicie:mam Galaxiaka rok 97,wersja Ghia,panel klimatyzacji mam jakby to był klimatronik dwustrefowy(osobno sterowanie na tył i osobno na przód),nie mam pokrętła w podsufitce z tyłu,temperaturę ustawiam osobno na tył i osobno na przód i mimo tego że włącze klime to efekt jest taki że z przodu wieje zimnem jak diabli a z tyłu dmucha lekko ciepłe powietrze,czy to jest normalne czy może jest coś nie tak u mnie z klimą.Pozdrawiam wszystkich włascicieli tych mimo wszystko fajnych Autek!!!!!!

marok
04-06-2008, 20:26
Witam , Czy masz w suficie dodatkowe nawiewy na tył? Jeżeli nie to masz klimę tylko z przodu , a z tyłu sterowanie temperaturą grzania.
Pozdr.

kgolab
04-06-2008, 20:49
Niestety nie mam nawiewów w podsufitce,z tyłu mam tylko nawiewy przy podłodze i tylko z jednej strony,czyli klima jest automatyczna ale nie dwustrefowa,szkoda.Pozdrawiam!!!

fijasek
04-06-2008, 21:14
Witam
Ja mam tez tak jak ty klimatronik dwu strefowy i z tylu nawiew z lewej strony na dole ale wydaje mi sie ze wieje zimnem chociaz osobiscie tego nie sprawdzałem tylko pytalem dziecka i mowilo ze wieje zimno. Jutro zobacze osobiscie i napisze jak nikt wczesniej sie w tym temacie nie wypowie.

kgolab
05-06-2008, 12:54
oki.czekam na wiadomosc,ja jeszcze sprawdze jak wlacze nawiew na nogi jak bedzie to wygladac

devaluator
05-06-2008, 16:11
Ja nie mam wersji Ghia ale za to mam dwustrefowy panel klimatyzacji i 3 nawiewy w podsufitce na 2 rząd siedzeń i 2 nawiewy w podsufitce na trzeci rząd siedzeń

kgolab
05-06-2008, 20:53
no i sprawdzilem,mianowicie wlaczylem nawiew na nogi i z przodu zimno jak diabli a z tylu lekko cieple powietrze i wniosek nasuwa sie jeden po jakiego h........a!!!! robic panel na dwie strefy z mozliwoscia ustawiania osobno temperatury na przod i osobno na tyl jak to dziala ,,CHYBA"!!!! tylko na ogrzewaniu na nie na klimie a moze jednak u mnie jest cos nie tak,z tego co wiem to z tylu jest jakis czujnik temperatury wewnetrznej moez z nim jest cos nie tak.

marok
05-06-2008, 21:41
Tylko i wylacznie samochody z nawiewami w suficie maja dwa parowniki - czyli pełna dwustrefowa klimatyzację , ja niestety też takiej nie mam. Przy nawiewie w nogach z tylu jest tylko nagrzewnica.

cowboy
06-06-2008, 00:48
Może ktoś wstawić fotkę jak te panele w podsufitce wyglądają (w dwustrefowym)? Ciągle są o to pytania. Sam jestem ciekaw.

fijasek
06-06-2008, 07:19
No niestety sprawdzałem osobiscie i z tylu leci lekko ciepłe powietrze. Natomiast jak jest włączone AUTO to na panelu jest chyba 4 kreski predkosci nawiewu(na tył) a w odgóle nie wieje . Pewnie jak by było zimno to wtedy automat bedzie puszczał ciepłe powietrze a ze potrzeba zimnego to lipa :(

Pozdrawiam

dododo
09-06-2008, 12:33
a czy jak jak jest szyberdach to też nawiewy są na suficie?

devaluator
09-06-2008, 15:41
normalna podsufitka jest prosta, natomiast przy dwustrefowej pomiędzy słupkami są tunele w poprzek auta. Wystają na jakieś 5 - 7cm. Na każdy fotel drugiego i trzeciego rzędu jest kratka z regulacją prawo - lewo, góra - dół. Dodatkowo można zamknąć nawiew lub go tylko trochę uchylić aby mniej wiało. Kratek razem jest 5 (3/2) przypominają konstrukcją te z przodu w kokpicie, wygląd mają inny, są szare.

Rafał A.(antek)
10-06-2008, 09:57
Panowie, z tym panelem elektronicznym, dwustrefowym, macie klimatyzacje dwustrefowa, ale nie przod - tył, tylko prawo - lewo, czyli regulujecie sobie temperature dla kierowcy badz pasazera z przodu tyko, sprawdzie to. Dopiero jak macie w 2 rzedzie paner regulacji i nawiewy to jest klima na tyl osobna.

devaluator
10-06-2008, 13:39
jakby nie było mi z kratek w podsufitce dmucha zimnym a nie letnim. Poza tym po kiego licha montowaliby czujniki temperatury w tylnych drzwiach skoro jak twierdzisz regulacja rzekomo jest prawo/lewo. Proponuję zapoznać się z instrukcją obsługi. Jest dostępna na torrentach.

danielp
10-06-2008, 14:11
Panowie, z tym panelem elektronicznym, dwustrefowym, macie klimatyzacje dwustrefowa, ale nie przod - tył, tylko prawo - lewo, czyli regulujecie sobie temperature dla kierowcy badz pasazera z przodu tyko, sprawdzie to. Dopiero jak macie w 2 rzedzie paner regulacji i nawiewy to jest klima na tyl osobna.

Regulacja jest przód-tył, tyle tylko, że zimno z parownika leci tylko z przodu i na nogi 2-giego rzędu przy czym 1 i 2 rząd traktowane są jako przód. W 3-cim rzędzie (tył) regulacja temperatury realizowana jest tylko przez dmuchawę, czyli jesli chcemy zimniej niż na dworze to lipa, jeśli chcemy cieplej to dogrzeje. Poprostu panel próbuje uzyskać zadaną temperaturę bez udziału parownika. Dlatego własnie jak właczysz klimę na "auto" to dmuchawa włącza się tylko na przód, by nie wiało cieplym powietrzem z dworu do bagaznika.

setler
11-06-2008, 17:16

Regulacja jest przód-tył, tyle tylko, że zimno z parownika leci tylko z przodu i na nogi 2-giego rzędu przy czym 1 i 2 rząd traktowane są jako przód. W 3-cim rzędzie (tył) regulacja temperatury realizowana jest tylko przez dmuchawę, czyli jesli chcemy zimniej niż na dworze to lipa, jeśli chcemy cieplej to dogrzeje. Poprostu panel próbuje uzyskać zadaną temperaturę bez udziału parownika. Dlatego własnie jak właczysz klimę na "auto" to dmuchawa włącza się tylko na przód, by nie wiało cieplym powietrzem z dworu do bagaznika.
A teraz ja dam zagwozdke dla was. Mamy Galaxy z kwietnia 99, silnik 2,3 benzyna, i tam jest zamontowany sterownik dwustrefowy, ale nie mamy nawiewów w podsufitce. Jak ustawiam na Auto to zarówno z przodu jak i tyłu leci zimne powietrze. Z przodu właczaja sie nawiewy na 4 bieg, z tyłu na maxa. Sprawdzone kilkakrotnie w trasie. Ustawiam temperature z przodu to wieje tyle ile chce i jakie chce powietrze, tak samo sie dzieje z tyłu, i napewno przy ustawieniu LO na tył nie wieje lekko ciepłym tylko zimnym takim jak z przodu powietrzem

danielp
11-06-2008, 17:58
Pisząc z tyłu masz na myśli 2-gi czy 3-ci rząd?

marwyk
13-06-2008, 06:17
Kolego SETLER sprawdź czy masz przewody do klimy pod autem, tylko nie pomyl z tymi od dogrzewacza i wszystko bedzie jasne bo wiem że wychodziły wersje w których klima była dwustrefowa bez górnych nawiewów

Rafał A.(antek)
13-06-2008, 09:45
Klima 2 strefowa przod tyl musi miec 2 parownik z tyłu. Odniose sie do instrukcji i domumentacji zeby zbadac to szczegolowo.

setler
15-06-2008, 09:43
Pisząc z tyłu masz na myśli 2-gi czy 3-ci rząd?
Mówiąc tył miałem na myśli wyjscia nawiewów w tylnym nadkolu w 3 rzedzie siedzen
Kolego SETLER sprawdź czy masz przewody do klimy pod autem, tylko nie pomyl z tymi od dogrzewacza i wszystko bedzie jasne bo wiem że wychodziły wersje w których klima była dwustrefowa bez górnych nawiewów
Nie mam kanalu żeby móc dokładnie obejrzeć auto pod spodem. Najważniejsze jest że działa wszystko jak trzeba.
Ogólnie auto jest dobrze wyposażone i tak po krótce ma: pełna elektryke, przyciemniane szyby firmowo, środkowy panel gdzie są przełaczniki jest w kolorze tytanu, obracane fotele przednie.

devaluator
18-06-2008, 10:39
Wlazłem pod auto. Mam strasznie długie węże od klimy biegnące lewą stroną auta. Wchodzą jakby obok lewego tylnego nadkola. Tam zapewne siedzi drugi parownik. Nawiewy mam tylko w podsufitce, nie licząc tego na nogi za pierwszym rzędem.

marwyk
19-06-2008, 16:17
to masz klime dwu strefową z górnymi nawiewami.
A na dole za lewym siedzeniem tylnym w drugim rzędzie masz kratkę u dołu tam wychodzi ciepłe powietrze jak właczysz na grzanie

galecki11
19-06-2008, 21:18
Mój przypadek wygląda tak.Na climatronicu oczywiscie jest sterowanie przód i tył,nie mam nawiewów w podsufitce.POdczas napełniania klimy fachowiec stwierdził ze przy grodzi silnika idą przewody wiec klima ma drugi parownik i trzeba nabic nie 950 tylko 1350 gram bo taka jest norma-te dwie wartosci są podane na nalepce pod maska.Jak ustawie na auto to przód chłodzi jak należy a tył nic.Ani te za lewarkiem ręcznego ani ten nawiew z tyłu w nadkolu.Jak dam ogrzewanie to z tych tylnych leci ciepłe powietrze.Natomiast i to uwaga ciekawostka-jak dam ręcznie nawiewy na nogi to z wszystkich nawiewow tylnych -za ręcznym i w bagażniku daje mrozem.w czym rzecz?Czy fachura nabił prawidlowo czy chcial zarobic na gazie?Jaki to system?

galecki11
19-06-2008, 21:18
Mój przypadek wygląda tak.Na climatronicu oczywiscie jest sterowanie przód i tył,nie mam nawiewów w podsufitce.POdczas napełniania klimy fachowiec stwierdził ze przy grodzi silnika idą przewody wiec klima ma drugi parownik i trzeba nabic nie 950 tylko 1350 gram bo taka jest norma-te dwie wartosci są podane na nalepce pod maska.Jak ustawie na auto to przód chłodzi jak należy a tył nic.Ani te za lewarkiem ręcznego ani ten nawiew z tyłu w nadkolu.Jak dam ogrzewanie to z tych tylnych leci ciepłe powietrze.Natomiast i to uwaga ciekawostka-jak dam ręcznie nawiewy na nogi to z wszystkich nawiewow tylnych -za ręcznym i w bagażniku daje mrozem.w czym rzecz?Czy fachura nabił prawidlowo czy chcial zarobic na gazie?Jaki to system?

marwyk
20-06-2008, 05:55
zobacz czy masz przewody od klimy pod spodem auta, tylko nie pomyl z tymi od dogrzewacza.
Najlepiej zrób fotk i daj na forum to Ci sie powie jaką masz klime