Zobacz pełną wersję : [Mk III] TDCi przejechane 200 km w mieście spalił pół baku

Humer
06-06-2008, 19:50
witam, przeszukałem już forum ale takich kwiatów jak u mnie nie spotkałem, więc pozwalam sobie założyć nowy wątek. Według wskazań kompa auto pali mi około 7,5 litra na 100 km (dodam, iż 99 % mojej jazdy to miasto, bardzo często bardzo zakorkowane). Podczas ostatniego tankowania postanowiłem sprawdzić na ile odczyty kompa dotyczące spalania są dokładne. Zalałem ON do 3/4 baku (wskaźnik poziomu paliwa 4 kreseczka). Dzis przypadkiem spojrzałem na odczyt licznika i zdębiałem. Wskaźnik paliwa znajduje się na drugiej kreseczce, co oznacza, że bak mam wypełniony w około 25 %. Zużyłem więc ilość paliwa odpowiadającą połowie baku. Stan przejecahnych kilometrów to 200 km :fcp15 Wychodzi na to, że co ? Pali około 14 litra na setkę ?(bak ma o ile się nie mylę 58 literków) Co to może być do jasnej ch....... może popełniam jakiś błąd w obliczeniach. Dodam, że mój motorek to 115 KM i raczej rzadko jeżdzę z włączoną klimą. Od czasu do czasu samochod dostaje małej telepki, ale silnik generalnie trzyma obroty, zawsze powyżej 750, pali zresztą na dotyk. czy to moga być wtryski ?

Humer
06-06-2008, 20:45
dodam, że poprzednio miałem TDDi też 115 KM, i przy tym samym stylu jazdy, w tym samym mieście, z non stop włączoną klimą (auta używałem przez cały okres wiosenno letni) wyszło max 8 - 9 litrów na 100. różnica powala.

mario_p
06-06-2008, 20:51
Hejo, takie mierzenie na 3/4 baku moze byc mylace. Najlepiej zalej do pelna i jak przejedziesz 100 czy 200km i jak masz mozliwosc to dolej na tej samej stacji znowu do pelna, wtedy bedziesz mial jasny obraz ile ci spalil na te przejechane kilometry. Czasem wskaznik moze byc mylacy, no chyba ze masz jakis wyciek?- Sprawdz czy nie zostawiasz plam! Jak komp pokazuje 7,5 to powinien mniej wiecej tyle palic, moj ciagle w miescie pokazuje 7,5 i faktycznie tyle pali ale ja tankuje zawsze do pelna i mam porownanie.

matias18
06-06-2008, 21:20
zgadzam sie w pelni z przedmowca, wskaznik nie jest w pelni odzwierciedleniem spalania samochodu
ja np mam tak ze jak zaleje na full to zrobie ze 120 km zanim wskaznik sie ruszy a pozniej to juz szybko idzie w dol ale ogolnie spalanie jest w normie, jakies 7.2

Kapsel_lg
06-06-2008, 23:40
zgadzam sie w pelni z przedmowca, wskaznik nie jest w pelni odzwierciedleniem spalania samochodu
ja np mam tak ze jak zaleje na full to zrobie ze 120 km zanim wskaznik sie ruszy a pozniej to juz szybko idzie w dol ale ogolnie spalanie jest w normie, jakies 7.2

Pradę rzekłeś kamracie. Milutko jest patrzeć na wskaźnik przez pierwsze 120-150 km (nie rusza i grzecznie pokazuje full) - ale potem to już z górki :fcp2

Test z tankowaniem wskazany. Mi po zatankowaniu pokazuje że przejade ok. 820 km ale i tak przejeżdżam ponad 900 z moją ołowianą nóżką (choć może nie aż tak bardzo ołowianą patrząc na wcześniejszą liczbę).

s3c1k
07-06-2008, 07:37
moze jakis przewod odporawdzajacy paliwo spadl ci i paliwo zamiast wracac do zbiornika ucieka gdzies na silnik lub na karoserie? pozagladaj dokladnie...

tomnet
07-06-2008, 08:50
Na wskaźnik paliwa nie patrz, ponieważ ćwiartka ćwiartce nie równa i różnie się na nich przejeżdża.

kubusiiwa
07-06-2008, 09:50
ja jeżdze aktualnie po Łodzi i właśnie sprawdzam ile mi przejedzie po zatankowaniu 20 litrów do baku (od zapalenia sie rezerwy), wskazówka paliwa wskazała 3/4 połowy baku czyli połowę między 2 a 3 kreseczką. jeżdze caly czas z klima. pomiar bedzie trwal do nastepnego zapalenia sie rezerwy. warunki jak w wielkim miescie, czyli korki i światła non stop

aktualnie mam przejechane na tym paliwie jakies 195 km (spalanie 10,25 l / 100 km) i dzisiaj bede jezdzil dalej i zobaczymy ile wyjdzie. napewno napisze.

dziwi mnie ze tobie wychodzi ok 14 l /100 km, to bardzo duzo jak na 2.0 i 115 km :fcp5

Humer
07-06-2008, 10:19
moze jakis przewod odporawdzajacy paliwo spadl ci i paliwo zamiast wracac do zbiornika ucieka gdzies na silnik lub na karoserie? pozagladaj dokladnie...

na pewno sprawdzę, ale raczej chyba by pozostawały pod autem jakies mokre plamy, a u mnie suchutko :fcp5

sztacha
07-06-2008, 12:27
Na twoim miejscu nie sugerowałbym się wskaźnikiem paliwa. U mie wskaźnik działa jak chce raz pokazuje 3/4 a jak go odpalam znowu to pokazuje fulla aby pochwili spaść na 1/4 a nawet do momentu kiedy zapali się rezerwa.
Wczoraj tankowałem i na 660 km przejechane ( z tego 240 km na A2 z prędkością 160-190 km/h a reszta w mieście na włączonej klimie z ołowianą nogą ) wlałem 52 l do 3 odbicia pistoletu.

kubusiiwa
07-06-2008, 18:17
na 20 litrach ON przejechałem jeżdząc tylko po mieście 226 km co daje średnią 8,85 l / 100 km :fcp1 :fcp1 :fcp1

Humer
20-06-2008, 20:50
Pozwalam sobie odświeżyć temat ponieważ właśnie przejechałem te 3/4 baku, od którego liczyłem przebieg. Dziś przy około 70 km zapaliła się kontrolka rezerwy a na wyświetlaczu przejechane zaledwie 370 km. Komputer wskazuje chwilowe spalanie na poziomie 7.4. Pisaliście żeby nie sugerować się wskaźnikiem poziomu paliwa, ale chyba licznik przejechanych kilometrów już nie kłamie. Wychodzi że pali mi jak smok:(. Co to może być ?

kreeecik
20-06-2008, 22:47
Kreskami na wskaźniku nie ma sobie co głowy zawracać są tylko poglądowe, zawsze leję pod korek i wskazówka się rusza dopiero po przejechaniu 200km a potem to szybciutko w dół. W zimie robiłem 600km na baku a teraz do 800km po mieście. Zawsze jest tak, że na początku wskazówka się nie rusza a potem idze w zastraszającym tempie :fcp16

Humer
12-07-2008, 18:15
kwiatów ciąg dalszy, dwukrotnie sprawdzałem (lałem bak do pełna) dystans jaki przejadę na BP Ultimate. Za każdym razem wychodziło po mieście jakieś 500 km (koszmarnie dużo). Ostatnio zalałem na Statoil jakiegoś diesla (zupełnie przez przypadek bo akurat była pierwsza stacja po drodze - chyba Eurosuper bezsiarkowa) i o dziwo gwałtownie spadły mi wskaźniki spalania, tj. spalanie chwilowe po jakimś 1 km od zatankowania o 0,8 l na 100 km a na całym baku przejechałem ponad 700 km (750 km). dodatkowo silnik zaczął jakoś tak lepiej (miękko) pracować. Ciekawe nie, szczególnie że w stylu jazdy nic nie zmieniłem ? Ostatnio gdzieś usłyszałem że te stacje Statoil przy zachodniej granicy zaopatrują się w paliwo w Niemczech. Może to tu tkwi ta tajemnica ? Chociaż aż taka duża różnica mnie zaskoczyła...

Oktan
16-07-2008, 20:13
witam,

mam podobny problem ze spalaniem mojego auta

jedyne co udało mi się ustalić w tej materii to wartość ciśnienia bezwzględnego, które w moim aucie wynosi 138 kPa a według tego opisu:

Link tutaj (http://pl.delphi.com/enpl/manufacturers/auto/sensors/et/medpres/) powinno zawierać się pomiędzy 20 a 102 kPa

czujnik mam (używkę) i czeka na wymianę, w ASO koszt nowego czujnika to ok. 580 zł :fcp27

silnik był podłączany pod komputer Delphi - żadnych innych usterek nie stwierdzono

aha ten czujnik znajduje się na rurze dochodzącej do intercoolera od strony zaworu EGR

kicaj
16-07-2008, 20:18
mnie przed regeneracja wtryskow w miescie palil 7-7.5 (tak kolo 7.2) teraz pali 6.6 ;)
a do poruszenia kreski po zatankowaniu przejezdzam 170km dawniej 120 ;)