Zobacz pełną wersję : [mk3]blow-off(zawór upustowy) jak zamontować?
SrebnaStrzała 16-06-2008, 17:58 Witam dostałem od znajomego taki oto blow
http://www.medusajewelry.com/ebay/auto_part/images/BOV-1.jpg
Jak go zamontować w moim 2.0tdci 130ps ?
Będzie Ci samochód "gazy puszczał" jak jakiś Star :fcp23
SrebnaStrzała 16-06-2008, 18:19 Mi sie nawet podoba ten świst ale pomorze też oszczędzić Turbine(nie będzie cichego zabójcy) ;-) Tylko właśnie nie bardzo wiem jak to zamontować... Wykręcić ten stary bodaj że "DV" on sie zwie i jest na gorze przy obudowie turbo... Dobrze pisze?
kreeecik 16-06-2008, 18:37 Zawór blow off montuje się do przepustnicy, więc najpierw musisz sobie taką skołować :fcp12
SrebnaStrzała 16-06-2008, 19:05 Zawór blow off montuje się do przepustnicy, więc najpierw musisz sobie taką skołować :fcp12
Jak to:-| Przecież można go wsadzić zamiast DV?! http://www.sandrift.yoyo.pl/readarticle ... ticle_id=6 (http://www.sandrift.yoyo.pl/readarticle.php?article_id=6)
kreeecik 16-06-2008, 19:21 Jedynym warunkiem, jaki należy spełnić, to odpowiednio dobrać zawór upustowy do samochodu (rodzaju sterowania silnika).
i nie zapomnij o przepustnicy, bo jak chcesz nim sterować :fcp14
A co do cichego zabojcy to tylko się tyczy benzyniaków :fcp23
SrebnaStrzała 16-06-2008, 20:41 No co Ty piszesz! Poczytaj w linku co Ci dałem. On jest sterowany ciśnieniem w układzie! Cichy zabójca tyczy się samochód w z Turbinami!
kreeecik 16-06-2008, 21:11 Jak masz przepustnice to masz cichego zabójce bo w niej zderzają się kierunki powietrza a w dieslu, zresztą wpisz sobie w google "BOV do diesla" najobszerniej na ten temat wypowiedział się gościu na forum volvo, oprócz psssssssy nic nie osiągniesz. Diesel bierze powietrze pełnymi płucani dlatego nie ma przepustnicy, w benzyniaku po odjęciu gazu przepustnica się zamyka i fala powietrza odbija się od klapki i pędzi w stronę turbiny efekt jest tego taki jakbyś włożył kij pomiędzy szprychy, zawór BOV służy do odprowadzenia nadmiaru ciśnienia by nie uszkodzić turbiny. W dieslu powietrze jest pompowane non stop do tłoków im go wiecej tym lepiej, na drodze nie ma zadnej klapki ani niczego takiego.
Ten artukul tyczy się silników benzynowych, i zawór BOV nie jest sterowany ciśnieniem tylko podciśnieniem, dzieje się tak, gdy zamyka się przepustnica, wtedy w kolektorze dolotowym wytwarza się podciśnienie, które odpowiada za sterowanie BOV'em. Jak samochód nie ma przepustnicy, to nie ma podciśnienia, a jak niema podciśnienia, to BOV nie ma sterowania, a jak nie ma sterowania, to nie działa.
No już jaśniej nie mogę tego napisać.
SrebnaStrzała 16-06-2008, 21:27 Zabiłeś mnie... odebrałeś mi marzenia o tym dźwięku między zmianą biegów :567: To mam inne pytanie...w co lepiej zainwestować 1000zł w dolot czy wylot? Tylko nie chce aby mi buczało tak żeby cała okolica mnie słyszała!
kreeecik 16-06-2008, 22:01 A co byś chciał zrobić w dolocie lub w wydechu? Filtrów K&N nie polecam Ci ani żadnych bawełnianych gdyż maja mniejsze właściwości filtrujące i więcej drobinek kurzu idzie do tłuków. Wylot, rursko jest jak od centrali gazowniczej więc przepłym spalin jest raczej dość luźny.
To mam inne pytanie...w co lepiej zainwestować 1000zł w dolot czy wylot? Tylko nie chce aby mi buczało tak żeby cała okolica mnie słyszała!
zainwestuj w porządny chiptuning. Na pewno bedziesz najbardziej zadowolony.
SrebnaStrzała 16-06-2008, 22:17 To mam inne pytanie...w co lepiej zainwestować 1000zł w dolot czy wylot? Tylko nie chce aby mi buczało tak żeby cała okolica mnie słyszała!
zainwestuj w porządny chiptuning. Na pewno bedziesz najbardziej zadowolony.
Myślałem już o tym ale przy obecnej cenie ropy troche się boje inwestować w tuning ecu. Chce coś zrobić dla tego auta aby troche mocy mu przybyło, lecz kompletnie nie wiem co. Dzis już nawet układy z podtlenkiem oglądałem i mocniejsze turbiny lecz ceny są kosmiczne.
Czy silnik 2.0tdci 130ps powinien mieć jedna rurę wydechową(ja tak mam)? U znajomego w pasacie z 2000roku widziałem dwie a to silnik 1.9TDI.
A co za róznica ile rur wydechowych jest :?:
Podtlenek(hmmm.... do diesla, moze i tak... ) jak i wymiana turbiny na wiekszą i tak wiaze sie ze strojeniem ECU, czyli chiptuningiem.
Jakiś czas temu byłem na spocie A3-ek .Gościu założył blow'a do 1,9 tdi , naprawde super syczało :fcp20
Jedyny mądry...nie drogi..skuteczny...nie powodujący zwiększenia zużycia paliwa i bezpieczny sposób na wzmocnienie tdci to dobry chip tuning :fcp2
...co do wylotu...to można w turbo dieslu go uwolnić..ponieważ turbina jest świetnym tłumikiem...i nie będziesz miał niepożądanego warkotu :fcp1 ...i parę kucyków Ci dojdzie :fcp2 ...dolotu nie dotykaj...bo nic dobrego z tego nie wyjdzie :fcp5 możesz tylko popsuć :fcp1
kreeecik 17-06-2008, 07:54 Jakiś czas temu byłem na spocie A3-ek .Gościu założył blow'a do 1,9 tdi , naprawde super syczało :fcp20
I nic poza tym, wydac ok tysiaka na syczenie i powiększenie turbo dziury + manipulacja w sofcie by sterować czymś to ustrojstwo, nie dziękuję.
Myślałem już o tym ale przy obecnej cenie ropy troche się boje inwestować w tuning ecu. Chce coś zrobić dla tego auta aby troche mocy mu przybyło, lecz kompletnie nie wiem co. Dzis już nawet układy z podtlenkiem oglądałem i mocniejsze turbiny lecz ceny są kosmiczne.
Czy silnik 2.0tdci 130ps powinien mieć jedna rurę wydechową(ja tak mam)? U znajomego w pasacie z 2000roku widziałem dwie a to silnik 1.9TDI.
Chcesz wydać tysiaka na pierdołę a martwisz się kilkugroszową różnicą miedzy PB a ON? Odłóż kasę na konto na pokrycie tej różnicy :fcp23
Co do rury wydechowej passat ma 2 ale jakieś małe pipidówki, zobacz swoją i porównaj srednicę.
Witam.
generalnie przeczytawszy caly temat chcialbym dostac jasna odpowiedz na temat czy moge sobie zamontowac blow-off (patrz allegro - jakis lepszy) do mondeo st220 tak aby ladnie puszczal baki miedzy zmianami biegow. czy ona bedzie dzialac??
SrebnaStrzała 03-12-2010, 18:42 Masz turbo w st220 że chcesz blow off instalować?
Snajper_881 03-12-2010, 18:48 Witam.
generalnie przeczytawszy caly temat chcialbym dostac jasna odpowiedz na temat czy moge sobie zamontowac blow-off (patrz allegro - jakis lepszy) do mondeo st220 tak aby ladnie puszczal baki miedzy zmianami biegow. czy ona bedzie dzialac??
A czym będziesz dmuchał w tego blow-off żeby robiło taki porządany wszędzie "ssssyyyyyyyyy........." ??
00lukas00 03-12-2010, 18:52 Witam, mieszkam w Irlandii Północnej i powiem wam szczerze że jak słyszę że nie można do diesla zamontować gwizdka to mnie to rozwala, tutaj co drugi diesel ma włożony blow i tylko gwizd idzie jak startują i zmieniają biegi, powiem szczerze że w dieslu to trochę dziwnie wygląda i słychać ale efekt jest niezły ale jeśli chcesz więcej mocy to podjedz na jakąś hamownie i zapytaj za ile dorzucą ci porę koni, z tego co wiem to jeśli twoje Mondeo ma 130kM to w granicach rozsądku bez uszkodzenia silnika możesz dorzucić sobie jakieś 25-30% a to sporo i do tego nie pali więcej czasem nawet mniej proporcjonalnie do mocy i momentu obrotowego a to on jest właśnie ważniejszy od mocy !!!
dziekuje . marginesem widze ze zostalem raczej zjedzony za neiwiedze nizeli pouczony kulturalnie. pozdrawiam i dziekuje za informacje
Rijndael 03-12-2010, 19:56 Witam, mieszkam w Irlandii Północnej i powiem wam szczerze że jak słyszę że nie można do diesla zamontować gwizdka to mnie to rozwala, tutaj co drugi diesel ma włożony blow
Można sobie nawet na czole zamontować tylko w nie ma to żadnego sensu podobnie jak w dieslu. BOV stosuje się w doładowanych silnikach benzynowych.
00lukas00 03-12-2010, 20:34 Oczywiście że można tylko pytanie po co ktoś sobie to montuje, niektórzy dla efektu a inni dla odciążenia układu dolotowego, "zaor" montuj i się nie przejmuj opiniami, efekt murowany !!!
Rijndael 03-12-2010, 20:38 Oczywiście że można tylko pytanie po co ktoś sobie to montuje, niektórzy dla efektu a inni dla odciążenia układu dolotowego
Przestań pisać głupoty, w dieslu do niczego to nie służy i nic nie "odciąża", a efekt jest wątpliwy, bo jak ktoś się nie zna to się raczej syczeniem nie zachwyci, a jak się zna to się co najwyżej popuka w czoło.
00lukas00 03-12-2010, 22:45 Efekt jest wątpliwy dla takich jak ty co nie widzieli i nie słyszeli tego w dieslu żałuj bo jak byś usłyszał to byś pomyślał że to mocny benzyniak i jeszcze jedno czytaj dokładnie bo ja nigdzie nie napisałem o odciążeniu diesla !!!
Rijndael 03-12-2010, 22:49 Efekt jest wątpliwy dla takich jak ty co nie widzieli i nie słyszeli tego w dieslu żałuj bo jak byś usłyszał to byś pomyślał że to mocny benzyniak
Tak, tak, jeszcze sobie "soundracera" zamontuj.
między zmianą biegów u mnie syk jest, TDCI bez modyfikacji, chipów i innych. prócz tego skrzypienie od cięgów lewarka jak nie nasmarowane.
p.s. jak syknie to śmieci z ulicy zawija!
SrebnaStrzała 04-12-2010, 00:49 Kolega który pytał ma benzyne bez turbo więc nie ma możliwości.
Jeśli chodzi o TDci jest to absolutnie pozbawione sensu, ponieważ tdci posiada już WasteGate.
czyli nic innego jak zamienic auto na subaru :)
Snajper_881 05-12-2010, 18:22 Tak, tak, Subaru rulez....czego to żółtki nie wymyślą, 2 litry pojemności, z 300KM i co oni to nie zrobili bo wsadzili ze dwie turbiny albo jedną suszarkę z lokomotywy...
Tak, wiem, że Subaru to subaru, chociaż nie przepadam za tą marką, ale ja osobiście uważam ze silnik, który FORD montował w ST220 to jest coś....bez zbędnego wysiłku i żadnego durnego doładowania (na pohybel turbiną ! ) uzyskali 226KM z 3.0L z V6. Owszem, może są lepsze wyniki, ja uważam, że udało im się stworzyć jedną z lepszych V6.
SrebnaStrzała 05-12-2010, 19:02 czyli nic innego jak zamienic auto na subaru
Ja bym wolał zamienić na Lamborghini Reventón albo Zonde R.
300KM i co oni to nie zrobili bo wsadzili ze dwie turbiny albo jedną suszarkę z lokomotywy...
Podobno jak jedzie nowe evo to wciąga wszystkie śmieci z ulicy ^^
Rijndael 05-12-2010, 19:27 Duratec 3.0 z Mondeo to dość prymitywny silnik, zwykłe V6 DOHC, w dodatku niezbyt trwałe. Jedyną chyba obiektywną zaletą jest niska masa (cały został wykonany z aluminium). 75 KM z litra pojemności to też nie jest żaden fascynujący wynik.
Dużo ciekawsza wersja tego silnika była montowana w Jaguarach. Była dodatkowo wyposażona w zmienne fazy rozrządu, zmienną długość kanałów dolotowych i więcej elektroniki.
jendrekmak 05-12-2010, 20:55 ponieważ tdci posiada już WasteGate ale tylko przy stałej geometrii bo przy zmiennej tego nie ma
SrebnaStrzała 05-12-2010, 20:56 ale tylko przy stałej geometrii bo przy zmiennej tego nie ma
Jesteś pewien? Przecież jak turbina się rozkręca to co reguluje jej ciśnienie aby nie było zbyt wysokie, żeby turbina się zbyt mocno nie rozkręciła ? Musi być wastegate bo nawet słychać ten charakterystyczny świst wypuszczania powietrza i brzmi niemalże identycznie jak blow off. Kiedyś to nagrałem wsadzając mikrofon pod maskę i rozpędzając auto. Nie był to ciągły świst jak w przypadku pękniętej rury tylko charakterystyczne wypuszczanie podczas zmiany biegu.
jendrekmak 05-12-2010, 21:19 to co reguluje jej ciśnienie aby nie było zbyt wysokiezmienna geometria kolego a ciśnienie kontroluje czujnik MAP
SrebnaStrzała 05-12-2010, 22:53 Faktycznie, w końcu zmienia się kąt położenia łopatek względem spalin.
Snajper_881 06-12-2010, 11:58 Względem czego ?? :one:
SrebnaStrzała 06-12-2010, 12:11 sorry miało obyć kąt padania na łopatki :P
|