Zobacz pełną wersję : Klima - ślady wody na/pod dywanikiem pasażera
Witam i pozdrawiam forumowiczów.
Znalazłem wodę pod dywanikiem pasażera w okolicach połączenia kokpitu i podłogi. Po wyłączeniu auta gdzieś z tyłu schowka kapią lub spływają po elementach dolnego nawiewu krople wody. Auto miało sprawdzoną szczelność klimy i wymienione filtry. Czy to jakiś szron na rurkach który sie skrapla po wyłączeniu klimy? Przy włączeniu nawiewu tylko na nogi wody jest więcej. Pan w serwisie proponuje rozbieranie kokpitu (2 dni i $$$$) w celu uszczelnienia nagrzewnicy. Nie ma ubytków płynu chłodniczego.
Sprawdź czy nie leje Ci się woda do środka poprzez odpływ z klimatyzacji, być może jest uszkodzony, być może jest zapchany. Było o tym wiele razy na forum. Miałem podobny problem, po rozebraniu kokpitu okazało się, że rurka odpływowa jest pęknięta i tam leci woda do środka. Upewnij się czy to woda czy płyn chłodzący, jak płyn to rzeczywiście może to być nagrzewnica, jeśli woda to trzeba szukać raczej przecieku przy/w okolicach wentylatora. W ciepły dzień włącz klimatyzację, potem gdy dojedziesz np. do domu, zdemontuj schowek i tapicerkę z pod wentylatora i poszukaj jakiś nieszczelności, lub z skąd wydobywa się woda.
sapienti 27-06-2008, 16:53 Przerabiałem juz ten temat, też w ASO straszyli nagrzewnicą, a okazało się, że miałem tylko nieszczelne podszybie po stronie pasażera (najczęściej ulega rozszczelnieniu przy nieumiejętnej wymianie filtra kabinowego)
Przerabiałem juz ten temat, też w ASO straszyli nagrzewnicą, a okazało się, że miałem tylko nieszczelne podszybie
Czy sugerujesz, że po deszczu/myjni by się lało do środka? Chyba nie, deszczu auto dawno nie widziało.
Upewnij się czy to woda czy płyn chłodzący, jak płyn to rzeczywiście może to być nagrzewnica, jeśli woda to trzeba szukać raczej przecieku przy/w okolicach wentylatora
To na pewno woda. Normalnie kapie też rurką na zewnątrz w okolicach nadkola. Też wydaje mi się, że po zdjęciu schowka coś się wyjaśni.
Tylko jak przekonać do tego ASO...
Dzięki za propozycje
sapienti 27-06-2008, 22:28 nie mówię, że u ciebie na 100% to podszybie, aczkolwiek u mnie już niewielki deszcz robił całkiem sporą kałużę.
Nie chcę cię straszyć, ale sprawdzenie nagrzewnicy to spory koszt (lub mnóstwo roboty), tam jest sto tysięcy wkrętów, trzeba rozbierać sporo elementów wnętrza. Aso za taką przyjemność (straszyli mnie właśnie nagrzewnicą) liczy sobie ok. 1000 zł, zwykłe warsztaty od 300 do 500 (przynajmniej w Gdańsku).
TERBUH_B 28-06-2008, 11:51 HEY
U mnie na podszybiu jest dziura tzn podszybie odstaje ok 1cm (połamałem spinki) na całej długości i ani kropli wody w środku a jeżdżę już tak ok 6 mcy wiec chyba podszybie niema znaczącego wpływu na lanie sie wody :fcp9 :fcp9 :fcp9
jak sie mylę to proszę o sprostowanie :fcp1
sapienti 28-06-2008, 12:05 HEY
U mnie na podszybiu jest dziura tzn podszybie odstaje ok 1cm (połamałem spinki) na całej długości i ani kropli wody w środku a jeżdżę już tak ok 6 mcy wiec chyba podszybie niema znaczącego wpływu na lanie sie wody :fcp9 :fcp9 :fcp9
Sam plastik podszybia nie jest elementem uszczelniającym.
Ford od dłuższego czasu zauważyłe problem i wprowadził do sprzedaży paski butylowe. Nie widziałem, jak się uszczelnia, ale na tym forum już wcześniej to poruszano.
korek007 28-06-2008, 12:20 HEY
Potwierdzam. U mnie podszybie też odstaje od szyby, a śladu wody wewnątrz nie ma. Nie wiem po co niektórzy upierają się przy jakimś klejeniu czy uszczelnianiu podszybia.
Pod spodem podszybia jest korytko do odprowadzania wody i wystarczy odpowiedni, uważny montaż, bez zadnego klejenia.
Pozdrawiam
sapienti 28-06-2008, 12:36 No dobra - poświęciłem się i poszukałem.
http://www.mirez.co.uk/WaterProbs.htm
U mnie jest to samo, widać ślady wody, co najlepsze to podczas włączonego nawiewu na nogi kapie z nawiewu na tyle samochodu i z przodu na nogi pasażera ale póki co ja buty mam suche :fcp18. Podejrzewam że to może być sprawa podszybia albo jakiegoś odpływu ponieważ podczas wczorajszej ulewy od strony pasażera wszystko pływało i jak włożyłem rękę za schowek to wszystko było mokre a płynu nie ubywa i w suche dni wszystko jest ok.
sapienti 28-06-2008, 13:02 U mnie jest to samo, widać ślady wody, co najlepsze to podczas włączonego nawiewu na nogi kapie z nawiewu na tyle samochodu i z przodu na nogi pasażera ale póki co ja buty mam suche :fcp18. Podejrzewam że to może być sprawa podszybia albo jakiegoś odpływu ponieważ podczas wczorajszej ulewy od strony pasażera wszystko pływało i jak włożyłem rękę za schowek to wszystko było mokre a płynu nie ubywa i w suche dni wszystko jest ok.
No u ciebie to ewidentnie nieszczelne podszybie.
W moim mieście najlepiej z tym problemem radzi sobie ASO (jedna z tańszych i pewniejszych usług).
|
|