Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Półoś napędowa - luzy.
Witam,
Czy półoś napędowa może mieć luz, dokładnie chodzi o to że jak chwycę do rąk półoś i ruszam ją w kierunku: tył -> przód samochodu to ma luz i stuka, ewentualnie jaki luz może mieć(w jakim kierunku). Szukam jakiejś przyczyny stukania podczas jazdy. Dokładnie opisując jest to metaliczne stuknięcie podczas dodawania, ujmowania gazu (takie balansowanie pedałem gazu, obroty 2-2,5tys. ) Sprawdziłem poduszkę pod silnikiem i wygląda OK. Poduszka pod skrzynią (ta pod podstawą akumulatora) też wygląda że jest OK.
Przypuszczam, że winne mogą być przeguby ale nie wiem jakie luzy i w którym kierunku mogą mieć półosie. I kolejne pytanko, zauważyłem że mam pękniętą osłonę przegubu tego od strony skrzyni. Czy do wymiany tej osłony konieczne jest wyciągnięcie całej półośki?
Dzięki.
Pozdrawiam.
Czy do wymiany tej osłony konieczne jest wyciągnięcie całej
Nie musisz wyciągać półośki.Wystarczy dobrze tę gumkę podgrzać,następnie postukać w nią młotkiem aż zrobi się miękka i przeciągnąć przez koło. :fcp26
Czy do wymiany tej osłony konieczne jest wyciągnięcie całej
Nie musisz wyciągać półośki.Wystarczy dobrze tę gumkę podgrzać,następnie postukać w nią młotkiem aż zrobi się miękka i przeciągnąć przez koło. :fcp26
Zapomniałem dodać, że proszę o uwagi rzeczowe wnoszące coś do tematu. Młotkiem można też postukać się po głowie. :fcp18
hmm Szczerze mówiąc, to jeszcze przegubów nie robiłem u siebie, ale wydaje mi się, że gdy rozepniesz przegub ten przy kole, to powinieneś dać rade założyć osłone na na ten wewnętrzny przegub.
Opcja z wyjmowaniem półośki chyba nie ma sensu według mnie.
A co do tych stuków, to może właśnie przegub wewnętrzny wydawać ten dźwięk. Skoro masz pękniętą osłonę, to może i przegub siada.
Co do luzu na pólośce. Gdy masz samochód w górze i na biegu, pokręcisz ręcznie przednim kołem do przodu i do tyłu to zawsze jakiś luz tam będzie (to chyba związane jest ze skrzynią biegów) i jakiś odgłos będzie słyszalny. Przynajmniej w kilku poprzednich autach tak miałem. Sprawdź najpierw ten przegub i chyba znajdziesz przyczyne.
Ja wyciągałem półoś jak wymieniałem gumę wewnętrzną przecież trzeba umyć żeby piachu nie było bo inaczej po przegubie :fcp4
Poll, czy są problemy z wyciągnięciem półosi? czy trzeba spuścić olej ze skrzyni? Nie orientujesz się ile może kosztować taki przegub wewnętrzny?
Ja ten od prawej strony (od pasażera) robiłem bez wyciągania półosi, oczywiście trzeba to umyć ale to można też zrobić bez wyciągania. Z osłona są problemy bo byłem w kilku hurtowniach i niestety lipa.
Widze że masz ten sam silnik co ja - to od razu mówię że są dwa rodzaje. Ja kupiłem w serwisie VW za 115 zł, przyjechałem ze starą żeby porównać który to rodzaj. W Fordzie chcieli 176 zł i tydzień czekania.
Gumę kupisz w sklepie albo hurtowni jeśli taka się znajduje gdzieś w pobliżu . Kup tylko lepszy żeby guma nie była albo taka plastikowa albo zbyt sztywna (guma) ściągnij końcówkę wahacza wykręć wcześniej główną śrubę od przegubu i do roboty jeszcze zostanie ci chyba z 8 albo 6 śrubek od przegubu wewnętrznego i dobrze umyj bo po co piasek wozić :fcp18 zakładaj i składaj śmigaj aż się rura wyprostuje :fcp26 :fcp29 nie zapomnij o smarze powinni ci dać do nowej gumy razem z opaskami w komplecie :fcp7
Kolego ta guma nie ma okrągłych wyjść tylko takie jakieś kombinowane i ciężko dopasować z uniwersalnych.
Ja szukałem w paru hurtowniach i nie było. Pasuje od KAGERA numeru w tym momencie nie pamietam ale brak dostepności przynajmniej tak było 2 miesiące temu jak to zmieniałem
Z tego co wiem to normalne że po jakimś przebiegu luzy się pojawią . Mam kolegę który ma w firmie kilka albo kilkanaście aut z serii:GALAXY ,ALHAMBRA ,SHARAN i oni praktykują zamianę przegubów z lewej strony na prawą po jakimś czasie i przynosi to pozytywne efekty. Ja jeszcze nie zamieniałem ale pewnie to zrobię . Poza tym wymieniałem już wewnętrzny prawy -ten przy podporze.
Z tego co wiem to normalne że po jakimś przebiegu luzy się pojawią . Mam kolegę który ma w firmie kilka albo kilkanaście aut z serii:GALAXY ,ALHAMBRA ,SHARAN i oni praktykują zamianę przegubów z lewej strony na prawą po jakimś czasie i przynosi to pozytywne efekty. Ja jeszcze nie zamieniałem ale pewnie to zrobię . Poza tym wymieniałem już wewnętrzny prawy -ten przy podporze.
ciekawe, ja też mam te luzy, ktoś to praktykował?
Witam .
Kazda półoś ma luzy. Jedne słychac bardziej drugie prawie nic.
Jesli ktoś rozbierał przegub łatwo zauwazyc jak on pracuje. Jesli pada zewnętrzny to słychać go bardzo przy skręcaniu. Jesli pada wewnętrzny to metaliczne stukanie jest przy przyśpieszaniu i hamowaniu. Przewaznie jest to przyczyna małej ilości smaru w osłonie przegubu. Temat przerabiałem w VW Golfie gdzie mechanicy źle dokręcili wewnętrzny przegub i smar wyciekł. Skutkiem było lekkie stukanie a po pewnym czasie trzepało już całym autem.
Pozdrawiam
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
|