Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Rozkład bezpieczników jak to wygląda ?

err
29-06-2008, 16:15
Witam.
Zauważyłem, iż wiele osób poszukuje informacji na temat rozkładu bezpieczników w MK3.
Poniżej znajduje się skan naklejki, którą znalazłem u siebie w aucie.
Skrzynka znajduje się wewnątrz samochodu, w wersji europejskiej będzie to pod kierownicą z lewej strony, w wersji angielskiej za schowkiem pasażera (prosty demontaż).
Mam nadzieję, że się przyda.
Pozdrawiam!

jan W
29-06-2008, 19:27
Witam.
Ja kupiłem w styczniu MK3 TDDi i też szukałem bezpieczników w aucie (niestety na próżno) z prawej nie ma żadnej skrzynki a z lewej pod kierownicą jest schowek . bezpieczniki znalazłem z takimi oznaczeniami pod maską patrząc z przodu autka są po prawej stronie obok akumulatora. Pozdrawiam

Hołek
02-07-2008, 12:20
z lewej pod kierownicą jest schowek

Właśnie za tym schowkiem są bezpieczniki, widoczne po zdjęciu w/w.
Pozdr:-)

mihowe
02-07-2008, 20:30
A teraz zagadka :fcp3
Co oprócz tempomatu zabezpiecza bezpiecznik nr F82 7,5 A
I od czego jest bezpiecznik nr F84 20A
Nagroda główna:
*********Przyjazny uśmiech od MOD-a i dodatkowy kubek kompotu do obiadu**********

Innych nagród nie przewidziano.

szperaczz
02-07-2008, 21:08
:fcp9 możesz nas oświecić :fcp9

mihowe
03-07-2008, 11:49
Juz pisałem na forum ale w dwóch różnych tematach więc tu jeszcze raz bo w żadnych instrukcjach tego nie ma

Ten od tempomatu zabezpiecza jeszcze podgrzewane dysze od spryskiwaczy. Parę razy na forum pojawił sie problem z przepalającym się bezp. od tempomatu. Przyczyną jest zepsuta dysza (lub obie) od spryskiwaczy.

Ten drugi bezpiecznik to jest stały +12 do radia. Lub jak ktoś woli pamięć. Jednocześnie jest to główne zasilanie którym audio czerpie moc. Ten bezpiecznik nie jest opisany w żadnych instrukcjach.
Ten bezpiecznik od audio który jest opisany w instrukcji to jest tylko +12 sterujące od stacyjki.

pozdro
Kompot wypiję sam, z MOD-em to był żart :fcp4

pruchnik
04-07-2008, 10:16
Juz pisałem na forum ale w dwóch różnych tematach więc tu jeszcze raz bo w żadnych instrukcjach tego nie ma

Ten od tempomatu zabezpiecza jeszcze podgrzewane dysze od spryskiwaczy. Parę razy na forum pojawił sie problem z przepalającym się bezp. od tempomatu. Przyczyną jest zepsuta dysza (lub obie) od spryskiwaczy.

Ten drugi bezpiecznik to jest stały +12 do radia. Lub jak ktoś woli pamięć. Jednocześnie jest to główne zasilanie którym audio czerpie moc. Ten bezpiecznik nie jest opisany w żadnych instrukcjach.
Ten bezpiecznik od audio który jest opisany w instrukcji to jest tylko +12 sterujące od stacyjki.

pozdro
Kompot wypiję sam, z MOD-em to był żart :fcp4

WCZORAJ CHCIALEM SPRAWDIC OBECNOSC TYCH BEZPIECZNIKOW. A DOKLADNIE TEGO F84 20A CO ODPOWIADA ZA PAMIEC RADIA. POMYSLALEM SOBIE ZEBY MOZE WYCIAGNAC GO I ZRESETOWAC RADIO, A TU NIESPODZIANKA- TAM NIE MAM ZADNEGO BEZPIECZNIKA :( AUTKO PO LIFTINGU Z 2004 ROKU. RADIO TO TRAVELPILOT EX, MOZE ONO JEST INACZEJ PODLACZONE :(

MOZECIE MI POWIEDZIEC JAK ZRESETOWAC TO RADIO, ALE BEZ ODLACZANIA AKUMULATORA ?

POZDRAWIAM

szperaczz
04-07-2008, 17:28
a który bezpiecznik odpowiada za gniazdo zapalniczki w bagażniku :fcp9

mabro
04-07-2008, 22:13
WCZORAJ CHCIALEM SPRAWDIC OBECNOSC TYCH BEZPIECZNIKOW. A DOKLADNIE TEGO F84 20A CO ODPOWIADA ZA PAMIEC RADIA. POMYSLALEM SOBIE ZEBY MOZE WYCIAGNAC GO I ZRESETOWAC RADIO, A TU NIESPODZIANKA- TAM NIE MAM ZADNEGO BEZPIECZNIKA :( AUTKO PO LIFTINGU Z 2004 ROKU. RADIO TO TRAVELPILOT EX, MOZE ONO JEST INACZEJ PODLACZONE :(

MOZECIE MI POWIEDZIEC JAK ZRESETOWAC TO RADIO, ALE BEZ ODLACZANIA AKUMULATORA ?

POZDRAWIAM

Witam, według mnie bezpiecznik nr 84 odpowiada za światła dzienne zgodnie z opisem w instrukcji obsługi :fcp1
a bezpiecznik nr 69 odpowiada za cytuję "sprzęt audio lub sprzęt audio i zestaw wskaźników"

p-maz
04-07-2008, 22:54
a który bezpiecznik odpowiada za gniazdo zapalniczki w bagażniku :fcp9

podłączam się do pytanie. I dodam coś od siebie: jaki powinien się tam znajdować bezpiecznik abym mógł na spokojnie wsadzić tam przetwornicę 12V -> 220V / 70W ?

Patrząc na schemat wydaje mi się że to jest bezpiecznik F70.

piom
06-07-2008, 14:10
Zrób zwarcie w gniazdku i zobacz który sie spalił. Bedziesz mial 100% pewności, że to ten.

krismk3
19-01-2015, 13:41
witam panowie i panie proszę o informację, który bezpiecznik odpowiada za elektrycznie składane lusterka ?? czy jest to ten sam od elektrycznego ustawiania i podgrzewania wraz z tylna szybą ??

Juzek
19-01-2015, 13:47
tak, to jest ten sam. nie ma osobnego obwodu na zamykanie.

Tomi2802
09-07-2015, 14:55
Witam.

Pod bezpiecznikami wewnątrz kabiny znalazłem dwie wolne wtyczki na przekaźniki. A konkretnie jedna jest brązowa zamocowana pod bezpiecznikami a druga, też brązowa schowana za skrzynką bezpieczników. Chciałbym się dowiedzieć do czego one są ponieważ wszędzie gdzie znajduję coś na ten temat to są dwie pod bezpiecznikami ale brązowa i niebieska, a nie tak jak u mnie. Interesuje mnie to ponieważ chciałem dorzucić sobie podgrzewane fotele bo wtyczkę za schowkiem w konsoli środkowe mam pod sterowanie ogrzewaniem foteli ale nie wiem gdzie u mnie ma być przekaźnik do nich.

Za pomoc będę bardzo wdzięczny :)
Pozdrawiam.

Juzek
10-07-2015, 07:35
Cześć

Brązowa pod skrzynką jest dla przekaźnika od składanych lusterek.

Tapnięte z Szajsunga MkIV

Tomi2802
11-07-2015, 11:47
Cześć.

Czyli mam rozumieć, że założę w to miejsce przekaźnik + składane lusterka (przy lusterkach mam pełną wiązkę) i będą działać?

A ta druga wtyczka, też brązowa tylko że schowana za skrzynką bezpieczników? Do czego ona może być?

Juzek
11-07-2015, 12:16
Potrzebujesz jeszcze przełącznika do składanych lusterek. Wtedy będą działać.

Tomi2802
14-07-2015, 23:59
aha :)

No dobra, a co to jest za gniazdo o którym pisałem już wcześniej, brązowe ale nie pod bezpiecznikami tylko za skrzynką bezpieczników???

Juzek
15-07-2015, 06:30
Nie mam pojęcia :)

Jerzy1Wu
22-07-2015, 14:05
Witam.
Zauważyłem, iż wiele osób poszukuje informacji na temat rozkładu bezpieczników w MK3.
Poniżej znajduje się skan naklejki, którą znalazłem u siebie w aucie.
Skrzynka znajduje się wewnątrz samochodu, w wersji europejskiej będzie to pod kierownicą z lewej strony, w wersji angielskiej za schowkiem pasażera (prosty demontaż).
Mam nadzieję, że się przyda.
Pozdrawiam!

Wszystko się zgadza czyli ja też tak mam.
Ale w miejscu - bezpiecznik zapalniczki - mam luzik.
Jak na obrazku.
http://images52.fotosik.pl/773/5c0f4549ce4167f2.jpg (www.fotosik.pl)

To ten z lewej górny

A w dodatku to jest dziwne gniazdo bo 3 stykowe.
Więc może ktoś wie jak taki element wygląda i gdzie go dostać :?:

Pozdrawiam :)

Keram-1
22-07-2015, 21:04
To jest bezpiecznik nr 68 zapalniczka normalny bezpiecznik ,Po przełożeniu bezpiecznika napięcie po zapłonie , bezpiecznik nr 68 pod tablicą rozdzielczą
Np.1,2 styk napięcie stałe zapalniczki
2,3 styk napięcie po zapłonie stacyjki na gniazdo zapalniczki
Trzeba sprawdzić pozdrawiam

Tak "mini" :)

Jerzy1Wu
23-07-2015, 13:01
Dzięki :-)
I rozumiem, że są tu bezpieczniki mini czyli te od np Fiata (Uno) się nie nadają :?:

Jerzy1Wu
02-08-2015, 01:41
To jest bezpiecznik nr 68 zapalniczka normalny bezpiecznik ,Po przełożeniu bezpiecznika napięcie po zapłonie , bezpiecznik nr 68 pod tablicą rozdzielczą
Np.1,2 styk napięcie stałe zapalniczki
2,3 styk napięcie po zapłonie stacyjki na gniazdo zapalniczki
Trzeba sprawdzić pozdrawiam
Tak "mini" :)

Bezpiecznik działa odwrotnie.
1 - 2 po włączeniu stacyjki
2 - 3 zasilanie ciągłe

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)

Harryy
25-08-2016, 23:09
A czy jest oddzielny bezpiecznik do świateł mijania?. Pytam gdyż nie działa mi światełko tylne z prawej strony . Dodam , że wszystkie inne świecą jak należy (tj kierunkowskaz, przeciwmgielne, cofania, stop). Podświetlenie deski i przełączników również działa poprawnie lewa strona też jest ok . żaróweczki Też były sprawdzone .

jcl9996
21-01-2017, 17:35
Witam koledzy ,proszę niech mi ktoś podpowie gdzie w mondeo mk3 2004 r 2.0 tdci jest ,a raczej który bezpiecznik jest od gniazda usb,znajdującego się przy lewarku zmiany biegów, dodam ze w konsole wbudowane jest radio Denso.
Ponadto czy ktoś wie gdzie zdobyć płytę z polskimi mapami do nawigacji bo moja płytka nie działa.

Serdecznie z góry dziękuje.

jendrekmak
23-01-2017, 10:24
raczej który bezpiecznik jest od gniazda usbnie ma takiego bezpiecznika bo fabrycznie w mk3 z Denso nie ma usb więc pytaj poprzedniego właściciela jak podłączył usb.
może to usb to tylko gniazdo do ładowarki schowanej gdzieś pod panelem żeby ładować w aucie telefon. podłącz kabel i spróbuj zasilić telefon - jeśli się uda tzn. że masz tylko ładowanie a połączenia z audio nie ma i raczej nie będzie bez USB BOXa

jcl9996
26-01-2017, 19:50
Ok.Koledzy napiszcie prosze jak w takim razie odtwarzać na tym radiu filmy a wiem że można bo widziałem ale za skarby nie wiem jak to zostało połączone.Ponadto jak podłączyc moduł bluetoth bi chyba nie mam bo mi tel nie wykrywa radia.

Pozdrawiam.

Mariusz
04-02-2017, 12:17
jcl9996

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=203806&highlight=rozbudowa+denso
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=82282&highlight=rozbudowa+denso