Zobacz pełną wersję : [MK3] jakie polecacie letnie opony
Witam
Wiem że było już dużo pytań na temat opon ale prawie zawsze chodziło o zimowe.
Ja potrzebuje opony letnie i w dodatku jak najcichsze w rozsądnej cenie.
Na początku sezonu kupiłem używane z dobrym bieżnikiem ale niestety opony strasznie "WYJĄ"
i postanowiłem zainwestować w nowe.
Może ktoś mi polecić jakieś ciche oponki?
Pozdrawiam
Kleber Dynaxer HP2 ,ciche ,nie ząbkują ,średnia klasa, dobre na wode.
Ja założyłem Sportiva z55 w91 w cenie 260 za szt. (prod.Continental) i muszę przyznać że są ciche i idealne na deszcz - także polecam :fcp1
ok fajnie, ja praktycznie zawsze miałem michelin.
Co powiecie o goodyer?
Co powiecie o goodyer?
Ja miałem Goodyear GT-2 w Fiacie jako fabryczny montaż i po mokrym waliłem w znaki drogowe jak złoto.
Teść ma w Mondku F1 i jak tylko spadnie deszcz boi się jechać. Na podjeździe pod domem (trawnik) musiałem go popchnąć, bo nie mógł ruszyć...
Nigdy więcej Goodyear :fcp15 chyba, że "w Kaliforni, gdzie deszcz nie pada"
W tej chwili mam BFGoodrich Profiler2 i baaaaardzo je sobie chwalę - jedne z lepszych opon na jakich jeździłem
Mój ojciec natomiast jest oczarowany takim wynalazkiem jak Cooper ZEON XTC - a przesiadł się z Michelinów
FIRESTONE TZ 200, rewelacja
a ja polecam goodyery...model exellence (ciekawe czy poprawnie napisałem hehehehehehe)...jak powiedzieli oponiarze...jedyna godna konkurować z michelinami...
Marek92248 08-07-2008, 20:25 GoodYear Excellence - potwierdzam, opona bardzo cicha i ma (jak dla mnie) rewelacyjne właściwości jezdne.
Ja też mam w MK4 te opony oryginalnie były na wyposażeniu ale niestety widziałem już MK3 na których te opony zaczynają ząbkować powoli
Tez polecam Kleber Dynaxer HP2.
... ilu kierowców tyle opinii. a nikt nie zapytał jakiej opony szukasz?
w jakim zakresie cenowym i jaki rozmiar bo to ma znaczenie...
moim skromnym zdaniem
Ja u siebie założyłem Hankook Ventus Prime i jak do tej pory nie mam powodów do narzekań. Mało znana firma, ale VW je montuje u siebie.
Barracuda 10-07-2008, 08:43 ja również polecam Good Year Excellence,
mój rozmiar 205/50 ZR17, koszt około 460zł za szt. (z założeniem)
dotychczasowy przebieg na nich to 7kkm - zużycie bieżnika minimalne - styl jazdy umiarkowany/agresywny.
Ultra ciche, pewne prowadzenie w zakrętach, przy dużych prędkościach (200km/h) i na deszczu też ok.
Tu masz dobre opony w dobrej cenie:
:fcp1 GOODYEAR EXCELLENCE 205/55/R16 91 V
Od 249,99 do
:fcp26 DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE 205/55/R16 91 V
Od 256,00
Yokohama A.drive 205/55R16 91 H
Od 270,00
:fcp26 Yokohama C DRIVE AC 01 205/55R16 94 V
Od 290,00
Yokohama AVS dB decibel 205/55/R16 94 V
Od 298,00
...moje następne to Yokochama C Drive :fcp2
kreeecik 10-07-2008, 10:59 Kleber Dynaxer HP2 ,ciche ,nie ząbkują ,średnia klasa, dobre na wode.
Rozumiem, że z tym ząbkowaniem to zartowałeś, bo u mnie są tak wyząbkowane, że już dość głośno się robi w samochodzie powyzej 120.
Killer_su 10-07-2008, 13:19 A ja mam Continental Sport Contact 2 i jestem b. zadowolony :fcp3
Świetnie się trzymają zarówno na suchej jak i mokrej drodze.
Continetale Sport Contact 2 oraz Conti premium Contact równiez polecam zapomniałem co to ABS. Z ząbkowaniem to jest inna sprawa jedni mówią ze to wina zawieszenia inni że opony.
zander30 10-07-2008, 21:07 a ja dzisiaj zamówiłem DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE 205/55/R16 91v podobno rewelacyjne
czytałem testy ADAC dają najwyższą notę.Mam nadzieje że to dobry wybór i cena ok (256zł/szt)
Kleber Dynaxer HP2 ,ciche ,nie ząbkują ,średnia klasa, dobre na wode.
Rozumiem, że z tym ząbkowaniem to zartowałeś, bo u mnie są tak wyząbkowane, że już dość głośno się robi w samochodzie powyzej 120.
Nie nie żartowałem jeżeli ci klebera wyząbkowało to chyba pora zrobić zawieszenie :fcp4
Natomiast continental sport contact 2 jest super tylko przebieg 30-35 tyś to mało troche a dla nich to standart
marek_1982 10-07-2008, 21:20 Ja postawilem na Nokian V. Oponka cicha i jest bardzo dobra i bardzo dobrze sie sprawia na mokrej nawierzchni. Placilem rok temu po rabatach 310 zl za szt. w Krakowie.
grzechoo1 11-07-2008, 09:24 Ja u siebie założyłem Hankook Ventus Prime i jak do tej pory nie mam powodów do narzekań. Mało znana firma, ale VW je montuje u siebie.
Ja miałem Hankooki jak sprowadziłem samochód i nic dobrego na ich temat napisać nie mogę. Strasznie głośne i zerowa przyczepność w deszczu. Trzeba się tez było nauczyć jeździc tak aby omijać koleiny w deszczu, bo samochód zachowywał sie jakby nie obowiązywały go zasady fizyki.
Oczywiście nie były to nówki.
Bardzo szybko zmieniłem je na Dunlop SP Sport FastResponse i ukazał się inny świat. Samochód jeździł jak po sznurku. Zarówno na suchym jak i na wodzie. Rewelacja. Polecam. Szczególnie, że cena jest więcej niż przystępna.
Następnie coś mnie podkusiło, aby kupić coś innego. Wybór padł na Pirelli P7. Mam je gdzieś tak od kwietnia. No i niestety żałuję, że nie kupiłem Dunlopów. Po suchym nie moge im nic zarzucić, ale na wodzie zachowują się niezbyt ciekawie. Preferuje raczej spokojny tryb jazdy i nigdy podczas ruszania Dunlopy mi nie zamieliły. Na Pirelli non stop mi się to przydaża (oczywiście gdy asfalt jest mokry). Podczas wjazdu w koleinę też jest niezaciekawie. Trzeba uważać. I ogólnie jak siedzę za kierownicą to jakoś nie czuje komfortu, że samochód jeździ tak jak ja chcę. Może więcej w tym psychologii, no ale tak po prostu jest.
Jeszcze z innego źródła mogę polecić Nokiany H. Kolega na nich jeździ i bardzo sobie chwali.
W swojej firmowej flocie mamy też parę Mondków i poruszają się one na jakichś Continentalach. Nie pamiętam teraz dokładnego typu. Kierowcy bardzo je sobie chwalą. No ale ich cena zaczyna sie od 600zł za sztukę, a to już przynajmnie dla mnie dosyć dużo.
pozdr.
grzechoo1
a przepraszam ktoś coś może powiedzieć o tych Goodyerach Hydragrip:
http://www.motostrada.pl/opony/47550_Go ... AGRIP.html (http://www.motostrada.pl/opony/47550_Goodyear_HYDRAGRIP.html)
Ja u siebie założyłem Hankook Ventus Prime i jak do tej pory nie mam powodów do narzekań. Mało znana firma, ale VW je montuje u siebie.
Bardzo szybko zmieniłem je na Dunlop SP Sport FastResponse i ukazał się inny świat. Samochód jeździł jak po sznurku. Zarówno na suchym jak i na wodzie. Rewelacja. Polecam. Szczególnie, że cena jest więcej niż przystępna.
pozdr.
grzechoo1
a jak z głośnością tych Dunlopów, bo cena rzeczywiście jest zachęcająca
http://www.motostrada.pl/opony/47550_Go ... AGRIP.html (http://www.motostrada.pl/opony/47550_Goodyear_HYDRAGRIP.html)
tak ja mogę, zapomnij o nich jak najszybciej :fcp2
grzechoo1 11-07-2008, 14:28 a jak z głośnością tych Dunlopów, bo cena rzeczywiście jest zachęcająca
Porównując je do P7, które teraz posiadam, to Dunlopy wypadają gorzej. Nie są niestety najcichsze, ale da radę wytrzymać.
W TDDI głośność nie stanowi problemu, bo i tak silnik zagłusza wszystko :fcp2 .
--
pozdr.
grzechoo1
tak ja mogę, zapomnij o nich jak najszybciej :fcp2
...dokładnie :fcp7 ....zapomnij....super ZĄB :fcp27
Wprawdzie mam Mondeo Mk2, ale ze swojej strony mogę polecić oponki Fulda Carat Progresso. Dostępne są w wielu rozmiarach, więc nie powinieneś mieć problemu z ich doborem (ja za swoje 205/60/R15 zapłaciłem 198 zł/szt z montażem). Są na prawde ciche (poprzednie Continentale, które miałem wogóle się do nich nie umywają) i dobrze trzymają na mokrej nawierzchni (producent się tym chwali a ja potwierdzam skuteczność tego typu bieżnika w kontakcie z wodą). Dla mnie to były priorytety - przeczytałem masę opinii na temat różnych opon i zdecydowałem się właśnie na takie, bo ludzie je pod tym względem chwalili. Póki co zrobiłem na nich 2000 km i uważam że są w porządku przynajmniej jak na ten pułap cenowy. Jeśli chodzi o ścieranie to ciężko cokolwiek powiedzieć przy takim przebiegu, bo tego po prostu nie widać. Wcześniej miałem Fuldy w mniejszym rozmiarze w Escorcie i tam również sprawowały się bardzo dobrze.
Wprawdzie mam Mondeo Mk2, ale ze swojej strony mogę polecić oponki Fulda Carat Progresso. Dostępne są w wielu rozmiarach, więc nie powinieneś mieć problemu z ich doborem (ja za swoje 205/60/R15 zapłaciłem 198 zł/szt z montażem). Są na prawde ciche (poprzednie Continentale, które miałem wogóle się do nich nie umywają) i dobrze trzymają na mokrej nawierzchni (producent się tym chwali a ja potwierdzam skuteczność tego typu bieżnika w kontakcie z wodą). Dla mnie to były priorytety - przeczytałem masę opinii na temat różnych opon i zdecydowałem się właśnie na takie, bo ludzie je pod tym względem chwalili. Póki co zrobiłem na nich 2000 km i uważam że są w porządku przynajmniej jak na ten pułap cenowy. Jeśli chodzi o ścieranie to ciężko cokolwiek powiedzieć przy takim przebiegu, bo tego po prostu nie widać. Wcześniej miałem Fuldy w mniejszym rozmiarze w Escorcie i tam również sprawowały się bardzo dobrze.
Ale MK2 to starsze zawieszenie jest tam opony nie ząbkują a tu przy kierunkowych szczególnie takie ryzyko istnieje , dlatego między innymi producenci teraz skłaniają się bardziej do opon asymetrycznych lub symetrycznych, opony kierunkowe generalnie z założenia będą przeznaczone do samochodów sportowych.
Ale MK2 to starsze zawieszenie jest tam opony nie ząbkują a tu przy kierunkowych szczególnie takie ryzyko istnieje , dlatego między innymi producenci teraz skłaniają się bardziej do opon asymetrycznych lub symetrycznych, opony kierunkowe generalnie z założenia będą przeznaczone do samochodów sportowych.
nie miałem kierunkowej opony w moim służbowym aucie była to opona good year i takie piekne ząbki że hej... przy wymianie facet nawet nie zaglądając na marke zapytał good year ?? ja mówie tak! a on na to: tak myślałem ......
GoodYear się trochę poprawił w tej kwestii poza hydragripami które ząbkują od początku, ale generalnie teraz to wszystkie opony ząbkują tylko niektóre wcześniej a niektóre później. Ostatnio znajomy kupił hydragripy używane po okazjnej cenie 100zł za 4 szt przyjechał założyć i na drugi dzień zdejmowaliśmy je bo stwierdził że hałas w samochodzie jest nie do opisania wziął nowe klebery i śmiga :fcp2
oscarrek 12-07-2008, 09:30 FULDA ECOCONTROL ciche oponki bardzo dobrze zachowujące sie na wodzie. 15kkm w różnych warunkach i ani razu mnie nie zawiodły.
teraz IMHO tylko
Bridgestone ER300 !
rzadza w testach i sa w sensownej cenie.
teraz IMHO tylko
Bridgestone ER300 !
rzadza w testach i sa w sensownej cenie.
mam takie na bmw Z4...i dają :fcp2 radę
Cobretti 12-07-2008, 18:58 Kleber Dynaxer HP 2 ....
mam je już na drugim aucie....
zakupiłem opony Uniroyal Rain Sport2. Bardzo dobre na wodę, w miarę ciche i do tego elegancki wygląd :)
Uniroyal Rain Sport2.
...świetna oponka...podobno ma mniej ząbkować :fcp4
...świetna oponka...podobno ma mniej ząbkować :fcp4
Tak też twierdził sprzedawca. Ale ja mam je na przodzie a ząbkuje tył. Ale pewnie za jakiś czas tył też wymienie i myślę że na te same oponki. Dzisiaj wymieniłem łożysko na przednim kole i wreszcie cisza w samochodzie :)
Potwierdzam Dunlop SP Sport FastResponse bardzo dobra na suchym i jeszcze lepsza na mokrym. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu tych gumek, co do głośności - panowie nie mówcie mi że w klekotach słyszycie cokolwiek innego poza silnikiem :fcp1
Rallygan 09-08-2008, 13:16 Pierwsze podstawowe pytanie: w jakim rozmiarze chcesz te kapcie?
Drugie: jaki styl jazdy preferujesz?
Trzecie: gdzie się głównie poruszasz?
Czwarte: Ile kasy chcesz na to przeznaczyc?
Jeżeli chcesz czasami docisnąć i poruszasz się głównie po mieście lub trasach to polecam Goodyeara F1 GSD3. Stosunkowo twarde krawedzie (nie zepsujesz zaraz kordu). Dobre właściwości jezdne na suchym i na mokrym. Bardzo fajna i przewidywalna opona, nie robi niespodzianek i latwo wyczuc jej limit. Niestety na brudnym asfalcie robi się gorzej, a o wyprawach na dzialke gruntowa droga po deszczu mozna smialo zapomniec. Po zakupie przez pierwsze 200 km trzeba ja traktowac delikatnie, zeby sie "ulozyla i dotarla"
Jeżeli szukasz opony w dobrej cenie o super wlasciwosciach (w stosunku do ceny) jezdnych zarowno na suchym i na mokrym to cos z palety Fuldy. Opony stworzone pod nasze warunki, a szczegolnie rewelacyjne na jesieni. Minus - strasznie szybko się zużywają, ale sprawują się doskonale aż do ograniczników.
Fajną oponą jest też Bridgestone Potenza RE050A. Fajnie trzyma w roznych warunkach. Da się na niej normalnie pojechac gruntowa droga. Niestety ma bardzo slabe kordy i trzeba uwazac, zeby gdzies nie dobic na zakrecie, bo latwo zniszczyc.
Zdecydowanie odradzam wszelkie koreanskie wynalazki typu Hankook, Kumho, itp. oraz Daytony z dawnego Stomilu Poznań. Nie polecam też Pirelli (jedyne sluszne modele to Corsa i Rosso). Wszystkie te marki mają bardzo zasiarczoną gumę. Przez co ****ianie trzymają jak jest bardzo cieplo i na wodzie. Szybko też robią się plasticzane po paru mocniejszych hamowaniach lub zagrzaniu na winklach.
Kupilem mk3 w listopadzie zeszłego roku, od razu kupiłem i założyłem zimówki nokiany - zatem nie mialem możliwości usłyszenia pracy Dunlop SP Sport 07. Po zimowej zamianie opon i pierwszym km wysiadłem z auta czy przypadkiem źle mi ich nie zalożono - hałas był i do tej pory jest upierdliwy praktycznie od 10km. Nie przypuszczam aby była taka różnica w głośności pomiędzy zimowkami a letnimi.Opona pod wzgledem prowadzenia w różnych warunkach jest ok, nie mniej jednak przy TDCI dla mnie to nieporozumienie. Szczęśliwie w przyszłym roku zakupię nowe.. często jeździłem na kleberach i uważam że firma godna zaufania.
smigam na fuldach, bardzo dobrze sprawuja sie na wodzie i w miare ciche
smigalem na fulda ecocontrol astra, calkiem przyjemna opona, nie zdarzylem jej zedrzec wiec nie moge powiedziec jak z trwaloscia - ale dawala rade na suchym i mokrym
potem mialem dunlopy sp sport cos tam 15" 195/65 w viki, ciche ale szybko sie zdarly
teraz jezdze na toyo proxes T1R 205/55/16 http://opony.pl/opony.asp?oid=105592&rodzaj=0i jak dla mnie nie ma lepszej opony, na mokrym - w miejscach gdzie woda przeplywa przez jezdnie mozna smialo puscic kierownice przy sporej predkosci - opona wchodzi jak noz w maslo, cicha ale srednio szybko sie zdziera
mondka kupilem na komplecie pireli p6000 ktory od razu powedrowal do kosza - tych opon sczegolnie nie polecam
a jak juz jestesmy przy temacie opon - moge zalozyc 195/65/15 ???
Ja w swoim mondku mam na przedzie założone Falken FK 452 (http://www.motostrada.pl/opony/54738_falken_fk_452.html) i sa rewelacyjne szczegolnie na mokrej nawierzchni. duzo opisow uzytkownikow znajdziecie na http://www.opony.com.pl/testy/index_tes ... oku=letnie (http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Falken&i_producent=&model=FK%20452&ilosc=22&pora_roku=letnie) .
na tyl zmowilem juz Falken ZE 912 (http://www.motostrada.pl/opony/58113_falken_ze_912.html) tyle ze rozmiar 205/50R16. opony stosunkowo mlode na rynku. ta sama technologia produkcji i skladnik opony a dodatkowo opona tak skonstruowana ze idealnie nadaje sie na zestaw tylny.
Cobretti 10-08-2008, 15:40 często jeździłem na kleberach i uważam że firma godna zaufania.
Kup Kleber Dynaxer HP2 - nie pożałujesz..... mam te opony w mondeo i miałem w poprzednim aucie.... i na tych oponach bede jeździł dalej i zawsze.....
na Firestone Firehawkach trzyma się drogi jak przyklejony :)
Na wiosne zalozylem nowe Good Year Excellence i nie narzekam, dobrze trzyma na mokrym, abs i esp wcale nie interweniuje, na jednym asfalcie opona cicha na innym (np w Serbi ok 300km ) dosyc glosna wiec z hałasem to roznie bywa. Ja sobie Chwale.
A koledzy czy ktoś używał opon Bridgestone np. takich
http://moto.allegro.pl/item426146058_no ... zedaz.html (http://moto.allegro.pl/item426146058_nowe_opony_grupa_bridgestone_205_55r 16_wyprzedaz.html)
sezon letni sie kończy i można w dobrych cenach kubić letnie kapcie :fcp1
widze ze nitk tutaj nie pisal nic o Continentalach ContiSportContact 3! Opona REWELACYJNA!! niesamowicie cicha ... przy tych oponkach nie wiesz co to jest deszcz ;)
Zawsze jeździlem na continentalach i michelinach - te 2 niestety ale po ok 50-60 tys zabkuja sie cholernie ale to raczej wina zawieszenia ...
Porownujac te 2 marki conti daaaaleko zostawiaja w tyle micheliny. contact 3 jest duzo lepsza od goodyear F1 itp
POLECAM
Tylko jest maly z nimi problem ... ciezko jest je dostac w pl ... dystrybutor nie zamawia juz letnich opon :)
widze ze nitk tutaj nie pisal nic o Continentalach ContiSportContact 3! Opona REWELACYJNA!! niesamowicie cicha ... przy tych oponkach nie wiesz co to jest deszcz ;)
Zawsze jeździlem na continentalach i michelinach - te 2 niestety ale po ok 50-60 tys zabkuja sie cholernie ale to raczej wina zawieszenia ...
Porownujac te 2 marki conti daaaaleko zostawiaja w tyle micheliny. contact 3 jest duzo lepsza od goodyear F1 itp
POLECAM
Tylko jest maly z nimi problem ... ciezko jest je dostac w pl ... dystrybutor nie zamawia juz letnich opon :)
Jest jednak jeden problem z continentalami, osiągnąć na nich 50-60 tyś to praktycznie nie możliwe oczywiście mówie o continentalach nowej generacji a nie oponach z przed 8 lat , poza tym są faktycznie super :fcp2
Cobretti 31-08-2008, 22:11 kupic opony na których nie przejeździsz 60.000km jeżdzac normalnie to jakkieś nieporozumienie :fcp2
ja na Kleberach Dynaxerach HP2 min 70 przejeździłem (ja je zajeździłem prawie - nie wiem ile poprzeni właścicel zdążył na nich zrobić - mowa o moim poprzednim 406)
teraz mam też Klebery Dynaxery HP2
No i nie zapominajcie Panowie z tym przebiegiem o zimówkach ,przez ładne parę miesięcy w roku to zimówka się zdziera :fcp1
|