Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] włącznik świateł a regulacja podświetlenia zegarów
Hrabia82 18-07-2008, 15:53 Witam,
w moim mondeo MK3 z 2002r. mam włącznik świateł (bez opcji auto) jedynie z regulacją wysokości świateł przednich, mam możliwość kupienia włącznika który prócz tego co ma mój ma także pokrętło regulujące intensywność podświetlenia zegarów.
mam zatem pytanie czy jeśli wymieniłbym ten cały przełącznik to czy w moim mondeo zadziała regulacja intensywności podświetlania zegarów?
Pozdrawiam
Łukasz
Jarek_Onet 18-07-2008, 18:07 Powinna zadziałać bez żadnych zmian w instalacji elektrycznej
Witam!
Na Alledrogo znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/item614153467_wlacznik_swiatel_auto_mondeo_mk3_200 4r.html
Posiadam identyczyny przełącznik z całą regulacją za wyjątkiem położenia AUTO.
Czy ten przełącznik będzie pasował do mojego mondka z 2002 roku? Tzn. czy będzie działać funkcja AUTO?
Pozdrawiam
bluebob
matias18 06-05-2009, 21:37 funkcja auto raczej nie bedzie dzialac do tego potzreba jezscze jakis czujnikow zmierzchu
wedlug mnie inwestycja calkowicie nieoplacalna przeciez w Polsce uzywa sie swiatel non stop
Pewnie masz rację. Ja bardziej myślałem aby wykorzystać ten przełącznik do automatycznego włączania świateł za każdym razem jak odpalam samochód. Czyli ustawiam na AUTO odpalam samochód i światełka się palą niezależnie od pory dnia, bo czasami zdarza mi się, że jadę bez włączonych świateł. A te czujniki zmierzchu to ja nawet nie wiem czy u mnie są i gdzie ich szukać.
Pewnie masz rację. Ja bardziej myślałem aby wykorzystać ten przełącznik do automatycznego włączania świateł za każdym razem jak odpalam samochód. Czyli ustawiam na AUTO odpalam samochód i światełka się palą niezależnie od pory dnia, bo czasami zdarza mi się, że jadę bez włączonych świateł. A te czujniki zmierzchu to ja nawet nie wiem czy u mnie są i gdzie ich szukać.
Czujniki zmierzchu sa chyba w lusterku wstecznym. Czytalem ze wystarczylo go zaslonic zeby system myslal ze caly czas jest ciemno i zapalal swiatelka.
Witam
W moim mondeo miałem przełącznik świateł bez regulacji jasności zegarów.
Dokupiłem na allegro z regulacją, podmieniłem i regulacja jasności działa bez problemu
Jeśli nie masz funkcji AUTO, to dokupienie samego przełącznika nie wystarczy.
Tak jak pisali koledzy - musi byc cały układ z czujnikami.
Pomyśla nad założeniem układu właczającego światła.
Dołożyłem układ świateł dziennych w ASO i kosztowało mnie to 200zł (z montażem).
Po uruchomieniu silnika, gdy następuje ładowanie (kilka sekund) to układ włącza światła.
pozdrawiam
Arturek
Pomyślę na tym. A czy jak Ci to w ASO dołożyli to działa potencjometr ściemniający światło deski rozdzielczej. Czytałem gdzieś, że czasami są z tym kłopoty.
Witam
W moim mondeo miałem przełącznik świateł bez regulacji jasności zegarów.
Dokupiłem na allegro z regulacją, podmieniłem i regulacja jasności działa bez problemu
Jeśli nie masz funkcji AUTO, to dokupienie samego przełącznika nie wystarczy.
Tak jak pisali koledzy - musi byc cały układ z czujnikami.
Pomyśla nad założeniem układu właczającego światła.
Dołożyłem układ świateł dziennych w ASO i kosztowało mnie to 200zł (z montażem).
Po uruchomieniu silnika, gdy następuje ładowanie (kilka sekund) to układ włącza światła.
pozdrawiam
Arturek
Może znasz/masz na FV jaki dokładnie (nazwa nr) układ został zainstalowany?
Pomyślę na tym. A czy jak Ci to w ASO dołożyli to działa potencjometr ściemniający światło deski rozdzielczej. Czytałem gdzieś, że czasami są z tym kłopoty.
Jak mi w ASO założyli automat do świateł dziennych, to nie działała regulacja podświetlenia deski.
Pojechałem z reklamacją i działa czyli da się
Może znasz/masz na FV jaki dokładnie (nazwa nr) układ został zainstalowany?
Sprawdzę ale jak pamiętam to tylko napisali "montaż ...." i tyle, bez żadnych szczegułów.
Witam.
Jak wyjmuję się ten cały element obejmujący przełącznik świateł i regulację świateł i podświetlenia deski rozdzielczej ?
Jaka może być przyczyna nie działania regulacji podświetlenia deski rozdzielczej ?
Wyłącznik świateł wyjmiesz otwierając schowek kierowcy. Wkładasz rękę i wypinasz z dwóch zaczepów. Jeden zaczep jest od dołu, a drugi od góry. Dasz radę.
zastanawia mnie jedna rzecz, skoro tak łatwo dodać sobie ściemnianie zegarów (tylko wymiana panelu świateł) to dlaczego producent tego od razu nie montował fabrycznie ?
Ja się do tego przymierzam, ale nie mam pewności - to zbyt proste
Czy ktoś kto ma z potencjometrem, może napisać, czy oprócz tej głównej dużej kostki, która jest wpinana w panel świateł jest jeszcze jakaś inna ? a jeżeli jest to czy przypadkiem nie jest odpowiedzialna za ściemnianie zegarów ?
bastek_m 18-05-2009, 22:52 Jest jedna kostka, rozbierałem dzisiaj panel o czym było w innym wątku, na płytce pod obudową jest zwykły potencjometr czyli naprawdę jest to proste, ja przynajmniej tak myślę.
zastanawia mnie jedna rzecz, skoro tak łatwo dodać sobie ściemnianie zegarów (tylko wymiana panelu świateł) to dlaczego producent tego od razu nie montował fabrycznie ?
Bo Ford sprzedaje komfort w pakietach.
Aby miec regulację podświetlenia to musisz kupić droższą wersję wyposażenia.
To tak samo jak z komputerem pokładowym - funkcja zablokowana programowo ALE ASO tego nie uaktywni.
Podbnie z podłokietnikiem na tylnej kanapie czy lampkami przy daszkach przeciwsłonecznych - nie występuje w wersji AMBIENTE.
To jest bardzo proste. Wystarczy zakupić taki włącznik z potencjometrem i go zwyczajnie podpiąć do tej kostki, która już tam jest. Nic więcej nie trzeba robić. Ja zaryzykowałem, kupiłem i działa wyśmienicie. paul29b kupuj, montuj i ciesz się ściemnianiem deski rozdzielczej. Mondeo jest... jak klocki lego. Po prostu dokładasz tylko kolejne klocki (w 99% przypadkach).
Potwierdzam, mam zamontowany od ponad roku i działa... pojawiła się nawet funkcja Ford Power w ubogiej wersji.
Uuu, a co to jest za funkcja Ford Power? Pierwsze słysze. Gdzie tego szukać? W szukajce niewiele o tym piszą.
Pojawiła się dopiero w MK IV, uruchamianie auta bez kluczyka.
I wszystko jasne. Dzięki RECONDO.
Thomas_81 20-05-2009, 08:24 a ja się zastanawiam nad zaślepieniem czujnika zmierzchu, mam funkcję AUTO, tylko nie jestem pewien który czujnik jest od świateł, w lusterku wstecznym jest czujnik, ale ten na pewno jest od przyciemniania lusterka w momencie jak samochód jadący z tyłu zaczyna świecić, przed lusterkiem (od straony szyby) też mam czujnik, ale ten zapewne będzie od wycieraczek, gdzie go w takim razie szukać ??
Bo Ford sprzedaje komfort w pakietach.
Aby miec regulację podświetlenia to musisz kupić droższą wersję wyposażenia.
To tak samo jak z komputerem pokładowym - funkcja zablokowana programowo ALE ASO tego nie uaktywni.
Podbnie z podłokietnikiem na tylnej kanapie czy lampkami przy daszkach przeciwsłonecznych - nie występuje w wersji AMBIENTE.
W sumie to mam droższą wersję wyposażenia - ZETEC czyli tak jak TREND i niestety nie mam tego :]
ale zacznę szukać jakiejś okazji na ebayu, podmianka i będzie :)
Witam
O wyposażeniu wg Forda to mozna by książke napisać.
W Focusie 1 (czyli niższa klasa niż mondeo), jeśli NIE miałeś przednich przeciwmgielnych to nie było regulacji podświetlenia. Jeśli miałeś przednie przeciwmgielne to ZAWSZE (przy tej okazji) miałeś regulację podświetlenia deski.
Mondeo, niby wyższa klasa, mam przednie przeciwmgielne, a regulacji jasności deski nie było => wymieniłem przełącznik
|