Zobacz pełną wersję : Ceny oryginalnych częsci zamiennych w ASO dlaczego tak drogo

przemal00
07-08-2008, 11:53
Może dziwny temat ale wyjątkowo denerwujący. Dlaczego części oryginalne są nawet 3 razy droższe od zamienników znanych marek ? Np. cena wachacza przód oryginału 350 zł zamieniki 100-130 zł. Podobnie z innymi częściami. Co w takim przypadku oryginał czy zamiennik ?

Madaw
07-08-2008, 12:03
Suma sumarum oryginał czy zamiennik bardzo często pochodzi z tej samej fabryki. Tylko, że ASO musi na tym zarobic i to dużo.

korek007
07-08-2008, 12:34
..........Np. cena wachacza przód oryginału 350 zł zamieniki 100-130 zł..............
Tak, z tym że zamiennik porządnej firmy. np TRW, kosztuje ponad 200 zł

fokus mury
07-08-2008, 15:54
Sa orginaly zamienniki i zamienniki zamiennikow :fcp2 Aso ma duze przebice cenowe chca sopro zarobic na nas dlatego omijam ich szerokim lukiem :fcp1

eMeneMs1987
07-08-2008, 16:42
z tajnych moich źródeł to wiem że ASO na niektórych częściach ma ponad 50% marży :fcp24
a klient się cieszy jak dostanie 10% rabatu... dramat... :fcp20

tomiscorpio
07-08-2008, 18:46
no a najlepsze jak oryginalne swiece forda w sklepie netowym kosztuja 20zl a w ASO 45zl
Nawet nie porównując do zamiennikow ceny to dramat.

A zamienniki lozysko w fordzie do mnie 450zl zamiennik 100zl ( i to jeszcze tej samej firmy co robi dla forda)

przemekmondeo
07-08-2008, 18:52
Ja chciałem kupić w ASO Zarówkę do podświetlenia włącznika świateł bo nie było wcale a nie wiedziałem dokładnie jaką kupić. Jak się okazało zwykła żarówka z cokolikiem w ASO 21zł :fcp15 :fcp15 , grzecznie podziękowałem i podjechałem do osiedlowego sklepu z elektryką, tam to samo 3zł :fcp23 :fcp22 . BEZ KOMENTARZA :fcp8

Hildegard
09-08-2008, 10:34
Ostatnio chcialem kupic tarcze i klocki w ASO w Slupsku ,ceny 100% wieksze niz w sklepie internetowym w ktorym kupuje.
http://www.ford.sklep.pl/
Za ten sam towar placi sie w ASO Forda co najmniej 2 x wiecej.
ASO Forda Slupsk podlegajace pod Euro-Car Gdynia moge wszystkim odradzic ,sa tam ludzie ktorzy robia tylko pseudo inteligentne miny i kasuja bezwstydnie duze pieniadze za smieszne uslugi.
Dodam jeszcze ,ze kupilem w Wiedniu tarcze Brembo i klocki ATE za jedyne 114 ?uro. Wiec mozna sobie policzyc jak tanie jest ASO.
Tarcze 500 zl. , klocki 220 zl.

magicznaszycha
09-08-2008, 16:17
Zasada stara jak świat światem. W ASO płaci się za części plus serwis około 60%więcej. Dotyczy to samych części jak i robocizny. W europie zachodniej już wiedzą czemu tak jest. Oto dlaczego: faktyczna produkcja samochodu pociąga za sobą bardzo duże koszty i to ku ścisłości nie chodzi tylko o materiały ale również: opłaty za ochronę środowiska, reklamę, powierzchnie fabryk, podatki itp. dlatego też na samochodzi zarabia się około 30% jego wartości. I stąd te ceny w serwisach ASO które to najczęściej występują w połączeniu z salonem samochodowym, ceny muszą być wysokie bo nadrabia się tym rentowność sprzedaży. Po 10 latach serwisu samochodu koszt wszystkich przeglądów i napraw waha się w granicach ceny zakupu auta. A gwarancja obejmuje tylko wtedy gdy napraw dokon8ujemy w serwisie. Nie zawsze oczywiście w ASO lepiej zrobią nam auto, bo jest wielu super mechanikó poza ASO, tyle że w tym nieszczęsnym ASO mają sprzęt dobrany do danego typu samochodów tj, specjalityczne klucze (z różnym momentem), programy komp. do samochodów itp, itd.
Sam z ASO korzystam tylko dla ewentualnego zdjagnozowania jakiegoś trudnego problemu.
Pozdrawiam\
a i ps. Jak ktoś tanio chce kupić części motorcraftalub forda to niech sobie w wyszukiwarce poszuka sklepuinternetowego z częściami do forda. Jest ich sporo i ceny są przystepne

ADRIANO LEITE!
10-08-2008, 18:49
Ja polecam ten sam sklep co Hildegard! Nie tylko z tego powodu, że części mogę odebrać osobiście bo mam do nich jakieś 20 km, ale też z tego powodu, że mają części, które ASO stosuje podczas przeglądów oraz napraw! Niedawno robiłem pierwszy przegląd mojej foki po 20 000km i podjechałem ze swoimi częściami - olejem, filtrem do klimy z tymi cząstkami stałymi, filtrem oleju. Podjeżdżam do ASO i pytam czy mogą zastosować moje części, a Pan mi na to (nie widząc jeszcze części) grzecznie odpowiada: "Wie Pan to nowe auto, na gwarancji więc niech Pan sobie te części zabierze...". Wtedy wyjąłem z bagażnika i gościu przyliczył zonka - jak zobaczył MOTORCRAFT - olej i te inne pierdoły. Bez żadnych problemów i komentarza zrobili przegląd i w sumie wyszło mnie jakieś 200 PLN taniej!!! Co więcej jak byłem odbierać te części w sklepie osobiście to widziałem jak ze sklepu odjechał zapakowany częściami ten największy dostawczy FORD z logo AUTO WATIN... :fcp26 wszystko jasne. Jak będę robi jakiekolwiek naprawy to tam będę kupował części! polecam!!!

dziab
10-08-2008, 19:05
Ja polecam ten sam sklep co Hildegard! Nie tylko z tego powodu, że części mogę odebrać osobiście bo mam do nich jakieś 20 km, ale też z tego powodu, że mają części, które ASO stosuje podczas przeglądów oraz napraw! Niedawno robiłem pierwszy przegląd mojej foki po 20 000km i podjechałem ze swoimi częściami - olejem, filtrem do klimy z tymi cząstkami stałymi, filtrem oleju. Podjeżdżam do ASO i pytam czy mogą zastosować moje części, a Pan mi na to (nie widząc jeszcze części) grzecznie odpowiada: "Wie Pan to nowe auto, na gwarancji więc niech Pan sobie te części zabierze...". Wtedy wyjąłem z bagażnika i gościu przyliczył zonka - jak zobaczył MOTORCRAFT - olej i te inne pierdoły. Bez żadnych problemów i komentarza zrobili przegląd i w sumie wyszło mnie jakieś 200 PLN taniej!!! Co więcej jak byłem odbierać te części w sklepie osobiście to widziałem jak ze sklepu odjechał zapakowany częściami ten największy dostawczy FORD z logo AUTO WATIN... :fcp26 wszystko jasne. Jak będę robi jakiekolwiek naprawy to tam będę kupował części! polecam!!!
..myslisz ze te czesci ktore kupiles czyli filtry i olej ten sklep kupuje u dealera?

ADRIANO LEITE!
10-08-2008, 19:55
U jakiego dealera...??? :fcp17 dealera części? A jakie to ma znaczenie? Jeżeli jest to to samo co włożyliby mi w ASO na przeglądzie to czy ma znaczenie kto gidze kupuje? Pewnie gdyby to były złe części nie zamontowaliby ich...

dziab
10-08-2008, 19:59
U jakiego dealera...? :fcp17 dealera części? A jakie to ma znaczenie? Jeżeli jest to to samo co włożyliby mi w ASO na przeglądzie to czy ma znaczenie kto gidze kupuje? Pewnie gdyby to były złe części nie zamontowaliby ich...
..myslisz ze te czesci ktore kupiles czyli filtry i olej ten sklep kupuje u dealera czyli w Auto Watin?
"Co więcej jak byłem odbierać te części w sklepie osobiście to widziałem jak ze sklepu odjechał zapakowany częściami ten największy dostawczy FORD z logo AUTO WATIN... wszystko jasne." - co jest jasne?

ADRIANO LEITE!
10-08-2008, 20:08
Jeżeli idzie Tobie o to, że sklep kupuje części w Auto Watin i stąd tam ten samochód to ja myślę wręcz przeciwnie. Otóż to ASO Auto Watin kupuje według mnie części w tym sklepie jako, że są to oryginały...! :fcp26

dziab
10-08-2008, 20:13
Jeżeli idzie Tobie o to, że sklep kupuje części w Auto Watin i stąd tam ten samochód to ja myślę wręcz przeciwnie. Otóż to ASO Auto Watin kupuje według mnie części w tym sklepie jako, że są to oryginały...! :fcp26
..teraz juz wiem co miales na mysli :fcp1

ADRIANO LEITE!
10-08-2008, 20:14
no to OK! Tak mi się przynajmniej wydaje. W drugą stronę nie byłoby według mnie szans na to, aby w tak przystępnej cienie kupić tam produkty, które można również o wiele drożej kupić w ASO!

Assan
11-08-2008, 14:35
Ja się cały czas zastanawiam skąd w Polsce wzięły się tak wysokie ceny części.Niedawno kupowałem u siebie w serwisie Forda trochę części i są tańsze nawet od tych oferowanych w necie :fcp15 świeca zapłonowa do 1,6 5? zawór odpowietrzania skrzyni korbowej 8.50? (w Polsce 100 PLN) komplet wężyków do odpowietrzenia skrzyni+uszczelka zaworu odpowietrzenia 15?,filtr powietrza 7?. Jedno co było w tej samej cenie co w Polsce to przewody zapłonowe (były trochę drogie),za to cena sondy lambda powaliła mnie na kolana 220? :fcp2