Zobacz pełną wersję : Stukanie przy ruszaniu
Krzysztof1980r 02-05-2005, 20:40 W momencie gdy ruszam słychać stuknięcie oczywiście da sie tak ruszyć aby ten dźwięk był jak najcichszy ale to trzeba bardzo powoli ruszać. Najgłośniej jest jak jadąc do tyłu zatrzymam sie i chce ruszyć do przodu albo gdy podczas jazdy zdejme noge z gazu i w momencie gdy dodam gazu słychać stuknięcie kiedyś był taki metaliczny dźwięk teraz on sie zmienił na bardziej ciemny . Pewnie gdzieś wyrobił sie luz ale nie wiem gdzie i z czasem zrobił sie coraz większy
Na poczatek sprawdz mocowanie tlumika i blachy oslaniajacej.
Na poczatek sprawdz mocowanie tlumika i blachy oslaniajacej.
TAK
Lub guma (bumerang ) trzymająca silnik po lewej prawej stronie -u mnie tak było słychać. ?
19piotrek19 02-05-2005, 21:37 u mnie stukal przy ruszaniu wybity drążek kierowmiczy sam sie dziwilem ze cos takiego moze stukac pow wymianie i ustawieniu zbieznosci cisza
Witam
A w moim przypadku stukał tłumik.
Wypalił się od srodka i lawirował wewnątrz obudowy.
Krzysztof1980r 03-05-2005, 09:20 No u mnie napewno nic nie stuka co luźno lata bo to jak puszczam powoli sprzęgło tak że czuje że silnik już ciągnie to wtedy moge gwałtownie dodać gazu i nic nie stuknie a gdyby coś luźno latało to by stukneło
A tu jest tak że stuka w momencie gdy troszke szybciej puszcze sprzęgło słychać i czuć że stukniecie to jest dużej mocy bo lekko szarpnie w samym momencie stukniecia
Jeśli dzieje się tylko to podczas ruszania lub gwałtownego przyspieszenia np, jadąc na 1 biegu popuścisz i coś walnie i tak samo jesli gwałtownie przyspieszysz na 1 biegu oraz przy wrzucaniu biegów puścisz sprzęgło to na 95% guma trzymająca silnik z prawej strony a są 2 i jedna do skrzyni biegów. :wink:
Moim zdaniem to bedzie luz na pół osi lub dokładniej na przegubie
dokładnie jak przedmówca zadne tam poduchy czy tłumiki....
ale sprawa jest prosta reczny zaciagasz auto na lewarek wrzucasz jedynke łapiesz za koło i ruszasz raz w jedna raz w drugą załoze sie ze bedzie luz :) nie tyle na półosi czy ktorymś z przegubów co na wieloklinie w skrzyni :D a swoją droga od tego nagłego ruszania czy dodoawania gazu to mogłes juz sobie porobic ładnie z poduszkami od skrzyni .... wiec sprawdzić ich tez nie zaszkodzi
Witam,Myślę że przyczyną będzie luz na półośce,swiadczą o tym stuki przy ruszaniu i puszczaniu nogi z gazu .U mnie przyczyną buł luz końcówki drążka kierowniczego,po wymianie jest cisza,przedtem stuki było słychać przy ruszaniu i zmianie biegów do 4,na 5 już nie.Pozdrawiam
intercity 05-05-2005, 21:12 a ja stawiam na poduszki. sam tak miałem
a ja stawiam na poduszki. sam tak miałem
ja stawiem na te poduszki-gumy pod silnikiem. :)
raz tak miałem i było to bardzo niebezpieczne więc napiszę co było u mnie...
a więc to oberwała się jedna część od wahacza i dopiero na kanale było widać co jest grane oberwała sie tam gdzie jest przykręcany wahacz . stukało przy ruszaniu i przy hamowaniu a do tego cięzko się prowadził jeden specman- mechanik chciał za naprawę 300 ale jak poszukałem to gościu wspawał mi gruby płaskownik i zaplacilem 50 :) teraz nic go juz nie ruszy solidnie mi to zrobił jak nie wleziesz pod auto to nic za bardzo nie zobaczysz wiec do dzieła
intercity 05-05-2005, 21:55 to oberwała się jedna część od wahacza
Spawał Ci wahacz?? :shock: :shock:
Zobacz to (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?p=33216&highlight=#33216)
u mnie własnie przyczyną były sprężyny i uszczelka między kolektorem a tłumikiem. walczyłem z tym 8 miesięcy, wymieniając w miedzyczasie gumy na wahaczach i końcówke drążka.
nie wahacz tylko przejęzyczyłem się trochę tylko wahacz się wyrwał i tam gdzie się wyrwał to on mi wspawał płaskownik.. :))
slyboots 08-05-2005, 16:00 Witam ja tez mam takie metaliczne stuki przy ruszaniu z 1 i przejsciu na 2. Na dalszych biegach nie ma tego metalicznego stuku. Nie mam zielonego pojecia co to moze byc.
intercity 08-05-2005, 19:21 no sprawdz wahacze i mocowania rury. Kiedyś w końcu to zielone pojęcie musi zmienic kolorek ;)
hoses wg. mnie ma racje.
Podloz pod nakretki na laczeniu kolektora z rura podwojna po dwie, trzy podkladki tak aby zwiekszyc napiecie sprezyny. U mnie pomoglo rewelacyjnie podczas gdy obawialem sie o przeguby lub koncowki.
Podloz pod nakretki na laczeniu kolektora z rura podwojna po dwie, trzy podkladki tak aby zwiekszyc napiecie sprezyny
Ja te spręzyny poprostu wymieniłem na nowe jakieś 7-10 zł za sztukę i dodatkowo wymieniłem tą paskudą uszczelkę 6 zł. i to wszystko sprawiło, że wszystkie stuki natychmiast ustały. Powiem tak mechanik, któremu powiedziałem jaka była przyczyna był zaszokowany bo razem ze mna walczył z tym kilka miesięcy. A naprawdę na sucho nie można było jednoznacznie cokolwiek stwierdzić. Mozę to być wiele czynników.
|