Zobacz pełną wersję : Wymiana przednich lamp -anglik

robertk80
07-09-2008, 08:17
Witam. Kupiłem transita anglika przerobionego lecz nie do końca.Muszę jeszcze wymienić lampy bo świecą do środka jezdni i tu właśnie pytanie czy muszę wymienić całe lampy czy może wystarczy same szkła?

Adi_
07-09-2008, 09:24
Szkal ci nic nei dadza bo to odblysk kieruje promieniem siwatla. Sprobuj ustawic te swiatla krecac odblyskiem moze obejdzie sie bez wymiany.

ziemek56
07-09-2008, 22:34
Nic nie zdziałasz - całe lampy trzeba.
I klosz jest ważny i pozycja żarówki (H4 ma trzy łapki i nie obrócisz po polsku).

syruś
07-09-2008, 22:50
wymień lampy może dostaniesz tanie nówki z depo

Rafał A.(antek)
10-09-2008, 05:45
o ile mi wiadomo, to strumień swiatła kształtowany jest przez klosz (szkło) w klasycznych reflektorach, wiec wystarczy tylko szkło. Nie wiem co tu ma połozenie zarowki zmieniac i dlaczego mialo by byc inne.

ziemek56
10-09-2008, 21:12
Nie wiem co tu ma połozenie zarowki zmieniac i dlaczego mialo by byc inne.

Odblask jest odpowiedzialny za ustawienie żarówki.
Włókno mijania żarówki H4 jest częściowo przysłonięte blaszką puszczającą tylko część światła by oświetlać dół i skos prawy drogi. W Anglii dół i skos lewy.
Dodatkowo snop światła jest wygładzany (odpowiednik kondensora w powiększalniku fotograficznym) przez ryfle klosza. Żarówka jest sztywno osadzona w odblasku i nie można zmienić jej pozycji (skręcić). Nawet jeśli dało by się (może żarówki GB mają inne ustawienie blaszki przy tym samym module zaczepów samej żarówki) to nie będzie snop światła współgrał z kloszem i żaden diagnosta tego nie przepuści.

Rafał A.(antek)
10-09-2008, 23:34
ziemek56, wybacz ale piszesz głupoty :) przyjzyj sie lampom dokladniej :)

Zarowka H4 ma 2 włokna, jedno z przysłona, drugie bez, to bez wykorzystuje całą powierzchnie lustra(odbłysnika) to z przysłona, tylko połowe odbłysnika. Czyli swiatło pada na połowe odbłysnika (górna) i dalej jest kierowane na szkło reflektora ktore za pomoca odpowiednich naciec na nim rozprasza tak swiatło by uzyskac tak jak napisałes droge blisko auta i w europie prawe pobocze, w angli lewe pobocze. To ktore pobocze jest oswietlane jest ustalane wlasniena kloszu. Zarowka jest ustawiona w jednej pozycji w kazdej lampie zeby swiecila na polowe lustra, nie ma skosow ani innych rzeczy, a zarowki sa standardowe wszedzie. W stanach dodatkowo maja symetryczne swiatla, czyli niema doswietlania pobocza.

To w typowych reflektorach gdzie snop swiatla jest rozpraszany szkłem reflektora.

Inne typy swiateł to soczewkowe, gdzie swiatlo rozprasza soczewka, a asymetrie uzyskuje sie po przez odpowiednia przysłone przed soczewka, lub reflektory typu FF, gdzie szkło reflektora jest gładkie, a rozproszenie swiatła uzyskuje sie za pomoca odpowiedniego kształtu lustra (takie charakterystyczne poschodkowale lustra)

ziemek56
10-09-2008, 23:44
Jutro dokładnie obejrzę swoje w Toyocie, zwłaszcza pozycjonowanie przysłonki. Na razie zawieszam spór i topór. :fcp1

Rafał A.(antek)
10-09-2008, 23:57
przysłona jest poziomo, jedyne czego niej estem pewnien 100% to to czy oswietla gorna czy dolna czesc lustra, ale jak właczy sie swiatla mijania to widac to. Wydaje mi sie ze gorna, by odbite swiatlo padalo blizej auta.

ziemek56
12-09-2008, 21:04
przysłona jest poziomo, jedyne czego niej estem pewnien 100% to to czy oswietla gorna czy dolna czesc lustra, ale jak właczy sie swiatla mijania to widac to. Wydaje mi sie ze gorna, by odbite swiatlo padalo blizej auta.
OKI Rafał A.(antek) masz rację ! :fcp19
Przysłonka jest dokładnie połówką ustawioną poziomo i u nas i w Anglii. Połowa światełka odbitego od górnej połowy lustra leci na drogę a jej drobna część załamana przez ryfle klosza oświetla pobocze (klin).
Jak Ktoś chce zabawić się w wymianę GB kloszy na PL i zrobi to fajnie to powinno wystarczyć :fcp1

maciekd
12-09-2008, 22:25
robertk80, jak będziesz kupował zamienniki jakieś - przy zakupie idź z swoim silniczkiem regulacji świateł, jeśli takowe zaposiada Twój Transit - i sprawdź czy będzie pasował. Zamienniki na allegro w bardzo atrakcyjnej cenie mają inny wodzik odbłyśnika niż moje oryginały i niewykluczone, że u Ciebie też tak może być. Warto sprawdzić i oszczędzić sobie czasu i nerwów :)

Rafał A.(antek)
15-09-2008, 08:42
ziemek56, :fcp29

wojtekjanus
15-09-2008, 13:28
Chyba doleję oliwy do ognia , ale np w tdci szkło reflektora jest gładkie, natomiast odpowiednio ukształtowane są odbłyśniki. To nie dotyczy modelu 2,5 D, ale generalnie może być - okazuje się - różnie.

Rafał A.(antek)
15-09-2008, 20:12
wojtekjanus, nie tyle dolejesz oliwy do ognia, co nie czytales dokladnie posta mojego ani calego tematu. Mowa byla o Transicie do 00 bodaj, czyli starym modelu gdzie lampy maja szkla nacinanie, nowy ma lampy soczewkowe, albo FF (nie wiem nie kojaze z bliska, nie pamietam) a w nich jest inaczej ksztaltowany strumien swialtla ( w soczach przysłona, w FF lustrem)

wojtekjanus
15-09-2008, 20:46
Też nie przeczytałeś dokładnie co ja napisałem. W tdci jest żarówka H4, gładkie szkło i ryflowany odbłyśnik (w każdym razie tak jest u mnie). I napisałem, że nie dotyczy to modelu 2,5D, od którego zaczela się cała dyskusja. I nikt z dyskutantów takiej możliwości nie przedstawił. I tyle.

wojtekjanus
15-09-2008, 20:51
Ale jeszcze cofłem się do twojego postu, masz rację, pisałeś o tym. Zwracam honor.

ziemek56
16-09-2008, 23:16
W tdci jest żarówka H4, gładkie szkło i ryflowany odbłyśnik
I na to samo wychodzi - Obaj macie rację.

Rafał A.(antek)
17-09-2008, 23:02
:fcp29 :fcp29