Właśnie, czy jest w tym jakś większa filozofia czy wymiana jest banalna jak z przodu.
Proszę o jakiś krótki poradnik jak to zrobić samemu. Jakiej firmy polecacie łączniki (o oryginałach ze względu na cenę to nawet nie myślę).
czy jest w tym jakś większa filozofia czy wymiana jest banalna jak z przodu.
Jest jeszcze bardziej banalna ;)
http://focus.korona-pl.com/TIS/index.html --> podwozie --> zawieszenie --> zawieszenie tylne --> opis i działanie --> zawieszenie tylne.
Masz rysunek (ale otwórz przez IE) i część numer 10 to łącznik.
Klucz 13 i wio ;)
o oryginałach ze względu na cenę to nawet nie myślę
To pomyśl - są lepsze a wcale nie takie drogie.
Ja kupiłem optimala i się okazało, że brakuje mu tulejki i się pokrzywił po 5 minutach (bo założyłem mimo tego).
Innych nie znam, bo kupiłem oryginał w ASO i to taki, którego się nie wymienia, tylko dopieprza śrubą jak się wyrobi.
Za zamiennik dasz około 30 PLN od sztuki, czyli 60 PLN komplet a ja w ASO kupiłem za 80 PLN komplet.
I akurat uważam, że warto.
Dokładnie tak, oryginały są pakowane po 2 szt i wcale nie są dużo droższe. A przynajmniej pewne.
Wystarczy podośnik do tej operacji czy muszę szukać kanału ?
Pasuje, żeby auto stało na kołach, bo wtedy stabilizator nie pracuje. Czyli kanał raczej albo podnośnik taki, żeby na kołach było (te dwie szyny takie).
Albo rozkładasz kocyk i wciągasz brzuch :fcp2
BadGateway
04-05-2020, 18:16
Pasuje, żeby auto stało na kołach, bo wtedy stabilizator nie pracuje. stabilizator przypadkiem nie pracuje, kiedy koła nie dotykają podłoża? (wymiana np. na kobyłkach)
z instrukcji wymiany:
2. Wciśnij obejmy na tuleje po obu stronach.
3. Zamontuj stabilizator.
4. Opuść zawieszenie.
stabilizator przypadkiem nie pracuje, kiedy koła nie dotykają podłoża? (wymiana np. na kobyłkach)
Odkop dekady :D
BadGateway
04-05-2020, 22:08
Odkop dekady
Wujek Google pokazuje ten temat jako nr 1 w wynikach wyszukiwania po wpisaniu "focus mk2 wymieniana gum stabilizatora" dlatego dobrze byłoby wiedzieć jaka jest prawidłowa metoda wymiany gum stabilizatora ;)
wczoraj wymieniałem u siebie i już nie wiem, która metoda jest prawidłowa co temat to inna wypowiedź, raz, że ma stać na kołach a raz, że w powietrzu :evil:
Pomijając kwestie odkopów,pytanie na jakie musisz odpowiedzieć to- co chcesz wymienić? łączniki czy gumy stabilizatora?
BadGateway
05-05-2020, 07:38
łączniki czy gumy
Wymieniłem jedno i drugie tzn. 2 łączniki stabilizatora i dwie gumy stabilizatora, chociaż gumy po demontażu wyglądały ok, jeden z łączników miał tylko luz co wcześniej potwierdził diagnosta ale jak już wymiana to komplet za jednym razem i w końcu nastała cisza w samochodzie