Zobacz pełną wersję : Bezpiecznik nr 72, a raczej jego brak...

Pablito
24-09-2008, 18:17
Witajcie

Wyciągnąłem dziś skrzynkę z bezpiecznikami aby sprawdzić bezpiecznik świateł mijania (włączają mi się automatycznie a na jeden wieczór muszę to wyłączyć). Przy okazji chciałem ogólnie zerknąć jak to wygląda i zaciekawiło mnie puste miejsce w poz.72. Sprawdziłem w instrukcji obsługi za co jest odpowiedzialny ten bezpiecznik - "zasilanie głównych układów elektronicznych".
Czy to w ogóle możliwe aby go tam mogło po prostu nie być? Może ktoś z szanownych kolegów powiedzieć jakie są/mogą być konsekwencje "pustego pola nr 72"?

Samochód mam sprowadzony i się już nigdy nie dowiem co robił poprzedni właściciel, działam po omacku...

Jarek_Onet
24-09-2008, 19:09
Według schematu bezpiecznik F72 nie jest przyporzadkowany żadnemu obwodowi elektrycznemu, czyli dobrze że w tym miejscu nic nie ma.

Pablito
24-09-2008, 20:06
A jak ma się ten fakt do instrukcji obsługi? Zła instrukcja obsługi?
Jak dla mnie to Twoja odpowiedź by mi odpowiadała, daruje mi trochę nerwów ;)

Jarek_Onet
24-09-2008, 20:18
W instrukcji jak zwykle różne rzeczy są opisane, jest wiele prawdy, ale i wiele się mija z rzeczywistością. Według dokumentacji Forda w samochodach Ford Focus II i C-Max ten bezpiecznik nie ma przeznaczenia. Nie mam możliwości sprawdzić tego fizycznie w C-Maxie, sprawdziłem to w 4 kolejnych Focusach II i w dokumentacji C-Maxa i niczego tam nie ma.
Jak na schemacie nie ma to musiałby być cud, żeby w aucie akurat ktoś w tym miejscu coś dołożył, a to jest raczej nie możliwe. Wiem też z doświadczenia że jeżeli znajdują się w tym miejscu złącza elektryczne to założenie tam bezpiecznika moze powodować następujące objawy: po włączeniu stacyjki od razu zaświecą sie pozycyjne, natomiast nie będzie możliwe zgaszenie silnika bez uprzedniego przełączenia przełącznika swiateł na pozycje wyłączone. Nie mam 100% pewności że tak się dzieje w każdym C-Maxie i Focusie II, ale w kilku się tak zdarzyło.

Pablito
24-09-2008, 21:23
Dzięki Jarek, zaoszczędziłeś mi sporo nerwów. Wczoraj zarejestrowałem C-Maxa a jutro muszę jechać spod Gdańska za Kłodzko. Komfort psychiczny mi się poprawił ;)
A wiesz może jak wyłączyć w szybki sposób samowłączające się światła mijania po przekręceniu kluczyka w stacyjce?
Jadę na Astro Zlot i jak będzie pogoda to wjeżdżając na miejsce na światłach zepsuję ludziom materiał astrofotograficzny. Grzebanie po 10 godzinach jazdy w bezpiecznikach średnio mi się uśmiecha... ale jak będzie trzeba...

robal
25-09-2008, 07:05
Nie znam dokładnie C-maxa, ale czy nie ma on opcji AUTO w przełączniku (włączniku) świateł, która odpowiada za automatyczne włączanie się świateł mijania? Może wystarczy przestawić z położenia AUTO na położenie "zwykłe" lub "wyłączenie" świateł mijania?

Pablito
25-09-2008, 08:58
Tylko, że ja nie mam takiej opcji... Tym bardziej jestem zaskoczony. Zostaje jeszcze do sprawdzenia czujnik światła, może poprzedni właściciel go zakrył? Wiecie czy w Danii obowiązują światła mijania cały rok? Wtedy to miałoby sens :fcp17

robal
25-09-2008, 10:02
Czyli pewnie chodzi o światła do jazdy dziennej (w wersjach na niektóre rynki) uruchamiane automatycznie po przekręceniu kluczyka w pozycję II lub III.

Zobacz bezpieczniki 71 ewentualnie 66 lub 45.

Aha, piszesz o bezpieczniku 72 w instrukcji obsługi - o nim mowa w starszej instrukcji C-maxa (ty jak widzę masz 2006, więc chyba nowa instrukcja ciebie "obowiązuje" :)

Pablito
25-09-2008, 12:31
Ano rzeczywiście, nie spojrzałem jaką instrukcję czytałem na pdf'ie. Mam obie wersje i nie skojarzyłem, że mogą się różnic ;)
Dzięki za pomoc!

Koyot.
03-10-2008, 08:41
Wiem też z doświadczenia że jeżeli znajdują się w tym miejscu złącza elektryczne to założenie tam bezpiecznika moze powodować następujące objawy: po włączeniu stacyjki od razu zaświecą sie pozycyjne, natomiast nie będzie możliwe zgaszenie silnika bez uprzedniego przełączenia przełącznika swiateł na pozycje wyłączone. Nie mam 100% pewności że tak się dzieje w każdym C-Maxie i Focusie II, ale w kilku się tak zdarzyło.

dokładnie tak jest. włożenie bezpiecznika powoduje objawy opisane powyżej.
pozdrawiam

wtom
24-11-2008, 10:23
tyle że debile w książce do nowego modelu c-max-a zrobili przedruk skrzynki z modelu poprzedniego. zdjęcie skrzynki (rozmieszczenie bezp.) nie odpowiada rzeczywistej skrzynce. żeby było ciekawiej to w książce numeracja bezp. jest od 0-100 a w rzeczywistej skrzynce jest 100-200. więc zwykły użytkownik nic nie zrobi na drodze bez miernika!

Koyot.
25-11-2008, 11:04
no moze jeszcze sprawdzać bezp. po bezp. az trafi na ten uszkodzony o ile to bedzie przyczyna usterki.
no coz wszedzie trafiają sie "inteligenci"
pozdro