Zobacz pełną wersję : [MK2] centralny zamek / wymiana bateri w kluczyku

veg8
30-09-2008, 16:23
Witam
W kluczyku jak na zdjęciu (Klucz od ford mondeo mk2)
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:WQKNKUbl_JBvXM:http://photos01.allegro.pl
wymieniłem baterie po naciśnięciu jednego z dwóch przycisków dioda świeci lecz nie reaguje on z autem
Czy klucz po wymianie bateri należy ustawić,dostroić,wyregulować?
i czy można to zrobić samemu?

matrog19
30-09-2008, 18:41
musisz go ponownie zakodować. Wpisz w szukajce to znajdziesz o tym kilka tematów

Emmm
01-10-2008, 22:36
U mnie, po wymianie baterii, nie trzeba niczego programować. Skoro jednak u Ciebie, przed wymianą było ok., a po wymianie nie działa, może faktycznie zacznij od programowania centralnego zamka.
Pozdrawiam

maksik12
08-10-2008, 21:36
Witam,
miałem ten sam problem w Mk2 '97 1.8 Zetec - veg8 użyj wyszukiwarki a znajdziesz kilka możliwości rozwiązania tego problemu, ja znalazłem i już jest gicio, mianowicie:
- kluczyk do stacyjki,
- przekręcasz 4 razy od poz. 0 do poz. 2 (zapłon) w czasie krótszym niż 3 sek.,
- zaraz po tym (w poz. 0) naciskasz przycisk z jedną strzałką - dioda immo zapali się na stałe,
- kluczyk do poz. 2 i gotowe.

veg8
05-12-2008, 16:37
Próbowałem już różnych metod wziętych z forum i nic .
Powiedz mi którym kluczyk wkładasz do stacyjki ? czerwony czy ten z przyciskami?
Robiłem to z jednym i drugim i raczej nic z tego..

podczas szybkiego otwierania i zamykania drzwi (w ciagu 3 sek -tak 4,5 razy zamknac -otworzyć drzwi)
wtedy zaczynają podwójnie migać kierunkowskazy kiedy zgasną wciskam przycisk z kluczyka, jeden z dwóch
w tym samym czasie migną raz kierunkowskazy i tak za każdym razem po wciśnięciu [czyli kluczyk zaczyna reagować ole:) ]
(zaczynają również raz migotać przy zamykaniu drzwi czyli otwieramy i kiedy zamykamy migną )
chwile później po odczekaniu około 1 min .. wciskam przycisk i nic cisza... na nowo otworzę zamkne drzwi ,4 ,5 razy
to samo co wcześniej przez chwile kluczyk reaguje lecz drzwi nie zamyka tylko migają światła na zawołanie.
Może to coś z centralnym lecz z kluczyka oczywiście w zamku po przekręceni all drzwi zamyka.

pawel33w
05-12-2008, 20:01
aby zaprogramować kluczyk należy przekręcić kluczyk główny (czerwony) w stacyjce do pozycji II
Kiedy zaświeci się lampka kontrolna należy wyłaczyć zapłon, wyjąć kluczyk ze stacyjki, a następnie zaczekać aż lampka kontrolna zapali sie ponownie (ok2sekundy)Po zgaśnieciu lampki mamy 10 sekund na zaprogramowanie czarnego kluczyka przy włożeniu go do stacyjki i przekręcenie do pozycji II.Zapalona lampka kontrolna oznacza pomyślne przeprowadzenie kodowania.

matrog19
05-12-2008, 21:35
pawel33w to co ty napisales to kodowanie immobileisera a kolega pytal o pilota

1olek
06-12-2008, 07:31
U mnie pomoglo wyjecie bezpiecznika od centralnego zamka i wlozenie go po chwili ponownie.

mdarowski
06-12-2008, 07:59
Witam
Swój kluczyk kodowałem już nie jeden raz i mam sprawdzoną metodę która różni się całkowicie od tych które napisaliście.
Działa za każdym razem!
Przekręcasz kluczyk (ten z pilotem) do pozycji nr 1 czekasz aż immobilizer zacznie świecić na stałe, wyciągasz kluczyk wychodzisz z auta zamykasz drzwi przykładasz kluczyk do klamki w miejscu gdzie jest czujnik podczerwieni i wykonujesz kombinację klawiszy Wciskasz przycisk na górze przytrzymujesz, gdy mrugnie światełko to nie puszczając go przyciskasz przycisk na dole (ten z dwoma strzałkami ) 4 razy i po przyciśnięciu czwartego razu puszczasz obydwa przyciski naraz. (powinno mrugnąć światełko w kluczyku 4 / 5 razy (nie pamiętam dokładni) gdy to się stanie otwierasz drzwi wchodzisz do auta przekręcasz kluczyk na pozycję 2 i wyłączasz do 0 - Pilot zakodowany :)

pawel33w
06-12-2008, 12:50
przepraszam pomyliłem sie tu masz na 100% że zadziała.
Włóż klucz do stacyjki i przekręć do poz. 1.
Po około 10 sekundach kontrolka na zegarku powinna zaświecić.
Wyjmij kluczyk ze stacyjki (dioda cały czas świeci).
Przybliż pilota do czujnika w drzwiach (przednich) i naciśnij tylny przycisk aż zaświeci dioda na pilocie (nie przytrzymuj za długo).
Przytrzymując tylny przycisk, naciśnij przedni 4 razy i puść równocześnie.
Obie diody powinny błysnąć 4 razy ? programowanie się udało.
W celu wyjścia z trybu programowania, włóż kluczyk do stacyjki, włącz zapłon i wyjmij kluczyk

veg8
07-12-2008, 11:05
Działa!
Przede wszystkim dziękuje ślicznie tym którzy poświecenie chwilkę czasu na ten temat.

Sprawa wygląda następująco próbowałem sposobu forumiaków- 'pawel33w' & 'mdarowski'
lecz po przekręceniu na pozycje 1 dioda mryga i mryga po odczekaniu 60 sek dalej mryga
wielokrotnie próbowałem tego sposobu i nic . Dioda na stałe zaczyna dopiero świecić po szybkim przekręceniu
kluczyka w stacyjce z pozycji 0-2 i tak 4 razy przekręcać (w ciagu do 3 sek) później wyciągam kluczyk dioda świeci.
Następnie przechodziłem wieloma próbami programowania wziętymi z forum i dalej nic .
Dziś z rana została tylko ostateczna opcja jaką mogłem dokonać wyjąć bezpiecznik jak to powiedział "1olek "
Bezpieczniki znajdują się pod kierownicą za plastikową osłoną która przykręcana jest trzema śrubkami (krzyżak)
po odkręceniu i zdjęciu osłony ukazuje nam się białą skrzyneczka z bezpiecznikami do której jeszcze nie ma dostępu
zaraz po prawej stronie skrzynki jest czarny 'dzyndzel' trzeba go pociągnąć w dół dzięki czemu
skrzynka z bezpiecznikami opada wyjmujemy bezpiecznik z nr 25 (ja osobiście po wyjęciu włożyłem go tak po 10 do 20 sek)
od momentu włożenia na nowo bezpiecznika - centralny ..zamyka się z kluczyka już za pomocą przycisku :fcp1

Jeszcze raz dzięki ogromne za pomoc!

deejay28
10-01-2009, 14:55
Zgadza się!!!
Działa to wyciągnięcie bezpiecznika numer 25.
Ja miałem problem z kluczykiem do mojego Mondeo z 2000r. GhiaX 2.0.
Kupiłem nową baterię i......pilot nie działa.Odpalanie bez problemu a pilocik nic.
Przeczytałem te Wasze wypowiedzi i spróbowałem wszystkiego i NIC!
Na koniec wyciągnąłem bezpiecznik numer 25 i......BINGO!!!!!!!
Działa bez zarzutu!!!
Dziękuję wszystkim za rady!!!!

Promyk
25-01-2009, 05:36
Jak wyżej! Najpierw "zaprogramowałem" kluczyk, ale bez efektu. Wyjęcie i włożenie bezpiecznika poskutkowało. Nie wiem tylko, czy to programowanie było konieczne, ale te pół minutki można na to przeznaczyć :)

Dzięki!

Bartazz
19-02-2011, 21:47
Panowie odświeżę temat bo niestety nie mogę sobie nadal poradzić z odkodowaniem tego kluczyka. Po wymianie baterii nie działa mi c.zamek na pilota.

Kluczyk jest na podczerwień bo przy klamkach mam te kwadraciki i na pilocie jest dioda.

Mondeo MK2 rok produkcji 97

Sprawę wygląda tak, jeżeli przekręcam na pozycje "I" kluczyk w stacyjce to mogę sobie czekać z 5 minut i tak cały czas dioda mruga przy zegarku (dociskanie kluczyka w tej pozycji "I" tez nic nie daje).

Jeżeli ta dioda cały czas mruga to chyba nic nie zrobię? Musi się palić tak? Kluczyk sprawdzałem, jak robię przy klamce tą kombinacje to kluczyk zamruga 5 razy ale przy zegarku nic się nie dzieje, tylko cały czas mruga.

Nie wiem, nigdzie nie mogę poszukać o co chodzi z tą diodą przy zegarku, nie mam pojęcia jak zrobić, żeby po tych 10 sekundach świeciła (u mnie cały czas tylko mruga).....

Dodam jeszcze że wyciągałem bezpiecznik nr 25 20A tak na około 40 sekund i też nic, przekręcałem 4 razy szybko z pozycji o do 2 w ciągu 3 sekund i też nic.... nie mam już pomysłów.

Proszę o pomoc.

Założyłem nowy temat bo naprawdę cały czas staram się czegoś poszukać na forum i na razie nici....

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=123399