Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Tempomat - poszukuję schematu AUY
Pacific tdi 05-10-2008, 15:37 Potrzebuję schemat tempomatu Galaxy 2002, AUY. Chodzi o podłączenie manetki. Może być po niemiecku. Jest na ten temat dośc dużo, ale schematu nijak nie mogę zdobyc. I czy podpiąć można wyłącznie pod ECU, a może jest bliżej jakaś kostka wyprowadzona?
Podłączam się pod pytanie o rozpiskę pinów w manetce od tempomatu.
Szukałem, ale może za słabo. Nie znalazłem.
Pomóżcie prosimy.
Pacific tdi 28-10-2008, 14:43 Troszkę pracy i tempomacik śmiga aż miło. I na dodatek udało mi się kupić nową oryginalną manetkę. A Ty jak "sp4jkk"? Założyłeś?
Ja też kupiłem manetkę a resztę zleciłem znajomemu elektrykowi i działa tempomat.
Jednak mam jeden problem. Tempomat działa tylko wtedy gdy mam podłaczoną wtyczkę od interfejsu do złącza OBDII. Jak ją odłączę, to nie da się uruchomić tempomatu.
Więc przejechałem ostatnio po Europie 5 tys km z włączoną wtyczką ale mi specjalnie ona nie przeszkadza.
Pacific tdi 28-10-2008, 17:04 No to musimy rozwikłać ten problem. Napisz jaką kupiłeś manetkę i o co chodzi z tą wtyczką. Czy tylko jest włożona a urządzenie diagnostyczne wyłączone czy jak. Możesz pisać na gg 6998444.
U mnie tempomat śmiga perfekcyjnie ale mam pytanie o kontrolkę tempomatu. Nie zapala się ona wcale. Czy trzeba mieć inny licznik czy coś można podpiąć? A chciałbym by było tak:
[attachment=0:3sj0wt57]licznik.jpg[/attachment:3sj0wt57]
Pacific tdi 28-10-2008, 20:36 A świeci komuś w Galaxy ta kontrolka?
15,7 l/100 średnia?? Ja bym tak nie chciał :-)
A tak na poważnie. U mnie kontrolka nie świeci w ogóle. Nawet nie wiem czy jest tam żaróweczka, bo ikonka zdaje się że jest jak się popatrzy pod światło. Nigdy się nie zapaliła ani po przekręceniu kluczyka ani po uruchomieniu tempomatu.
Manetkę kupiłem "prawie nową" na allegro za 180 zł do VW ale wygląda jak identyczna w fabrycznych modelach.
Oczywiście sama wtyczka od intefejsu nic nie robi i interfejs jest podłączony (świeci zielona dioda, że jest zasilanie). I tak jeżdżę. Pytałem też elektryka czy to nie zaszkodzi - powiedział że nie. Podobnie koledzy na forum. Ale trochę to nie tak. Wydaje mi się, że coś nie tak podłączone w komputerze głównym jakiś kabelek. Choć są tylko 4 więc dziwne.
Pacific tdi 28-10-2008, 21:05 wejdź na gg 6998444
Pacific tdi 28-10-2008, 21:58 W komputerze to masz ok. Ale pewnie źle przy manetce. Podaj jej numer fabryczny.
Sorry, ale wolałbym tu na forum rozwiązać mój problem, żeby inni wiedzieli co i jak. Oczywiście moje gg 3134336, ale piszmy tu dla potomnych. Numer fabryczny muszę spisać, może dziś po południu znajde chwilę czasu to podam.
Oczywiście ustawienie prędkości działa, przyśpieszanie i zwalnianie przyciskami też działa. Jak wyłączę tempomat na manetce, to oczywiście nie działa, więc wszystkie funkcje chodzą prawidłowo.
krzyspvfr 29-10-2008, 07:59 Ja również dokładałem tempomat do auta, użyłem fabrycznego zestawu VW do montażu tempomatu (manetka + wiązka) - nr części VW 7M0 998 527 B.
Wszystko mi działa bardzo dobrze, kontrolki nie ma - wnioskuję, że liczniki nie są przystosowane do tempomatu. Trzeba by rozebrać i zobaczyć czy tam w ogóle ta żaróweczka jest.
Ja też dokładałem tempomat, u mnie ta kontrolka po włączeniu się zapala. Mam licznik z pełnym FISem, dokładnie taki jak na fotce powyżej - tyle, że nie do benzyny ;) . Żaróweczka była fabrycznie, niczego nie przerabialem.
pzdr
krzyspvfr 29-10-2008, 08:29 Ja też dokładałem tempomat, u mnie ta kontrolka po włączeniu się zapala. Mam licznik z pełnym FISem, dokładnie taki jak na fotce powyżej - tyle, że nie do benzyny ;) . Żaróweczka była fabrycznie, niczego nie przerabialem.
pzdr
A widzisz, to może kwestia rodzaju licznika. Ja mam inny, tzn. chyba nazwya się to MFA albo 1/2 FIS.
Ja też mam 1/2 FIS i kontrolka nie świeci, ale zastanawiam się nad zrobieniem żeby świeciła.
Witam
Czytam czytam i się troszeczkę pogubiłem
Czy jak świeci się ta kontrolk ato jest dobrze czy po właczenia silnika powinna zgasnąć. Sam zastanawiam sie nad podłączeniem tempomatu i przy okazji mógłbym się przynajmniej w tej sprawie upewnić. MAłe pytanko - czy któryś z forumowiczów u których wszystko działa (dołożenie manetki z tempomatem) mógłby podac konkretny numer częsci (manetki). Jest ich bardzo wiele na allegro - maja niuanse w wyglądzie wiec nie chciałbym kupić nie pasującej. Posiadam Galaxy TDI AUY 2001 115KM.
Pozdrawiam
Kontrolka pali się tylko przy włączonym tempomacie. Znaczy wtedy kiedy przełącznik jest w pozycji ON, bo działanie tempomatu jest przerywane po naciśnięciu hamulca lub sprzęgła - kontrolka wtedy nadal świeci.
A co do manetki to do twojego auta powinna być taka jak na fotce, starsze modele mialy trochę inną.
Ja swoją kupiłem na allegro, razem z manetką od komputera za 120zł, wiązkę dorobilem sam, kupiłem jedynie wtyczkę w ASO za niecałe 30zł, numer wtyczki mogę poszukać.
I dokładnie to samo mam ja. Czyli przepłaciłem nieco za moją.
Ale moim zdaniem ta kontrolka powinna się świecić tylko wtedy, gdy tempomat działa, czyli samochód sam jedzie. Natomiast po wciśnięci sprzęgła/hamulca powinna zgasnąć. A to że jest przełącznik na ON to tylko włączenie samej manetki. Ale może się mylę??
Mylisz się, kontrolka sygnalizuje, że układ jest włączony. Nawet jeśli po naciśnięciu sprzęgła auto przestaje "samo jechać", nie znaczy to, że układ nie działa. Tempomat nadal pracuje i wystarczy nacisnąc przycisk SET by auto powróciło do poprzednio zadanej prędkości. nacisnięcie hamulca czy sprzęgła to nie to samo co wyłączenie tempomatu przełącznikiem.
krzyspvfr 29-10-2008, 13:27 Mylisz się, kontrolka sygnalizuje, że układ jest włączony. Nawet jeśli po naciśnięciu sprzęgła auto przestaje "samo jechać", nie znaczy to, że układ nie działa. Tempomat nadal pracuje i wystarczy nacisnąc przycisk SET by auto powróciło do poprzednio zadanej prędkości. nacisnięcie hamulca czy sprzęgła to nie to samo co wyłączenie tempomatu przełącznikiem.
No to jeżeli tak, to ja się cieszę, że mi ta kontrolka nie świeci :-)
Jeżdzę z cały czas włączonym tempomatem (suwak na ON) i wkurzałoby mnie to świecenie.
Ja też tak uważam, że dobrze, że nie świeci cały czas, bo to trochę bez sensu. Ale producent tak to przewidział i nic nie poradzimy na to. Uważam, że przełącznik na ON to "gotowość do pracy" a nie działanie. Ale to nie istotne. W sumie ON to znaczy włączony. :fcp4
Mi właśnie ta kontrolka przypomina by go wyłączyć jak nie jest potrzebny ;)
No ja uważam, że ten przełącznik ON/OFF to w ogóle jest nie potrzebny. Ja mam cały czas na ON i nigdy nie przełączam na OFF. W niczym to nie zmienia funkcjonalności. Przyciskiem SET aktywuję tempomat a hamulcem go deaktywuję (mam automat). I chciałbym, aby po przyciśnięciu SET zapalała się kontrolka a jak nacisnę hamulec to żeby gasła.
krzyspvfr 29-10-2008, 13:58 No ja uważam, że ten przełącznik ON/OFF to w ogóle jest nie potrzebny. Ja mam cały czas na ON i nigdy nie przełączam na OFF. W niczym to nie zmienia funkcjonalności. Przyciskiem SET aktywuję tempomat a hamulcem go deaktywuję (mam automat). I chciałbym, aby po przyciśnięciu SET zapalała się kontrolka a jak nacisnę hamulec to żeby gasła.
Dokładnie, wkurzało mnie to ON-OFF z początku, przedtem miałem Vectre i tam tempomat był przez cały czas "gotowy do użytku", a tutaj przełącznik... znowu nie ma "miękkiego" przycisku wyłączającego tempomat. Z czasem nauczyłem się lekko suwakiem to robić, żeby nie wskakiwało przez zapadkę w pozycję OFF, ale juz rozłączało tempomat.
Myślę, że pozycja OFF jest po to by ktoś niechcący nie włączył tempomatu, np. przy przełączniu kierunkowskazów. Nam się wydaje to zbedne, ale producent musi się zabezpieczyć na takie ewentualności... Mi osobiście pasuje takie rozwiązanie, no może kilka dni po założeniu, kiedy to jeździłem prawie cały czas na tempomacie ;) lepiej by bylo na odwrót. teraz jednak jak używam tego udogodnienia tylko wtedy kiedy się naprawde przydaje to uważam, że pstryczek ON/OFF jest jak najbardziej na miejscu.
Mylisz się, kontrolka sygnalizuje, że układ jest włączony. Nawet jeśli po naciśnięciu sprzęgła auto przestaje "samo jechać", nie znaczy to, że układ nie działa. Tempomat nadal pracuje i wystarczy nacisnąc przycisk SET by auto powróciło do poprzednio zadanej prędkości. nacisnięcie hamulca czy sprzęgła to nie to samo co wyłączenie tempomatu przełącznikiem.
No to jeżeli tak, to ja się cieszę, że mi ta kontrolka nie świeci :-)
Jeżdzę z cały czas włączonym tempomatem (suwak na ON) i wkurzałoby mnie to świecenie.
To ciekawe ojciec ma tourana z 2008 roku tempomat montowany seryjnie.... kontrolka działa jedynie jak tempomat działa... czyli po wciśnięciu hamulca... wyłącza się tempomat i kontrolka :570:
inne pytanko skoro jest już przy dokładaniu tempomaty i kompa... gdzie mam szukać licznika z pełnym FIS??? na allegro nie mogę znaleść, a chce koniecznie od VW bo nie chce zmieniać oświetlenia.... podoba mi się
Pacific tdi 29-10-2008, 16:17 No to jeśli faktycznie tak jest z tą kontrolką to całkowicie bez sensu. Powinna pokazywać nie gotowośc tempomatu, a działanie w danej chwili. Więc daję sobię z nią spokój.
Ja nie zamawiałem wtyczki bo idealnie pasuje wtyczka od komputera (kabelek Cd-rom lub zasilające płytę). I 3 dyszki do przodu.
A do kolegi "sp4jkk". Masz coś źle podłączone. Manetkę masz dobrą. Sprawdź piny w manetce, a przy okazji ci co nie mają tempomatu zobaczą jak to jest ułożone.
Przewody najlepiej 0,5mm. Ja dałem 1mm i trochę ciężko przy wtyczce komputera.
Manetka Komputer
T10s/1.............pusty
T10s/2................................................. ..............45...........................KA1/blau,
T10s/3................................................. ..............44...........................KA2/rot,
T10s/4................................................. ..............14...........................KA3/sw/grün,
T10s/5................................................. ..............46...........................KA9/weiß,
T10s/6.............+12,8 V przy włączonym zapłonie
T10s/7.............mostek z T10s/4.
T10s/8.............pusty
T10s/9.............pusty
T10s/10...........pusty
Manetka o takich numerach jak na zdjęciu we wcześniejszych postach ale inna o tym kształcie też pasuje. W innym miejscu może być pin zasilający.
Pacific tdi 29-10-2008, 17:32 oraz kabelki:
[attachment=0:2nhi5juw]kabelki1.jpg[/attachment:2nhi5juw]
oraz kabelki:
[attachment=0:10loodgr]kabelki1.jpg[/attachment:10loodgr]
Cwane, ale mogą się odhaczyć przy grzebaniu z innej okazji
poza tym są na allegro manetki z gniazdami i przewodami za 70/100 złotych
Pacific tdi 29-10-2008, 19:35 Nie żartuj. Jak to włożysz to sprawdź jakiej siły trzeba użyć by wyjąc. Nie ma takiej opcji. Na dodatek jedną dałem od Cd-romu 4pinową (to jeszcze mocniej trzyma) i jedną 2pinową. Kabelek 10zł ,owinąłem go profesjonalną szmacianą izolacją. A że na ebayu wylicytowałem nową manetkę za 18Euro - jestem happy. :fcp1
W razie kłopotów montażowych piszcie, a doradzę.
krzyspvfr 29-10-2008, 19:38 Nie żartuj. Jak to włożysz to sprawdź jakiej siły trzeba użyć by wyjąc. Nie ma takiej opcji. Na dodatek jedną dałem od Cd-romu 4pinową (to jeszcze mocniej trzyma) i jedną 2pinową. Kabelek 10zł i owinąłem profesjonalną szmacianą izolacją. A że na ebayu wylicytowałem nową manetkę za 18Euro - jestem happy. :fcp1
W razie kłopotów montażowych piszcie, a doradzę.
Looz, będzie git :-) Wybrałeś opcję ekonomiczną, ja nie mogłem sztukować bo mi bardzo zależało na czasie - wyjazd do Włoch i chciałem mieć koniecznie tempomat przedtem zamontowany. Po poprzednim aucie się przyzwyczaiłem i bez tego już nie potrafię jeździć na długich trasach. Za swój kompletny zestaw oryginalny VW dałem 65 euro.
Pacific tdi 29-10-2008, 19:43 Też już miałem brać za 65, ale trafił się za 18. :fcp2
A te manetki za 70-100zł to nie oryginały. A mi zależało na oryginale.
Pacific tdi 01-11-2008, 11:21 Jak tam "sp4jkk "? Sprawdziłeś instalację wg mojego opisu? A szczególnie zasilanie bo może tu problem leży? Jak dobrze podłączysz to nie ma siły. Musi hulać. A za manetkę nie przepłaciłeś. Popatrz na allegro. Oryginałów wogóle nie ma.
JANEK MECHANIK 04-11-2008, 20:14 tepomat wogole nie dziala......
moze jeszcze brakuje mi jakiegos przekaznika w skrzynce bezpiecznikow .czy ktos posiada informacje ktury jest bezpiecznik i gdzie sie znajduje przekaznik od tepomatu?pozdrawiam
JANEK MECHANIK 04-11-2008, 20:25 witam. mam maly problem ,posiadam orginalny tepomat ,po wlaczeniu go w manetce slysze tylko jak cos zalacza sie pod radiem ale nic nie dziala od czego moge zaczac szukac aby bylo ok. pozdrawiam. :fcp29
Pacific tdi 05-11-2008, 22:18 Odkręc kierunkowskaz z przodu (chyba lewy). Tam lubią węże ze starości popękać. Napraw i będzie hulał.
subratri 05-11-2008, 23:01 Odkręc kierunkowskaz z przodu (chyba lewy). Tam lubią węże ze starości popękać. Napraw i będzie hulał.
to chyba nie do tego tematu :fcp2
a jesli do tego to powiedz prosze jaka wiazka kolo kierunku jest powiazane z tempomatem... bedzie na przyszlosc jak znalazl :)
JANEK MECHANIK,
ja mysle ze to ktorys z czujnikow pod pedalem hamulca albo sprzegla
Odkręc kierunkowskaz z przodu (chyba lewy). Tam lubią węże ze starości popękać. Napraw i będzie hulał.
to chyba nie do tego tematu :fcp2
a jesli do tego to powiedz prosze jaka wiazka kolo kierunku jest powiazane z tempomatem... bedzie na przyszlosc jak znalazl :)
JANEK MECHANIK,
ja mysle ze to ktorys z czujnikow pod pedalem hamulca albo sprzegla
OK!
JANEK MECHANIK 06-11-2008, 05:29 witam wszystkich !!!!!!!! :fcp29 wlsnie niedawno te weze sprawdzilem ,byl jeden walniety i go zrobilema i dopiero po tej naprawie wogole odezwal sie jakis przekaznik w okolicy radia i nadal nie hula, czy jest cos jeszcze do sprawdzenia chyba ze zle podpiolem ten wezyk. tam jest kilka wyjsc z tej pompki wydaje mi sie ze dobrze podlaczylem ale i tak nic :fcp5
pozdrawiam wszystkich.....
subratri 06-11-2008, 08:13 zle podpiolem ten wezyk.
wezyk jest przy pedale gazu a ja misalem o wylacznikach leketrycznych przy pedale hamulca albo sprzegla. one sa odpowiedzialne za wylaczenie tempo. jesli ktorys ne dziala , albo kabel walniety, to Ty ustawiasz manetka a tamten Ci odrazu wywala
a ja mam takie pytanko ile będzie mi kosztować cały komplet części i robocizna u mechanika ?
JANEK MECHANIK 06-11-2008, 21:43 a czy jest jakis schemacik podlaczenia tych przewodow gumowych do tej pompy w lewym blotniku, i przy pedalach sprzegla hamulca i gazu?
:fcp29
Maario40 08-11-2008, 20:41 Witam serdecznie ja mam tempomat w Galaxie z 2001 1,9 TDI i z predkościomierzem bez cyfrowego zegara i nie mam lampki sygnalizyjącej pracę tempomatu,a mam sprawny bo częstu go używam . Pozdrawiam Mariusz.
JANEK MECHANIK 08-11-2008, 21:36 schemat pompki potrzebuje tzn podlaczenie gumowych przewodow i jakie napiecie jest na pinach wtyczki .dokladnie chodzi mi o sprawdzenie czy jest ok. bo nie chce mi zalaczyc tepomatu tylko slysze jak przekaznik klika i nic ,, juz sprawdzilem wszystkie przewody przy pedalach sa ok.ale mysle ze nie chodzi ta pompka w lewym blotniku albo jest cos nie tak polaczone ..... pozdrawiam
JANEK MECHANIK 17-11-2008, 23:47 tepomacik juz hula wiec pozdrawiam :fcp29
tepomacik juz hula wiec pozdrawiam :fcp29
To napisz co było przyczyną tego kłopotu, złe podpiecie?
czarnygda 18-11-2008, 16:53 koledzy dajcie namiary na sprężarke tempomatu szukam i nie moge znależć.
JANEK MECHANIK 20-11-2008, 17:12 tepomat juz mi chula a mialem rozwalony przewod gumowy tuz przy sprezarce w lewym blotniku przednim i problem byl tego typu ze wymienilem go ale nie wiedzialem do kturego wyjscia podlaczyc ,byl podany jakis schemat na forum tylko malo czytelny wiec sam do tego doszedlem rozbierajac sprezarke i podlaczylem ja na krutko na momet aby zobaczyc jej prace i tak doszedlem .to jest lewe wyjscie czarna koncowka .teraz juz mam problem z glowy ....pozdrawiam
A kolega nizej szuka sprezarki najszybciej znajdziesz taka u ludzi kturzy handluja czesciami urzywanymi.. :573:
Janusz74 07-02-2009, 19:57 Witam. Jestem na etapie szukania manetki i tu moje pytanie czy ta będzie pasowac do mego autka http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=547802173 Za odpowiedzi dzięki. Pozdrawiam Janusz :fcp29
robdemolka 07-02-2009, 21:17 Witam. Jestem na etapie szukania manetki i tu moje pytanie czy ta będzie pasowac do mego autka http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=547802173 Za odpowiedzi dzięki. Pozdrawiam Janusz :fcp29
wiesz też się zastanawiam nad kupnem manetki z tej aukcji ale nie jestem pewien na 100% :fcp5 ,myśle ze koledzy nam podpowiedzą
jest ok tyle ze to nie orginal... ile polata?
robdemolka 07-02-2009, 22:09 jest ok tyle ze to nie orginal... ile polata?
dzięki :fcp29
idąc za ciosem - zmieniając kila cyferek w odpowiednich blokach - mam na mysli aktywację przedniej szyby , zmiany jezyka z germańskiego na angielski(pełen szacun i dzięki dla kol Stefano)
czy czasem nie trzeba kontrolki aktywowac ?
potwierdzam brak możliwości sprawdzenie jej podczas testu licznika (konsoli z licznikiem)
wiec może ???
Witam. Jestem na etapie szukania manetki i tu moje pytanie czy ta będzie pasowac do mego autka http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=547802173 Za odpowiedzi dzięki. Pozdrawiam Janusz :fcp29
wiesz też się zastanawiam nad kupnem manetki z tej aukcji ale nie jestem pewien na 100% :fcp5 ,myśle ze koledzy nam podpowiedząJest dobra ale zdecydowanie za droga.
pozdr.
robdemolka 08-02-2009, 21:38 Jest dobra ale zdecydowanie za droga.
pozdr.
DZIEKI ZA PODPOWIEĆ :fcp29
krzyspvfr 09-02-2009, 07:15 Co do manetki tempomatu, ja u siebie założyłem taką jak w załączniku (nr VW 1J0 953 513) - moim zdaniem jest wygodniejsza niż 8L0 953 513B.
Co do manetki tempomatu, ja u siebie założyłem taką jak w załączniku (nr VW 1J0 953 513) - moim zdaniem jest wygodniejsza niż 8L0 953 513B.
Tak ta już jest trochę "nowszy typ"...
Janusz74 09-02-2009, 15:59 Znalazłem taka samą jak podał na zdjęciu krzyspvfr na allegro za 120 zł. Warto taka kupic za te pieniądze :fcp9 :fcp1 Pozdrawiam
krzyspvfr 09-02-2009, 21:30 Znalazłem taka samą jak podał na zdjęciu krzyspvfr na allegro za 120 zł. Warto taka kupic za te pieniądze :fcp9 :fcp1 Pozdrawiam
Ja bym kupił, ale decyzja należy do Ciebie :) może jeszcze zadzwoń do salonu VW albo Skody i zapytaj ile u nich, bo może się okaże, że taniej :)
Znalazłem taka samą jak podał na zdjęciu krzyspvfr na allegro za 120 zł. Warto taka kupic za te pieniądze :fcp9 :fcp1 Pozdrawiam
Taka manetke powinienes kupić do 50 zeta,
Masz tutaj cały zespól manetek i to jeszcze z tasmą airbaga za 75 zł, skontaktuj się ze soprzedawcą i negocjuj lewą połówkę.
http://www.allegro.pl/item545875877_audi_a3_przeaczniki_zespolone_manetk i_tempomat.html
Pozdr.
Dodano;
http://www.allegro.pl/item547032452_vw_passat_b_5_golf_4_tempomat.html
http://www.allegro.pl/item547982954_przelacznik_zespolony_audi_a4_a6_tem pomat.html
http://www.allegro.pl/item550870216_vw_passat_b5_golf_iv_octavia_a3_komp uter_tempomat.html
Janusz74 10-02-2009, 15:01 http://www.allegro.pl/item545875877_aud ... pomat.html (http://www.allegro.pl/item545875877_audi_a3_przeaczniki_zespolone_manetk i_tempomat.html) na tej aukcji dogadałem sie z gośiem i chce za 75 zł.z przesyłką i tu moje pytanie czy taśma w razie czego będzie pasowac do galaxy :fcp9 Moze sie kiedys przyda :fcp4
krzyspvfr 10-02-2009, 15:12 http://www.allegro.pl/item545875877_audi_a3_przeaczniki_zespolone_manetk i_tempomat.html na tej aukcji dogadałem sie z gośiem i chce za 75 zł.z przesyłką i tu moje pytanie czy taśma w razie czego będzie pasowac do galaxy :fcp9 Moze sie kiedys przyda :fcp4
Ale to jest ten starszy typ przełącznika.
Odpowiadając na Twoje pytanie, według mnie będzie - zespół przełączników u nas jest VW, więc pewnie i taśma jest taka sama....
Janusz74 10-02-2009, 16:03 No niestety chyba sie zmówili ,bo nikt nie chce sprzedać lewej strony tylko komplet. Chyba narazie odpuszczę i poczekam na konkretna aukcję z tym co mnie interesuje :fcp6
No niestety chyba sie zmówili ,bo nikt nie chce sprzedać lewej strony tylko komplet. Chyba narazie odpuszczę i poczekam na konkretna aukcję z tym co mnie interesuje :fcp6
kup za 70 kom[plet i wystaw prawą za 40-50 pójdzie szybko
Janusz74 10-02-2009, 18:55 Hej. Jakbym kupił manetkę to dokupić wiązkę przewodów do jej podłączenia czy coś samemu pokombinować. Znalazłem coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=546135042 Czekam na odpowiedż od niego czy będzie wszystko pasowało, a wy jak uważacie. Pozdrawiam :fcp26
Oki sprzedający napisał, że wszystko pasuje :fcp4
ok troszkę zwariowałem... mam tę nowszą manetkę, dziś korzystając z luki czasowej w pracy ok 1h wybiegłem montować manetki tempomat[nowsza dwu przyciskowa oryginał] i kompa...
ostatnio nie miałem trox'a 50 a teraz... elegancko szybko załatwiłem....
złożyłem podłączyłem kompa i szoook.... manetka tempomatu padnięta lewy kierunek ciągle się pali.... prawy ok al lewy non top...
ma ktoś rozpiskę gniazda przy manetce???- musze ją pierw naprawić ale chcialem wiedziec jakie piny sa odpowiedzialne za kierunek lewy:?
inne pytanie... podciągnołem kable w okolice EKU i się zdziwiłem slawne piny 46,45,44 puste, myślełem że kable trzeba "podpiąć pod kable wychodzące z tych pinów- myiłem się???
trzeba tą wtyczkę całą rozebrać??? i wsadza się w puste piny???
jeśli tak to jak rozebrać by nie połamac i by kable mi z pinów nie powylatywały? te "różowe" zawleczki wyjołem ale nie wiedziałem co dalej.
Rozbierasz całą wtyczkę i wciskasz kabelki w piny tak samo jak w liczniku. Cały opis masz tu:
http://www.sgaf.de/viewtopic.php?t=23137&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=tempomat
ok troszkę zwariowałem... mam tę nowszą manetkę........................................... ...................
inne pytanie... podciągnołem kable w okolice EKU i się zdziwiłem slawne piny 46,45,44 puste, myślełem że kable trzeba "podpiąć pod kable wychodzące z tych pinów- myiłem się???
trzeba tą wtyczkę całą rozebrać??? i wsadza się w puste piny???
jeśli tak to jak rozebrać by nie połamac i by kable mi z pinów nie powylatywały? te "różowe" zawleczki wyjołem ale nie wiedziałem co dalej.
Te piny ja miałem wolne juz we wtyczce, tylko wsunąłem kabelki, ,pzesz je dostac w serwisie VW, lub w warsztacie napraw RTV, szczególnie audio.
Poogladaj tę stronkę niżej o tempomacie, zobacz na fotce jak rozebrać wtyczkę.
http://www.sgaf.de/viewtopic.php?t=23137
Do twojego auta jest w sewisie VW, "Zestaw do doposażenia w tempomat" nr części - 7M0 998 527 B, podjedź i obejzyj taka wiązkę, zobacz czy ma wszystkie kabelki, piny i jak to wyglada cenowo.
Te zestawy pasują do modelu prod. od jakiegoś miesiaca roku 2000, wiec musisz to sprawdzić.
Pozdr.
bylem przekonany że tylko piny do wtyczki od komputera pokładowego są [MFA],
tam były takie jak od kostki iso to nie takie same??? w sklepie RTF o jakie pytać?? jakiś model konkretnie?
manetkę rozebrałem przeczyściłem konkretnie nasmarowałem zlożyłem jutro sprawdzę jak działa.
Dzis obiecałem żonce wyjazd
Nie pamiętam konkretnie jakie.
Może zrób tak, jak nie masz daleko do ASO np VW, to podjedż do nich nie ci pokażą piny do kostek licznika, są na żóltych kabelkach, cena chyba 7 zł za kabelek z podwójnm pinem na koncach, kup jeden a resztę w serwisie audio, wzór juz bedziesz miał.
Na tej niemieckiej stronie z linku wyzej sa jednak jak teraz widzę inne kostki, chodzi o rózowe zabezpieczenie w celu rozebrania kostki, nic się tam nie rozleci, rozbieraj śmiało.
Pozdr.
taxidriver 20-07-2009, 00:04 Koszt w serwisie VW 480 zł pytałem sie pare dni temu za komplet (cały zestaw).
Czy wie ktoś jaka kolejność kabelków od tempomatu przy poduszce powinna być do EKU mam kolory zielony niebieski czerwony i biały.
Dzisiaj rozebrałem wtyczkę EKU i o dziwo mam w pinach 44 i 45 kabelki może ktoś wie jak to ugryźć ?
taxidriver 21-07-2009, 20:18 odswierzam
Czy dobrze sprawdziłeś że to piny 44 i 45, ja o mało się nie pomyliłem ale jak dobrze się przyjrzałem to skrajne piny są oznaczone malutkimi cyferkami.
taxidriver 21-07-2009, 21:28 zerknołem na kostke a potem 2 razy na schemat ze zdjęciami z neta (niestety wszystko pasat lub golf nic z galaxa) a w galaxie przynajmniej u mnie nawet bezpieczniki sie nie za bardzo zgadzają z instrukcją dlatego pytam na pewno są to piny 44 i 45 instalacje przejrzałem nie ma nigdzie wolnych kostek;)
ok podłączyłem manetkę od komputera pokładowego z licznikem były wolne piny....
i tempomat taksamo w
EKU były wolne piny czekające na kabelki, ale podłączyłem
i lipa nie chodzi.... po przełączeniu na ON w manetce zapala się kontrolka na liczniku od tempomatu [mam tą nowaszą dwu przyciskową manetkę], ale nie mogę się skomunikować po vag'u z tempomatem.... raz się udało ale na moment
wciskanie przycisku set czy res nie na próżno.... a komunkacja innymi modułami jest bez błędna.... przyczyną może być źle przebita izolacja w tych pinach w EKU?
nie miałem miernika by sprawdzić czy przebiło :/ dopiero w poniedziałek będę mógł, ale czemu nie ma komunikacji z modułem tempomatu ?
No dobrze, a zakodowałes i aktywowałes tempomat?
Silnik 01-> 11 ligin ->11463-> OK
Pozdr.
Witam panów czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy mógłbym założyć manetkę o symbolu
8L0 953 513J, 509 147 i czy manetka będzie działać poprawnie, wiem że powinna być manetka o symbolu VW 1J0 953 513 ale jest problem z jej dostaniem
Temat się przewija ale jednoznacznie i stanowczo nikt nie pisał czy ten drugi model manetki można założyć zamiast tej dedykowanej do silnika AUY.
opisywane tu było na manetce z jednym przyciskiem, ale ludzie także zakładają z dwoma [tak jak ja] nie ma z tym problemów obojętnie jaką załozysz
________
PS apropo mojego to coś mi świta jeszcze dziś sprawdzę i będę wiedział muszę połączenia sprawdzić....
No dobrze, a zakodowałes i aktywowałes tempomat?
Silnik 01-> 11 ligin ->11463-> OK
Pozdr.
TAK zrobiłem zdziwiłem sie tylko że nie dostałem żadnego potwierdzenia....
wykonałem to nawet 2/3razy
=
=
Mam pytanie czy w samochodzie bez wiązki.... lub z uszkodzoną wiązką, ale uaktywniony przez interfejs tempomat
powinien nawiązywać łączność z VAG-COM lub polski VAG???
Jeśli tak to jaka może być przyczyna że u mnie nie chce??
Wiązkę jutro na spokojnie sprawdzę dziś miałem urwanie glowy
jedynie wymieniłem silniczek reg. w lampie kierowcy... pozostaje drugi do wymiany, ale czas mi uciekł :P
Soorry, widziałem, pracuję poza forum w swojej skrzynce PW, bo mam zawaloną pytaniami...
Może jutro wczesniej wrocę to rozgryziemy ten twój temp. OK?
Pozdr.
nie ma problemu bez tego też da się jeździć
i tak czekam na wiązkę... ta którą mam jeszcze wyjmę dwa razy wtyk i będzie do wyrzucenia....czekam na wiązkę z oryginalnym gniazdem do manetki
jutro powinna być
a ta niby styka prawidłowo
proszę
http://i26.tinypic.com/73jfcj.jpg
No to jeśli faktycznie tak jest z tą kontrolką to całkowicie bez sensu. Powinna pokazywać nie gotowośc tempomatu, a działanie w danej chwili. Więc daję sobię z nią spokój.
Ja nie zamawiałem wtyczki bo idealnie pasuje wtyczka od komputera (kabelek Cd-rom lub zasilające płytę). I 3 dyszki do przodu.
A do kolegi "sp4jkk". Masz coś źle podłączone. Manetkę masz dobrą. Sprawdź piny w manetce, a przy okazji ci co nie mają tempomatu zobaczą jak to jest ułożone.
Przewody najlepiej 0,5mm. Ja dałem 1mm i trochę ciężko przy wtyczce komputera.
Manetka Komputer
T10s/1.............pusty
T10s/2................................................. ..............45...........................KA1/blau,
T10s/3................................................. ..............44...........................KA2/rot,
T10s/4................................................. ..............14...........................KA3/sw/grün,
T10s/5................................................. ..............46...........................KA9/weiß,
T10s/6.............+12,8 V przy włączonym zapłonie
T10s/7.............mostek z T10s/4.
T10s/8.............pusty
T10s/9.............pusty
T10s/10...........pusty
Manetka o takich numerach jak na zdjęciu we wcześniejszych postach ale inna o tym kształcie też pasuje. W innym miejscu może być pin zasilający.
małe rozbieżności pomiędzy fotką a rozpiską pinów Pacific'a
+12V[34] po zapłonie na pin 6 a nie jak na fotce pepero na 8pin manetki dobrze godom?
potwierdzam, u mnie we wtyczce do manetki nie było pinu 8 więc podłączyłem pod 6 który był jedyny wolny. U mnie kontrolka do tempomatu świeci cały czas po przełączeniu na manetce(stary typ manetki) swiadcząc o gotowości urządzenia.
Znalazłem taka fotkę wtyczki z opisem zwarć, może sie przyda do testowania niedomagań, szczególnie polecam dla Klaif, czy taką masz?
Pozdr.
dzięki jutro będę działał.... dorwałem miernik i posprawdzam wiązkę i resztę....
taxidriver 07-08-2009, 12:49 komplet kosteczek i wszystkiego do tempomatu w kierownicy kostka do przypięcia wiązki tempomatu do eku pobrana z poduszki lekko przerobiona (została mi po dzwonie)reszta org.
Ok a teraz bardzo trudne pytanie...
wiązka ok
podłączenia ok
manetka sprawdzona i ok
login po vag'u tak jak w instrukcjach
brak potwierdzenia.... nie wiem czy powinno być
i tempomat nie działa....
co ciekawe nie mogę zdiagnozować tempomatu[?]
ani vagcom ani polski vag
ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły????
mam tą nową manetkę 2przyciskową....
jedyna reakcja jaka zachodzi na załączenie to pojawienie się kontrolki na liczniku
Podłączę się do tematu, czy ktoś kto ma MK1 z tdi Z tempomatem może zdjąć górny plastik nad kierownicą ten z 2 śrubkami i zrobić fotkę wtyczki? Bo u mnie jest ta żółta ze wszystkimi kablami ale zauważyłem jeszcze jedną pustą. Na elce czytałem że niby w mk1 jest już pod tempomat wtyczka i nie trzeba nic kombinować tylko kupić, podłączyć i aktywować vagiem.
Znalazłem chodzi o tą wtyczkę http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=5214&d=1235488431 http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=5215&d=1235488455 ? Niestety ale nie mam jej jest tylko sama zaślepka :( Dużo jest roboty z tym? Bo widziałem tylko do MKII dokładanie tempomatu.
taxidriver 22-09-2009, 17:37 Odświeżam i proszę o pomoc namierzyłem o co chodzi z pinami 44...itd mam wiązki kawałek teraz pytanie .
Jaka kolejność i pod które piny przy tempomacie w kierownicy takim jak na fotkach pare postów wyżej
potwierdzam, u mnie we wtyczce do manetki nie było pinu 8 więc podłączyłem pod 6 który był jedyny wolny. U mnie kontrolka do tempomatu świeci cały czas po przełączeniu na manetce(stary typ manetki) swiadcząc o gotowości urządzenia.
A tak zapytam, czy masz licznik z pełnym FIS, czy 1/2 FIS??
To w kontekście tej świecącej kontrolki od tempomatu. Ja mam pół FIS i mi nie świeci. A tempomat działa. A chciałbym aby świeciła. Ma taki ładny zielony kolor :-)
PS. Ostatnio pojawił się wątek z opisem kontrolek na liczniku MK2 i było przy kontrolce tempomatu, że trzeba ją aktywować VAGiem. Chyba, że autorowi opisu chodziło o aktywowanie nie samej kontrolki tylko w ogóle tempomatu?
mam problem tempomat przestał działać i próbowałem go vag 311 i nie mogę odczytać vagiem z wszystkim się mogę połączyć a z tempomatem nie co może być?
Domyślam się że robisz podstawowy błąd, który ja też robilem... nie wchodzisz odrazu w tempomat ale:
SILNIK potem BLOKI DANYCH a następnie ustawiasz blok nr 6 lub 22
tam masz kombinację jutro dokładniej podpowiem jak to w VAGCOM
a tym czasem może pomóc podpowiedz kolegi:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1177882&postcount=10
tak tylko,że ja mam silnik forda i vagiem w niego nie wejdę? do silnika mam elm327
taxidriver 15-12-2009, 13:34 tak tylko,że ja mam silnik forda i vagiem w niego nie wejdę? do silnika mam elm327
program forda auto cad czy jakoś tak.
fakt nie zauważyłem że masz 2,0DOHC, a właściwie TY mnie wprowadziłeś w błąd!! nie pisz w temacie o tempomacie i silniku TDI, a dokładniej AUY bo innych będziesz wprowadzać w błąd :/
taxidriver 05-05-2010, 21:20 Odświeżam czy ktoś włączył kontrolkę .? Wcześniej po aktywowaniu tempomatu i przed podpięciem manetki migała przy odpalaniu a teraz z manetką cisza.Fajnie by było gdyby działała.
Krzyzak-2005 06-05-2010, 07:15 Ja mam kierownicę wielofunkcyjną i też się kontrolka nie świeci.Myślałem że to żarówka ale raz na kilkanaście włączeń zapłonu mignie na pół sekundy.
Mam pytanie do czego służy manetka kierunków z włącznikiem on-off, ale bez pozostałych przycisków sterowania tempomatem?
Odświeżam czy ktoś włączył kontrolkę .? Wcześniej po aktywowaniu tempomatu i przed podpięciem manetki migała przy odpalaniu a teraz z manetką cisza.Fajnie by było gdyby działała.
Aby kontrolka tempomatu świeciła należy ją aktywować. Trzeba VAG-commanderem edytować eprom licznika i do wartości która jest pod adresem $1EB dodać wartość $02. To spowoduje aktywacje kontrolki tempomatu w liczniku. Sprawdzone u mnie działa.
silencer 14-06-2011, 10:54 Gdzie wychodzi wiązka wchodząca w tym miejscu pokazanym na fotce? gdzieś w komorze silnika? czy trudny jest tam dostęp?
http://www.sgaf.de/sites/sgaf.de/files/images/ae0c12bc1bc3e6faa3385c713ed4ef2b.jpg
silencer 17-06-2011, 06:15 Szukałem, szukałem i nie wiem gdzie to wychodzi, może ma ktoś inny pomysł którędy pociągnąć wiązkę?
Krzyzak-2005 17-06-2011, 09:56 Aby kontrolka tempomatu świeciła należy ją aktywować. Trzeba VAG-commanderem edytować eprom licznika i do wartości która jest pod adresem $1EB dodać wartość $02. To spowoduje aktywacje kontrolki tempomatu w liczniku. Sprawdzone u mnie działa.
Ciekawe, ja w obydwu galaxach miałem fabryczny tempomat i kontrolka nie jest aktywna!?
ryju1468 18-06-2011, 03:43 witam
nad pedalem sprzegla i chamulca jest ten otwor,a we wnece pod akumulatorem
silencer 19-06-2011, 20:46 Że obok pedałów to zauważyłem, ale pod akumulatorem to ten otwór nie wychodzi (może część głównej wiązki) oczekiwałem trochę bardziej rzeczowej odpowiedzi. Czy trzeba demontować zbiornik z płynem, akumulator, półkę na akumulator? Byłoby z tym trochę roboty. Potrzebuję dokładniejszych informacji.
Pozdrawiam
taxidriver 20-06-2011, 20:19 Witam dawno nie byłem, ale teraz popiszę. Nad pedałami lekko po lewej jest otwór, musisz wyjąć dywanik i szukać. Następnie weź kawałek drutu ok 1-1.5 m i wetknąć go w dziurę ;) zagiąć lekko i kierować do góry, następnie szukać w okolicy akumulatora i po ptaku. Potem weź peszel 9 karbowaną rurkę i przeciągnij do komory silnika ok 0,5 m . to tyle.
Jeszcze zapomniałem dopisać w okolicy pod bezpiecznikami jest plastik do zdjęcia tali przyczepiany do blaszek jak go zdejmiesz będzie lepiej widoczne wszystko.
silencer 26-06-2011, 19:50 Wielkie dzięki, drut wszystko załatwił. Tempomat działa, kontrolka się zapala (bez grzebania w pamięci).
slavobos 28-06-2011, 23:27 Witam
Chciałem tylko napisać o małym spostrzeżeniu.
Jeżeli chcecie sprawdzić manetkę i czujniki pedałów hamulca i sprzęgła, to tak jak ktoś wyżej napisał wchodzimy silnik i kanał 22 w VAGu.
Ale ja dałem się nabrać. Od jakiegoś czasu tempomat mi się wyłączał, więc skorzystałem z VAGa jak wyżej. Tu się zdziwiłem, bo po załączaniu tempomatu na manetce, VAG pokazywał "1". Nie dajcie się zwieść, powinien pokazywać dwie jedynki, gdyż włącznik w manetce jest dwubiegowy.
To tyle. A mogłem szybciej zamówić manetkę i zaoszczędzić troszkę czasu.
pozdrawiam
|