Zobacz pełną wersję : [mk2] cofanie się paliwa na postoju

matrog19
09-10-2008, 11:14
Witam. W moim mondeo zauwazylem taki problem: jak samochod stoi tak do 10 min to zapali od razu, tylko na sekunde przekrece kluczyk i juz pięknie chodzi ale jak stoi dłużej to wedlug mnie cofa się paliwo i musi trochę dłużej pokręcić. Czytałem na forum ,że problemem możebyć ręczna pompka ale ta u mnie jest sprawna bo twardnieje po 2-3 naciśnieciach. Wymieniłem tez wszystkie gumowe przewody przelewowe bo były stare i popękane. Czy ktoś ma jeszcze taki problem i jakąś rade na to?? Dzięki z góry... Pozdrawiam

matix84
09-10-2008, 11:25
może zaworki w pompie nie trzymają i dlatego się cofa

Horhe
09-10-2008, 12:47
pójść ze szrotu wyrwać :fcp27 zaworek zwrotny ten który jest pomiędzy filtrem paliwa a pompą wtryskową. Zaworek zanieść do domu i podłączyć go na wężyku który zasila filtr paliwa, czyli założyć go przed filtrem :)
Wielu tu ludkom podobno pomogło takie rozwiązanie... sam jeszcze tego nie badałem bo nie mam tych problemów ale gdy tylko zacznie się to dziać sam tak zrobię :fcp26
Pozdro :)

matrog19
09-10-2008, 13:00
no jak bede przejezdzal blisko jakiegos szrota to musze zobaczyc. Moze rzeczywiscie to pomoze.

matrog19
23-12-2008, 19:27
Witam. Jednak wtedy to nie było cofanie się paliwa tylko zajechane świece. Ale teraz niestety dotknął mnie problem cofającego się paliwa i musze odświeżyć swój temat. Już nie daje sobie z tym rady i szlag mnie przez to niedlugo trafi. Kupilem w sklepie motoryzacyjnym zaworek zwrotny kierunkowy i zamontowałem go przed samą pompą ale za dużo to nie dało. Nastepnie zamontowałem go zaraz za filtrem paliwa (sprawdzałem i ropka cofa sie tylko do filtra) myślałem że to pomoże ale też nic z tego. Po zamontowaniu zaworka wymieniłem oczywiście oryginalne przewody paliwowe na gumowe. Nie wiem teraz juz w jaki sposob sie to paliwo cofa i już mnie ten problem dobija. Czytałem na forum że zaworek należy zamontować przed filtrem ale w którym dokładnie miejscu?? Między podgrzewaczem a filtrem?? Pomożcie bo nie chce poprzecinać wszystkich rurek paliwowych i próbować na chybił - trafił nie wiedząc czy to pomoże. A wogóle koledzy to jaka możebyć przyczyna tego cofającego się paliwka??

krzysiek40
23-12-2008, 20:09
sprawdz też elektrozawór na pompie wtryskowej odpowiadający za gaszenie silnika on też lubi przepuszczac

matrog19
23-12-2008, 20:20
elektrozawór nowy jest :fcp5 mam zestaw naprawczy do pompki paliwa i tak myśle czy nie założyć. Pompka twardnieje po kilku naciśnieciach to nie wiem czy tam coś grzebać czy nie?? Dodam jeszcze, że kąt wtrysku, świece, kompresja itd napewno jest dobrze bo pali zawsze na strzał tylk poprostu po postoju jak go zapale to zatelepie i po 2 sekundach gasnie. Podpompuje na pompce i znow ładnie chodzi ale przecież to uciążliwe jak za każdym razem musze klape otwierać :fcp6

Slawko
23-12-2008, 22:36
Witam. Mam Pytanie: dlaczego mój temat został przeniesiony z działu "mondeo" do "diesel"?? Wiem, że mój temat dotyczy diesla ale w dziale "mondeo" jest dużo tematów dotczących diesla a nie są przenoszone. Chciałbym uzyskać odpowiedź na moje pytanie a wiadomo, że dział diesel nie jest zbyt często przeglądany. Pozdrawiam
Dlatego, ze jest to usterka scisle zwiazana z silnikiem diesla który wystepuje nie tylko w mondeo.

matrog19
01-01-2009, 22:45
Witam. Już sam poradziłem sobie z tym problemem. Na pewno wiele osób też ma ten problem to pod powiem wam w czym tkwi problem. Cały problem jest w ręcznej pompce paliwowej. Nie ma sensu zakładać jakichś zaworków zwrotnych i ciąć przewodów. Wystarczy odżałować te 50zl i kupić ten zestaw naprawczy do pompki. U mnie zużyte były dwa gumowe zaworki w kształcie pineski one właśnie są odpowiedzialne za to żeby paliwko się nie cofało. Reszta zestawu naprawczego została mi na ewentualne inne uszkodzenia pompki z biegiem czasu. Pozdrawiam

matgolab
06-01-2009, 09:35
to mógłbyś podesłać jak wygląda/gdzie kupić ten zestaw naprawczy, bo ja mam chyba to samo bo mi jesienią ciężko już palił, a filtry nowe, świece sprawne i akumulator też w miarę dobry.. na nowym tak samo odpalał.. Dzięki z góry i pozdrawiam!!

matrog19
06-01-2009, 11:23
Ale cieżko ci odpala czy poprostu dlugo kreci. Jak dlugo kreci to bedzie to. Spróbuj przed rozruchem podpompować troche paliwo, jak bedzie różnica to znaczy, że się cofa. Wpisz sobie www.ford.sklep.pl (http://www.ford.sklep.pl) i tam masz zestawy do regeneracji pompki za cos kolo 50zl... mi tyly potrzebne tylko te dwie malutkie części a reszta mi sie została. Pozdrawiam

matgolab
12-01-2009, 09:29
ja na szrocie dostałem dobrą pompkę wraz z prawie nowym filtrem.. przy mnie wykręcali ze świerzo ściągniętego auta.. i od razu lepiej pali.. tak więc to było to :D dzięki i pozdrawiam!!

adam_aa22
23-02-2009, 09:03
poczytaj sobie ten temat http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=40294&highlight=pompka+r%EAczna
a dojdziesz do wniosku, że zabieg regeneracji oryginalnej pompki paliwa daje efekty na krótki okres czasu, a swoją drogą jeśli na zimnym silniku ci odpala w miarę dobrze to nie jest problem cofania się paliwa bo wtedy po postoju w nocy byłoby jeszcze gorzej, zapalilby i zgasł od razu. moje mondeo jak wykazywało takie objawy o których piszesz (na cieplym po krótkim postoju ciężej zapalalo) to wkrótce po tym okazało się ze pompa się zaciera. Nie chcę cię straszyć ale tak było. Jeśli taka sytuacja będzie się powtarzać to przed odpaleniem cieplego silnika po np 15 min postoju przed odpaleniem polej pompe wtryskową zimną wodą w okolicy metalowych przewodów wysokiego ciśnienia, w celu schłodzenia głowiczki. Jeśli wtedy zapali od strzału to na 100% prędzej czy pózniej szykuj się do wymiany pompy wtryskowej

Jacek0206
19-03-2009, 14:48
Miałem podobny problem, winna była uszczelka filtra paliwa.., źle ją zamontowano i dostawało się powietrze. Po nocy, a nawet kilku godzinach na postoju, odpalenie było udręką. Samochód na początku ładnie zapalał po czym gasł i trzeba było sporo nim pokręcić żeby zaskoczył ponownie. Panowie w ASO na Jasnogórskiej ( PGD Kraków) się jednak spisali i jest teraz OK.