Zobacz pełną wersję : [Mk2]Czym udrożnic układ chłodzenia z kamienia??
Kamil211 09-10-2008, 19:08 Witam chciałem zapytać czym najprostszym usunąć kamień z układu chłodzenia ponieważ do tej pory miałem wlaną wode i pewnie troche tam kamienia sie osadziło a planuje w sobote zmienić na płyn??Prosze o jak najłatwiejsze sposoby ponieważ mieszkam w Angli a u nich cieżko kupić jakieś specjalne środki.POzdrawiam
pamietaj że nawet na chwilę nie wlewa się wody! chyba że ostatecznie destylat. środków jest dużo, ale trzeba pamiętać że są agresywne (może podżeać uszczelki) i należy dobrze przepłukać układ "tanim płynem"
Kamil211 09-10-2008, 19:45 Połowa anglików jezdzi tutaj na samej wodzie!!!Pozatym nie ma tutaj tanich płynów wiec czym to przepłukać??
Kamil211 09-10-2008, 19:59 Czyli mam wlać poprostu płyn i juz go tak zostawić??Nie spuszcać go juz??
W marketach są dostępne rożne specyfiki do płukania układu. Jednak najlepszą metoda jest 2 l octu dopełnić wodą destylowaną, zagrzać auto i spuścić - układ dokładnie wypłukać choćby wodą destylowaną, ale co najmniej 2 razy.
Zalać płynem i się cieszyć.
stefan215 09-10-2008, 22:31 Oczywiście ocet. Jest to stary sposób ale pewny, napewno nic nie uszkodzi.
Kamil211 09-10-2008, 22:50 A powiedzcie mi czy sposobem domowym można zrobić wode destylowana ponieważ tutaj w angli nie jest ona osiągalna do kupienia??Jutro postaram sie cos kupić do czyszczenia układu.Czyli:
1./mam spuścić wode z układy
2/zalac octem lub środkiem rozcieńczonym z wodą
3./zagrzac silnik jak długo??
4./spuścic
5./przepłukać 2 razy woda
6./zalać płynem
Prosze napiszcie czy mam tak zrobić jak napisałem??
najpierw rozgrzej silnik potem pokrętło nastaw na czerwone pole to od nawiewu spuść stary płyn potem zalej wodą z octem i trochę silnik niech pochodzi ok 30min spuść to i znowu woda z octem i znowu spuść i dopiero zalej płynem a woda destylowana to nic innego jak zwykła woda parokrotnie przegotowana i przelana przez np gaze lub pieluszkę tetrową
Ejjjj, koledzy, destylowana a gotowana, to ogromna różnica! Uważam jednak, że nie ma co przesadzać z tą destylowaną, zwłaszcza, że jest nieosiągalna, jak napisał Kamil211, Nic się nie stanie, jak zalejesz przegotowaną + ocet, przecież nie będziesz na tym jeździł. Po tej mieszance octowej, przepłucz układ przynajmniej dwa razy albo i trzy. No i nigdy więcej nie lej wody.
Pozdrawiam
nie ma wody destylowanej!
a co oni (Angole) tam leja do akumulatora?
Przychodzi mi na mysl cytat z filmu:
-Trudno tam wytrzymać człowieku! Taką rudą wódę piją, na ...... myszach!
- To tam jeszcze bardziej garują jak u nas?!!!
- Uuuuu, bez porównania, kochany... taki malutki wypijesz, dwa dni nieprzytomny leżysz!
:fcp18
nie ma wody destylowanej!
a co oni (Angole) tam leja do akumulatora?
nic nie leja, wymieniaja na nowy :fcp18
Przychodzi mi na mysl cytat z filmu:
-Trudno tam wytrzymać człowieku! Taką rudą wódę piją, na ...... myszach!
- To tam jeszcze bardziej garują jak u nas?!
- Uuuuu, bez porównania, kochany... taki malutki wypijesz, dwa dni nieprzytomny leżysz!
:fcp18
MIŚ :)
Jeśli nie masz aqua destilata - płukaj zwykłą. Ale myślę że w tesco dostaniesz jakiś flusch radiator :)
mag9lubuskie 11-10-2008, 16:40 Srutututu,
destylowanej nie ma w Anglii??? Na kazdej stacji masz. Po slownik sie nie chce siegac :fcp29
Woda destylowana: Battery fluid albo demineralised water
Plyn do ukladu chlodzenia: Radiator fluid
Ocet - vinegar :)
like_2008 11-10-2008, 16:45 A ja myślał. że z angolami coś nie tak?
like_2008 11-10-2008, 16:46 taki bogaty kraj i wody destylowanej nie mają?
taki bogaty kraj i wody destylowanej nie mają?
Ejjj, mogą nie mieć wody destylowanej, oni destylują mocniejsze trunki :fcp26
Oczywiście żart, ale jak jest jakikolwiek kłopot z destylowaną H2O, to kranówa do płukania układu nie zaszkodzi, toż tylko przez chwil kilka w nim będzie. Skoro zaś auto jeździło na kranówce długo i zostanie octem odkamienione, to wierzcie mi Koledzy, że samo płukanie nie zamuli układu. W końcu to nie apteka!
Pozdrawiam
Gurgul99 12-10-2008, 17:56 Podejdź do najbliższego szpitala, w każdym jest destylatornia, destylowana jest używana w dużej ilości w każdej służbie zdrowia.Zagadaj odpowiednio i na pewno 10 l dostaniesz jak przyjdziesz ze swoim baniaczkiem - sprawdzone, sam raz brałem
koledzy zapomnieliscie tylko o jednym ze najpierw nalezaloby wyjac chlodnice zalac roztworem octu z woda czy tez jakimkolwiek specyfikiem do kamienia i odstawic na troche.
jesli tego nie zrobi to caly syf rozpuszczony w chlodnicy pojdzie mu na uklad. a najwiecej wlasnie odklada sie w chlodnicy!
wszystko oki jak piszecie tylko najpierw wyjal bym chlodnice i ja oczyscil a dopiero plukal reszte.
yoorki, fajnie, ale podchodząc w ten sposób do zagadnienia, to trzeba również wyjąć nagrzewnicę a może i pokusić się o wyjęcie bloku silnika? Uważam, że nie ma sensu przesadzać z tym płukaniem i odkamienianiem. Zrobić najprościej jak to możliwe i poczekać na efekt. Skoro problem z przegrzewaniem się silnika nie istnieje, to po jakie licho robić sobie dodatkowe kłopoty?
Pozdrawiam
|