Zobacz pełną wersję : [Mk2]Czym udrożnic układ chłodzenia z kamienia??

Kamil211
09-10-2008, 19:08
Witam chciałem zapytać czym najprostszym usunąć kamień z układu chłodzenia ponieważ do tej pory miałem wlaną wode i pewnie troche tam kamienia sie osadziło a planuje w sobote zmienić na płyn??Prosze o jak najłatwiejsze sposoby ponieważ mieszkam w Angli a u nich cieżko kupić jakieś specjalne środki.POzdrawiam

wtom
09-10-2008, 19:21
pamietaj że nawet na chwilę nie wlewa się wody! chyba że ostatecznie destylat. środków jest dużo, ale trzeba pamiętać że są agresywne (może podżeać uszczelki) i należy dobrze przepłukać układ "tanim płynem"

Kamil211
09-10-2008, 19:45
Połowa anglików jezdzi tutaj na samej wodzie!!!Pozatym nie ma tutaj tanich płynów wiec czym to przepłukać??

1olek
09-10-2008, 19:54
normalnym plynem ;)

Kamil211
09-10-2008, 19:59
Czyli mam wlać poprostu płyn i juz go tak zostawić??Nie spuszcać go juz??

Jakub
09-10-2008, 22:06
W marketach są dostępne rożne specyfiki do płukania układu. Jednak najlepszą metoda jest 2 l octu dopełnić wodą destylowaną, zagrzać auto i spuścić - układ dokładnie wypłukać choćby wodą destylowaną, ale co najmniej 2 razy.
Zalać płynem i się cieszyć.

stefan215
09-10-2008, 22:31
Oczywiście ocet. Jest to stary sposób ale pewny, napewno nic nie uszkodzi.

Kamil211
09-10-2008, 22:50
A powiedzcie mi czy sposobem domowym można zrobić wode destylowana ponieważ tutaj w angli nie jest ona osiągalna do kupienia??Jutro postaram sie cos kupić do czyszczenia układu.Czyli:
1./mam spuścić wode z układy
2/zalac octem lub środkiem rozcieńczonym z wodą
3./zagrzac silnik jak długo??
4./spuścic
5./przepłukać 2 razy woda
6./zalać płynem

Prosze napiszcie czy mam tak zrobić jak napisałem??

siwek1
09-10-2008, 23:07
najpierw rozgrzej silnik potem pokrętło nastaw na czerwone pole to od nawiewu spuść stary płyn potem zalej wodą z octem i trochę silnik niech pochodzi ok 30min spuść to i znowu woda z octem i znowu spuść i dopiero zalej płynem a woda destylowana to nic innego jak zwykła woda parokrotnie przegotowana i przelana przez np gaze lub pieluszkę tetrową

Emmm
10-10-2008, 12:56
Ejjjj, koledzy, destylowana a gotowana, to ogromna różnica! Uważam jednak, że nie ma co przesadzać z tą destylowaną, zwłaszcza, że jest nieosiągalna, jak napisał Kamil211, Nic się nie stanie, jak zalejesz przegotowaną + ocet, przecież nie będziesz na tym jeździł. Po tej mieszance octowej, przepłucz układ przynajmniej dwa razy albo i trzy. No i nigdy więcej nie lej wody.
Pozdrawiam

psto
10-10-2008, 15:14
nie ma wody destylowanej!
a co oni (Angole) tam leja do akumulatora?

ChrisB
10-10-2008, 16:46
Przychodzi mi na mysl cytat z filmu:

-Trudno tam wytrzymać człowieku! Taką rudą wódę piją, na ...... myszach!
- To tam jeszcze bardziej garują jak u nas?!!!
- Uuuuu, bez porównania, kochany... taki malutki wypijesz, dwa dni nieprzytomny leżysz!

:fcp18

1olek
10-10-2008, 17:08
nie ma wody destylowanej!
a co oni (Angole) tam leja do akumulatora?

nic nie leja, wymieniaja na nowy :fcp18

Jakub
10-10-2008, 21:50
Przychodzi mi na mysl cytat z filmu:

-Trudno tam wytrzymać człowieku! Taką rudą wódę piją, na ...... myszach!
- To tam jeszcze bardziej garują jak u nas?!
- Uuuuu, bez porównania, kochany... taki malutki wypijesz, dwa dni nieprzytomny leżysz!

:fcp18
MIŚ :)

Jeśli nie masz aqua destilata - płukaj zwykłą. Ale myślę że w tesco dostaniesz jakiś flusch radiator :)

mag9lubuskie
11-10-2008, 16:40
Srutututu,

destylowanej nie ma w Anglii??? Na kazdej stacji masz. Po slownik sie nie chce siegac :fcp29

Woda destylowana: Battery fluid albo demineralised water
Plyn do ukladu chlodzenia: Radiator fluid
Ocet - vinegar :)

like_2008
11-10-2008, 16:45
A ja myślał. że z angolami coś nie tak?

like_2008
11-10-2008, 16:46
taki bogaty kraj i wody destylowanej nie mają?

Emmm
11-10-2008, 23:35
taki bogaty kraj i wody destylowanej nie mają?
Ejjj, mogą nie mieć wody destylowanej, oni destylują mocniejsze trunki :fcp26
Oczywiście żart, ale jak jest jakikolwiek kłopot z destylowaną H2O, to kranówa do płukania układu nie zaszkodzi, toż tylko przez chwil kilka w nim będzie. Skoro zaś auto jeździło na kranówce długo i zostanie octem odkamienione, to wierzcie mi Koledzy, że samo płukanie nie zamuli układu. W końcu to nie apteka!
Pozdrawiam

Gurgul99
12-10-2008, 17:56
Podejdź do najbliższego szpitala, w każdym jest destylatornia, destylowana jest używana w dużej ilości w każdej służbie zdrowia.Zagadaj odpowiednio i na pewno 10 l dostaniesz jak przyjdziesz ze swoim baniaczkiem - sprawdzone, sam raz brałem

yoorki
13-10-2008, 11:20
koledzy zapomnieliscie tylko o jednym ze najpierw nalezaloby wyjac chlodnice zalac roztworem octu z woda czy tez jakimkolwiek specyfikiem do kamienia i odstawic na troche.
jesli tego nie zrobi to caly syf rozpuszczony w chlodnicy pojdzie mu na uklad. a najwiecej wlasnie odklada sie w chlodnicy!
wszystko oki jak piszecie tylko najpierw wyjal bym chlodnice i ja oczyscil a dopiero plukal reszte.

Emmm
13-10-2008, 13:25
yoorki, fajnie, ale podchodząc w ten sposób do zagadnienia, to trzeba również wyjąć nagrzewnicę a może i pokusić się o wyjęcie bloku silnika? Uważam, że nie ma sensu przesadzać z tym płukaniem i odkamienianiem. Zrobić najprościej jak to możliwe i poczekać na efekt. Skoro problem z przegrzewaniem się silnika nie istnieje, to po jakie licho robić sobie dodatkowe kłopoty?
Pozdrawiam