Zobacz pełną wersję : Świece zapłonowe- prosze o szybka odpowiedz!

tommus9
18-05-2005, 11:12
Jakie świece nadaja sie bardziej do gazu- motorcraft czy bosh +17???
Powiedzcie tez jaka jest roznica pomiedzy swiecami motorcrafta o oznaczeniu: AYFS 22 PP1 a AYFS 22 F1??????????????????
Mam zamiar kupic AYFS 22 F1 bo ponoc zastepuja AYFS 22 PP1...
Prosze o szybka odpowiedz!!! POZDR

Mondzio
18-05-2005, 11:46
i bardzo dobrze chcesz zrobic.

nie kupuj Boscha - slyszalem kiepskie opinie na ich temat.
Do Zeteca wkrecaj Motorcrafty bez chwili wahania. Proponowalbym rowniez zmienic przewody na oczywiscie Motorcrafta. Warto zmieniac caly komplet chociaz monetarnie to kiepsko moze wygladac.

a gdzie jest Rogue i Misiek!! Wasze zdanie w tym temacie na pewno jest takie samo jak moje ;)

Pzdr

tommus9
18-05-2005, 12:00
OK ale jaka jest roznica pomiedzy swiecami motorcrafta o oznaczeniu: AYFS 22 PP1 a AYFS 22 F1?????????????????? Czy be problemu moge kupic te drugie????

zack29
18-05-2005, 12:07
witam
Jeżeli masz zmeniać świece, zmień na motorcrafta. O boschu słyszałem wiele niepochlebnych opinii.
Nie jestem pewien co do oznaczeń więc nie chcę cię wprowadzić w błąd :583: .
Jak zauważył kolega wcześniej, powinieneś zmienić przewody, może parę groszy więcej, ale jesteś pewien że wszystko będzie jak należy.
pozdro

p.s. stosuj się do instrukcji, może drozej ale sprawdzone

tommus9
18-05-2005, 12:14
Kwestia jest taka ze nie moge znalezc AYFS 22 P1 (ktore sa w instrukcji), znajduje tylko AYFS 22 PP1 (roznica jest taka ze jest 2xP), natomiast AYFS 22 F1 sa ponoc nowszymi odpowiednikami AYFS 22 PP1 i sa przeznaczone do motoru takiego jak mam u siebie...
P.S 1
Sory ze zamieszalem z oznaczeniami ale chcialbym zeby ktos mnie oswiecil ;)
P.S 2
Przewody miałem sprawdzane i sa OK takze chyba narazie sie wstrzymam z zakupem nowych... (jednak pamietam o koniecznosci ich wymiany niebawem ;) )

Mondzio
18-05-2005, 12:18
tommus9, ja mialem podobnie ze swiecami. to samo tlumaczenie o zastepowaniu modelem o innym oznaczeniem - uwazam ze mozesz je smialo brac. Nie przejmujac sie wiele kupilem i sa spoko.
jesli masz niebawem zmieniac przewody to dlaczego nie zrobic tego razem?? Bedziesz mial pewnosc ze nic nie stanie sie ze swiecami przez ""niepewne przewody"

i jeszcze jedno - masz gaz wiec zmniejsz przerwe na elektrodach swiecy z fabrycznych 1.3 mm na 1.0-1.1mm - pomaga przy uzytkowaniu gazu :)

Pzdr

tommus9
18-05-2005, 12:22
Jasne to jest dla mnie oczywiste (kwestia zmniejszenioa przerwy) ;) Zrobia mi to na pierwszym przegladzie gazu... POZDR

Albi
18-05-2005, 20:30
Parę dni temu wymieniałem świece i przewody. Kupowałem je w sklepie, który posiada tylko i wyłącznie części do forda. Firma dosyć duża i działa od paru lat więc na rzeczy z pewnością się znają. Co do różnicy w modelu świecy powiedziano mi, że to taki sam produkt i różnicy między nimi nie ma. Co do kabli to wydaje mi się, że jeśli nie świecą w nocy to nie ma co ich wymieniać. Ja zakupiłem zamienniki za 80 zł i nie narzekam. Auto jak nowo narodzone.

tommus9
18-05-2005, 20:46
Widzisz, kraza rozne opinie i przezorni (i tacy co wola nie ryzykowac) wybieraja oryginalne- oszczedzasz 20-30zł a masz komfort psychiczny (no chyba ze go nie potrzebujesz ;) )
Dzieki za odpowiedzi!!!

cineeek
18-05-2005, 20:53
Ja też jestem zadowolny z Motorcrafta - przedtem miałem NGK i jak zagazowałem samochód kilka razy strzeliły. Po wymianie jak ręką odjął. Pamietam, że też sie zastanawiałem nad oznaczeniem, ale kupiłem takie jak były a nie jakie są zalecane. Z tego co pamietam to ta różnica oznacza tylko że jest innym materiałem powleczona elektroda - przy tych nowszych platyna, przy starszych cos innego. Jednak pewności nie mam - nie pamietam gdzie to wyczytałem .

adi
20-05-2005, 09:59
róznic a zadna!te pierwsze zoatały zastapione tymi drugimi w procesie produkcji i iznaczenia-tam jakas serioa i miejsce produkowania jest tez ukryte pod tymi symbolami-mam kolege w fordzie itez maiłem te 22 a tearz jak wymieniałem juz na F1 wymieniłem!

i musis zapamieatc jedno: FORD CHODZI TYLKO NA SWIECACH MOTORKRAFTA!!!!

czy to do gazu czy nie on po prostu musi miec swoje i juz!
jesli nie chcesz miec kłopotów kładz tylko orginały!!!!
pozdrowionka!
adi