Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] 3 rząd siedzeń, czy jest możliwość zamontowania?
Witam wszystkich,
Mam S-Maxa w wersji 5 osobowej, zastanawiam się czy jest możliwość zamontowania 3 rzędu siedzeń. Czy już ktoś to robił? Czy są w wersji 5 osobowej mocowania do 3 rzędu siedzeń?
Będzie problem z pasami bezpieczeństwa. Niestety w wersji 5miejscowej nie ma kotwiczeń w bagażniku.
tygrysex 30-10-2008, 19:12 A juz pomijajac nawet to, jest mozliwosc potem przerejestrowac z 5 na 7?
Z przerejestrowaniem nie będzie problemu, mam zarejestrowany na 7 osobowy. Tak jakoś "dziwnym" zbiegiem okoliczności :fcp1
Głównie mam pytanie czy w bagażniku są jakieś otwory do których można przykręcić dodatkowe siedzenie. W kwestii pasów to widziałem takie razem z fotelami.
alewicki 10-12-2008, 13:32 Nie ma siedzen trzeciego rzedu z pasami zintegrowanymi. Co do otworow do mocowania, na pewno sa, nie wiem tylko, co z tapicerka...
Witajcie,
Przy rejestracji autka wpisali moje autko jako 7-osobowe. Póki co nie prostowałem tematu, zastanawiam się teraz czy istnieje możliwość dodania tych 2 dodatkowych foteli. Wydaje mi się, że autko ma wszystko pod taki montaz przygotowane tylko kwestia znalezienia takich foteli i ich zamontowanie. Czasami te 2 dodatkowe miejsca by sie przydały - szczególnie poczas wakacji aby przemieścic się w okolicach jednym autkiem.
Co o tym myślicie?
majkelos 02-09-2009, 10:49 kto chce otrzymac mailem numer części potrzebnej do montazu dwóch foteli w maksiu oraz widok z orginalnego e-katalogu forda, prosze o podanie maila, wyslę, gdyz tutaj nie moge tego przekopiowac
kto chce otrzymac mailem numer części potrzebnej do montazu dwóch foteli w maksiu oraz widok z orginalnego e-katalogu forda, prosze o podanie maila, wyslę, gdyz tutaj nie moge tego przekopiowac
A czy jesteś w stanie określić koszta takiej przeróbki?
majkelos 07-09-2009, 12:59 Panowie,
jest zainteresowanie numerami części do montazu 3 rzędu, wysłałem juz kilka e-maili. Mam prosbę: jezeli ktoś już przebrnie przez to wszystko i zamontuje te nieszczęsne dwa fotele w bagazniku, niech opublikuje łaskawie małe "resume" ile kosztowało (ja szacuje, że około 1000 zł plus fotele- 1.400-1.500 zł) i jak to się w ogóle robi, i czy mozna przerobic samemu
Tomekpoz 07-09-2009, 22:53 Mam wycenę z Auto Watinu konkretną
Tomekpoz 07-09-2009, 22:54 Wychodzi trochę więcej i trochę roboty podobno jest...
Czy metodą chałupniczą da radę ..... nie wiem:D
Chyba że jakieś rzemiosło taborety itp:D
Tomekpoz 07-09-2009, 22:59 Oto wycena o której mówiłem dostałem jest z serwisu Forda Auto Watin w Poznaniu
namiary do nich mam w razie co pisać
Ja nie mam 3 rzędu siedzeń,ale powiem,że za tak powalajacą cenę bym się nie skusił,no chyba,że by mi bardzo zalezało.
W dowodzie jeszcze trzeba zmienić na auto 7-mio miejscowe.
Kristoforos 08-09-2009, 07:45 ano :/
To mnie jedynie przekonuje do tego, by do nowego S'ia zamówić 3 rząd od razu. Najwyżej będę kombinował w drugą stronę - gdy będzie potrzeba, będę śrubokręcikiem demontował...
tygrysex 08-09-2009, 15:10 ano :/
Najwyżej będę kombinował w drugą stronę - gdy będzie potrzeba, będę śrubokręcikiem demontował...
Nie bardzo widze sensu tego robic, nie uratujesz tyle miejsca taka operacja, jak masz chyba wrazenie :D Nie rozkladajac 3 rzedu nawet nie zauwazysz, ze tam jest :D
Tomekpoz 08-09-2009, 15:12 zawsze kupujac na zachodzie np w Niemczech można troche kasy zaoszczedzic
różnica pomiedzy 5 a 7 osobowym jest ok 15 20 tys a przerobienie kosztuje ok 9 wiec zawsze cos tam w kieszeni pozostaje
zainteresowanych kieruje na mobile.de
majkelos 08-09-2009, 15:53 kalkulacja zrobiona b. solidnie, ale osobiście nie kupiłbym dwóch foteli za 5.700 nowych, a używane za 1500 i wówczas z 9 tysia robi się 5 i pasy tez mozna sobie oszczędzić mało prawdopodobne, aby ktos jechał na nich w momencie kolizji (fotele zakładam, ze pochodza z auta powypadkowego)
zawsze kupujac na zachodzie np w Niemczech można troche kasy zaoszczedzic
różnica pomiedzy 5 a 7 osobowym jest ok 15 20 tys a przerobienie kosztuje ok 9 wiec zawsze cos tam w kieszeni pozostaje
zainteresowanych kieruje na mobile.de
Jak ja kupowałem to w cenniku 3. rząd siedzeń kosztował 5 albo 7 tysięcy. Na pewno nie więcej.
Tomekpoz 08-09-2009, 20:25 tylko chodzilo mi o roznicy w cenie "gotowego" auta w Niemczech a nie w salonie bo nie wiem jaka jest tam roznica.
cennikowa dopłata za 3-ci rząd foteli to chyba 3,5 tyś.
Według najnowszego cennika, koszt zamontowania 3-go rzędu siedzeń to 3700 dla wszystkich wersji wyposażenia :wink:
to podrożało o 2 stufki ;-)
cezarro1 09-09-2009, 16:16 kalkulacja zrobiona b. solidnie, ale osobiście nie kupiłbym dwóch foteli za 5.700 nowych, a używane za 1500 i wówczas z 9 tysia robi się 5 i pasy tez mozna sobie oszczędzić mało prawdopodobne, aby ktos jechał na nich w momencie kolizji (fotele zakładam, ze pochodza z auta powypadkowego)
Na allegro gośc pisze że ma nówki sztuki po 500zł sztuka wiec cena super http://moto.allegro.pl/item736700926_ford_galaxy_s_max_06_09_siedzenia_3i _rzad_nowe.html
majkelos 09-09-2009, 18:12 cena bardzo dobra, gdybym mógł obejrzeć, to kupiłbym, ale mam za daleko.........
chociaz widzę na innych aukcjach, że ceny foteli do s-maksiów spadły znacząco.
wówczas nasza kalkulacja wyniosła by z montażem w serwisie około 4 tyś. Jak ktos potrzebuje to jest dobra inwestycja, przy odsprzedaży te 4 tysie powinny się zwrócić
Tomekpoz 09-09-2009, 19:35 Tylko nie wiadomo czy zrobia to jezeli dostarczysz takie czesci moze robia to tylko na nowych czesciach ktore oni dostarczaja
serwis ma rozne "wymogi" ktorych sie nie przeskoczy
ale zeby byc pewnym najlepiej zadzwonic i sie dowiedziec telefon moge podac ;)
Wątek już się gdzieś przewijał ale nie było nikogo kto by coś takiego zrobił. A jak zrobił to się nie pochwalił, o kosztach takiego zabiegu, sprawach związanych z rejestracją, itp. Dlatego prośba do użytkowników forum o zabranie głosu w tej kwestii. Z góry wielkie dzięki.
majkelos 11-10-2009, 13:50 był taki wątek, nawet jeden z kolegów zrobił szczegółowa wycene w oparciu o dane z salonu auto-watin.pl z Poznania. całkowity koszt wraz z robocizną to około 9.000 zł, z czego fotele nowe ok. 5.000
rejestracja to pikuś
Dzięki za odpowiedz. Ale nikt tego jeszcze nie robił ( chyba ). Te wyliczenia które się pojawiły na forum to były przy założeniu kupna chyba nowego auta w salonie. Dzwoniłem do kilku serwisów Forda i tak jak bym rozmawiał z kosmitami :roll:.Jak zadałem pytanie czy istnieje możliwość montażu takich foteli w aucie używanym to ktoś po drugiej stronie kabla najchętniej odłożył by słuchawkę. :583:
Dzięki za odpowiedz. Ale nikt tego jeszcze nie robił ( chyba ). Te wyliczenia które się pojawiły na forum to były przy założeniu kupna chyba nowego auta w salonie. Dzwoniłem do kilku serwisów Forda i tak jak bym rozmawiał z kosmitami :roll:.Jak zadałem pytanie czy istnieje możliwość montażu takich foteli w aucie używanym to ktoś po drugiej stronie kabla najchętniej odłożył by słuchawkę. :583:
Bo to chyba jest trochę jak z przeróbką anglika na wersję europejską.
Taniej i prościej wymienić samochód ....
... ale pewnie też niektórzy się ze mną nie zgodzą ...
Witam
Chciałem odświeżyć wątek.
Wyszukałem wszystko na forum odnośnie 3 rzędu. Sporo się rozjaśniło, ale mam kilka pytań.
1. Czy rzeczywiście ktoś to zakładał? Może się podzieli opisem albo zdjęciami.
Co do kosztów to nie jest tragedia jak się zakupi używane. Maiłem ochotę na te z allegro, ale nie zdążyłem, niestety. Ale...
Oprócz kosztów montażu oraz zakupu samych foteli jest sprawa przeglądu i homologacji. Przegląd do Audi zmieniający 4 osoby na 5 kosztuje 600 zł. Ile zatem może kosztować przegląd z 5 na 7 osób - pewnie podobnie. Zostaje kwestia homologacji.
Wydaje mi się, że jeżeli auto jest oferowane jako 5 lub 7 osobowe to homologacje już ma na 7. Tylko czy dotyczy to modelu czy konkretnego auta. Nie chce mi się wierzyć, że każde jedno auto z fabryki homologują.
Zatem:
2. Czy rzeczywiście homologacja jest wymagana - a może tylko przegląd?
Ostatni temat to kompatybilność z Galaxy. Tam mają dwa fotele 3 rzędu chowane w podłogę.
3. Czy ktoś jest zorientowany jak one by pasowały do S-Maxa?
Pozdrawiam
3. Microcat pokazuje inne siedzenia trzeciego rzędu dla galaxy, inne dla s-maxa, więc raczej pasować nie będą.
Pzdr.
m-cin
Witam, na niemieckim forum znalazłem kilka fotek (a' la fotorelacja) z samodzielnego montażu 3-go rzędu - nie jest to może mistrzostwo świata nie wygląda na trudną i pracochłonna operację (btw gość zaszalał - dokoptował sobie 3 rząd w półskórze... do standarowych foteli... )
pzrd!
XPrzemo
zbyso42200 01-02-2010, 19:12 dołożenie/wyjęcie czegokolwiek z auta jest traktowane jako "istotna zmiana w konstrukcji samochodu" - tak jest np. z demontażem kratki przy przerabianiu z ciężarówki na osobowy.
Przy powyższej przeróbce (mdo mk3 kombi) zapłacilem: 50 pln za demontaż w warsztacie, który ma odpowiednie kompetencje, bo wyciąg z wpisu do rejestru działalnosci gospodarczej jest wymagany później w stacji diagnostycznej. Wpis powinien zawierać odpowiedni nr PKD. Nastepnie badanie techniczne - cena standard, tj bodaj 97+1 pln, potem wpis do dowodu rejestracyjnego (ceny nie pamiętam).
Trzeba pamiętac, że nastepne badanie techniczne trzeba będzie zrobić za rok, niezależnie od wieku samochodu, nawet gdyby to była nówka, dzien wcześniej wyprowadzona z salonu.
pzdr.
edit: mam 3 rzędy i nie bardzo mnie to cieszy. Bagażnik jest płytszy, a po złozeniu 3 rzędu podloga nie jest w poziomie, tylko lekko pod skosem, w kierunku klapy. 7 osób to mozna zawieźć na sumę w niedzielę do koscioła, lub na wycieczkę do Krakowa, bo przy dłuższych wyjazdach nie ma miejsca na bagaże.
Idealnym byłby patent z japończyków (bodaj z mazdy), gdzie montaż i demontaż 3 rzędu, to jedno pociagnięcie za uchwyt do demontażu.
PXL - możesz podesłać linka do tych zdjęć z niemieckiego forum. Nie znam niemieckiego niestety żeby samemu odnaleźć.
ZBYSO42200 - przegląd to jasne, ale miałeś coś związanego z homologacją do załatwienia? Bo w innym wątku koledzy pisali, że z tym może być problem. Wydaje mi się nielogiczne, jeśli sam S-MAX jest dostępny w 7 osobowej wersji.
PS. trzeci rząd potrzebny dla pociech, bo w drugim zasiądą dziadkowie, krótkie trasy ale częste, więc nie chce brać co chwile dwóch aut.
zbyso42200 02-02-2010, 06:47 Nie ma potrzeby załatwiania czegokolwiek w związku z homologacją. Homologację maja zarówno samochody przystosowane do przewozu pięciu, jak i siedmiu osób, a przeróbka zostaje wykonana przez warsztat samochodowy, dysponujący odpowiednimi kwalifikacjami (wpis do ewidencji działalności gospodarczej).
Najlepiej spytać o wszystkie szczegóły w stacji diagnostycznej, wykonującej przeglądy stanu technicznego. Tam wiedzą wszystko najlepiej, łącznie z adresami najtańszych i solidnych mechaników.
Solidnych - bo niektórzy wystawiają dokument montażu/demontażu, mimo ze nie posiadają do tego uprawnień.
Ja kratkę zdemontowałem sam, 50 pln zapłaciłem za kwit poprawnego demontażu i kserokopię wpisu do ewidencji z odpowiednim numerem PKD.
pzdr.
Witam,
link do niemieckiego foum zmieściłem w edycji poprzedniego post'u ale proszę bardzo jeszczek raz: http://galerie.s-max-club.de/main.php?g2_itemId=2814
pzdr!
XPrzemo
oglądałem wczoraj S-Maxa z 2007 z PL, który miał seryjny 3 rząd siedzeń, ale nie miał rolety przestrzeni bagażowej - czy tak robiła fabryka, czy też sprzedający mnie ściemnia?
mayak;
jak ma przyciemniane szyby, to bym się tym nie przejmował - sam jeżdżę bez, chociaż mam; poza tym na allegro można roletę kupić chyba za ok. 200pln
foxtrot - ale masz wersję 7-miejscową i fabrycznie roleta była?
mayak;
tak mam "siódemkę", a roleta była od nowości;
jak masz VIN - sprawdź czy w "Twoim" była tu:
http://www.etis.ford.com/vehicleSelection.do
Nie wiem, czy ktoś to w końcu zrobił ale ja prawdopodobnie "na dniach" będę montował trzeci rząd siedzeń. Same fotele mam już upatrzone, resztę części raczej kupię w ASO. W Gdańsku powiedzieli, że jeszcze nigdy tego nie robili, ale raczej nie widzą problemu no i za montaż wezmą ok. 500 pln.
Człowiek głupi i przy zakupie mógł wydać sporo mniej...
Wy na prawdę chcecie montować 3 rząd siedzeń?
Miałem okazje popatrzeć sobie ta takiego Maksia. Niestety ten 3 rząd to porażka. Właściwie tylko dla dzieci. A i zajmowanie miejsca mocno kłopotliwe.
Galax wychodzi jednak zupełnie inaczej. Tam siedziało się komfortowo.
Też na początku myślałem aby szukać modelu 7 osobowego, ale po testach ta opcja jest teraz na ostatnim miejscu. Jak już ktoś napisał, można sobie pojechać, ale najwyżej do kościoła
Serio tak mało miejsca?
To jeśli to tak ma wyglądać to pytanie - ma ktoś 7-osobowego S-Maxa w Gdańsku? Podjechałbym i zobaczył jak to wygląda. Proszę o kontakt.
krootki poszukaj w ASO może tam znajdziesz wersje 7 osobową, a z tym miejscem to bym nie przesadzał,ja dołożyłem dwa dodatkowe fotele i ostatnio odbyłem podroz 450km w jedna strone, fakt nie siedzi sie tam jak w limuzynie ale osoba kolo 165cm spokojnie da rade. A tak na marginesie moj syn nawet jak jedziemy w 4 to chce siedziec w bagazniku tak mu sie spodobalo ( ma 6lat)
krootki poszukaj w ASO może tam znajdziesz wersje 7 osobową, a z tym miejscem to bym nie przesadzał,ja dołożyłem dwa dodatkowe fotele i ostatnio odbyłem podroz 450km w jedna strone, fakt nie siedzi sie tam jak w limuzynie ale osoba kolo 165cm spokojnie da rade. A tak na marginesie moj syn nawet jak jedziemy w 4 to chce siedziec w bagazniku tak mu sie spodobalo ( ma 6lat)
No właśnie w ASO nie mieli wersji 7-osobowej bo mówili, że mają trochę problem, żeby porównać mojego i takiego z trzeba rzędami ;)
Generalnie nie mam wysokich znajomych ;) a w ostatnim rzędzie siedziałyby najczęściej osoby do 170 cm + fotelik obok.
wydaje mi się że w wersji 7osobowej miejsca na nogi jest tyle samo co w Galaxy - ta sama płyta podłogowa, więc fotele są w tych samych miejscach, tylko Galaxy jest wyższe i ma 5cm dłuższy tylny zwis
w Esiu z seryjnym 3. rzędem siedzeń, skrajne fotele w 2. rzędzie można przesuwać i składać, aby łatwiej wchodziło się na tył
Slartibartfast 05-08-2010, 12:40 wydaje mi się że w wersji 7osobowej miejsca na nogi jest tyle samo co w Galaxy - ta sama płyta podłogowa, więc fotele są w tych samych miejscach, tylko Galaxy jest wyższe i ma 5cm dłuższy tylny zwis
Testowałem 3 rząd siedzeń na własnej skórze w eSiu i Galaxy ale tylko w salonie - nie w trasie. Różnica jednak jest na korzyść Galaxy - trochę więcej miejsca na nogi, nieco większa różnica poziomów podłoga/siedzisko i nad głową wyżej. To są moje subiektywne odczucia, nie potwierdzone pomiarami...
Mimo tego wybrałem Maksia :)
Co do motażu 3 rzędu - oprócz foteli potrzebne są pasy bezpieczeństwa i odchylane oparcia skrajnych foteli 2-go rzędu, by móc dostać się do bagażnika. W wersjach 5-osobowych po lifcie można coś takiego kupić jako opcję - 350zł
Edit:
Zamówić przy kupnie, czyli kupić a nie dokupić... :(
zbyso42200 08-08-2010, 12:27 Więc tak:
- w moim 7 miejscowym sprzęcie roleta była "od nowości" i polecam dokupienie, by nie kusić zlodziei zawartością bagażnika.
- opinie użytkowników 3 rzędu (sam nie jeżdżę na tej pozycji): wolą jeździć w 3 rzędzie we dwójkę, niz w drugim - we troje. A wygody ze wsiadaniem i wysiadaniem jest tyle, co w dwudrzwiówce - czyli nic.
pzdr.
Siedzenia już kupione, będę zamawiał części i montował ;)
Jeszcze tylko jedno pytanie - jak wygląda potem przerejestrowanie auta? Po prostu jadę na stację diagnostyczną i mówię "chciałbym przerejestrować auto na 7-osobowe"?
krootki - raczej tak właśnie to wygląda - tak mi powiedział diagnosta w AutoPlaza
zbyso42200 10-08-2010, 09:07 Ja nie byłbym taki pewny. Wydaje się to podchodzić pod
"istotną zmianę konstrukcyjną" samochodu. Najlepiej zapytać w wydziale komunikacji lub na stacji diagnostycznej (patrz mój post #25 w tym wątku)
pzdr.
Siedzenia już kupione, będę zamawiał części i montował ;)
Jeszcze tylko jedno pytanie - jak wygląda potem przerejestrowanie auta? Po prostu jadę na stację diagnostyczną i mówię "chciałbym przerejestrować auto na 7-osobowe"?
Żeby było zabawniej ja mam 5 osobówkę a w dowodzie 7 osób - takie czary - więc przypuszczam, ze za dużo kombinować nie trzeba.
Ja nie byłbym taki pewny. Wydaje się to podchodzić pod
"istotną zmianę konstrukcyjną" samochodu. Najlepiej zapytać w wydziale komunikacji lub na stacji diagnostycznej (patrz mój post #25 w tym wątku)
pzdr.
Właśnie diagnosty z uprawnieniami pytałem. W stacji diagnostycznej.
No i dzisiaj pojawiły się schody. Zamawiałem w ASO pozostałe elementy i przy oglądaniu auta (przez innych ludzi niż wcześniej...) okazało się, że w miejscach montażu foteli i pasów brak... gwintów! Niby są otwory, zaślepki itd. ale chyba wyjdzie z tego niezła rzeźba, a nie 2 godziny montażu, tak jak to ktoś wcześniej przytoczył w kalkulacji z innego ASO. Zobaczymy. Za jakieś 7-10 dni będą części i wtedy będę montował - zobaczymy jak się spisze ASO w Gdańsku. Na razie już mnie z daleka rozpoznają i chyba cały dział serwisu i części zna temat :D
Heh, a nie lepiej kupić wersję 7-osobową? Wiem, że ich jest mało, ale jednak są...
zbyso42200 12-08-2010, 22:11 Trza migomatem przyspawać nakrętki.
Niech to tylko dobrze zakonserwują.
pzdr.
Heh, a nie lepiej kupić wersję 7-osobową? Wiem, że ich jest mało, ale jednak są...
Tak jak już pisałem - pluję sobie w brodę, że od razu nie kupiłem wersji 7-osobowej. Ale to było 3 lata temu. Auta na razie nie mam zamiaru zmieniać bo nie ma najmniejszego sensu - mam przebiegu raptem 57 tysięcy, stan auta idealny. Do tego Ford nie oferuje już 2,5T, tak więc trzeba trochę porzeźbić, żeby dołożyć wyposażenie, na które się "pożałowało" ;)
No to się pochwalę - dzisiaj odebrałem auto z zamontowanym trzecim rzędem siedzeń. Chyba nie sprawiło im to wielu problemów i wszystko (no prawie, ale o tym na końcu) działa jak należy. Okazuje się, że kupując fotele nie było kilku maskujących plastików no ale taki urok kupowania wyciąganych skądś części. Na szczęście nie jest to jakoś super widoczne i upierdliwe. Ja dopiero zobaczyłem jak porównałem do oryginalnego 7-osobowego S-Maxa.
Co do kosztów:
- fotele (Allegro) - 1700 zł (skóra + alcantara)
- czyszczenie foteli - 50 zł
- części (plastiki, pasy, wykładzina itd.) - wszystko w ASO - 2100 zł (z czego najdroższa wykładzina - coś koło 1100 zł)
- montaż 550 zł
Czyli wszystko zamknęło się w kwocie 4400 zł. Nie ma tragedii i jestem zadowolony.
PS. Żebym nie był za bardzo zadowolony to okazało się, że założyli na odwrót pasy :D No ale to już tylko "kosmetyka" :D
Slartibartfast 10-09-2010, 23:35 Czyli wszystko zamknęło się w kwocie 4400 zł. Nie ma tragedii i jestem zadowolony.
No nieźle, fabryka daje chyba za 3200zł (bez skóry), więc całkiem spoko.
Ja właśnie zerkałem pod moje fotele (montowane fabrycznie) i pod nimi nie ma równej podłogi bagażnika, co bardzo mnie zdziwiło, bo po co w tym miejscu miałyby być jeszcze jakieś różnice w stosunku do wersji 5os?...
krootki - zrób zdjęcia jak wyglądają foteliki i może jedno zbliżenie na mocowanie do podłogi :)
odgrzeje troszkę temacik:mrgreen:
Czy ktoś z was się orientuje czy fotele 3 rzędu siedzeń z przed liftu bedą pasowały do s-maxa po lifcie.
Slartibartfast 29-05-2011, 22:21 Najprawdopodobniej tak - bo co w nich (czy podłodze) miałoby się zmienić?
Jak chcesz doposażyć eSia w 3 rząd popytaj może o fotele z Galaxy mk3 - są na pewno wygodniejsze (chyba trochę wyżej osadzone), mają regulację pochylenia oparcia i chyba też można je przesuwać. Tylko w Galaxy są montowane zawsze (nie jak w eSiu opcja), więc na rynku pierwotnym czy wtórnym może być ich sporo mniej.
Wątpię, żeby te z Galaxy podeszły. Pomijając już mocowania, pozostaje kwestia tych maskownic (czy jak je nazwać) wyrównujących podłogę po złożeniu siedzeń, a które są elementem siedzenia. Galaxy jest przecież parę cm dłuższy.
tomforest 30-05-2011, 21:42 Mam pytanie do Krootkiego czy dysponuje zdjęciami auta przed i po montażu siedzeń ,dzwoniłem do serwisu we Wrocławiu i powiedzieli mi że nie podejmą się montażu siedzeń bo to jest ciężka sprawa i raczej nie możliwa chyba że mam pakiet do montażu trzeciego rzędu a oni tego nie mogą sprawdzić (czyli normalka beznadziejny serwis),czy sam dam radę zamontować te siedzenia?,co i jak sprawdzić ,prosze o pomoc
krzysios 18-08-2011, 07:40 Witam,
Planuje dopiero kupić s-maxa i waham sie między wersia 5 a 7 osobową.
Czy ktoś z Was wie jaka jest różnica w pojemości bagażnika między tymi wersiami?
Slartibartfast 18-08-2011, 08:52 Zobacz na zdjęcia w necie - różnica to jakieś 10-12cm płytszy bagażnik. 5 osobówka ma dno prawie równo z progiem/zderzakiem, w 7-osobówce podłoga jest wyżej progu jakieś 8cm . Różnicy w litrach nie znam
Pakiet do montażu 3 rzędu zawiera przede wszystkim pasy bezpieczeństwa (zresztą jest to po krótce opisane w cenniku)
Witam,
Planuje dopiero kupić s-maxa i waham sie między wersia 5 a 7 osobową.
Czy ktoś z Was wie jaka jest różnica w pojemości bagażnika między tymi wersiami?
myślę że różnicy jest ze 150 litrów
jeśli Cię stać i jeśli spodziewasz się, że będziesz potrzebował (choćby z rzadka) te dodatkowe 2 miejsca, to kup 7 osobowe - zawsze jadąc na wakacje możesz je odkręcić
bagażnik 7os. (a właściwie to 6os, bo po lewej stronie jest jakaś dziwna skrzynka, dobrze widać różnicę wysokości, podłoga jest ok. 5 cm wyżej niż próg klapy bagażnika) :
http://img.auto.cz/auto/base/2011-10/tefosm60_4d749b3487ace.jpg
http://img.auto.cz/auto/base/2011-10/tefosm61_4d749b34b64ed.jpg
http://img.auto.cz/auto/base/2011-10/tefosm62_4d749b3507805.jpg
bagażnik wersji 5os (przy 7 miejscach podłoga zaczyna się tam gdzie po bokach jest schodek plastikowej wykładziny, czyli na wysokości złożonych na płask foteli 2ego rzędu [prawy dolny róg obrazka])
http://www.autogaleria.pl/fotografie/ford/ford_s-max_2.0_tdci_titanium_2008_08.jpg
Slartibartfast 18-08-2011, 09:25 Rzeczywiście, dziwna ta skrzynka, ciekawe co to? Uchwyt ma na górze, pewnie coś przenośnego...
Na ostatnim zdjęci najlepiej widać - fotele (których tu nie ma) sięgają górnej krawędzi wybrzuszenia plastikowej obudowy boczka
Ja żadnej skrzynki nie mam...mam dwa siedzenia takie jak te po prawej - lepiej 7 os bierz,czasem sie może przydać (jak mi po imprezie :D ) no i możesz dodać jako + przy sprzedaży zawsze :D
Slartibartfast 18-08-2011, 10:01 Ta skrzynka pewnie indywidualnie montowana, fabrycznie i u mnie jest drugi fotel :)
krzysios 18-08-2011, 13:03 Myślałem, że może ktoś dotarł do dokumentacji na temat różnicy litrażowych ale ok.
Wygląda na to, że faktycznie to będzie około 150 litrów różnicy (patrząc na zdjęcia).
Skoro ewentualny demontaż trzeciego rzędu nie jest jakiś bardzo uciążliwy ani skomplikowany to będę szukał raczej wesji 7mio osobowej.
ps
dzieki za info :lol:
myślę że różnicy jest ze 150 litrów
jeśli Cię stać i jeśli spodziewasz się, że będziesz potrzebował (choćby z rzadka) te dodatkowe 2 miejsca, to kup 7 osobowe - zawsze jadąc na wakacje możesz je odkręcić
bagażnik 7os. (a właściwie to 6os, bo po lewej stronie jest jakaś dziwna skrzynka, dobrze widać różnicę wysokości, podłoga jest ok. 5 cm wyżej niż próg klapy bagażnika) :
http://img.auto.cz/auto/base/2011-10/tefosm60_4d749b3487ace.jpg
http://img.auto.cz/auto/base/2011-10/tefosm61_4d749b34b64ed.jpg
http://img.auto.cz/auto/base/2011-10/tefosm62_4d749b3507805.jpg
bagażnik wersji 5os (przy 7 miejscach podłoga zaczyna się tam gdzie po bokach jest schodek plastikowej wykładziny, czyli na wysokości złożonych na płask foteli 2ego rzędu [prawy dolny róg obrazka])
http://www.autogaleria.pl/fotografie/ford/ford_s-max_2.0_tdci_titanium_2008_08.jpg
Ja mam 3 dzieci i niby powinno mi starczyć wersja 5 osobowa, ale mieszkam daleko od rodziny i nieraz przyjeżdzają dziadkowie, mogę wtedy zapakować wszystkich i jechać sobie 100 km na cały dzień nad morze.
Ja miałem wersję z ladą, ale w Brifie było że jest to wersja 7 os wieć wywaliłem ladę i zamontowałem trzeci rząd siedzeń w serwisie powiedzieli, że koszt 3 rzędu w skórze y pasami około 10 tyś. ja kupiłem na allegro skórzane siedzenia za 1000 zł, a pasy w salonie forda (bo chciałem nowe) około 900 zł. sam zamontowałem i jest git :mrgreen:
Też się trochę obawiałem utraty ilości miejsca, bo moja żona naprawdę lubi zabierać bardzo dużo rzeczy na wyjazdy, ale spokojnie się mieścimy ze wszystkim. A w ostateczności tak jak ktos pisał wyżej 8 śrub i można wywalić 3 rząd siedzeń.
Slartibartfast 18-08-2011, 16:44 A mogli zamiast śrub zrobić jakiś prosty system do wypinania foteli...
ciekawostka - wczytałem w instrukcji, że galaxy ma trochę inne fotele 3. rzędu - mają regulację kąta oparcia i możliwość suwania przód-tył
Slartibartfast 18-08-2011, 21:32 Post #57 :)
Szanowni;
Jako opcja dodatkowa przy kupnie S-maxa jest coś takiego "system umożliwiający zamontowanie 3 rzędu foteli" koszt 400 pln
Czy przy zamówieniu takiego "systemu" wystarczy tylko dokupić wtedy siedzenia na allegro i sprawa załatwiona ? Co obejmuje taki system - zakładam że chodzi o mocowanie pasów ?
Slartibartfast 19-08-2011, 09:35 Przecież w cenniku jest to opisane:
System umożliwiajacy zamontowanie 3. rzędu foteli (zawiera pasy bezpieczeństwa w 3–cim rzędzie, przesuwane i odchylane zewnętrzne fotele drugiego rzędu, standard w przypadku zamowienia fabrycznej opcji 3–go rzędu foteli)
dzięki - faktycznie nie doczytałem
System umożliwiajacy zamontowanie 3. rzędu foteli (zawiera pasy bezpieczeństwa w 3–cim rzędzie, przesuwane i odchylane zewnętrzne fotele drugiego rzędu, standard w przypadku zamowienia fabrycznej opcji 3–go rzędu foteli)
A jak wygląda podłoga przy zamówieniu tylko tej opcji? To znaczy o ile jest wyżej niż bez tego "systemu"? I czy jest równa, czy ma jakieś doliny, górki, dziurki, itp?
Slartibartfast 19-08-2011, 15:12 Nie dostajesz foteli, więc bagażnik powinien być ten sam - równa podłoga.
Pisałem w tym wątku (są też zdjęcia) (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1668061&postcount=9), że przy wersji 7.os, gdzie 3 rząd jest montowany fabrycznie - podłoga pod fotelami ostatniego rzędzu nie jest idealnie płaska, są małe wybrzuszenia wykładziny.
Nie dostajesz foteli, więc bagażnik powinien być ten sam - równa podłoga..
To co, jak dokupię fotele to razem z nimi dostanę nową podłogę z wybruszeniami? Chyba że te wybrzuszenia są kompletnie bez sensu... :570:
Albo mają odstraszać posiadaczy 7-miejscowych wersji przed sprzedażą foteli, bo potem zostają z "brzuchami"?
Ja nie potrzebuję trzeciego rzędu, brałem opcję "na wszelki wypadek", ale przede wszystkim żeby mieć regulację oparć foteli w drugim rzędzie. A teraz się przestraszyłem, że będę mieć podłogę w bagażniku jak makieta Karpatów :razz:
Jeśli nie wypowie się nikt kto ma ten system u siebie, to ja podzielę się faktami za jakiś miesiąc :D
Podłoga dla wersji z 3-cim rzędem siedzeń nie jest płaska.
Różnice w wysokości to ok. 2 cm.
Jeśli jesteś z Wawy - w OMC (Krasnobrodzka/Trasa Toruńska) stoi w salonie taki samochód (podłogę ma zasłonietą dodatkową wykładziną z tw.sztucznego).
Jeśli nie wypowie się nikt kto ma ten system u siebie, to ja podzielę się faktami za jakiś miesiąc
jestem bardzo zainteresowany info. lada moment będę zamawiał
daabbeer 20-08-2011, 23:07 Ja nie potrzebuję trzeciego rzędu, brałem opcję "na wszelki wypadek", ale przede wszystkim żeby mieć regulację oparć foteli w drugim rzędzie.
Trzeci rząd warunkuje posiadanie regulacji oparć w drugim rzędzie?! Co to takiego? Mam wersję 5cio osobową i do dziś wydawało mi się, że mam pełną regulację... ktoś może coś więcej na ten temat napisać?
Myślałem, że może ktoś dotarł do dokumentacji na temat różnicy litrażowych ale ok.
dotarl, dotarl... w broszurze forda jest, tyle ze niemieckiej ;) w polskiej tego nie umiescicl...
ze strony forda de sciagniesz, chcialem umiescic ale jakos nie potrafie, forum blokuje...
755l/854l w przypadku do drugiego rzedu siedzen, do linii bagazowej
1072l/1171l do dachu, wartosc max (bo ford podaje min max ;) 952-1072l/1051-1171l
krzysios 24-08-2011, 09:47 Wielkie dzieki za info!
... zatem różnica to 99 litrów :-)
tomforest 27-08-2011, 21:59 Nigdzie nie mogę znaleźć ,czy ktoś sam montował siedzenia trzeciego rzędu ,nie poprzez serwis i jak wygląda sprawa legalizacji tego w papierach ,bo normalnie mam 5 osób w dowodzie
Nigdzie nie mogę znaleźć tak???
odpowiedź o legalizacji znajduje się w tym wątku
tomforest 28-08-2011, 16:24 tylko gdybania ,nie ma ani jednego konkretu że ktoś to zrobił ,wydaje mi się że umiem czytać za takie odpowiedzi do nabijania postów to dziękuję
Ja też może nie za bardzo konkretnie bo nie z autopsi ale opowiem jak było u znajomego. Jakiś czas temu zamontował dodatkowe fotele w tylnym rzędzie w Peugeot 807 (homologacja 5 os) no i pojechał na przegląd, kilka lat mu się upiekło :-) aż jednego roku pan na stacji kontroli pojazdów był bardziej wnikliwy i dopatrzył się tych siedzeń no i trzebabyło zrobić homologację i wyrobić nowy dowód.
Stoję przed takim samym dylematem bo będę zamnawiał Maksia z opcją 3 rzędu a foteli będę szukał taniej --> więc sam jestem zainteresowany procesem. W każdym razie przy trasie toruńskiej w salonie faktycznie mają taką "rozwojową" wersję i podłoga jest podniesiona o kilka cm i pofalowana. Fotele wystarczy tylko przykręcić, a w miejscach przykręcenia są nacięcia w filcu.
jacekzom 29-08-2011, 11:05 ''Stoję przed takim samym dylematem bo będę zamnawiał Maksia z opcją 3 rzędu a foteli będę szukał taniej'' -->
Zart, prawda?
Nie rozumiem ?
Na dzień dzisijejszy 3 rząd nie jest mi potrzebny, a poza tym można kupić nowiutki fotelik 3 rzędu poniżej 1000 pln zamiast 4 -5 k pln (nie mam teraz przy sobie cennika). wolę teraz dołożyć sobie te kilka tysięcy różnicy do czegoś co mi bedzie przydatne już --> co w tym dziwnego
Ja pytanie mam odnośnie homologacji - po zabiegu "domowego" dołożenia fotelików z allegro nie będziesz musiał coś zmieniać w papierach ? A moze wersja 5 osobowa z podłogą pod 7 ma juz wbite w papiery ze jest 7 osobowa ?
A moze wersja 5 z podłogą ma juz wbite w papiery ze jest 7 osobowa ?
Na pewno nie...homo jest na tyle ile może usiąść z dniem opuszczenia fabryki...jest 5 foteli to będzie wbite 5,jak potem chcesz dołożyć 2 musisz przejść rozszerzony przegląd u diagnosty ;) - ja bym sie w to nie bawił,jak kupuje nowe auto za 100kzł to biore odrazu na 7 i tyle,śmieszne jest takie bawienie sie w przeróbki jak sie bierze nówke :D
No ale z drugiej strony jak kolega anwod chce zaoszczędzić 4-5 tysiecy to nie jest to do konca taki zły pomysł, za tyle moze kupic np. navi albo dermę/alcantarę na fotele - czyli rzeczy ktorych juz raczej nigdy w seryjnej odmianie dołożyć się nie da lub się nie opłaca dokładać.
albo dołożyć do innego silnika itp
sl
Jego sprawa...niech dokłada co chce i za ile,ja tylko mówie że jak kupi 5-os to nie tak łatwo zrobić z niej później 7-os...bo same siedzenia to 1 sprawa,a prawo/przepisy w PL 2-gie ;)
Rozmawiałem z dilerem. Według niego zmiana homologacji z 5 na 7 w sytuacji gdy samochód jest fabrycznie przystosowany tzn ma mocowania foteli i zamontowane pasy bezpieczeństwa to formalność. Może mówi to co chcę usłyszeć .. :-) ale z drugiej strony sam rekomendował wersję 5+ niż 7 os bo to tylko 400 pln a sedzienia z ASO/fabryki są nieproporcjonalnie drogie.
...a swoją drogą te wszystkie komentarze "kupuje furę za 100 kpln a targuje się o 4 kpln" mnie śmieszą ...jakbym conajmniej kupował bentleya a kupuję samochód klasy średniej - trochę większe kombi w cenie średniego mondeo, passata, superba, insigni - oczywiście o niebo fajniejszy :-)
ciekawe czy osoby takie rzeczy piszące nie próbowały wycisnąć kilka % rabatu, albo jakieś gratisy itd - jeśli nie to gratuluję filantopi i może trochę zazdroszczę :-)
Jeśli chodzi o mnie to jestem biedny i kupuje tylko używane autka... :(
A wracając do tematu to dealer na pewno "mówi to co chcesz usłyszeć" :D
Rozmawiałem z dilerem. Według niego zmiana homologacji z 5 na 7 w sytuacji gdy samochód jest fabrycznie przystosowany tzn ma mocowania foteli i zamontowane pasy bezpieczeństwa to formalność. Może mówi to co chcę usłyszeć .. :-) ale z drugiej strony sam rekomendował wersję 5+ niż 7 os bo to tylko 400 pln a sedzienia z ASO/fabryki są nieproporcjonalnie drogie.
...a swoją drogą te wszystkie komentarze "kupuje furę za 100 kpln a targuje się o 4 kpln" mnie śmieszą ...jakbym conajmniej kupował bentleya a kupuję samochód klasy średniej - trochę większe kombi w cenie średniego mondeo, passata, superba, insigni - oczywiście o niebo fajniejszy :-)
ciekawe czy osoby takie rzeczy piszące nie próbowały wycisnąć kilka % rabatu, albo jakieś gratisy itd - jeśli nie to gratuluję filantopi i może trochę zazdroszczę :-)
wg mnie bardzo dobrze robisz - wszędzie gdzie można z głową wydać mniej za to samo należy tak wlasnie działać
a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na te sprawy ktorych potem dołożyć się już nie da, albo najzwyczajniej zapłacić mniej
oczywiście pod warunkiem że sprawdziłeś na 1000% że montaż tych foteli z allegro jest tożsamy z montażem fabrycznym - ale zakładam że bez weryfikacji "do spodu" nie będziesz pchał się w temat :-)
sl
jacekzom 29-08-2011, 16:49 "kupuje furę za 100 kpln a targuje się o 4 kpln"-> bo to jest prawda, fotel to podstawowy element konstrukcji bezpiecznego auta, nie gadżet do negocjacji.
Mnie np śmieszy szukanie foteli (!) na allegro do nowego Esia, widać co innego ludzi smieszy. Chcesz 5 masz, chcesz 7 też masz. Nie wierzę, że Ford sprzeda kientowi auto niekompletne...bez foteli. Jak nie planujesz 4 dzieci, to bierz na 5 osób dla oszczędności.
tylko gdybania ,nie ma ani jednego konkretu że ktoś to zrobił ,wydaje mi się że umiem czytać za takie odpowiedzi do nabijania postów to dziękuję
Ja pisałem, że to zrobiłem i nie chce mi się sprawdzać, ale pisałem jak to wygląda na stacji diagnostycznej. Facet wizualnie sprawdził czy wszystko jest ok, zapewniłem go, że siedzenia i pasy są oryginalne (nie ściemniałem), zapłaciłem dodatkowo 200 zł (czy jakoś tak), łapie się to m.in. pod punkt "Pozostałe dodatkowe badania techniczne pojazdu: w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6 ustawy - Prawo o ruchu drogowym, tj. podrodzaju pojazdu, przeznaczenia, masy własnej, dopuszczalnej ładowności, liczby miejsc, pojemności silnika, dopuszczalnej masy całkowitej, dopuszczalnej masy całkowitej ciągniętej przyczepy, największego dopuszczalnego nacisku osi (za badanie specjalistyczne)".
Wszystko było ok, dostałem zaświadczenie o zmianie dopuszczalnej ilości osób, dowód akurat i tak zmieniałem więc za jednym zamachem dopisano 7 osób.
"kupuje furę za 100 kpln a targuje się o 4 kpln"-> bo to jest prawda, fotel to podstawowy element konstrukcji bezpiecznego auta, nie gadżet do negocjacji.
Mnie np śmieszy szukanie foteli (!) na allegro do nowego Esia, widać co innego ludzi smieszy. Chcesz 5 masz, chcesz 7 też masz. Nie wierzę, że Ford sprzeda kientowi auto niekompletne...bez foteli. Jak nie planujesz 4 dzieci, to bierz na 5 osób dla oszczędności.
kolego to nie jest kwestia wiary. Standardowo kupujesz samochód 5 lub 7 osobowy. dla niezdecydowanych lub rozwojowych sprzedają wersję 5 osobową z możliwością zamontowania 3 rzędu siedzeń - to jest opcja dostępna w cenniku za 400 pln (przeczytaj wątek od początku to zrozumiesz o co chodzi). wersja ta różni się od 5 osobowej zamonowanymi fabrycznie pasami bezpieczeństwa i przygotowaną podłogą do wkręcenia foteli. Kupujesz fotel, przykręcasz i masz 3 rząd. Jeśli nie kupisz wersji "rozwojowej" a z czasem będziesz potrzebował tych foteli do du...blada a tak masz możliwość zamontować je kiedy chcesz. To z bezpieczeństwem nie ma nic wspólnego - zakładam że umiem wkręcić śrubę tak dobrze jak w serwisie, a jak sobie nie poradzę to podjadę do serwisu. Różnica jest taka, że zamawiając fabrycznie płacisz 5 tysięcy a montując samemu maksymalnie 2
jeszcze raz podkreślam, że chodzi o 3 rząd a nie drugi
Slartibartfast 30-08-2011, 00:01 Zaraz, skąd te ceny, tak trudno sprawdzić w cenniku? Fotele 3 rzędu to dopłata 3,7k (w tym już są pasy i regulowane/odsuwane fotele 2.rzędu). Chyba, że mają być w skórze itp. - ale wtedy ceny są jeszcze wyższe 6,6-7,5k za samą skórę (czyli dermę).
Z demontażem/montażem jest podobno łatwo - 8 śrub i po kłopocie. Podobno po demontażu zostają dziury na wylot :D. Ale to musicie poszukać w innym wątku.
Nawet mając dużo kasy warto oszczędzać. Wydając 100-120k na brykę jak dodasz/ujmiesz 4k to wcale nie jest mało. Za taką kwotę można nieźle poszaleć lub kupić niezły sprzęt foto/tv/itp/itd.
"kupuje furę za 100 kpln a targuje się o 4 kpln"-> bo to jest prawda, fotel to podstawowy element konstrukcji bezpiecznego auta, nie gadżet do negocjacji.
jacekzom - gratuluję sposobu myślenia i reprezentowania absolutnej "prawdy". Nie wiedziałem że w 3miescie są ludzie z myśleniem na poziomie PiS :-))))
Jeśli nie wierzysz w opcję która jest w cenniku to juz trudno z tym polemizować.
Jeśli chodzi o to co mnie śmieszy to praktycznie każda Twoja wypowiedź - ale to barwny folklor tego forum więc sie nie zmieniaj :-))))
Co do wypowiedzi innych kolegów w tym wątku podpisuje się pod tym żeby oszczędzać, targować się i wszędzie gdzie się da kupić coś taniej brać to pod uwagę - uważam że kwota za auto grubo ponad 100 tys nie zobowiązuje do wydawania bez głowy na lewo i prawo - jak ktoś ma fabryke pieniędzy to raczej kupuje Audi A8 a nie S-Maxa i wtedy faktycznie +/- 4 tys nie robią na nim wrażenia. Zresztą każdy kto wyrzuca kasę jest bałwanem skończonym - niezależnie od statusu majątkowego.
a kolega anwod reprezentuje imho dobry sposób myślenia - jesli sie da kupic to samo za połowę ceny to z czym tu polemizować?
sl
jacekzom 30-08-2011, 16:32 Porównania do PISu to Ci nie daruję. Pozostałe grafomaństwo to też folklor forum.
Przed liftem nie było możliwości zamówienia sobie wersji 5 osobowej przystosowanej do 7 osobowej to jest możliwe w autach po lifcie. Więc jak ktoś mam 5 osobowe przed liftem to montaż 3 rzędu raczej nie możliwy (brak otworów technicznych). A najprościej to sprawdzić to ściągnąć plastik z tylnego słupka tuż przy klapie tam gdzie powinny byc przykręcone pasy i zobaczyć czy jest otwór na przykrecenie pasa lub podnieść wykładzinę i zobaczyć czy macie otwory na siedzenia, jak tak to problemu z legalizacją na 7 miejsc nie powinno być problemu.
Ja montowałem jakiś miesiąc temu trzeci rząd siedzeń, ale w aucie w którym była z tyłu lada i który w brifie było wbite 7 miejsc wieć dokupiłem 2 skórzane fotele na allegro w bardzo dobrym stanie za 1000 zł i nowe pasy w aso za około 800 zł plus śruby i tyle mnie wyniósło mnie zamontowanie trzeciego rzędu siedzeń, bo montaż sam sobie zrobiłem, (6 otworów w wykładzinie i 2 otwory w plastikach na przykręcenie pasów).
Przed liftem nie było możliwości zamówienia sobie wersji 5 osobowej przystosowanej do 7 osobowej to jest możliwe w autach po lifcie. Więc jak ktoś mam 5 osobowe przed liftem to montaż 3 rzędu raczej nie możliwy (brak otworów technicznych).
Mam auto rocznik 2007, kupione 5-osobowe, zamontowałem bezproblemowo trzeci rząd siedzeń. Więc jest to MOŻLIWE.
zbyso42200 30-08-2011, 21:00 (...) Jakiś czas temu zamontował dodatkowe fotele w tylnym rzędzie w Peugeot 807 (homologacja 5 os) no i pojechał na przegląd, kilka lat mu się upiekło :-) aż jednego roku pan na stacji kontroli pojazdów był bardziej wnikliwy i dopatrzył się tych siedzeń no i trzebabyło zrobić homologację i wyrobić nowy dowód.(...)
Ej, coś chyba nie tak...
Homologacji nie pokazuje sie nigdzie, poza pierwszą rejestracją. Na jej podstawie wydzial komunikacji wydaje dowód rejestracyjny i karte pojazdu. Następnie dokonuje się zakupu foteli i montuje (daje do zamontowania w warsztacie). Z dokumentami (czasami równiez z pojazdem) udaje sie do warsztatu, który posiada odpowiednie uprawnienia (wpis do ewidencji działalnosci gospodarczej stwierdzający kompetencje w dziedzinie dokonywania "istotnych zmian w konstrukcji pojazdów") i uzyskuje potwierdzenie wykonanej usługi (rachunek) i kserokopie uprawnień. Z kompletem takich dokumentów należy udac się do stacji diagnostycznej, celem dokonania przegladu technicznego. Niestety diagnosta wyda orzeczenie wyłącznie na 1 rok, bez względu na wiek samochodu. Ze wszystkimi zebranymi dokumentami należy następnie udac się do wydziału komunikacji i uzyskac odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu.
I po wszystkim. Nikt nikogo nie pyta powtornie o homologację, a jesli komuś potrzeba dowodu, że s-max może być homologowany na 7 miejsc, to służę skanem własnego dokumentu.
Ja np. na 3 stronie karty pojazdu (mondeo), w rubryce "zmiany parametrów technicznych pojazdu" mam wpisane: "Rodzaj - osobowy", bo wywalilem kratkę. I nikt mnie nie pytał, czy samochód homologowany na ciężarowy (bo taki wyszedł z salonu) jest również homologowany gdy stanie się osobowym. Ważny jest wpis w dowodzie i w karcie pojazdu.
pzdr.
A jak wchodzicie do samochodu jak chcecie usiąść 3 rzędzie? Czy Wasze fotele w 2 rzędzie są odsuwane/przechylane do przodu? Pytanie przede wszystkim do kolegów Wodnik i Krótki, którzy zamontowali 3 rząd siedzeń w fabrycznej wersji 5 osobowej S-max'a.
A jak wchodzicie do samochodu jak chcecie usiąść 3 rzędzie? Czy Wasze fotele w 2 rzędzie są odsuwane/przechylane do przodu? Pytanie przede wszystkim do kolegów Wodnik i Krótki, którzy zamontowali 3 rząd siedzeń w fabrycznej wersji 5 osobowej S-max'a.
Niestety nie są odsuwane, tylko odchylane. Ale wsiadający tam nie mieli jakoś specjalnie wielkich problemów z zajęciem miejsca w trzecim rzędzie.
Niestety nie są odsuwane, tylko odchylane. Ale wsiadający tam nie mieli jakoś specjalnie wielkich problemów z zajęciem miejsca w trzecim rzędzie.
witam,
w opcjach przy zakupie s-maxa (również przed liftem) jest 2 rząd siedzeń odchylanych i odsuwanych (również bez zakupu 3 rzędu siedzeń) jest to furtka umożliwiająca domontowanie owego 3 rzędu siedzeń.
Inne są przy tej okazji dywaniki/wykładzina pod 2 rzędem.
Siedzenia 2 rzędu w wersjach 7 os. oraz 5 os. z opcją 3 rzędu po prostu różnią się od tych zwykłych - można to szybko poznac po tym, że te odsuwane (z opcją 7os.) mają od tyłu czerwone tasiemki - uchwyty do odsunięcia fotela 2 rzędu dla pasażerów 3 rzędu (podobne do tasiemki pochylania oparcia środkowego fotela 2 rzędu).
W bazie danych FordEtis jest lista nr VIN s-max'ów które wyjechały z fabryki z 5 siedzeniami ale mają 2 rząd przystosowany do wersji 7os.
pozdrawiam.
XPrzemo
jacekzom 01-09-2011, 10:11 Ja mam fabrycznie na 5 osób (tytan), i 2 rząd jest przesuwany w standardzie.
Slartibartfast 01-09-2011, 12:25 Przesuwanie jest chyba w każdej wersji - bo inaczej nie dałoby się jeszcze powiększać bagażnika. W 7os (lub przystosowanych) można przesuwać fotele skrajne za pomocą owej czerwonej tasiemki dla pasażerów 3. rzędu przy wysiadaniu oraz wajchą do pochylania oparcia (pochyla się oparcie i można przesunąć swobodnie fotel do przodu - sam niestety nie podjeżdża...) przy wsiadaniu. W 5os fotele pewnie też dają się przesuwać, ale czy za pomocą tasiemki i wajchy czy tylko dzwignią pod fotelem - tego nie wiem bo mam 7os ;)
jacekzom 01-09-2011, 12:45 Dzwignią pod fotelem się przesuwa fotele, a tasiemką zmienia kąt oparcia i składa na płasko środkowy fotel. Skrajne mają dzwignie do regulacji oparcia, i składania.
U mnie 2 rzęd siedzeń jest przesuwany i kładzie się tak, że robi się płaska podłoga i tak wsiadam do 3 rzędu siedzeń. Mój był przystosowany do 7 os, bo miałem zamontowaną taką wysuwaną ladę, a ona jest przykręcana w miejsca montowania siedzeń 3 rzędu, wiec miałem w brifie 7 os wpisane.
bo miałem zamontowaną taką wysuwaną ladę, a ona jest przykręcana w miejsca montowania siedzeń 3 rzędu, wiec miałem w brifie 7 os wpisane.
a to ciekawe,
bo w katalogu polskim bylo napisane ze z lada to wersja tylko 5cio osobowa...
Slartibartfast 01-09-2011, 15:32 2 dodatkowe osoby mają leżeć na ladzie :)
Dzwignią pod fotelem się przesuwa fotele, a tasiemką zmienia kąt oparcia i składa na płasko środkowy fotel. Skrajne mają dzwignie do regulacji oparcia, i składania.
Oczywiście, że każdy z typów foteli 2 rzędu przesuwa się za pomocą dźwigni pod fotelem, lecz nie o to tutaj idzie - fotele 2 rzędu dostosowane do wsiadania do 3 rzedu przesuwają się podobnie jak przesuwa się np prawy przedni fotel w małych 3 drzwiowych autach typu hatchback (3d 206/207, ibiza 3d itp) - pasażer 3 rzędu chwyta za tasiemkę i fotel jednocześnie składa sie i przesuwa ułatwiając wysiadanie.
- dodatkowa funkcja.
pzdr!
XPrzemo
Mam auto rocznik 2007, kupione 5-osobowe, zamontowałem bezproblemowo trzeci rząd siedzeń. Więc jest to MOŻLIWE.
Czy oprócz kolegi Krootkego jest jeszcze ktoś kto ma wersję 5-osobową i zamontował trzeci rząd siedzeń lub przynajmniej sprawdzał, że ma fabryczne otwory montażowe?
W krakowskich ASO twierdzą, że ich nie ma w wersji 5-osobowej - no ale to jest wiedza z ASO więc prawda może być inna.
Jakie elementy oprócz foteli i pasów są potrzebne do zamontowania 3 rzędu siedzeń? Są jakieś szyny dodatkowe w podłodze czy przykręca się fotele bezpośrednio do podłogi?
zbyso42200 02-09-2011, 06:24 Szyny są w komplecie z siedzeniem. Szyny mają kołki ustalające (po 1 szt na szynę), pozycjonujące fotel w nadwoziu i po 2 otwory, przez ktore wkręca się śruby mocujące fotel do podłogi.
2 fotele = 4 szyny = 4 kolki = 8 otworów na śruby
pzdr.
dlaczego podłoga bagażnika w wersji 5 i 5+ jest inna. Przy 5 jest idealnie płaska a przy 5 + (z możliwością montażu) jest płytsza i pofalowana
Slartibartfast 02-09-2011, 09:52 Dobre pytanie, sam się kiedyś zastanawiałem - ale odpowiedzi nie znam
tak na szybko mi przyszło do głowy, że może po to żeby po położeniu siedzeń 3 rzędu było płasko razem z 2 rzędem ?
Slartibartfast 02-09-2011, 11:16 Nieee, ponieważ:
- mocowanie foteli jest na tym samym poziomie co podłoga 5 (we wgłębieniach, nie na wybrzuszeniach)
- gdyby chcieli wyrównać poziomy foteli, wystarczyłoby podnieść podstawę dodatkowych 2 foteli
Może to jest po to, by pod złożonym fotelem nie było zbyt dużo miejsca ;) Żeby niejako leżał na podłodze i miał podobną nośność do podłogi bez foteli. Ale to chyba też lipne wytłumaczenie, bo te wybrzuszenia miękkie są... a może wygłuszenie?
jacekzom 02-09-2011, 13:28 Jeżeli tzw ''5+'' za 400PLN ma jakieś góry i doły w bagażniku, to mim zdaniem nie ma tego po co kupować, bo co to jest za bagażnik. Jak ktoś naprawdę chce Forda do wożenia 7 osób to powinien kupić Galaxy. Na 5 + 2 od czasu do czasu Esio jest OK.
Osobiście byłem pod dużym wrażeniem Galaxy i jego możliwości przewozowych. Mistrz świata.
lecz podobno prowadzenie ma z niższej półki
?
sl
Slartibartfast 02-09-2011, 14:08 Galax z niższej półki? Przecież ma tą samą "podłogę" co eSio. Fakt jest wyższy i pewnie bardziej miękko zawieszony - przez co może bardziej bujać. Ale raczej nie powinno być znaczących różnic. Niestety nie odbyłem jazdy testowej Galaxy mk3 bo... nie zdążyłem - tak esio mi przypadł do gustu
Co do pofalowanej podłogi - to rzeczywiście głupota dawać "góry i doliny". Choć można je przykryć gumową matą. Z drugiej strony za 400 nie kupisz pasów (są też inne maskownice słupków D) i odsuwanych foteli :(
Tu macie zdjęcia mojej podłogi (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1668061&postcount=9)
Tak sobie teraz polookałem na swoje własne zdjęcia i dochodzę do wniosku, że podłoga v5 musi być na poziomie górek v7 - a nie dołków. Dołki są po to, by fotel miał twarde i pewne mocowanie. Inaczej te prowadnice z kablami przy tylnym schowku w wersji v5 musiałyby być ukryte w górkach...
Najlepiej niech ktoś z posiadaczy v5 (bez +) zrobi pomiar odległości pomiędzy podłogą a górną krawędzią występu bocznej plastikowej maskownicy. Ja zrobię u siebie i porównamy
Tu zdjęcie obrazujące moją hipotezę. Na czerwono wystające kable, na żółto punkty mocowania foteli 3 rzędu - najlepiej widać przy zewnętrznych, że idą w rowkach.
lecz podobno prowadzenie ma z niższej półki
?
sl
Nieprawda, mój kumpel ma Galaxiaka (miał też wcześniej tego starego) i różnica jest nie za wielka i wynika bardziej z położonego nieco wyżej środka ciężkośc i i no trochę wyższej masy - samo resorowanie jest na identycznym poziomie - wszak jest to dokładnie takie samo podwozie ...
dlaczego podłoga bagażnika w wersji 5 i 5+ jest inna. Przy 5 jest idealnie płaska a przy 5 + (z możliwością montażu) jest płytsza i pofalowana
No i właśnie tu jest trochę ból, bo tak jak pisałem wcześniej na nową "podłogę" (przy zmianie z 5 na 7 osób) trzeba wydać 1000 peelenów.
Slartibartfast 03-09-2011, 22:26 Zrobiłem pomiary swojego 7os:
Odłegłość podłogi od górnej krawędzi bocznej plastikowej maskownicy (mierzone na wysokości zawiasu do schowka podłogowego): 10,5cm (11cm wraz z zaślepką bocznego schowka).
Z kolei nieco dalej, odległość podłogi od górnej krawędzi plastiku ale mierzone tuż przy zewnętrznej szynie fotela: ok. 15cm
Niech ktoś zmierzy swoją 5os (na wysokości zawiasu schowka). Stawiam, że jest 10,5cm - czyli na to, że podłoga 7os nie jest płytsza, tylko ma "dodatkowe" wgłębienia.
jacekzom 04-09-2011, 14:25 Nic nie kumam co pomierzyłeś...
W wersji pięcioosobowej (moja) odległość od płaskiej podłogi do górnej granicy czarnego, plastikowego boczka w bagażniku (= dolna krawędź okna) wynosi dokładnie 600 mm.
Nie oglądałem wersji na 7 osób, więc nie mam zdania czy bagażnik jest dużo większy. Człowiek w salonie twierdził, że jest głębszy.
Slartibartfast 05-09-2011, 08:33 To proste :)
No dobra - robiłem na podorędziu mały rysunek poglądowy.
28979
11cm - na głębokości odpowiadającej osi schowka, do podłogi do górnej krawędzi wystaącego zrębu maskownicy (wraz z maskownicą bocznego schowka, by był punkt odniesienia z następnym pomiarem)
15cm - nieco głębiej, od podłogi w rowku na zewnętrzną prowadnicę fotela do tej samej krawędzi (tu już nie ma bocznego schowka)
jacekzom 05-09-2011, 09:02 OK, u mnie jest prawie tyle samo.
To zdjęcie to wersja 7 osobowa?
Odświeżam temat. Po odbiorze auta i pierwszym dniu użytku "na służbowo" trochę mi przeszkadzają te wgłębienia w podłodze bagażnika (przypominam - mam wersję określaną tutaj jako 5+). A właściwie to jedno wgłębienie w samym środku. A nawet to wgłębienie bym przeżył, bo i tak muszę kupić coś na spód podłogi, to się chociaż trochę wyrówna, ale boję się tego że tamten rejon jest strasznie miękki :shock: A mi zdarza się wozić sprzęty czy skrzynki stosunkowo ciężkie. Jakie są wasze obserwacje? Jest z tym problem?
Czy ktoś ma taką samą podłogę (przystosowaną do 3. rzędu siedzeń) i ma fabryczną, albo jakąś inną, matę (gumową czy jakąkolwiek)?
Slartibartfast 15-09-2011, 21:52 bartekd,
Gratulejszyn! Teraz koniecznie zmień opis w stopce ;) i załóż wątek w Moje auto obowiązkowo ze zdjęciami :)
Martwi Cię chyba miękkość "wzniesień" a nie wgłębień? Wgłębienia powinny być twarde by zapewnić stabilność fotelom
Wklej tu zdjęcia swojej podłogi please
jacekzom,
Na zdjęciu w moim poście jest podłoga wersji 5. U Ciebie jest prawie tyle samo, czyli ile - 11 czy 15cm?
jacekzom 16-09-2011, 08:03 Bagażnik mam taki sam jak na zdjęciu. Podłoga jest płaska a wymiar stały 11 cm. Nie wiem skąd wiozłeś 15. Domyślam się, że w wersji na 7 osób podłoga jest o te 11 cm wyżej, bo fotele muszą się gdzieś podziać, cudów nie ma.
Najważniejszy chyba wymiar: podłoga do linii okien - 60 cm.
Czy ktoś ma taką samą podłogę (przystosowaną do 3. rzędu siedzeń) i ma fabryczną, albo jakąś inną, matę (gumową czy jakąkolwiek)?
Slartibartfast 16-09-2011, 08:22 jacekzom,
Jeśli u Ciebie jest 11cm to znaczy, że podłoga jest na tej samej wysokości co u mnie. Z tą różnicą, że ja mam jeszcze czterocentymetrowe wgłębienia (do 15cm) na prowadnice foteli. I oczywiście jak fotele leżą na płasko to "podłoga" (czyli tył foteli) podnosi się o te 11cm
jacekzom 16-09-2011, 08:28 Tak to wygląda patrząc na plastiki na bokach. Reasumując dla jasności tematu dla przyszłych kupców z dylematami co wybrać:
W wersji 7 osobowej w konfiguracji na 5 osób bagażnik jest płytszy o 11 cm niż modelu 5 osobowym.
bartekd,
Gratulejszyn! Teraz koniecznie zmień opis w stopce ;) i załóż wątek w Moje auto obowiązkowo ze zdjęciami :)
Martwi Cię chyba miękkość "wzniesień" a nie wgłębień? Wgłębienia powinny być twarde by zapewnić stabilność fotelom
Wklej tu zdjęcia swojej podłogi please
Oczywiście chodzi o miękkość "wzniesień". Na zdjęciu podłoga w całości i palcem pokazane miejsce gdzie jest najbardziej miękko (na photo nie bardzo widać że się ugina, ale jest to ok. 1 cm ugięcia).
Przy okazji proszę o zajrzenie TUTAJ - dobranie maty do bagażnika (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1709657#post1709657)
Oczywiście chodzi o miękkość "wzniesień". Na zdjęciu podłoga w całości i palcem pokazane miejsce gdzie jest najbardziej miękko (na photo nie bardzo widać że się ugina, ale jest to ok. 1 cm ugięcia).
Przy okazji proszę o zajrzenie TUTAJ - dobranie maty do bagażnika (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1709657#post1709657)
a może kolaga chciałby odkupić odemnie coś takiego
http://imageshack.us/photo/my-images/4/dsc03584q1.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/703/dsc03588t1.jpg/
Jest to orginalna fordowska lada wysuwana ja ją zdemontowałem, bo zamontowałem 3 rząd siedzeń, ale dla kogoś kto wozi towar jest idealna i w każdej chwili można ją zdemontować 4 śruby i po sprawie.
Hmm, jeśli demontaż jest stosunkowo łatwy to może jest to rozwiązanie. Ciekawi mnie tylko cena i zobaczyłbym jeszcze chętnie zdjęcie prowadnicy tego wynalazku oraz lokalizację 4 śrub do odkręcenia.
A przy okazji - czy ktoś próbował odkręcić w celu wyjęcia, środkowy fotel w drugim rzędzie? Czasami wożę długie rzeczy, w zimie narty a w sumie tego fotelika nie potrzebuję.
Ale po co chcesz go wykręcić? Złóż go na płasko przecież. No i przestań już tyle ładować ten akumulator do aparatu :) Rób zdjęcia.
Pawel
Hmm, jeśli demontaż jest stosunkowo łatwy to może jest to rozwiązanie. Ciekawi mnie tylko cena i zobaczyłbym jeszcze chętnie zdjęcie prowadnicy tego wynalazku oraz lokalizację 4 śrub do odkręcenia.
A przy okazji - czy ktoś próbował odkręcić w celu wyjęcia, środkowy fotel w drugim rzędzie? Czasami wożę długie rzeczy, w zimie narty a w sumie tego fotelika nie potrzebuję.
Śruby przykręca się w te same miejsca co siedzenia trzeciego rzędu tylko te zewnętrzne.
Zdjęcia prowadnicy zrobię i wstawię później jak zejdę do pwnicy.
W żaden sposób to nie ingeruje w konstrukcję auta ponieważ jest to orginał.
Ile chcesz za lade? I jaki ciężar ona wytrzyma. Rozumiem że max wysunięcie to połowa jej długości ze względu na ugięcie.
nie chce dostać ostrzeżenia, dlatego założyłem temat w dziale sprzedam i tam proszę o ewentualne pytanie w sprawie lady, a w sprawie ceny na PW
bartekd prowadnice są naprawdę pożądne poprzeczne łaczenia są ciensze ale główne prowadnice są OK.
Wodnik, a jak z punktami mocowac dla foteli 3 rzedu i lady? te same?
czy trzeba cos przerabiac by miec zamiast wysuwanej podlogi 3 rzad siedzien?
bo moze to rozwiazanie...
a jak z podloga? roznica jest jakas ze stolem i z 3cim rzedem foteli?
bo chyba to dobre rozwiazanie kupic sobie ze stolem, a oddzielnie fotele i w razie czego zamiennie...
ja mialem z ladą i dokupiłem siedzenia, a że nie mam firmy i bardziej trzeci rząd mi potrzebny do przewozu ludzi niż lada więc ladę sprzedaje. Jak masz Auto przystosowane do trzeciego rzędu to w niczym ci ta podłoga nie będzie przeszkadzać mając zamontowaną ladę.
Więcej zdjęć lady i całe ogłoszenie jest w dziale SPRZEDAM
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=139624
ja jeszcze nie mam smaxa ;)
ale mysle intensywnie o nim ;)
wiadomo ze w wersjach 5 osobowych podloga jest inna niz w 7mio, i dlatego zastanawialem sie jak to jest w wersji 5cio osobowej z lada...
podłoga chyba jest taka sama w 5+ jak w 7 osobowym? jeżeli tak to podłoga z ladą jest taka jak w wersji 5+ lub 7 osobowej nie zastanawiałem się nad tym bo nie ma to dla mnie znaczenia bo mam albo late albo trzeci rząd siedzeń
krzysios 22-11-2011, 10:54 Witam,
Wygląda na to że na stałe będę musiał używać 6 foteli. Więc będę potrzebował zmaksymalizować poj. pozostałego bagażnika chociażby przez demontaż jednego z foteli trzeciego rzędu. W związku z tym, że wciąż szukam auta pojawiają się pytania. Czy można na stałe zdemontować jeden z foteli w trzecim rzędzie (wg. mnie tak). Jak jest różnica w poj. bagażnika przy 6 fotelach s-max/galaxy (bo rozważam też kupno galaxy). Nie ukrywam, że znacznie bardziej podoba mi się s-max. Czy ktoś z Was miał okazje porównać właściwości jezdne tych dwóch aut?
Co radzicie???
Ja radzę chwilę zerknąć też w stronę Hondy FR-V. Pod warunkiem ze auto nie musi być nowe.
krzysios 22-11-2011, 11:26 Ja radzę chwilę zerknąć też w stronę Hondy FR-V. Pod warunkiem ze auto nie musi być nowe.
Zakup używanego egzemplaża jest wręcz wymuszony wiadomo czemu :-)
Jesli chodzi o FR-V to jest mały problem. Z podróżującej 6ki aż czworo jeździ w fotelikach. Także z przodu może jechac żonka albo syn 6cio latek na podstawce.
Maluchu nie moga z przodu (tak mi sie wydaje).
Poza tym ten dość oryginalny wygląd FR-V...
W prawdzie nie jest to fiat multipla ale tez za ładne to nie jest :(
oczywiscie jak wszystko FRV ma swoje plusy i minusy
zasugerowałem Ci to auto ponieważ:
a) nie ma konieczności robienia akrobacji z bagażnikiem (po prostu jest zwykły, duży, przewidziany przez producenta)
b) nie wozisz dzieciaka w strefie zgniotu jakim jest tył S-maxa (zapoznaj się ze zdjęciami S-maxa bitego w tył, obejrzyj "harmonijkę" jak się robi z odcinka za tylną osią)
moim zdaniem 3ci rząd siedzeń jest dobry dla teściowej
sl
jacekzom 22-11-2011, 12:14 Jeździłem przez 5 lat Multiplą II jtd z polskiego salonu. Jest niesamowita, ma 6 jednakowych foteli, a FRV nie. Każdy kto wkładał głowę nie mógł uwierzyć jak wielkie jest to auto. Pewnie ciężko kupić fajny i pewny egzemplarz, ja miałem kolejkę chętnych.
Na pewno Galaxy to lepsza opcja od Esia do częstego przewozu więcej niż 5 osób.
ma 6 jednakowych foteli, a FRV nie
jasniej proszę - nie widziałem jej w środku - rozumiem ze środkowe są mniejsze?
Ja jechałem raz Multiplą i ma 6 jednakowych oddzielnych siedzeń,bo jest szeroka...środek ok,ale z zew.... :P
Czy można na stałe zdemontować jeden z foteli w trzecim rzędzie (wg. mnie tak).
tak, 4 śruby i fotel zdemontowany
Jak jest różnica w poj. bagażnika przy 6 fotelach s-max/galaxy (bo rozważam też kupno galaxy).
najprościej jest odwiedzić salon, np w Autonobile stały s-max i galaxy
jasniej proszę - nie widziałem jej w środku - rozumiem ze środkowe są mniejsze?
tak mi się wydaje:
http://www.auto.cz/honda-fr-v-2-2-i-ctdi-1199/foto?uid=43533e7442fbd
http://www.auto.cz/honda-fr-v-2-2-i-ctdi-1199/foto?uid=43533e7423322
ale da się w 3 osoby z przodu, bo można odsunąc troszkę środkowy fotel
http://www.auto.cz/honda-fr-v-1-8i-1681/foto?uid=476627bb331a7
jacekzom 22-11-2011, 14:40 Środkowy przedni jest do kitu w FRV, co zresztą widać na załączonym zdjęciu. Siedzisko składa się z dwóch części.
krzysios 22-11-2011, 14:52 tak, 4 śruby i fotel zdemontowany
najprościej jest odwiedzić salon, np w Autonobile stały s-max i galaxy
W Autonobile nie mają ale a Auto Plaza na popularnej maja używanego s-maxa i galaxy w wersji 7mio osobowej. Wybieram się w najbliższych dniach, jak wróce to się podziele wrażeniami.
multipla po liftingu wyglada calkiem znosnie - kawal tandetnej ale bardzo praktycznej fury.
Slartibartfast 22-11-2011, 21:13 Problem z FRV jest taki, że już jej nie produkują...
Fotele 3 rzędu w eSiu nie są w strefie zgniotu za osią, tylko pomiędzy kołami
Wyjęcie jednego fotela da jakieś 100l więcej przestrzeni.
Bagażnik Galaxy jest większy o jakieś 200l, fotele 3 rzędu przesuwane, wyżej osadzone i jest więcej miejsca na nogi. Poza tym można mieć nawiew klimy na 3 rząd (wiem słaby...), w standardzie są kurtyny nad 3 rzędem i mogą być też głośniki (13 sztuk)
Gdybym miał wozić 6 osób na stałe - brałbym Galaka
EDIT: Niezłe spasowanie... (http://www.auto.cz/honda-fr-v-1-8i-1681/foto?uid=476627b916061)
zwlaszcza jak do tego dojda wozki i inne dzieciece klamoty...
krzysios 23-11-2011, 08:23 Dzięki sa ważną sugestię Slartibartfast.
Chyba coraz bardziej skłaniam się ku GALAXy.
MAYAk napisał że fotel w trzecim rzędzie demontuje sie odkręcając 4ry śruby.
W artykule http://www.auto-swiat.pl/1-ford-galaxy-20-tdci-platinium-x-van-nie-tylko-dla-rodziny wyczytałem że "Po opuszczeniu oparć w 2. i 3. rzędzie płaską powierzchnię podłogi uzyskamy dopiero po rozłożeniu wykładziny. Foteli we wspomnianych rzędach nie da się wymontować."
Jak jest naprawde z demontażem tego fotela???
Problem z FRV jest taki, że już jej nie produkują...
Fotele 3 rzędu w eSiu nie są w strefie zgniotu za osią, tylko pomiędzy kołami
Wyjęcie jednego fotela da jakieś 100l więcej przestrzeni.
Bagażnik Galaxy jest większy o jakieś 200l, fotele 3 rzędu przesuwane, wyżej osadzone i jest więcej miejsca na nogi. Poza tym można mieć nawiew klimy na 3 rząd (wiem słaby...), w standardzie są kurtyny nad 3 rzędem i mogą być też głośniki (13 sztuk)
Gdybym miał wozić 6 osób na stałe - brałbym Galaka
EDIT: Niezłe spasowanie... (http://www.auto.cz/honda-fr-v-1-8i-1681/foto?uid=476627b916061)
Ja radzę zatem chwilę zerknąć też w stronę Seata Alhambry z 1.4TSI. Chyba wyjdzie nieco taniej niż Galaxy. Oczywiście każde auto ma swoje +/-
Obszerna lista i jako takie porównanie jest tu na forum
Ja sam wolałbym S-maxa od Alhambry , ale wolałbym tez z kolei Alhambrę od Galaxy
sl
krzysios 23-11-2011, 08:48 Mówiąc o Alhambrze 1,4TSI masz na mysli nowe lub max roczne auto.
Ja będe kupował auto z lat 2006-2008.
aha
to wyjasnia sprawę alhambry i sharana, pozostaje zatem galaxy lub kiepskie z definicji francuzy i usa
no i ta Honda FR-V... :-)
sl
Slartibartfast 23-11-2011, 09:46 W artykule napisali prawdę, foteli nie da się wymontować, bo producent nie przewidział takiej opcji użytkowej/konfigurowania wnętrza (jak w innych vanach). Ale szable w dłoń - a raczej klucz w dłoń i załatwione :)
"płaską powierzchnię podłogi uzyskamy dopiero po rozłożeniu wykładziny" - tak, ale:
"konieczne jest rozłożenie wykładziny przymocowanej magnesami do oparcia foteli trzeciego rzędu" - to naprawdę łatwizna :) Podłoga i bez tego jest równa, tylko są w niej "dziury" pomiędzy fotelami
"Po złożeniu foteli drugiego i trzeciego rzędu we wnętrzu Galaxy dysponować będziemy przestrzenią 2325 l i równą powierzchnią podłogi"
"Składanie 3. rzędu foteli wymaga wykonania kilku skomplikowanych ruchów" - spora przesada, gratuluję autorowi tego tekstu :) Przy takim podejściu nalanie płynu do spryskiwaczy jest diabelnie trudne, ew. wykonalne jedynie w ASO... ;)
Jak to się robi w 20 sekund specjalnie się nie spiesząc: http://www.youtube.com/watch?v=Zo__IUEEtbw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ec9YXReBSL8&feature=related
Poza tym można mieć nawiew klimy na 3 rząd (wiem słaby...)
a właśnie że nie słaby, bo Galaxy mają 3-strefową klimę z dodatkową dmuchawą dla 3ego rzędu, wieje tam lepiej jak w 2gi rzędzie
Foteli we wspomnianych rzędach nie da się wymontować
nie da się wymontować w sensie, że nie da się wymontować łatwo, bez narzędzi (w niektórych samochodach tylne fotele można ręcznie wymontować, są na zatrzaskach, a nie na śrubach) - tak samo jak nie da się (ręcznie) lub da się (z narzędziami) wymontować fotele w Twoim Pasku ;)
.... Czy ktoś z Was miał okazje porównać właściwości jezdne tych dwóch aut?
Jeżdżę eSem, a mój kumpel ma Galaxy
eS jeździ lepiej po zakrętach, bo jest troszkę mniejszy, lżejszy i nizszy, dzięki czemu ma też niżej połozony środek ciężkości, Galaktyka jest zdecydowanie bardziej autobusowa (bardzie typowo vanowa), podczas gdy eS tak naprawde prowadzi się jak duże kombi.
Jesli miałbym na codzień uzywać 6-ciu foteli, wybrałbym jednak Galaxiaka, bo bagaznik jest w nim zauważalnie wiekszy, a róznica w prowadzeniu nie jest az tak bardzo dokuczliwa - raczej na zasadzie takiej, że eSem mozna sobie troszkę bardziej poszaleć podczas gdy Galaktyka jest bardzo sprawnym i bezpiecznym, ale już typowym autem rodzinnym, które nie za bardzo nadaje sie do szalenia po zakrętach :619:
Galaktyka, jesli zapauje się do niej ładne kółeczka i zrobi ciemne szybki wcale brzydka nie jest (bardzo podobają mi sie jej tylne światła), ale fakt faktem, ze do urody S-Maxia troszkę jej brakuje ... :619:
jeden wielki minus dla Galaxy w porównaniu do konkurencji - brak odsuwanych drzwi
To jest minus jak dla kogo...wg mnie Galaxy ma same plusy względem konkurencji: wygląd zew i wew,silniki,komfort,prowadzenie itd
jednakze brak osuwanych drzwi w s-maxie i galaxy to duzy minus... badz co badz sa pozycjonowane jako rodzinne vany a nawet wanny
ja bym nie chciał odsuwanych
myślę, ża jak ktoś chce wozić często 6 osób to dostep do wnętrza jest jednak praktyczniejszy przy odsuwanych
zresztą odsuwane będą zawsze praktyczniejsze: parkingi, dzieciaki itd
innna kwestia to czy ktoś chce czy niechce/ lubi, nie lubi
jeden wielki minus dla Galaxy w porównaniu do konkurencji - brak odsuwanych drzwi
I brak elektrycznie podnoszonej klapy bagażnika...
jacekzom 23-11-2011, 21:08 Temat trochę odszedł od ''tematu''...ale OK, napisze swoje 3 grosze, bo właśnie zrobiłem ok 300 km w Galaxy tdci dura-shift, ale czy 140 czy 163KM nie mam pojęcia, w UK tego nie piszą w dokumentach.
- jak dla mnie normalne drzwi to zaleta, klasyka.
- tdci z tą skrzynią jeździ poprawnie, nawet bardzo dobrze, niemniej daleko mu do 2.0 EB. Silnik mocno ''ryczy''w górnych partiach.
- o radiu 6000 można powiedzieć tyle że gra, i to co mówią słychać poprawnie. Płyta CD gra o niebo lepiej.
- myślę, że bardziej buja się na boki. Może EB ma inne zawieszenie.
- nie widzę większej różnicy w tdci pomiędzy trybem D i S.
- zegary ma standardowe, wolę Convers + w Esiu.
- bagażnik jest na oko taki sam jak jak w Esiu dla 5 osób. Jakiś czas temu do Galaxy wpakowali mi sztaplarką paletę z częściami pewnej maszyny, więc wejdzie naprawdę dużo. Na pewno pasażerom w 3 rzędzie jest dużo lepiej niż Esiu na 7, bo dach jest wyższy. Przy 3 rzędach foteli zmieściłem do bagażnika mała walizkę i plecak.
I brak elektrycznie podnoszonej klapy bagażnika...
heh jak dzieci jak dzieci :) miałem w VC fajne i awaryjne. Ale w nowej Kudze będzie dostępne i chyba CMAX.
myślę, ża jak ktoś chce wozić często 6 osób to dostep do wnętrza jest jednak praktyczniejszy przy odsuwanych
zresztą odsuwane będą zawsze praktyczniejsze: parkingi, dzieciaki itd
innna kwestia to czy ktoś chce czy niechce/ lubi, nie lubi
Tylko komfort na parkingu uzasadnia drzwi przesuwne. Poza tym trzeba dużej siły do otwarcia / zamknięcia, co wyklucza żeby dzieci same otwierały / zamykały. Poza tym np. w C-Maxie na dole jest taka wręcz półka (wysięgnik), który aż korci żeby sobie na nim stanąć. A jest tam taka wielka przekreślona na czerwono stopa. Tylko że dzieci najpierw na to wskoczą, potem pomyślą (o ile w ogóle :shock:)
Slartibartfast 24-11-2011, 22:44 trzeba dużej siły do otwarcia / zamknięcia
No to elektryczne wspomaganie i po kłopocie :) A jaki bajer!
Obstawiam, że nowy Galaxy dostanie przesówki, a S-Max nie
krzysios 25-11-2011, 11:58 Skoro nowy SHARAN i ALHAMBRA maja drzwi przesuwne to nowy GALAXY musi miec przesuwne. Nie ma innej opcji.
krzysios 25-11-2011, 12:22 W Autonobile nie mają ale a Auto Plaza na popularnej maja używanego s-maxa i galaxy w wersji 7mio osobowej. Wybieram się w najbliższych dniach, jak wróce to się podziele wrażeniami.
Byłem dziś w jednym z Warszawskich salonów forda gdzie mieli GALAXY i s-maxa 7mio osobowego.
Powiem tak. O ile na papierze różnica w poj. bagażnika nie jest duża o tyle na żywo jest zauważalna. Siedzenie w s-max w 3cim rzędzie nie jest przesuwane a ilość miejsc na nogi jest znikoma. W galaxy jest pełna regulacja fotela i foteli, jest wyżej więc nawet ja, mający 180cm wysokości, mieszczę się tam spokojnie. W prawdzie bez rewelacji ale jest przyzwoicie. W s-maxie są super fotele w pierwszym rzędzie. Szczególnie trzymanie boczne jest super (podobne do mojej hondy civic rok 2003).
W galaxy trochę krótkie jest siedzisko a trzymanie boczne średnie ale bez tragedii.
Przejechałem się galaxy 2.0 TDCI i moje obawy się rozwiały. Ze względu na to, że nie mam doświadczenia z VANami bałem się że będzie go bujało bardzo na boki i że będzie nurkował przy hamowaniu i będzie ociążały.
A tu miłe zaskoczenie. Skrzynia biegów idealnie pracuje, biegi wchodzą lekko i precyzyjnie, moc wystarczająca, jest w nim cicho, nie nurkuje przy hamowaniu jest dość twardy, nie buja zbytnio na boki.
W zasadzie co do modelu decyzję podjąłem - kupuje GALAXY! Pozostaje jeszcze kwestia wyboru konkretnego egzemplarza. Liczę na to że uda mi się znaleźć takiego który ma alufelgi 17', parktronic i przyciemniane szyby ;)
Wielkich wymagań co do wyposażenia nie masz więc i większych problemów ze znalezieniem nie powinieneś mieć. Co do foteli to byłem i nadal jestem święcie przekonany, że są takie same w obu autach.
Co do foteli to byłem i nadal jestem święcie przekonany, że są takie same w obu autach.
Ale w każdym mogą być różne. Siedzenia materiałowe są bardziej kubełkowe, lepiej trzymają. Skórzane są bardziej komfortowe, są trochę szersze. Tak jest na pewno w S-Max, czy w Galaxy na pewno są te same to nie wiem.
Wiadomo, że to zależy od wersji ale nie jest tak, że galaxy jest bogatsze w wyposażenie.
jednakze brak osuwanych drzwi w s-maxie i galaxy to duzy minus... badz co badz sa pozycjonowane jako rodzinne vany a nawet wanny
Pozycjonowanie to jedno, wygoda to drugie (tak jak wspomniano - zajmuja mniej miejsca, ale wymagaja wiecej sily do otwarcia/zamkniecia ewentualnie czasu az silnik je otworzy jak w Peugeocie 1007). Jest jeszcze kwestia trwalosci - nie mam duzego doswiadczenia z suwanymi drzwiami, ale w firmowych Mercach Sprinterach regularnie mielismy klopoty - a to koleczko sie wyrobilo, a to oska ktore je trzyma wypadla. Generalnie - znajac jakos(c) Fordow wole tradycyjne drzwi. Natomiast elekrycznie podnoszona (i opuszczana) klapa bagaznika bym nie pogardzil.
Z przesuwanymi drzwiami jest jak z automatyczną skrzynią jak ktoś nie jeździł z w/w to mówi, że beee. Przesuwane drzwi są bardziej skomplikowane konstrukcyjnie, od tych tradycyjnych, stąd niechęć producentów do ich zastosowania. Jednak jeżeli chodzi o wygodę to nie mają sobie równych (parking i gęsto zaparkowane auta, dostęp do środka, wkładanie fotelików dziecięcych itd..). Jeżeli chodzi o trudność otwierania to też mit, dzieci 4 letnie radzą sobie z otwieraniem bez problemu.
Ps. Piszę to w oparciu o auto Chrysler Voyager 1998 rok. Nigdy nie smarowane rolki/prowadnice wszystko tak jak wyjechało z fabryki. A trwałość ? Sam wiek auta mówi wszystko :)
drzwi rozsuwane, nie dosc ze sa praktyczne (plus) to (na minus):
zajmuja wiecej miejsca, sa ciezsze i w dodatku bardziej "czule" na popsucie sie... ;)
co nie zmienia faktu ze w takiej klasie aut powinny byc.
usprawiedliwienia dla forda nie ma bo sa w grand cmax'ie!!
co do klapy elektrycznej bagaznika - fajna rzecza, fajny patent VW otwarcia nogami ale pod warunkiem ze masz albo dosc miejsca za autem albo jest podlaczone to z czujnikiem odleglosci z tylu inaczej moze niezle przywalic...
Witam
Widzę, że temat trochę zszedł na boczny tor:)
A ja właśnie jestem w trakcie montażu siedzeń. Kupione na allegro. Pasy pasują te same, które są w środkowym rzędzie. Oczywiście boczne. Kupiłem pasy, ale ważna sprawa żeby pamiętać o tulejkach dystansowych /ja swoje znalazłem w starym mondeo na szrocie - przy kupnie pasów nie było takowych/.
Miałem wersję 5 osób, ale dziury pod fotele były pod wykładziną. Jedyne co to przegwintować, bo otwory są gładkie /standardowa M10/. Fotele pasują, w wykładzinie zrobiłem dziury, żeby nie mieć gołej blachy pod nogami.
Wszystko działa jak należy.
Pozdrawiam wszystkich 5+2.
Witam
Wszystko działa jak należy.
Pozdrawiam wszystkich 5+2.
U mnie tez, doplacilem pare zloty w salonie za "opcje do montazu"
Slada sie na nią pasy, nierowna podloga, odchylane boczne fotele w 2 rzedzie, gwintowane otwory w podlodze
i ponacinana odpowiednio wykladzina z zaslepkami.
Kupilem fotele na allegro. Do tego jeszcze 8 srub.
W wiekszosci trzeci rzad stoi w garazu, bagaznik jest wtedy glebszy.
Przy zamontowanym 3 rzedzie wozek dzieciecy wbija sie w podsufitke
ale jak jest potrzeba to sam w 20 min jestem w stanie zamontowac,
potrzebne 1 klucz i grzechotka.
Wszystko pasuje doskonale, czas demontazu 15 min i znowu fotele wisza na scianie garazu.
A wygladalo na takie skomplikowane:shock:
Może wrzuć jakieś foty ?..........
Zrobie jak tylko wroce do domu
Slartibartfast 22-05-2012, 09:46 Wszystko pasuje doskonale, czas demontazu 15 min i znowu fotele wisza na scianie garazu
Właściwie dlaczego nie zrobili takiej opcji szybkiego demontażu fabrycznie?...
Koledzy, chciałbym się upewnić (po przeczytaniu lektury z wątkami o dołożeniu 3 rzędu siedzeń) jakie elementy należy dokupić aby wersję 5-osobowa przerobić na 7.
Z Waszych wypowiedzi zapamiętałem, że potrzebne jest:
• fotele 3-rzędu
• pasy 3-rzędu + mocowanie dolne (jeśli nie ma przy fotelach)
• śruby 4 szt. do zamocowania pasów (dwie górne inne, a dwie dolne inne)
• śruby 8 szt. do zamocowania foteli.
Czy jest coś jeszcze, o czym nie doczytałem?
Oczywiście pomijam wykładzinę, która do wersji 7-osobowej ma przetłoczenia, a w 5-osobowej nie ma – ale ponoć ta z wersji 5-osobowej może zostać po wykonaniu odpowiednich nacięć. Również proszę o potwierdzenie tego szczegółu.
W fordzie usłyszałem jeszcze hasło „klamry ustalające” ale Pan już mi nie potrafił powiedzieć co to takiego. Słyszeliście o czymś takim?
• fotele 3-rzędu
• śruby 8 szt. do zamocowania foteli.
To wyżej się zgadza.
A to niżej też, tylko niewiem co to jest (mocowanie dolne), bo ja jak kupiłem pasy w salonie to już nic innego nie potrzebowałem. Śruby do mocowania górnego i dolnego były w komplecie z pasami.
• pasy 3-rzędu + mocowanie dolne (jeśli nie ma przy fotelach)
• śruby 4 szt. do zamocowania pasów (dwie górne inne, a dwie dolne inne)
Pan z salonu jeszcze poliecił mi dokumpienie zaślepek specjalnych z nacięciem do wyjścia pasa ze słupka, żeby to już estetycznie wygladało.
Koledzy, czy pasy do 3-rzedu siedzeń udało wam się kupić używane, czy raczej ASO?
Cena w ASO to 442 (pas/szt) + 120 (wieszak/szt).
Pewnie używane taniej, ale jaka może być różnica.
Patrzę w Internecie (na znanym serwisie A) i jakość deficyt tego towaru i nie ma jak porównać.
wysłałem ci na pw moje koszty z 2011 roku, a co to jest ten wieszak?
Wyjaśniliśmy sobie telefonicznie ale do wiadomości innych zainteresowanych, to jest element na którym zawieszony jest pas w górnej części nadwozia. W ASO element ten opisany jest jako „ustalenie pasa” nr katalogowy: 1464752.
W 1 rzędzie siedzeń element ten (wieszak) zamontowany jest na słupku pomiędzy przednimi, a tylnymi drzwiami.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie wyjaśnienia telefoniczne.
Koledzy, kupiłem pasy bezpieczeństwa w ASO do 3 rzędu siedzeń. Pasy oznaczone numerem 1568043 i 1568044.
Chciałem je zamontować, ale nie pasuje element montażowy do podłogi. Jak porównałem je do pasów z 2 rzędu to są identyczne. Być może sprzedali mi właśnie omyłkowo z 2 zamiast z 3 rzędu.
Prośba do kolegów którzy mają program ETIS. Czy może ktoś powiedzieć jaki numer powinny mieć pasy z 3 rzędu. Czy to są te same jak w 2 czy inne.
Może ktoś mógłby zrobić zdjęcie dolnej części pasa (elementu montażowego) – nie wiem jak powinien wyglądać.
Ja na fakturze mam tak
Pas bezpieczeństwa prawynr katalogowy - 1530869
Pas bezpieczeństwa lewy nr katalogowy - 1530872
Jeśli ktoś chciałby mieć 3 rząd foteli to oddam w dobre ręce mojego Maxia. 2007r. 133kkm, 2,0TDDI 140KM, Panorama, Navi, srebrny, przyciemniane szyby, itd.
Możliwe przejęcie leasingu.
jamacieq 23-10-2012, 19:48 gdybyś powiedział to w sierpniu...
kto chce otrzymac mailem numer części potrzebnej do montazu dwóch foteli w maksiu oraz widok z orginalnego e-katalogu forda, prosze o podanie maila, wyslę, gdyz tutaj nie moge tego przekopiowac
JAK DA RADE TO POPROSZE; tolczak5@o2.pl
wojtas2221 25-10-2012, 12:56 ja również wojtas221@wp.pl
Koledzy, potrzebuje info czy w przypadku gdy kupuje się tzw. wersję 5+ to auto rejestruje się na 5 czy na 7 osób? Innymi słowy czy wystarczy później zamontować tylko fotele czy jednak wymagana jest papierologia. Chodzi auto nowe z salonu.
Jak się pytałem podczas zamawiania to mi powiedzieli że na 5 osób, a w dowodzie mam ostatecznie 7. Na razie wciąż bez dodatkowych foteli.
Koledzy, potrzebuje info czy w przypadku gdy kupuje się tzw. wersję 5+ to auto rejestruje się na 5 czy na 7 osób? Innymi słowy czy wystarczy później zamontować tylko fotele czy jednak wymagana jest papierologia. Chodzi auto nowe z salonu.
Jeśli nie będziesz miał homologacji na 7 osób ( wychodzi z firmyz papierami ) to tzw. papierologia obowiązkowa i przegląd dodatkowy dopuszczający dołożenie foteli .
.
Jeśli nie będziesz miał homologacji na 7 osób ( wychodzi z firmyz papierami ) to tzw. papierologia obowiązkowa i przegląd dodatkowy dopuszczający dołożenie foteli .
.
Mam tego świadomość. Perspektywa takich formalności przedstawia się trochę beznadziejnie. W nowym aucie mamy przeglądy po 3 latach, potem po 2 dopiero później co roku. Jeśli najdzie mnie potrzeba dołożenia foteli po roku to niestety mam to głowy i wszystkie kolejne przeglądy już co roku. Dlatego właśnie pytam jaka jest ta formalna homologacja w takim przypadku. Może ktoś kupował ostatnio taką wersję i się podzieli wiedzą. Na słowach sprzedawcy nie chcę polegać z wiadomych względów.
Teoretycznie mogę od razu zamówić z fotelami ale na dzień dzisiejszy ich nie potrzebuje a w zamian wolałbym np elektrykę foteli przednich :)
Jak kupowalem wersje 5+ to w salonie mi powiedzieli ze nie rejestruja na 7 osob. Nie naciskalem.
Może trochę niejasno napisałem - kupowałem półtora roku temu i mam w dowodzie 7 osób. Mimo że sprzedawca twierdził że będzie 5-osobowy. Oczywiście opcja wyposażenia to tylko przygotowanie do 7 miejsc (czyli to tzw. 5+).
Może trochę niejasno napisałem - kupowałem półtora roku temu i mam w dowodzie 7 osób. Mimo że sprzedawca twierdził że będzie 5-osobowy. Oczywiście opcja wyposażenia to tylko przygotowanie do 7 miejsc (czyli to tzw. 5+).
Jakieś specjalne zabiegi poczyniłeś aby to osiągnąć czy to raczej jakiś błąd wystawiających dokumenty w salonie ?
W nowym aucie mamy przeglądy po 3 latach, potem po 2 dopiero później co roku. Jeśli najdzie mnie potrzeba dołożenia foteli po roku to niestety mam to głowy i wszystkie kolejne przeglądy już co roku.
Sprawdź to dokładnie. Ja w zeszłym roku dokładałem 3 rząd siedzeń. Auto wtedy właśnie co miało skończyć trzy lata. Więc byłem w cyklu pierwszy przegląd po 3 latach, drugi po 2 i dalej co roku.
Po wykonaniu dodatkowego przeglądu rozszerzonego (wymagany przy zmianie 5 na 7 osób) dalej został stary cykl przeglądów. Teraz następny przegląd mam za dwa lata (09.2014).
Pozdrawiam
Jakieś specjalne zabiegi poczyniłeś aby to osiągnąć czy to raczej jakiś błąd wystawiających dokumenty w salonie ?
Samo wyszło. A że rejestrację załatwiał leasing, to dopiero jak mi dali dowód to zobaczyłem.
Po wykonaniu dodatkowego przeglądu rozszerzonego (wymagany przy zmianie 5 na 7 osób) dalej został stary cykl przeglądów. Teraz następny przegląd mam za dwa lata (09.2014).
Pozdrawiam
To chyba zależy od dobrej woli diagnosty, który robi przegląd i jaką datę wpisze. Mi się raz udało mając już przegląd wcześniejszy za sobą uzyskać po 3 latach przegląd na 2 lata. Ale może to było niedopatrzenie. Bo w innym aucie już się nie udało.
Koledzy, jak wiadomo w wersji 7-osobowej drugi rząd siedzeń ma przesuwane skrajne fotele – w większym zakresie niż standardowo, co ułatwia wsiadanie/wysiadanie do trzeciego rzędu.
Dołożyłem fotele trzeciego rzędu i teraz przydałaby się opcja przesuwania drugie rzędu foteli.
Czy może ktokolwiek z Was próbował zidentyfikować różnice w prowadnicach tych foteli. Czy da się coś przerobić, usunąć blokadę tak aby fotel wyjeżdżał dalej na prowadnicach?
Czy widział ktoś w sprzedaży (szrot, Allegro) same stelaże foteli?
Koledzy jak wiadomo w wersji 7-osobowej drugi rząd siedzeń ma przesuwane skrajne fotele – w większym zakresie
Chyba coś .....nie do końca zrozumiałeś .( albo ja) sprawdzałem i raczej tyle samo się przesuwa .
Jeśli chodzi o fotele 2-go rzędu to przesuwają się we wszystkich samochodach S-Max i jest to wystarczająca do wsiadania do 3-go rzędu.
Różnicą jest to że jeśli chodzi o wysiadanie z 3-go rzędu
bo nie wszystkie mają z tyłu fotela 2-go rzędu wystające w dolnej części czerwone taśmy do pochylenia fotela 2-go rzędu w celu wyjścia osobom z 3-ciego rzędu bez pomocy osoby z zewnątrz .
Porównywałem moje fotele (dokładany 6-7 fotel) z innym 7 osobowym . Tam jest tak że siedząc w 3-cim rzędzie pociągasz czerwona tasiemkę i pochyla się fotel 2-giego rzędu przed tobą (nie kładzie) i jednocześnie zwalnia mechanizm przesuwania .
Jeśli masz problem ze zbyt mało przesuwanym fotelem 2-go rzędu to wrzuć fotki jak to jest u ciebie ( może to jakiś wyjątek ).
Normalnie jest to ok 25-40 cm przesuwu .
Chyba coś .....nie do końca zrozumiałeś .( albo ja )
Jeśli chodzi o fotele 2-go rzedu to przesówają się we wszystkich samochodach S-Max na jednakową odległość i jest to wystarczająca do wsiadania do 3-go rzędu.
Porównywałem z 7-osobowym S-max po lifcie i tam wyraźnie fotele przesuwają się o ok. 15 cm więcej do przodu. Tasiemek faktycznie również nie mam.
Może moje siedzenia jakieś dziwne. Z chęcią dokonam pomiaru przesunięcia do porównania z kimś z Was.
Zobacz co napisał Slartibartfast w poście nr 73:
„Przecież w cenniku jest to opisane:
System umożliwiajacy zamontowanie 3. rzędu foteli (zawiera pasy bezpieczeństwa w 3–cim rzędzie, przesuwane i odchylane zewnętrzne fotele drugiego rzędu, standard w przypadku zamowienia fabrycznej opcji 3–go rzędu foteli)”
Z tego również widać, że nie wszystkie S-max’y mają fotele drugiego rzędu takie same.
Z tego co zauważyłem, to fotele w wersji 7-osobowej mają po pierwsze, te "tasiemki" z tyłu, a po drugie, przy odsuwaniu ich do przodu (też mam wrażenie, że da się je bardziej do przodu przesunąć) w celu zajęcia miejsca w 3-cim rzędzie, równocześnie pochyla się oparcie, co nie dzieje się przy przesuwaniu foteli w aucie 5-miejscowym
To się nazywa system ułatwiający wsiadanie i wysiadanie w wersji 7 miejscowej.Bardzo praktyczne do wykonania jedną dźwignią.Mam to w moim esiu.:wink:
Slartibartfast 30-04-2013, 18:06 Nie wiem jak jest w 5-os ale w moim 7-os jak pociągnę dźwignię i pchnę fotel do przodu to pochyla się oparcie (ale nie składa) i fotel przesuwa się na maksa do przodu, tak, że przejście do wsiadania ma co najmniej 40cm.
Jak pchnę ten fotel do tyłu (np za oparcie) to odchyla się do poprzedniej pozycji a fotel cofa się lecz nie do poprzedniej pozycji, tylko zatrzymuje jakieś 20cm przed maksymalnym odsunięciem do tyłu. Pewnie by zostawić miejsce na nogi pasażera 3 rzędu - ale wg mnie stanowczo za dużo miejsca zostaje i zawsze jeszcze ok połowę cofam dźwignią.
Żeby dokładnie wyjaśnić przydałby się jakiś filmik .:p
grzenek! 30-04-2013, 22:40 Mam dokładnie takie samo dzialanie u siebie jak prawi Slartibartfast. model przedliftowy 7 os.
Ja też mam identycznie,fajny patent ;)
michalyyy 01-05-2013, 21:59 Witam. Bardzo prosze uzytkownikow SMAXA w wersji 7 osobowej o informacje dotyczaca montazu foteli 3 rzedu. Czy pomiedzy podstawa foteli a podloga sa jakies dodatkowe podkladki, czy fotele sa od razu przykrecane do podlogi? Bede wdzieczny gdyby ktos mogl zrobic fotki z punktami mocownia foteli. Z gory dzieki. M.
zdj.1
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=5358&albumid=1055&dl=1367441418&thumb=1
zdj.2
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=5357&albumid=1055&dl=1367441418&thumb=1
Koledzy, czyli co …?
Potwierdzacie, że w wersji 7-osobowej fotele drugiego rzędu przesuwają się trochę dalej, co ułatwia wsiadanie do trzeciego rzędu.
Pytanie jest więc dalej aktualne:
Czy może ktokolwiek z Was próbował zidentyfikować różnice w prowadnicach tych foteli. Czy da się coś przerobić, usunąć blokadę tak aby fotel wyjeżdżał dalej na prowadnicach?
Czy widział ktoś w sprzedaży (szrot, Allegro) same stelaże foteli?
A odpowiedź dla kolegi Michalyyy
Czy pomiedzy podstawa foteli a podloga sa jakies dodatkowe podkladki, czy fotele sa od razu przykrecane do podlogi?
... są przykręcane bezpośrednio do podłogi. W wykładzinie są odpowiednie wycięcia.
PrzemekWCH 07-06-2013, 10:30 Witam,
Posiadam S-maxa z 2010 roku zarejestrowanego na 7 osób. Nie mam jednak trzeciego rzędu siedzeń. Napotkałem ofertę sprzedaży w której jest napisane: 3 rząd siedzeń pasuje do Galaxy (2006-) oraz S-max (2006-). Jak upewnić się czy te siedzenia będą pasowały do mnie?
Poczytaj ten wątek .......:)a się dowiesz wszystkiego .
kkamilos12 26-09-2013, 21:29 Odświeżam! Można prosić o wysłanie opisu montażu 3 rzędu w moim S-Maxie? E-mail: kkamilos12@o2.pl
Rany, jak ja uwielbiam takie posty ...
Troszke wysiłku sugeruję włożyc i przeczytać może jednak ten wątek (nawet zdjęcia tu znajdziesz), a nie "bezwysilkowo" oczekiwać, że ktoś Ci po raz enty tę receptę przepisze - szczególnie, że naprawdę wystarczy przeczytac ten wątek i wszystko będzie jasne!!!
Odświeżam! Można prosić o wysłanie opisu montażu 3 rzędu w moim S-Maxie? E-mail: kkamilos12@o2.pl
:one:Kamilku ..... :568: zapraszamy trochę wiedzy się przyda .
orion512 09-11-2013, 20:57 Panowie mam następująca prośbę.
Czy mógłby ktoś przez otwór rewizyjny pstryknąć zdjęcie sposobu zamocowania (przykręcenia) zwijacza (bębna) pasu trzeciego rzędu.
Przyglądałem się temu dłuższą chwilę i mam pewną koncepcję jak to powinno być ale chciałbym się jednak upewnić. W razie czego wolałbym jednak aby przykręcone było jednak zgodnie ze sztuką.
Mocowanie zwijacza pasa to nie taka prosta sprawa jak by się wydawało , musi być idealnie zgrane / wyregulowane z przetłoczeniem ząbka który wchodzi w nadwozie . Inaczej pas będzie się blokował .
orion512 10-11-2013, 14:33 No wlasnie dlatego chciałbym zobaczyć jak to powinno wyglądać.
Na słupku poniżej miejsca z którego wychodzi pas 3 rzędu jest sporej wielkości (mniej więcej dłoni) zaślepka w tapicerce. Po jej wyjęciu myślę że powinno być widać zwijacz. Może komuś uda się pstryknąć fotkę.
Wyjmowałem tę zaślepkę u siebie i daje się to zrobić bez większego problem i bez żadnych uszkodzeń w tapicerce. Niestety u mnie nie znalazłem tam zwijacza :) pewnie dlatego że mam 5 miejsc :)
orion512 13-11-2013, 21:22 Byłoby miło :)
Rolem czy przy okazji mógłbyś zrobić zdjęcie jak wygląda dolne mocowanie pasa.
Czy masz go przykręcanego na sztywno czy też jest zapinany na taką klamrę i można go odpiąć.
Jak by się dało odchylić kawałek wykładziny i pstryknąć fotkę tego co jest przykręcone do podłogi (mocowanie pasa lub klamra do zapięcia w zależności od wersji)
orion512 16-11-2013, 09:26 I jak tam Rolem jest szansa na jakąs fotkę?
Może jeszcze komuś uda się pstryknąć fotkę jak to wygląda?
Slartibartfast ty chyba masz 7 osób po lifcie?
Zależy mi na dwóch fotkach mocowanie zwijacza (bębna) oraz dolne mocowanie po osłonieniu przykrycia z wykładziny.
Może uda Ci się w wolnej chwili
Slartibartfast 16-11-2013, 21:14 orion512,
Specjalnie dla Ciebie wystawiłem tyłek na wieczorne chłodne powietrze ;)
Pstryknąłem fotki mocowania w podłodze (nie mam klamry, pas jest przyszyty na stałe) i mocowania zwijacza. Obie dotyczą pasa z prawej strony bryki
edit: sorki, zdjęcia są "przekręcone w lewo"
orion512 16-11-2013, 22:22 Stokrotne dzięki. O to właśnie mi chodziło :)
A tak swoją drogą to widzę u Ciebie już 3 wersje mocowania pasów.
Że też chciało im się to w kółko zmieniać. Ciężko się w tym połapać.
A wykładzin to już chyba też co najmniej ze 3 warianty widziałem :)
A tak apropo zwijacza to ze zdjęcia nie mogę zlokalizować miejsca jego mocowania.
Czy to jest pod tym małym dekielkiem bezpośrednio pod wylotem pasu ze słupka, czy też pod dużym schowkiem bocznym gdzie są chyba jakieś bezpieczniki i niektórzy gaśnicę trzymają?
Ty chyba czekasz żeby wszystko podano ci na tacy ? :027:
Jeszcze nawet nie zajrzałeś co się tam znajduje .?
Przecież nie ma po tej stronie żadnych bezpieczników .
Zwijacz nie jest malutkim drobiazgiem wiec wysil się ...... i sam pomyśl logicznie jak to trzeba założyć .:pomysl:
Slartibartfast 17-11-2013, 15:18 Tam gdzie i ja trzymam gaśnicę :) czyli pod dużym deklem
A poniżej zdjęcie zrobione przez otwór małego dekla w dół
orion512 17-11-2013, 21:59 Wow i pronto jeszcze weszło :)
Jeszcze raz bardzo serdecznie Ci dziękuję. Jeśli chodzi o pasy to teraz mam pełny pogląd na sprawę.
Byłem w garażu oglądałem i faktycznie pod dużym deklem mam to samo co u Ciebie za wyjątkiem pasów oczywiście.
Powiem Ci że początkowo byłem przekonany że zwijacz znajduje się pod małym deklem. Zaglądałem tam ze wszystkich stron i jakoś nie mogłem dopasować gdzie ten zwijacz mógłby ta być.
Teraz dzięki Tobie wszystko stało się jasne.
Dzięki zdjęciu zauważyłem też że bęben powinien mieć taki wystający dzyndzel na środku który wchodzi w szczelinę karoserii oraz pazurek z boku.
Na to wcześniej bym nie zwrócił uwagi przy kupnie pasów.
kkamilos12 19-11-2013, 18:03 :one:Kamilku ..... :568: zapraszamy trochę wiedzy się przyda .
Dziękuję przed napisaniem tego postu cały temat przeczytałem... Powiem może inaczej powie mi ktoś jaka jest cena zamontowania 3 rzędu siedzeń w samochodzie? Bo różne ceny pisaliście :027:
Masz na myśli montaż czy części? A może części z montażem? Nowe w ASO zamkną się w kwocie 10 tysi. Używane to zależy za ile kupisz... Ale sądzę że realnie w 3500 można się zamknąć ze wszystkim. Zależy też czy wymieniasz fotele w 2 rzędzie na takie z paskami do wysiadania bez pomocy osób trzecich, czy zmieniasz dywanik w bagażniku na taki z wersji 7 miejscowej... Ceny więc są różne :-)
kkamilos12 19-11-2013, 18:47 Dzięki wielkie :D takiej odpowiedzi poszukiwałem :)
orion512 19-11-2013, 19:12 Jak trafisz dobrą okazję to ceny mogą wyglądać następująco:
fotele 1400zł za komplet
wykładzina bagażnika 300zł
pasy po 150zł
dodatkowe plastiki jak ci zależy 100 - 200zł
Więc za ok 2100zł jest to do zrobienia ale trzeba poświęcić dużo czasu na szukanie.
Chociaż wiem że są i tacy którzy kupowali fotele np. za 700zł montowali je na wykładzinę 5 osobową a pasy kupowali od mondeo mk2 lub mk3 po 20zł.
Nie jest to wtedy może identycznie jak w oryginale ale działa a w cenie poniżej 1000 :)
Ja kupiłem siedzenia skórzane w bardzo dobrym stanie za 1000 zł. Oryginalne nowe pasy, śruby i zaślepki w ASO około 1000 zł. Montaż samemu.
orion512 29-11-2013, 09:29 Udało mi się skompletować wszystkie klamoty i jutro zamierzam przeprowadzić operację powiększenia mojego esia :)
Jak mi się uda to postaram się zrobić fotorelację z operacji.
Ponieważ będę wymieniał również podłogę bagażnika chciałbym poprosić kolegów którzy przez to przechodzili o jakieś wskazówki, porady, na co zwrócić uwagę aby nic nie połamać.
Wiem że trzeba zdemontować 2 rząd foteli oraz boczki w bagażniku czy coś jeszcze?.
Z fotelami to nie problem natomiast tych boczków to trochę się boję.
Czy one są montowane tylko na spinki czy również są gdzieś śruby?
Od której strony zacząć aby nie urwać?
Może namierzył ktoś gdzieś w internecie jakieś zdjęcia jak demontować te boczki albo jakiś rysunek złożeniowy.
|
|