Zobacz pełną wersję : Radio SONY 1 generacji - Bluetooth

Marcin157
28-10-2008, 10:52
Witam
Mam w swoim C-maxie z 2004 radio SONY 1 generacji i w instrukcji jest napisane, że po przytrzymaniu przycisku Menu włacza sie drugi poziom ustawień i rzeczywiście tak jest ale jedną z funkcji tego menu powinno być bluetooth którego w moim przypadku nie ma i tu moje pytanie - czy jest możliwe żeby radia SONY montowane na początku produkcji C-maxów 2003-2004 rok mogły nie mieć bluetootha a pożniej te radio zostało o tą funkcję uzupełnione??

Gabrycha
28-10-2008, 11:04
Tak - tak właśnie jest - mam BT ale tel. jest bez BT - nie wiem czy zmienić Auto czy telefonik.

Gabrycha
29-10-2008, 08:31
No dobra już bez żartów - rzeczywiście w inst. audio tej do roku 2006 i tej nowszej stoi że 5000C/6000CD/6006CDC i Sony CD/6CD 1. generacji posiada BT. natomiast Sony CD/6CD 2. generacji nie ma nic o BT w opisie. Ja niestety mam 6000C więc nie mogę nic pomóc więcej.

Koyot.
29-10-2008, 10:36
ja mam sony CD1 z 2004 roku i niestety nie mam BT
pozdrawiam

dudekusa
30-10-2008, 11:43
W moim C-Maxie z 2007 w radiu Sony 6CD (1. genracja) niestety nie ma BT. Czy są modele tego radia z BT i bez?

Tomek

Marcin157
30-10-2008, 13:35
Tego własnie chciałem się dowiedzieć bo według instruckji audio powinno być a faktycznie nie ma tej funkcji ot cała historia. :fcp2

Koyot.
30-10-2008, 14:11
funkce zaleza od softu. moze nie BT ale np ustawianie zegara z RDS.
ja mialem jak kupilem samochod a potem mialem problem z radiem pojechalem do serwisu niby wgrali nowy soft i juz tej funkcji nie ma.
ot cala magia.
pozdrawiam

Gabrycha
31-10-2008, 13:02
Dopiszę jaszcze coś ciekawego - Ja mam ja pisałem Sony 6000C i BT w nim jest - znaczy daje się włączyć ale jest jedno takie małe ale, otóż BT w radiu to i tak nie wszystko !.!.!.!.!.! potrzebny do pełni szczęścia jest moduł BT/VC - BlueTooth/VoiceCommand - czyli samo radio to BT NIE POSIADA - to tylko jest Interface do modułu BT który jest odrębnym - osobnym gadźetem w autku i tyle. i kropka zajżyjcie do tego temaciku (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=14&t=62475&hilit=bluetooth) - na tym co tam napisano opieram tę informację.
Testowałem swojego Soniaka - Telefonik go nie odnajduje niestety. :565:

marcysia
10-11-2008, 20:05
Ja mam takie radio i miałem BT i myślę że wszystkie mają. Miałem bo nagle przestało działać, telefon się nie łączy a po wciśnieciu PHONE zamiast telefonów pojawia się mute. (a działało zajefajnie!) Jednocześnie zanikł system sterowania głosem. Wie ktoś jak to naprawić?

P.S.
Wiem, że działało, nikt mi niczegi nie wyjął, nagle zanikło :fcp11

Gabrycha
10-11-2008, 21:19
albo padł ci moduł BT/VC albo sie odłczył - ktos tu gdzies opisywał jakowys problem z tym gadżetem - jak moduł odłączył radio szło w tryb mute a nie phone. Moduł chyba tak jak inne znajduje sie pod schowkiem . sprawdź też bezpiecznik - trywialne ale czasami pomaga.

marcysia
10-11-2008, 22:00
Jak wyciągałem radio to z tyłu była jedna wielka kostka i nie było niczego dodatkowago jak np bywa w nawigacjach z osobnym modułem gps. Gdyby coś się miało odpiąć to chyba gdzieś przy tym module BT/VC - BlueTooth/VoiceCommand. Jak byłem u jednego mądrali co to się na tym niby znał to mówił że ten moduł to jest taki półokrągły cycek na środku konsoli blisko szyby alę wątpię żeby miał rację. W ASO nie mam co pytać bo mam TITANIUM z zagranicznego salonu i o co bym nie zapytał zlewają mnie na drzewo że nie wiedzą bo na kraj takie coś nie szło. Poza tym wolę omijać krajowe ASoO z daleka i robię serwis w Austrii.
Co do bezpiecznika to mam zamiar jutro sprawdzić bo miałem wrażenie, że nie działa mi gniazdo zapalniczki. Daj boże żeby to było przyczyną choć dziwne że nie jest to pod tym samym co radio. Dzięki jutro sprawdzę i dam znać

Gabrycha
11-11-2008, 00:18
ten cycek to nie moduł bt/vc tylko cz.nasłonecznienia - dla kompensaty klimy. a moduł to czarna puszka połączona z audio i pilotem pod kołem sterowym. na tym module widnieje lepka z logiem BT oraz logo Nokia - producenta modulu. jak wiekszosc z nich ukryty pod schowkiem.

marcysia
15-11-2008, 10:11
MAM!! MAM!! Odzyskałem wszystko i myślę, że wielu z Was też jest w stanie. Znalazlem dobrego fachowca, naprawa zajęłą 2 minuty. Sprawdzałem bezpieczniki, odpinałem od napięcia radio - nic to nie dało. Pojechałem do gościa, odpiął klemę "+", zwarł kabel (nie akumulator) na minutę do masy i wszystkie ustawienia poszły w powietrze. Wytłumaczył mi dlaczego nagle moduł przestał być widoczny i tym samym zmieniło się menu radia (ktoś z Was mówił o innych softach itp-to nie to). Trzeba było odpiąć akumulator i wyzerować wszystkie kondensatory trzymające napięcie i podtrzymujące pamięć. Myślę że w ten magiczny sposób naprawiają to też w ASO bo ogólnie ten moduł nie jest do kupienia na rynku pozaserwisowym i to najlepszy sposób żeby się nie narobić a zarobić. - wymieniają coś czego nie ma. Ten moduł jest jak YETI.
Po odłłączeniu żadne parametry komputera nie ulegają zerowaniu więc nie ma obaw. Każdy kto ma na sterowaniu radiem przy kierownicy guzik do komend głosowych albo tak jak ja miał BT i nie ma - niech spróbuje bo to nic nie kosztuje a działa. Czekam na Wasze opinie i sygnaly komu się udało.

Koyot.
17-11-2008, 14:02
witam
no to gratuluje ze to tak szybko i bezboleśnie udało się naprawić.
ale co do kondensatorów i podrzymania napiecia to myślę ze pozostawienie samochodów na kilkanaście godziń bez aku tez powinno przynieść taki sam efekt ja kiedyś tak próbowałem ale niestety nie odzyskałem w radiu ustawień zegara z RDS, choć na początku jak kupiłem samochód miałem taką opcję. potem po jakiś zabiegach w serwisie to zniknęło więc podejrzewam że jednak soft tez może mieć tu znaczenie ale oczywiście nie twierdze ze zawsze.
najwazniejsze ze jest kolejny sposób na naprawę i to za darmo.
pzodrawiam

wit007
19-12-2008, 23:47
Marcysia a skad jestes? I gdzie ten magik? Bo chetnie bym u siebie "wyczarowal" BT. Ale niestety boje sie ze go nie mam - klawisze phone, czerwona i zielona sluchawka uruchamiaja tylko mute ;(

Jakubo
20-12-2008, 15:07
witam
no to gratuluje ze to tak szybko i bezboleśnie udało się naprawić.
ale co do kondensatorów i podrzymania napiecia to myślę ze pozostawienie samochodów na kilkanaście godziń bez aku tez powinno przynieść taki sam efekt ja kiedyś tak próbowałem ale niestety nie odzyskałem w radiu ustawień zegara z RDS, choć na początku jak kupiłem samochód miałem taką opcję. potem po jakiś zabiegach w serwisie to zniknęło więc podejrzewam że jednak soft tez może mieć tu znaczenie ale oczywiście nie twierdze ze zawsze.
najwazniejsze ze jest kolejny sposób na naprawę i to za darmo.
pzodrawiam

Koyot - Co do RDS`a to jest jednak zmiana softu. Z RDS`em był duuży problem i naprawiają to wywalając tą funkcjonalność w nowym sofcie ....

Koyot.
22-12-2008, 09:41
Jakubo - rzeczywiscie cos w tym moze byc. po pierwszej naprawie radia w aso zniknęła mi ta funkcja mimo ze mialem ją jak auto bylo nowe.
pozdrawiam i zyce wesolych swiat

szubek
22-12-2008, 11:12
Fordowskie audio jest do bani przez duże B. Nie mówiąc już o jego cenie bo to wogóle jakiś koszmar. Ja pozbyłem się fordowskiego radia i kupiłem pioneera 2din z bt. Działa super a dzwięk bajka.

Koyot.
22-12-2008, 16:29
a dla mnie tam sony jest ok. nie jestem meloman wiec soniak mi wystarcza calkowicie

marcysia
22-12-2008, 18:52
Dla mnie też Soniak jest ok. Fabryczne głośniki grają całkiem nieźle. Nie jestem maniakiem i dla mnie to niskie i wysokie są ok! Zestaw BT też jest spox. Nie każdy lubi setkę dziur w desce albo konsoli po kolejnym uchwycie od niefabrycznego zestawu a tak nic nie widać, wszysto działa i git :fcp4

Koyot.
23-12-2008, 12:16
no ja jestem w 100% za
popieram ze dla mnie soniak wystarczy