Zobacz pełną wersję : [MK2] do czego jest ta kostka?
przemo251 31-10-2008, 10:05 Witam!
Zauważyłem kostkę pod maską po lewej stronie, obok wlewu płynu do spryskiwaczy.
Do czego ona jest?
wrzucam fotkę:
[attachment=0:3nm1965b]kostka pod maską.JPG[/attachment:3nm1965b]
przemo251 31-10-2008, 11:38 nie rozumiem..... :570:
nikt nie wiem do czego ona jest??
proszę o pomoc bo mi ona trochę burzy nastrój...
Dziadek2 31-10-2008, 12:13 Witam, prawdopodobnie do styku zabezpieczajacego otwarcie maski,patent Forda, tez taki mam
AndKamil1 31-10-2008, 12:17 To jest kostka do podłączenia ogrzewanej szyby przedniej
Dziadek2 31-10-2008, 12:38 U mnie kostka szyby przedniej jest przy samym słupku pod plastikiem podszybia
a to jest gniazdo w okolicach wlewu płynu do spryskiwaczy :fcp1
Dziadek2 31-10-2008, 12:45 U mnie kostka ogrzwania szyby przedniej prawej jest przy samym słupku pod plastikiem podszybia
a to jest gniazdo w okolicach wlewu płynu do spryskiwaczy :fcp1
AndKamil1 31-10-2008, 12:45 ja też mam kilka kostek "wolnych" nie ma się czym przejmować
To jest kostka do podłączenia ogrzewanej szyby przedniej
nie pomogę bo nie wiem do czego to jest ale napewno nie do ogrzewania szyby one są pod plastikiem podszybia tak jak u mnie (mam ogrzewaną szybę) a tą koste co na zdjęciu też mam i nie jest podłączona :)
wolna kostka jest dlatego ze wiazki sa uniwersalne, a nie kazdy model samochodu ma takie samo wyposazenie, i z tad pod maska mozna spotkac wolne kostki
Dziadek2 31-10-2008, 12:48 Mam wersje GLS ,trzeba zobaczyc u GHIA -to moga być np spryskiwacze reflektorów
AndKamil1 31-10-2008, 12:55 ja mam GHIA i też mam taką pustą kostkę
Dziadek2 31-10-2008, 13:23 Gdzieś na forum czytałem ze auta na skandynawie miały spryskiwacze świateł :fcp1
takie porownianie: w wiazce do FF mk2 jest kostka do ksenonow mimo ze auto nie jest w nie zaopatrzone
przemo251 31-10-2008, 17:21 o może jakaś wyrzutnia rakietowa... :fcp4
hmmm...
może po prostu sobie jest i już.
Podejrzewam, że nawet serwis autoryzowany nie będzie wiedział do czego jest ta kostka, więc jest do niczego :fcp1 U mnie też ta kostka jest wolna i kilka innych... .
Pozdrawiam
Bylo kiedys o tym, kosta do czujnika otwarcia maski jak masz fabryczny alarm.
Alarm mam fabryczny, ale kostka wolna.
a wyje Ci alarm jak otworzysz maske ??
motorek26 02-11-2008, 16:40 a mnie sie zdaje że to jest kostka od poziomu płyny chłodniczego
motorek26, niestety nie bo ja mam ten czujnik a ta kostka jest wolna ;)
kaczor99 05-12-2008, 19:00 Odpowiem kolegom którzy widzę wróżą z fusów albo z kuli co to za kostka , nic tajemniczego po prostu zasilanie do ogrzewania spryskiwaczy do przedniej szyby. Powinny być dwie z prawej i lewej strony.
PZDR
jest kostka czujnika maski.A czujnik powinien być w tym kwadratowym wycięciu na przedniej belce nad reflektorem.
A czy to przypadkiem nie bedzie korektor liczby oktanowej paliwa :)
Acha, dopiero teraz przeczytalem, że kolega ma diselka. To na pewno nie będzie to co napisalem wyzej.
matrog19 05-12-2008, 21:59 ja mam ogrzewanie spryskiwaczy i wychadza kable zupełnie gdzie indzej a te kostke też mam wolna
gorilla666 06-12-2008, 11:00 jesli dobrze zauwazylem chodzi o koste na prawym blotniku a tam znajduja sie
-kosta od poziomu plynu chlodziwa
-kosta od czujnka alarmu-czujnika maski
-kosta od TCSu-kontrola trakcji
chyba to wszystko co sie tam znajduje :fcp1
hmm... Czujnik otwarcia maski.... może i faktycznie, ale...
czy ktoś mierzył napięcie?? na takich czujnikach zazwyczaj jest 12V tak jak na czujnikach w drzwiach.
Tu jest nikłe napięcie, rzędu kilku dziesiętnych (przynajmniej u mnie). Może to faktycznie od spryskiwaczy reflektorów, ja mam do tego kilka kostek wolnych pod radiem to może tam powinny być jeszcze jakieś przyciski...
Mam też trip komputer, ale nie działa mi temp. zewnętrzna. Kupiłem czujnik na szrocie (sprawny) podłączyłem ale to na pewno nie od tego...
czujnik działa na zasadzie tz . zwarcie w tym przepadku podłączona jest masa na stałe i jak otworzysz maskę to przez styki czujnika idzie masa do centralki i włącza alarm ..i dajcie już spokój tej wtyce ..
Witam,
a co by robiły kostki do spryskiwaczy reflektorów w tych miejscach? Przecież gdyby były zamontowane spryskiwacze reflektorów to na zderzaku byłyby jedynie dysze a pompka jak i kostka zasilająca obok zbiornika na płyn do szyb czyli całkiem we wnęce koła a wszystko to tj. pompka i dysze połączone wężykami. Przecież spryskiwacz szyby tylnej zasilanie ma przy zbiorniczku, spryskiwacze przedniej szyby również przy zbiorniczku to czemu reflektorów miałyby być w tym miejscu pod maską? Te kostki są od czegoś innego no chyba, że się mylę.
Pozdrawiam
matrog19 06-12-2008, 22:11 moze wypowie sie ktos kto ma fabryczny alarm z czujnikem otwarcia maski bo ja tez bym podejrzewal ze ta wtyczka to włąśnie do tego...
Mam fabryczny alarm, ale bez czujnika otwarcia maski. Kostkę mam wolną i jeszcze kilka innych też. Myślę, że z tymi kostkami, to jest tak, że są to kostki "rozwojowe", czyli na wszelki wypadek. W kolejnych wersjach danego modelu może być rozbudowane wyposażenie o dodatkowe składniki, które da się obsłużyć standardową wiązką. Skoro jednak model ten zastąpiono kolejnym, to kostki możemy wykorzystać do podłączenia ekspresu do kawy, lutownicy lub maszynki do golenia. Wydaje mi się, że nie warto rozwodzić się dalej nad tym tematem, skoro u Wszystkich kostki te pozostają niewykorzystane.
Pozdrawiam
gorilla666 09-12-2008, 12:11 sprawdzilem,kosta te jest na 100% od serwa kontroli trakcji
a co do wolnych kostek to sprawa jest prosta,majac wersje np Ghia to jest wersja mozna powiedziec instalacji a nie samego wyposazenia
matrog19 09-12-2008, 15:04 a propo kontroli trakcji. Był kiedyś temat na mondeo klub polska odnośnie założenia tego gadżetu ale teraz nie można go uruchomić bo wyskakuje błąd a bym był zainteresowany taką modyfikacją. Może ktoś ma innego linka??
Davideeee 10-12-2008, 23:19 witam zobaczylem ta kostke na tym zdjeciu i z ciekawosci otwozylem maske tez mam taka............. :)
ktoś napisał że jest ona od serwa kontroli trakcji...
Ja mam kontrolę trakcji a i owa kostka jest luźna.
A wiem też że czujnik otwarcia maski jest po drugiej stronie (chyba że ktoś sobie przełożył lub zainstalował osobny)
gorilla666 12-12-2008, 15:57 raczej niemozliwe
sprawdzalem i to napewno jest ta kostka :fcp1
to kostka od serwo motoru ba ta od sterownika jest do gory serwa
odnosnie dolozenia TCSu do TD to moze byc maly problem-trzebaby dorobic linke i jej mocowanie --ale jest do zapewne do zrobienia
jesli link z MKP nie dziala zamien jego koncowke z org na pl i powinien latac :fcp4
Kostka od czujnik otwarcia maski jest po prawej stronie bliżej lampy , bo ja taki mam. Ale u mnie też wolna jest ta kostka koło zbiorniczka
Witam! ta kostka to jest złącze diagnostyczne do FDS2000.
matrog19 12-12-2008, 18:40 A co ja moge sobie sprawdzić tym złączem?? Do czego ono służy??
asmodeusz 18-04-2009, 10:27 z tego co się orientuje ale głowy nie dam, to w kostkę się wkłada jakąś zaslepkę z przełącznikiem który przestawiał na benzynę gdy była jeszcze ta stara chyba 78 oktanów czy coś takiego
Sprawdzałem w autodacie i to jest kostka podłączeniowa WDS2000/FDS2000.
Niedawno rozmawiałem z mechanikiem co właśnie ma WDS'a i pod tą właśnie kostkę się podłącza.
Co ciekawsze jak mu powiedziałem że mam ELM327 to tego jeszcze nie widział.
Tak więc problem rozwiązany co do wtyczki, choć na spocie każdy mi mówił że to od czujnika otwarcia maski. Przecież gdyby tak było to byłoby tam napięcie 12V, a niestety tego nie ma. Mogę się założyć że każdy użytkownik Mondeo MK2 (a może i MK1) posiada tą kostkę i do tego wolną, a na dodatek po podłączeniu woltomierza to nie będzie tam 12V.
Pozdrawiam.
michal1981g 25-05-2009, 18:27 hehe i sprawa rozwiązana ale trzeba przyznać że temat zagadkowy tyle teorii ilu zainteresowanych kostka "rubika" prawie ;)
|