Zobacz pełną wersję : Jak określać fachowo stronę auta ?

wojtek60
06-11-2008, 08:42
Pytanie śmieszne ale na podstawie kilku odpowiedzi zgłupiałem.
Jedni twierdzą, że stronę lewą i prawą określa się z miejsca siedzenia kierowcy.
Drudzy określają lewą i prawą stronę stojąc z przodu auta.
Nie wspomnę o stojących z tyłu :fcp25
Potrzebne do zamówienia części.
Proszę o fachowe określenie stron.

stachumal
06-11-2008, 09:49
wojtek60, Hm.. ciekawe??? Jednak ja sądzę że określamy stronę patrząc w stronę kierunku jazdy . Czyli najprościej : wsiadam i wiem że po mojej prawicy to prawa strona w po lewicy to lewa strona . No chyba że się mylę???? :fcp2

Schem
06-11-2008, 10:04
Oczywiście, że tak...
Lewy Przód (opona na przykład) to zawsze lewy przód auta a nie nasz (bo my właśnie stoimy różnie).
Przód i tył, to chyba nie jest problem? :fcp2
I tak samo określamy lewą i prawą stronę.
Czyli zawsze patrzymy przodem do kierunku jazdy :fcp26

danielp
06-11-2008, 10:57
Twierdzenie, że to co po lewej stojąc na wprost auta jest lewą stroną to tak jakby twierdzić, że prawa ręka gościa w telewizorze jest lewa bo jest po naszej lewej stronie ;)

czytaczforum
06-11-2008, 15:10
Dobre pytanie.Ale jak byś zamawiał np.lewy boczek wnętrza,albo lewy błotnik czy cokolwiek to raczej nikt nie będzie miał wątpliwości o jakej stronie mówimy.zapytaj w sklepie o prawą lampę to nikt sie nie będzie pytał z której strony patrzysz tylko odrazu przyniesie lampę o która pytałeś.Lewa ręka zawsze będzie lewą tak samo jak d...a zawsze będzie z tyłu. :fcp2

tom seaman
06-11-2008, 17:43
a z której strony kierownica? :fcp20 :fcp2 :fcp15

Klaif
06-11-2008, 18:14
:fcp20 no bez jaj zawsze przed kierowca

subratri
06-11-2008, 18:19
temat nie glupi
bo gdy naprzyklad staniemy przodem do drzwi kierowcy samochodu kontynentalnego to nagle sie okazuje ze swiatla biale sa po lewej stronie a czerwone po prawej, do tego auto posiada tylko jedne drzwi prawe (albo wcale) natomiast posiada dwoje przednich i dwoje tylnich (no chyba ze cupe to po jednych)

jeszcze ciekawszy bylby temat dlaczego w australii samochody nie spadaja... wkoncu sa do gory kolami i ze woda z oceanow tam nie spadla, przeciez jak przechyla szklanke to sie wyleje

tom seaman
06-11-2008, 18:41
subratri,
hejka,
ty to chyba wiesz z doswiadczenia jak szuka strony nawigator w silowni... :fcp29

bary
06-11-2008, 20:18
Pytanie śmieszne ale na podstawie kilku odpowiedzi zgłupiałem.
Jedni twierdzą, że stronę lewą i prawą określa się z miejsca siedzenia kierowcy.
Drudzy określają lewą i prawą stronę stojąc z przodu auta.
Nie wspomnę o stojących z tyłu :fcp25
Potrzebne do zamówienia części.
Proszę o fachowe określenie stron.

Kontrola Policji na drodze:
- proszę włączyć lewy kierunkowskaz,
- po chwili prawy.

Wiesz, który włączyć.

Myślę, że to jest odpowiedź

wojtek60
06-11-2008, 21:24
Rozumiem, że wszystko co związane z karoserią tzn. drzwi, lampy,
koła, błotniki itp. stronę lewą i prawą określa się z kierunkiem jazdy czyli
jak kierowca siedzi za kółkiem.
Natomiast z przodu patrząc do wnętrza komory silnika będzie na odwrót, bo nie sposób określić, że np. akumulator znajduje się po lewej stronie oraz pozostałe części w komorze silnika.
Bez półlitra tego się nie rozwiąże.

subratri
06-11-2008, 21:30
bo nie sposób określić, że np. akumulator znajduje się po lewej stronie oraz pozostałe części w komorze silnika.
Bez półlitra tego się nie rozwiąże.

ty sobie jaja z ns robisz prawda??

lolo1976
06-11-2008, 21:55
Witam.
Robie w firmie ubezpieczeniowej i likwidowałem szkody mniejsze (stłuczki) i zawsze podchodzi sie do pojazdu od strony zewnetrznej czyli tego co widze z zewnątrz.
Nigdy " punkt widzenia z miejsca siedzenia".
Tylko z zewnątrz, przodem do pojazdu.

n owicjusz
06-11-2008, 22:04
Jak zamawiasz czesci ukladu jezdnego to lewa jest tu gdzie siedzi kierowca,z reszta jest podobnie.
I nic diwnego ze firmy ubezpieczeniowe odmawiaja wyplaty odszkodowan,zamawiasz lewy blotnik a w papierach prawy!
pozdrowienia

subratri
06-11-2008, 22:32
Witam.
Robie w firmie ubezpieczeniowej i likwidowałem szkody mniejsze (stłuczki) i zawsze podchodzi sie do pojazdu od strony zewnetrznej czyli tego co widze z zewnątrz.

e to w ten sposob samochod ma dwie prawe i dwie lewe strony :) albo nawet cztery no bo patrzac z przodu to kierowcza siedzi jak byk po prawej ale patrzac z tylu to juz po lewej, no i jeszcze mozemy miec ruch tylno i przodnio stronny no bo patrzac z boku to kierowcza siedzi albo z przodu albo z tylu,,, to znowu zalezy od boku.
ale to faktycznie moze byc problem z takim diagnosta bo jak mu sie klasz lampy otlucze to skad bidola ma wiedziec czy tam byla literka L czy R wytloczona, jak kierunki rozroznia tak pozniej pisze

wojtek60
07-11-2008, 07:09
ty sobie jaja z ns robisz prawda??
No i co jeszcze nie zgupiałeś?
Kolega zamówił prawą lampę a dostał lewą.
Przy kontroli technicznej policjant, krzyczy włączyć lewy kierunkowskaz a pokazuje na prawy zgodny z kierunkiem jazdy.
A napisałem że bez flaszki nie rozgryziesz problemu.

stachumal
07-11-2008, 07:10
Witam.

wobec powyższego rozumiem że moje autko ma z prawej strony kierownicę a kuzyn w Szkocji ma z lewej . No to się zamienimy bo u nich jest ruch lewostronny i na pewno lepiej będzie mu się jeździło samochodem który ma kierownicę z prawej strony :fcp26

danielp
07-11-2008, 07:30
Ja pier#$le, jak z głupoty można zrobić dyskusję... Wojtek60 a jak Ci żona powie, że skręć w lewo bo tam jest fajny sklep ze szminkami to się będziesz zastanawaiał czy lewo jest patrząc od przodu auta... no nie róbcie sobie jaj..

subratri
07-11-2008, 07:31
No i co jeszcze nie zgupiałeś?

nie :fcp23 ale jestem pelen podziwu :fcp23 najbardziej chyab dla likwidatora szkod :fcp24

Pacific tdi
07-11-2008, 07:33
Takich mamy likwidatorów, dlatego potem trzeba walczyć o swoje. Przykre

wojtek60
07-11-2008, 10:31
Ja pier#$le, jak z głupoty można zrobić dyskusję... Wojtek60 a jak Ci żona powie, że skręć w lewo
Zaczynamy wulgaryzować problem.
Określenie stron z fotela kierowcy się nie zmieniły, zmienić się może
interpretacja zamawianej części (L,R)
Mnie głównie chodzi o zamawianie części, żeby nie było tak, że źle zamówiłem i muszę pokryć koszt przesyłki.
Kiedy usłyszałem kilka różnych odpowiedzi j.w. pytanie przedstawiłem na forum ale na razie jestem na początku tematu.
Dojdzie do tego, że będziemy załączać do zamówienia szkic auta z zaznaczeniem części uszkodzonej.
Przykładem niech będzie czarna listwa plastikowa pod zderzakiem składająca się z dwóch połówek lewa i prawa, z których połówkę uszkodziłem przy najechaniu na wysoki krawężnik.
Patrząc z przodu auta jest to lewa połówka, natomiast z fotela kierowcy prawa strona, zgodnie z prawym kołem, z prawym błotnikiem itp.
Jak złożyć zamówienie?

Schem
07-11-2008, 10:44
Jak złożyć zamówienie?

"Proszę o prawą (patrząc z fotela kierowcy) połówkę czarnej plastykowej listwy."

I po problemie...
A jeszcze lepiej, jakbyś znał numer części :fcp2

wojtek60
07-11-2008, 11:53
"Proszę o prawą (patrząc z fotela kierowcy)
Wczoraj byłem u Forda i fachowiec powiedział, że to jest lewa połówka, czyli określił tak samo jak kolega z ubezpieczenia.
Do czego to doszło, nie znając numeru katalogowego trzeba określać stronę
uszkodzonej części z "punktu widzenia" załączając do zamówienia żeby nie popełnić błędu.
Ten problem dotyczy wszystkich aut do których prywatnie użytkownik chce zakupić część, nie dotyczy serwisów, które mają katalogi.

krzysiek43
07-11-2008, 17:46
Mam podobny problem, czekam na rozwiązanie kwestii przodu i tyłu samochodu :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp29

subratri
07-11-2008, 19:08
ale niech sie gosc ze sklepu ogryzie w lewy poldupek i niech sobie wybierze sam punkt odniesienia, strona lewa to lewa i nie ma drugiej lewej i to samo sie tyczy strony prawej, jedna jest i jest po prawej stronie. (no to melanz sie zrobil troche :fcp27 ) padla ci prawa czesc to zamow prawa, a jak ktos w sklepie nie rozroznia kierunkow to po pierwszym pokryciu kosztow przesylki zacznie rozrozniac.

lolo1976
07-11-2008, 21:21
Jak to czasami ktoś cos palnie a inni idą za tą myślą.
Ogólnie jest przyjete że części zamawia sie z "punktu siedzenia"-kierowca siedzi po lewej stronie a na prawo jest prawa strona.
Ale ... jest tez tak jak opisałem wcześniej przy likwidacji szkody ( od przodu PRAWA a z tyłu LEWA).
Panie , Panowie
Zakończmy tą debatę na "punkcie siedzenia" nawet przy :fcp29 .

n owicjusz
08-11-2008, 13:43
lolo1976 zgadzam sie z Toba!
Czas na piwko na siedzaco,spokojnych kilku dni wolnych!

wojtek60
08-11-2008, 14:10
Ogólnie jest przyjete że części zamawia sie z "punktu siedzenia"-kierowca siedzi po lewej stronie a na prawo jest prawa strona.

Sądziłem, że na proste pytanie uzyskam konkretną odpowiedź.
Proszę nie traktować tematu jako żart a jeżeli kogoś moje pytanie zdenerwowało to przepraszam.
W tym zagadnieniu jestem głupszy jak przed założeniem tematu.
Okazuje się, że np. akumulator za którym znajdują się bezpieczniki mam po lewej stronie a filtr powietrza po prawej stronie.
Na odwrót jak określano położenie w starych postach.
Mnie się wydawało, że z punktu widzenia.
Panowie musimy się napić i do tematu nie wracać. :fcp29

marwyk
08-11-2008, 17:18
najprościej posługiwać się okreśłeniem lampa przednia od strony kierowcy lub kierukowskaz przedni od strony kierowcy i wtedy jest sprawa jasna no chyba że to anglik to wtedy nie

Pacific tdi
08-11-2008, 23:38
1000 razy zamawiałem części i nie miałem problemu ze stroną. A tu się niepotrzebnie zrobił temat filozoficzny. Jak ktoś nie wie która jest prawa, a która lewa strona w aucie nie powinien zamawiać części. Lepiej w tym czasie wypić :fcp29 .

mekess
08-11-2008, 23:53
Lepiej w tym czasie wypić :fcp29 .

Chyba tak.

Jeżeli w ubezp. jest tak ajak jest, to ja niemam pytań.

To jest podobnie jak "mniejsza" i "większa" połowa, tyle, że to jest bardziej zrozumiałe, niż lewa/prawa strona. Jeżeli jest wiadome, że w Polsce kierowca siedzi z lewej, a w Angli z prawej, to po ki ch%^ ktoś w ubezpieczalni czy gdzieś w innym miejscu zamienia te strony?!

Dla mnie i jak widzę dla "większej połowy" forumowiczów jasne jest gdzie prawa, a gdzie lewa. Ale czytając ten temat, (na dwie strony!!!), to rzeczywiście ktoś może zbaranieć lub oci&^eć/

Na :fcp29 :fcp29 :fcp29

Miłego, udanego, długiego i prawego )od strony pasażera weekendu :fcp2

czytaczforum
09-11-2008, 10:26
Co było pierwsze kura czy jajko,a gdzie jest prawa strona z lewej czy z prawej strony auta.Ja ostatnio policzyłem koła i mam ich osiem.Dwa z lewej dwa z prawej dwa ,mam dwa z tyłu i dwa z przodu.

stachumal
10-11-2008, 06:48
Tyle zamieszania i po co ?? Ja i tak wiem że jak siedzę to lewa jest po mojej lewej i odwrotnie prawa po prawej i nikogo nie potrzebuje do debaty jak chcę skręcić w lewo czy w prawo :fcp7

A fotel kierowcy w polskim aucie to z której jest strony bo chcę se wymienić ? :fcp9 Hi hi hi :fcp23

Jarek G.
10-11-2008, 08:54
Ludzieeeeeeeee.
Jak chcecie gadać o pierdołach to się umówcie na flaszkę pod sklepem a nie zajmujcie pamięci na naszym forum. Zachowujecie się jak blondynka: mówi, że skręca w prawo a wali w lewo. Pamiętajcie: ile byś się razy nie obracał - i tak dupa będzie zawsze z tyłu.
Pozdro :fcp29

czytaczforum
10-11-2008, 09:26
Wojtek60-Przyznam,że troche nas rozbawiłeś pytaniem,ale widać ,że chociaż z humorem są posty odpowiadajace na twoje pytanie ,to jednak określenie strony auta nie jest tak jednoznaczne chcoiaż powinno to być oczywiste.Dlatego proponuje przy zakupie częsci posłuzyć sie numerami katalogowymi,lub najzwyczajniej chwycić za telefon i przed kupnem części uzgodnić ze sprzedawcą,która w twoim przypadku to prawa strona.

stachumal
10-11-2008, 09:35
czytaczforum, No i wszystko powinno być jasne . Ja uznaję problem za rozwiązany :fcp29

mekess
10-11-2008, 11:32
Jeszcze dopiszę tylko tyle, że jak kupujemy lampe czy kierunkowskaz do przodu, to wyraźnie napisane na nich jest "R" lub "L", odpowiednio prawa lub lewa strona. I jeżeli ubezpieczalnia twierdzi odwrotnie, to powinien być to już jej problem. Ja trochę pracowałem przy blacharstwie i kupiłem masę części, ale nigdy nie miałem problemu z tym, czy lewa, czy prawa strona.

Każdy będzie chciał coś tu pewnie jeszcze swojego dopisać, ale myślę, że jakiś Pan MODERATOR powinien tu zerknąć i ocenić, czy aby ten temat nie należy zamknąć.

Pozdrawiam.

Jarek G.
10-11-2008, 12:44
ale myślę, że jakiś Pan MODERATOR powinien tu zerknąć i ocenić, czy aby ten temat nie należy zamknąć.
I powinien to zrobić co najmniej tydzień temu.
Hawk. :fcp26

viper11
10-11-2008, 12:47
No to z prostego pytania zrobił się całkiem rozwinięty wątek :fcp2

Z tego co ja wiem, to w Polsce strona lewa auta - to ta po której siedzi kierowca, strona prawa - to strona pasażera, i to wszystko niezależnie od punktu widzenia, czy z przodu czy z tyłu.

Jako ciekawostkę moge dodać, że tu w UK strony auta określa się troche inaczej, z racji tego że są tu auta z kierownicą po lewej i prawej stronie. Otóż jedna strona auta nazywa się "near side", a druga "off side" (niestety nie wnikałem która jest która).
:fcp29

Pacific tdi
10-11-2008, 14:00
Moderatorze- prosimy zamknij ten wątek. Napisałem już wcześniej. Jak masz problem ze stronami w aucie to nie zamawiaj części.