Marcello Mastroianii
10-11-2008, 15:23
Mam pytanie do uzytkownikow Foczek w benzynce - czy zmieniacie co roku płyn w chłodnicy na zimowy ?
Ew jaki polecacie i czy mozna zrobic to samemu ?
Ew jaki polecacie i czy mozna zrobic to samemu ?
Zobacz pełną wersję : [MK1] Czy naprawdę warto zmieniać płyn na zimowy Marcello Mastroianii 10-11-2008, 15:23 Mam pytanie do uzytkownikow Foczek w benzynce - czy zmieniacie co roku płyn w chłodnicy na zimowy ? Ew jaki polecacie i czy mozna zrobic to samemu ? midwor 10-11-2008, 15:58 Witam :). Nie zmienia sie plynu chlodzacego na zimowy i letni. Zastosowany plyn chlodzacy powinien miec odpowiednia temp. zamarzania (u nas jest to najczesciej ok -27C) i to wystarczy. Przy roznych akcjach promocyjno-przegladowych przed zima bardzo czesto sprawdzana jest temp. krzepniecia takiego plynu (rowniez standardowy przeglad w ASO obejmuje taka czynnosc) zatem poszukaj i podjedz na sprawdzenie. Pozdrawiam cypik 10-11-2008, 16:41 jak kolega wyzej napisal nie jest koniecznoscia wymiana plynu co rok...jezeli twoj plyn ma odpowiednie parametry zamarzania to nie musisz tego robic...mozesz to sprawdzic tez u pierwszego lepszego mechanika,bo przewaznie posiadaja taki przyrzad! mmmk 10-11-2008, 17:35 w lidlu jest tester za 8 zl: http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c. ... zamarzania (http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20081110.p.Tester_temperatury_zamarzania) chociaz jak bylem dzisiaj to u mnie tego jakos nie widzialem... no ale inna sprawa,ze akurat tego nie szukalem. no i nie mam pojecia co to jest warte porzeczkowiec 10-11-2008, 17:44 Ja kupilem foke w maju i wymienilem niedawno płyn chłodniczy. Jak go spuszczałem z chłodnicy to nabrałem przekonania że to dobra decyzja. Zamiast różowy to w misce pojawił się brązowawy płyn. Syf był niezły. Koszt to ok 30zł i zrobisz to sam - instrukcja jest na stronce :) Powodzenia Slawko 10-11-2008, 17:51 nie ma płynów do chłodnicy zimowych i letnich. Jest tylko jeden płyn do chłodnic. Chyba pomyliło Ci sie z płynem do spryskiwaczy. dyha 10-11-2008, 20:28 nie ma płynów do chłodnicy zimowych i letnich. Jest tylko jeden płyn do chłodnic. Chyba pomyliło Ci sie z płynem do spryskiwaczy. niektórzy dolewają jednak zwykłą wodę destylowaną do chłodnicy :573: Slawko 10-11-2008, 21:52 nie ma płynów do chłodnicy zimowych i letnich. Jest tylko jeden płyn do chłodnic. Chyba pomyliło Ci sie z płynem do spryskiwaczy. niektórzy dolewają jednak zwykłą wodę destylowaną do chłodnicy :573: a co to ma do rzeczy :?: płyn dalej jest płynem. dyha 10-11-2008, 22:45 nie ma płynów do chłodnicy zimowych i letnich. Jest tylko jeden płyn do chłodnic. Chyba pomyliło Ci sie z płynem do spryskiwaczy. niektórzy dolewają jednak zwykłą wodę destylowaną do chłodnicy :573: a co to ma do rzeczy :?: płyn dalej jest płynem. to ma do rzeczy że w zimie to taki płyn raczej zamarznie, stąd może wziął się pomysł zmiany płynu na sezon zimowy Slawko 10-11-2008, 23:27 dyha, a moze przeczytaj i zrozum pierwszy post autora :!: szurmen 10-11-2008, 23:43 Najlepiej podjechać do serwisu, niech ci sprawdzą temperaturę zamarzania płynu (to trwa minutkę). Co do samodzielnej wymiany - ja kiedyś wymieniałem w swoim starym VW Polo, ale nie wiedziałem, gdzie są zaworki do odpowietrzania, więc dość poważnie zapowietrzył mi się układ. W Foczce też nie wiem, gdzie te zawory są - więc nawet nie próbuję wymieniać samodzielnie. W związku z tym -nawet nie miałbym pewności, że zszedł mi cały płyn z układu, czy tylko z chłodnicy... Silniki Foczek są dość mało wytrzymałe na przegrzanie, więc lepiej uważać... Slawko 10-11-2008, 23:55 w fordach benzynowych nie ma zadnych odpowietrzaczy, układ jest samoodpowietrzajacy sie. tomiscorpio 11-11-2008, 02:30 pojechac do serwisu , sprawdza temp zamarzania , przy okazji rozwala chlodnice , zbiorniczek , kolo pasowe i porysuja auto :fcp2 :fcp2 Ja tez dolewam wode destylowana , bo kupuje koncentrat. porzeczkowiec 11-11-2008, 11:03 Koncentrat + woda destylowana. A wymiana prosta jak ... ;-) Slawko 11-11-2008, 12:21 Temat: [MK1] Czy naprawdę warto zmieniać płyn na zimowy prosze trzymać sie tematu :!: porzeczkowiec 11-11-2008, 12:49 Płynu zimowego nie ma - tak jak tu każdy pisze. Ale myślę że co jakiś czas warto go wymienić:) Slawko 11-11-2008, 14:34 Płynu zimowego nie ma - tak jak tu każdy pisze. Ale myślę że co jakiś czas warto go wymienić:) dokładnie, ale to jest temat na inny wątek(który zreszta juz był niejednokrotnie). Zamykam, co by spamu za duzo nie było :) |