Zobacz pełną wersję : [MK1] lampy przednie - zamiana na H1 czy na H7

jaywalker
12-11-2008, 13:51
Witam,

Na forum jest dużo tematów związanych z oświetleniem przednim, czyszczeniem i wymianą wkładek, rodzajem żarówek...

U mnie reflektory też są mało wydajne, więc postanowiłem wymienić wkładki i kupić nowe żarówki (zdecydowałem się na osram'y zgodnie z radą w jednym z postów), wcześniej nie zajmowałem się tematem świateł w moim mondku bo wszystko działa jak należy, jednak zaczęły mi doskwierać słabe światła w czasie jazdy nocą. I tu spotkało mnie zaskoczenie :) Nie znam historii auta, a okazało się że w prawy reflektor jest nowszy "bezwkładkowy" z żarówką H7, a lewy jest z żarówką H1 z pożółkniętą plastikową wkładką.

Chciałem w takim razie prosić o poradę - czy lepiej będzie zmienić lewą lampę na H7 i w prawej wymienić tylko żarówkę, czy zamienić prawą na starszą, wymieniając wkładki i dając nowe żarówki H1?

Pytanie moje wzięło się głównie z próby kalkulacji, czy opłaca się mieć droższe żarówki H7, czy tańsze H1 i raz na jakiś czas wymieniać wkładki.

satanael
12-11-2008, 14:19
słabo szukałeś skoro masz wątpliwości. W roczniku 96 były bezwkładkowe lampy więc pewnie auto miało delikatnego dzwona. Nie zastanawiaj się tylko kup 2 lampe bez wkładki i delektuj się lepszym światłem. A H7 wcale nie są dużo droższe

jaywalker
12-11-2008, 14:38
to że coś było - to się domyślam :)

mam jeszcze pytanie, na co zwrócić uwagę przy kupnie takiej lampy? bo prawdopodobnie ze względu na cięcia w budżecie będę kupować używany reflektor :fcp2

satanael
12-11-2008, 14:56
przede wszystkim czy nie jest to lampa od anglika i czy nie ma powyłamywanych zaczepów

jaywalker
13-11-2008, 09:18
ok, dzięki za informację.

jagrall
13-11-2008, 09:25
A H7 wcale nie są dużo droższe

mówisz o lampach czy o żarówkach? bo żarówki są duuużo droższe, no ale to akurat szczegół :-)

gregor13
13-11-2008, 09:45
mówisz o lampach czy o żarówkach? bo żarówki są duuużo droższe, no ale to akurat szczegół :-)

Duuużo droższe, powiadasz? Kupowałem ostatnio do siebie i za żarówki H7 Hella zapłaciłem 12 zł za sztukę :fcp12
Wiadomo, że można zapłacić i 59 zł za sztukę (Philips), ale moje Helki świecą bardzo przyzwoicie

jaywalker
13-11-2008, 10:38
przede wszystkim czy nie jest to lampa od anglika i czy nie ma powyłamywanych zaczepów

zacząłem się rozglądać za reflektorem i jeszcze trzeba chyba dodać, że lampa ma być ze sterowaniem elektrycznym? jeśli u siebie mam regulację reflektorów ze środka.

chyba że jest jakaś możliwość przełożenia silniczka z lampy H1 do lampy H7? a jeśli jest, to w jaki sposób to zrobić?

satanael
13-11-2008, 14:16
około 15 zł więcej to nie majątek, a na tańszych żarówkach to po 5 zł.Moim zdaniem lepiej dać troche więcej za żarówki i mieć te światło porzyzwoitsze niż co jakiś czas dać 100zł za wkładki więc pewnie po jakimś czasie się to zwróci

hct10
13-11-2008, 19:04
żarówki H7 przecietnie około 10-13zł tak sie spotkałem. H1 to koło 5zł z tego co sie niemyle.

uro2
13-11-2008, 19:52
Witam!Mój mondek ma z kolei lewą lampę h7 a prawą h1 :fcp2 Co do kupna używki h7 to ciężka sprawa.Pokazało się kilka sztuk na allegro,ale jakość wątpliwa(wysyłają tylko po wpłacie na konto lub są uszkodzone).Widziałem ostatnio komplet za 320 pln ale oddzielnie nie sprzedają.Ten typ lampy był krótko robiony i nie słyszałem żeby był bez regulacji elektrycznej. Pozdrawiam.

Lucyfer PL
13-11-2008, 20:23
Witam, ja kupowałem lampy h7 za 300 pelenów za szt. oczywiście nówki, można je kupić u tego gościa www.autolampylach.pl (http://www.autolampylach.pl)

dyda6joe
16-11-2008, 18:33
rozumiem że sama zamiana kloszy i żarówek nie wystarczy żeby mieć takie na h7. bo na allegro pojawiło się sporo kloszy na h7

satanael
16-11-2008, 22:12
inne są żarówki, i h7 nie wejdzie Ci bo jest większa

uro2
17-11-2008, 16:48
Przede wszystkim jest inny kąt ustawienia luster i za żadną cholerę nie uda ci się ustawić świateł tak żeby coś widzieć na drodze. :570:

dyda6joe
17-11-2008, 17:07
szkoda że to nie takie proste bo taniej i na zawsze by było zrobione, a tak to cholerne wkłady. mogę się założyć że nowe wkłady i tak świecą gorzej niż lampy na h7. cóż ... życie

uro2
17-11-2008, 17:43
W mondku nie ma nic na zawsze.A po za tym cóż znaczy 100 pln w porównaniu z kolorem twego autka :fcp27

dyda6joe
17-11-2008, 17:59
hehe też prawda. myślę jednak że zdrowe podejście reprezentuję, że dysponując określonym budżetem olewam wygląd(włącznie z myciem co niesie dodatkową korzyść że koloru nie widać) a pakuję we wnętrzności na czas wymieniając eksploatacyjne elementy(mam na myśli wszystko co płynne, filtry, świece, kable, klocki, szczęki itd). usterki robię od razu (na razie uważam niewiele tego - tłumik, termostat, no i generalka zawieszenia przód po strzelonej sprężynie). no i właśnie to tak wygląda że chciałbym czarne ale plan remontowy nie przewiduje dodatkowych wydatków. tak się rozpisałem
dodam jeszcze że jedyna korzyść z tego koloru to łatwość znalezienia na parkingu( wolałbym długo szukać)

uro2
17-11-2008, 18:30
Też tak uważam.Mój co prawda jest czarny, ale sam już nie wiem czy to brud czy lakier.Na parkingu zawsze mam dużo miejsca.Wyobraź sobie że wysiadasz z auta i brudzisz sobie kurtkę o sąsiada :fcp2 (szlag by mnie trafił).Na szczęście nie muszę inwestować w mojego mondka.Najpoważniejszy zakup to radio z cd,bo oryginalny kaseciak był beznadziejny. :fcp27

dyda6joe
17-11-2008, 18:44
o tak. święte słowa. też musiałem kupić radio (które wypluło głośniki). w moim orginalnym była kaseta modern talking

uro2
17-11-2008, 18:46
Ja miałem tyle kaset,że fajki nie mieściły mi się w schowku.teraz mam jedną mp3-kę i jest ok.

jaywalker
18-11-2008, 08:47
skoro schodzimy z tematu żarówek na radio... :) - jakie warto kupić do mondziaka? w jakimś wątku znalazłem, że warto się zainteresować pioneer'em. każde radio będzie pasować do kieszeni w desce? chodzi mi w tym momencie o wymiary radia, jak to dokładnie jest, czy wszystkie są takich samych wymiarów? (czy wymiary są "zunifikowane").

a wracając do świateł..... :D

pytałem wcześniej o sterowanie elektryczne. chciałem ponowić pytanie, czy do lampy ze sterowanie ręcznym da się po prostu przemontować silniczek sterowania, na przykład ze starej lampy, czy to są dwa zupełnie różne rodzaje reflektorów?

dyda6joe
18-11-2008, 09:32
porównałem na allegro wygląd silniczków. od Mk1 są inne niż do Mk2. W dodatku jest parę aukcji z silniczkami pasującymi do Mk2 i Mk3. Na tej podstawie sądzę że są inne, ale mogę się mylić, bo np może nie jest to problem, a kwestia przeróbki.
Jeśli chodzi o radio to jak kupowałem to nawet nie mierzyłem a pasowało. kwestia podłączenia. radia w naszych starych mondeo mają wzmacniacz, który się nie przyda. trzeba go obejść (bo radia mają wbudowane wzmacniacze)a na końcu kabli zaadoptować wtyczkę już powszechnie zunifikowaną która będzie pasować do dostępnych odtwarzaczy na rynku. pytanie tylko czy nie zainwestować w nowe głośniki. po pierwsze stare są już nie pierwszej świeżości, a po drugie są słabe na nawet przeciętne obecne radia. mi zaczęły żęzić po tygodniu.

jaywalker
18-11-2008, 11:00
pisząc "stara lampa" miałem na myśli tą na żarówki H1 do MKI, nie lampy do MKI i MKII.

ale z tego co piszesz wnioskuję, że silniczek z H1 będzie pasować do lampy H7 (oczywiście w wersji MKI).

dyda6joe
18-11-2008, 12:08
ahhh. myślałem że chciałeś przełożyć z Mk2 do Mk1 silniczek. trudno zatem stwierdzić, bo "przejściowa" lampa z Mk1 na h7 jak dla mnie różni się wszystkim od klasycznej z Mk1, poza kształtem z zewnątrz. przydałoby się porównać "przejściowej" lampy silniczek z tym z klasycznej Mk1. jakoś mam przeczucie że do tej lampy na h7 bedą pasować silniczki z Mk2

jaywalker
18-11-2008, 13:01
...przydałoby się porównać "przejściowej" lampy silniczek z tym z klasycznej Mk1...

to mogę zrobić u siebie :) lewą mam klasyczną MK1 H1 a prawą "przejściową" H7 :D

jak tylko znajdę chwilę żeby zajrzeć do lamp, to porównam silniczki.

uro2
18-11-2008, 15:57
Witam!
Silniczek mk1 będzie pasował do lampy z żarówką h7.Jedynym warunkiem jest to aby lampa z h7 była przystosowana do sterowania elektrycznego(podobno zdarzają się podróbki bez możliwości steru). :fcp5 A co do radia to kupiłem panasonica w media markt za 300 pln. Cena przyzwoita a radyjko niezłe.Przy wymianie trzeba kupić przejściówkę z kostek forda(są dwie podłużne-jedna na zasilanie, druga na głośniki) na kostkę iso, a wzmacniacz forda jest w radiu i nie ma co szukać gdzie indziej. :fcp2

dyda6joe
18-11-2008, 17:18
ekhm. wzmacniacz forda nie jest w radiu. i jest bezużyteczny jak kupi się radio z wbudowanym wzmacniaczem. a ceny mediamarktu są o 1/3 wyższe niż ceny na allegro

jaywalker
05-12-2008, 12:31
lewa lampa H7 kupiona.

jeszcze pozostaje kupić nowe żarówki.

więc mam jeszcze pytanie dotyczące samej wymiany lampy - czy aby zdemontować lampę muszę odkręcać zderzak? mam nadzieję że nie, bo kiedyś już musiałem to robić i jest to niewspółmiernie czaso i pracochłonne do całego efektu....

dyda6joe
05-12-2008, 12:34
ponoć całą lampę to trzeba. w innym wątku wyczytałem

pianka1979
17-01-2009, 13:39
moge pomóc w zakupie wkładek 75 zł z wysyłką :fcp2 :fcp2 :fcp2

jaywalker
17-01-2009, 15:31
jeśli ktoś chętny, to niech się zgłasza:) ja już zakupiłem, jak napisałem wcześniej. lampa założona. czekam tylko jeszcze na nowe żarówki.