Marcin 1
24-11-2008, 17:04
Dzisiaj zmieniałem opony na zimowe od razu przykra niespodzianka. Jedna z pięciu śrub nie da się odkręcić(cała śruba kręci się w piaście). Jak wygląda jej wymiana krok po kroku. Czy lepej jechać do mechanika lub samemu to robić? Ile jest świec żarowych w silniku 2.0TDDI z 2002 roku i jak poznać że działają.
świec żarowych jest 4 sztuki chyba że masz podgrzewacz płynu chłodzącego to razem masz 7 sztuk.
świece żarową należy wykręcić i podpiąć do aku, jak się zacznie żarzyć to jest sprawna jak nie to do kosza.
Mada_Fucker
13-09-2011, 19:30
Mam ten sam problem w moim Mondku 2.0 benzyna. Opony zmieniałem w tamtym roku, więc nie spodziewałem się wielkiego problemu z odkręceniem nakrętek od kół. Problem w tym, że jedna nie daje się odkręcić... tzn. poszła, ale teraz obraca się tylko wkoło. Nie można jej ani odkręcić, ani dokręcić. Pewnie gwint zerwany. Mam nadzieję, że nie w piaście, bo wymieniałem na nowe w tamtym roku. Czy ktoś miał już podobny problem? Będę wdzięczny za rady jak sobie z tym poradzić
jendrekmak
14-09-2011, 11:19
jak się obraca szpilka z nakrętką a tak pewnie jest u ciebie to właśnie w piaście się całość kręci
Z tego co mi wiadomo to w piaście chyba nie ma gwintu szpilki są tylko ciasno pasowane, ale mogę się mylić, wygląda prawdopodobnie jakoś tak(aukcja tylko poglądowa nie wiem czy one są do MKIII)
http://allegro.pl/szpilka-kola-przod-tyl-ford-fiesta-mondeo-lodz-i1793122392.html
Szpilki są na wieloklin w piaście wciśnięte, starą odetnij flexem, jeśli to przednie koło to o ile pamiętam da się wybić szpilkę tylko w jednym ustawieniu koła(zwrotnica ma wycięcie), z tyłu nie ma problemu, kup nową i wbij.
jendrekmak
14-09-2011, 19:15
Szpilki są na wieloklin w piaście wciśniętetzw radełkowe
starą odetnij flexem ciekawe z której strony? skoro felga jest przykręcona
hirotaro
14-09-2011, 20:53
mam mały pomysł jak odkręcić to koło.
potrzebny kanał (będzie najwygodniej)
zdzierak płaski patrz pilnik
klucz typu: "żabka" "francuz" czy coś podobnego
wejść do kanały od wewnętrznej strony tarczy jest osłona którą można odgiąć spiłować trochę czopek od spilki który tam wystaje złapać kluczem i tu przyda sie pomoc drugiej osoby jedna trzyma szpilke żeby się nie kreciła a druga próbuje odkręcić śróbe przy feldze sciągamy koło wybijamy szpilkę, montujemy nową i gotowe, myślę że to do zrobienia jest.
druga opcja teraz na to wpadłem kanał spawarka (odłączyk akumulator) odgiąć ta osłone tarczy i złapać "cheftnąć" i powinno sie dać odkręcić
takie mi pomysły przyszły jak ja bym spróbował to zrobić
Może mi ktoś polecić mechanika który by się uporał z moim kołem ?
W jednym kole przednim kręcą się dwie szpilki z nakrętkami.
Penetrator , grzanie palnikiem . mesel.klucz pneumatyczny , nic nie pomogło.
Sruba już zmasakrowana , czy jest jeszcze jakiś sposób.
Chyba będę musiał koło odciąć:).
Pomocy !
Szukam kogoś w Warszawie najlepiej na Pradze bo nie chcę jeździć z odciętymi śrubami.
Kupiłem dobrej jakości wiertło fi 10 i rozwierciłem śruby, gorzej było z wsadzeniem szpilek.
Blokowały się o piastę.
Poradziłem sobie tak,że zeszlifowałem łepek szpilki lekko w miejscu gdzie się blokował i lekko zeszlifowałem piastę w tym miejscu flexem.
Nie jest to łatwa operacja ,ale da radę bez zdejmowania piasty.
Dzięki za pomoc na forum ;(