Zobacz pełną wersję : Hak holowniczy.

Jarfusi
30-05-2005, 08:44
Chciałbym zalożyć do swojej Fuzi 1,4 16V benzyna hak holowniczy. Nosze się z zamiarem ciągnięcia przyczepy kampingowej o masie calkowitej 850 kg (bez obciażenia w instrukcji 634 kg). Czy ktoś już ciągnął swoją fuzją takie ciężary. Mam trochę obawy co do możliwości ciągnięcia przyczepy tym bardziej jak obserwuję mulowatość auta po włączeniu klimy. W jakiej cenie można zalożyć hak holowniczy i czy warto?

Yotez
30-05-2005, 14:53
Witam
850kg to stanowczo za dużo - biorąc pod uwagę dodatkowo lato i klime, to silnik porządnie dostanie "w kość" Dodatkowo jak przyczepa niema swoich hamulców to cały układ zawieszenia w tym układ hamulcowy tez może nie wydolić. Przelicz sobie poważnie koszty napraw jednostki napędowej i układu zwieszenia, hamulcowego - myślę że za duże ryzyko.
Oczywiście jeśli chciałbyś przeciągnąć taką przyczepę pare KM to jeszcze ujdzie, ale większa trasa + pasażerowie + bagaż w aucie - na 1.4 to za dużo.
Co do haków to jest tego wiele, wszystko zależy od sposobu montażu, wagi przyczepy i sposobów mocowania kuli - jest tego masa na allegro. No i po taki montażu haka obowiązkowe badania techniczne - dodatkowy wydatek.
Wybór należy do Ciebie - ryzyko jest duże i to nie tylko ze względu na mocne zużycie podzespołów auta ale i bezpieczeństwo Twoje, i innych na drodze.
Taka jest moja opinia mozna się z tym zgodzic lub nie, ale ja to tak widzę.
Pozdrawiam

Rafał00
30-05-2005, 21:48
Moj Ojciec sobie ostanio nabył wlasnie przyczepke campingową a masie calkowitej 850kg ,szkoda ze nasz Fusion moze ciągnac tylko takie male :( ,przyczepka jest 3 osobowa ale 4 osoby tez sie spokojnie wyspią aha posiada takze łazienkę ,co to zachania sie autko pod wpływem ciągniecia takiego ciezaru to jeszcze wypytam i napisze,hak zamawialismy przy zakupie samochodu a tak własciwie to dostalismy go gratis(trzeba sie targowc) Pozdrawiam Fusion+caming=caravaning.

aelek
31-05-2005, 10:58
W NORAUTO w Katowicach zrobili mi kosztorys:
- hak automat (kulka demontowana bez użycia narzędzi) z AUTO HAK SŁUPSK
- zestaw elektryczny (gniazdo 7 wtykowe + kabelki)
- montaż całości
za 550 PLN brutto.
Do tego trzeba doliczyć przegląd za ok. 35 PLN, no i wizytę w urzędzie by przybili pieczątkę.
Sam się zastanawiam nad zakupem. Hak się przydaje zarówno do ciągnięcia przyczepy (czasem szukam transportu) jak i do wygodnego przewożenia rowerów.
Nie do końca jasna jest kwestia konieczności demontażu haka, gdy nie jest używany. Na zachodzie trzeba demontować, u nas na razie nie, ale mogą to szybko wprowadzić (firmy ubezp. się buntują, że duże szkody po najechaniu na taki haczyk). Po odpięciu przyczepki trzeba będzie wziąć klucze i odkręcać albo od razu kupić automat.
pozdro

marekp
31-05-2005, 13:20
Mam w moim Fusionie ( 1,4 benzyna ) hak od roku , używam go sporadycznie .
Kilka razy ciągnąłem przyczepę ( ok. 800 kg ) , ale na krótkie odcinki i nie było tak żle.
Natomiast kiedyś wybrałem się nad morze z przyczepą kampingową Fiatem Uno.
Jechać się to może i nawet nieźle jechało , ale zużycie paliwa to było coś strasznego.
Wyszło mi trochę ponad 100 % więcej. Po powrocie przeliczyłem koszty tej podróży +
opłaty za przyczepę - wyszło na to, że wynajęcie kwatery byłoby taniej.Przepraszam że nie na temat , ale jakoś tak wzięło mnie na wspominki . Ogólnie hak to jest dobra rzecz. Koszt zakupu i montażu od 400 zł - radzę popytać i poszukać. Ja zamontowałem w serwisie Forda w Żywcu - polecam( jeżeli blisko )- mam auto na gwarancji i podobno tak trzeba - w serwisie by nie tracić gwarancji.
Pozdrawiam
Marek z Bielska - Białej

aelek
31-05-2005, 13:30
Koszt zakupu i montażu od 400 zł - radzę popytać i poszukać. Ja zamontowałem w serwisie Forda w Żywcu - polecam( jeżeli blisko )- mam auto na gwarancji i podobno tak trzeba - w serwisie by nie tracić gwarancji.

Czy za 400 PLN można zabudować w ASO hak do FF ?!
Co to za hak? Ford montuje haki firmy BRICK, ale zwykły w zakupie kosztuje w ASO coś ok. 850 PLN (pytałem rok temu...).
pozdro

marekp
10-06-2005, 11:45
Koszt zakupu i montażu od 400 zł - radzę popytać i poszukać. Ja zamontowałem w serwisie Forda w Żywcu - polecam( jeżeli blisko )- mam auto na gwarancji i podobno tak trzeba - w serwisie by nie tracić gwarancji.

Czy za 400 PLN można zabudować w ASO hak do FF ?!
Co to za hak? Ford montuje haki firmy BRICK, ale zwykły w zakupie kosztuje w ASO coś ok. 850 PLN (pytałem rok temu...).
pozdro

Hak kupiłem w zeszłym roku od producenta ( AUTO - HAK Słupsk ) za 280 zł. + koszty przesyłki = razem 300 zł . Początkowo nie wiedząc o wymaganym montażu w ASO
pytałem po różnych warsztatach montujących haki - koszt montażu w granicach 100 - 150zł.
Wreszcie dotarłem do ASO Forda w Żywcu -gdzie spełniwszy wymóg zapłaciłem 200 zł.
W ASO Bielsko - Biała chcieli za to samo 360 zł.Pewnie że ASO oferują swoje haki różnych
firm, ale jeżeli ktoś przywiezie własny , też zamontują .
Pozdrawiam
marekp