Zobacz pełną wersję : [mk1] ogrzewanie przedniej szyby

Radzjiu
02-12-2008, 11:21
Witam. Wiem ze temat poruszany ale teraz chodzi mi o konkret info ktorego nie znalazlem na forum.
Mam mondeo mk1 96 16v zetec. Szyba przednia z ogrzewaniem (widac siateczke) po prawej stronie kierownicy wlacznik grzania tylnego (dziala i dioda sie zapala) a po prawej stronie kierownicy podobny wlacznik ale do grzania przodu tyle ze nie dziala dioda tez nie pali. No i kurna wlasnie rozkrecilem pol auta i nic.Dlatego pytania do znajacych temat.
-rozebralem plastik pod szyba (ten gdzie sa wycieraczki) sprawdzilem wtyki dalem profilaktycznie WD niby ok
-rozebralem prawie wszystkie plastiki kolo kierownicy niestety wiazki kabli sa takie na pare cm i nie bardzo widze gdzie ida kabelki od wlacznika
-rozebralem wlacznik (notabene jednak mk1 ma lampke sygnalizujaca wlaczenie swiatel w kolorze niebieskim tyle ze jaj nie widac bo zaslania ja ikona ogrzewania szyby:)??? ciekawe). na wlaczniku nie ma pradu sprawdzalem miernikiem
No i pytania
-w/g instrukcji bezpiecznik jest tylko od grzania tylnej a przednia???(acha sprawdzilem wszystkie i te pod maska i te pod kierownica-sa ok.Przekaznik nr 13 dziala bo jak wyjme tyl przestaje dzialac) czy przod jest podlaczony pod tyl?
-czy przod posiada osobny przekaznik?
-co jeszcze moge zrobic by to zadzialalo??? raczej nie chcial bym robic nowego obwodu.
Dzieki za pomoc i pozdrawiam :fcp2

Dmu
02-12-2008, 11:49
Musi być przekaźnik sterujacy oraz bezpieczniki go obsługujące. Jeśli kontrolka nie pali to znaczy, że prawdopodobnie masz przepalony bezpiecznik lub uszkodzony przekaźnik. Kontrolka bowiem powinna sygnalizować, że przekażnik został załączony. Jeśli masz książkę z instalacją elektryczną i opisem dla ogrzewaniem szyby przedniej to tam znajdziesz odpowiedź.

Darek

motorek26
02-12-2008, 19:56
-czy przod posiada osobny przekaznik?

tak
przekażnik znajdziesz w skrzynce bezpieczników pod maską przekaźnik to R4 a bezpieczniki też tam 5 i 6

wujek75
02-12-2008, 21:04
...przednia a tylna szyba ma dwa różne obwody - dodatkowo przypominam, że podgrzewanie tylnej szyby włączamy i musimy wyłączyć ręcznie, natomiast przód włączamy ręcznie i jeżeli nie wyłączymy ręcznie to po olkoło 4-5 min podgrzewanie wyłączy się automatycznie - wiem, że może banał ale znam gościa, który myślał, że coś jest nie tak skoro "samo" się wyłącza i rozgrzebał niepotrzebnie pół auta... :fcp2

dyda6joe
02-12-2008, 22:04
hmm. u mnie tył sam się wyłącza po paru minutach, przód również tylko o wiele szybciej gaśnie

motorek26
02-12-2008, 22:23
dodatkowo przypominam, że podgrzewanie tylnej szyby włączamy i musimy wyłączyć ręcznie,

wujek75, to coś masz nie tak bo przekaźnik też jest czasowy i powinien sam sie wyłączyć po około 8-10min

Radzjiu
03-12-2008, 00:10
U mnie tyl wylacza sie sam tez po okolo 5 min. Jednak co do przodu sprawdzilem bezpieczniki i sa ok( choc w/g ksiazki samochodowej bezp 5 i6 sa od klimy -chyba bo po niemiecku napisane klima cos tam bleble:) jednak co do przekaznika to go po prostu nie ma :( Jaki to musi byc? Nie mam teraz przy sobie ksiazki ale czy ten obok p4 bedzie dzialal? jak pamietam styki ma podobne?
Acha i czy mozna obejsc jakos ten przekaznik tak na chwile by tylko sprawdzic obwod? np. zewrzec styki

Radzjiu
03-12-2008, 10:30
Wiec bylem na dole w samochodzie i faktycznie bezpieczniki 5 i 6 sa od ogrzewania (beheizbare windschutzscheibe (5-linken6-rechter bereich)) tylko ze przekaznika r4 brak. Wlozylem na chwile ten z pod kierownicy od grzania tylu ale nic nie dalo. Moze dlatego ze ma 4 wtyki a gniazdo od r4 ma 6?. Ponowie pytanie jaki to ma byc przekaznik i czy mozna jakos zewzec styki drucikiem by go obejsc i sprawdzic czy dziala grzanie przodu?
pozdrawiam

motorek26
03-12-2008, 19:06
czy mozna jakos zewzec styki drucikiem by go obejsc

można 2 najgrubsze styki zewżyj ze sobą powinno zadziałać jaki przekaźnik to ci nie powiem

Radzjiu
03-12-2008, 20:57
Tak tez zrobilem i chyba zadzialalo tzn. dioda na wlaczniku sie na stale zapalila. Teraz poczekam do rana az przymrozi i zobaczymy ;)
Co do przekaznika to bylem dzis w sklepie forda oraz zaprzyjaznionej hyrtowni i powiedzieli ze tylko serwis czyli pewnie przekaznik z usługa :) moze podjade jeszcze na szrot w kazdym badz razie wszystkim dziekuje za pomoc. Moze jeszcze mala prosba do osob ktore maja ten przekaznik o odczytanie co tam jest na nim napisane moze bedzie jakis zamiennik w sklepie z elektronika :) .
Pozdrawiam

motorek26
03-12-2008, 22:21
moze bedzie jakis zamiennik w sklepie z elektronika :) .

nie ma zamienników tylko oryginały szukaj najlepiej z jakiegoś rozbitka lub jak ktoś ma na cześci