Zobacz pełną wersję : spryskiwacze/wycieraczki odwrotne działanie
porzeczkowiec 06-12-2008, 09:01 Mam mały kłopot który już zaczyna mnie drażnić... mianowicie:
Po tym jak włączę spryskiwacz na przednią szybę.... to włącza się tylna wycieraczka, a jak nacisne przycisk do sprysiwania tylnej szyby... to włączają się przednie wycieraczki. Przy tych czynnościach spryskiwacze działają OK tylko włączają się nie te wycieraczki co trzeba.
Podpowiedzcie proszę, co poprawić aby tą paranoje usunąć ?
Musisz zamienić węze przy pompce od spryskiwaczy. Zdejmij lewe nadkole (pierw koło) i po prawej stronie jak patrzysz prostopadle na samochód masz pompke, wyjmij węże i zamień je ze sobą miejscami.
porzeczkowiec 06-12-2008, 10:15 ostatnio tam grzebalem przy pompce bo się zacieła... ale węży nie widziałem żeby była możliwość przełączenia odwrotnie bo są za krótkie i generalnie z logicznym rozmieszczeniem nie miało by to nic wspólnego.
Też na samym początku pomyślałem o wężykach...
Ja tak miałem, inni tak mieli i tylko to było przyczyną.
porzeczkowiec 07-12-2008, 13:08 ok dzieki za info:)
PantherBlack 08-12-2008, 12:02 Mi to wygląda na coś nie związanego z przewodami płynu od pompki.
Madaw, zauważ, że problem jest trochę inny. Kolega porzeczkowiec naciska przycisk spryskania tylnej szyby, tylna się spryskuje ale włączają się przednie wycieraczki.
Porzeczkowiec sam nawet zaznaczył, że włączają się nie te wycieraczki co potrzeba.
Zamiana przewodów płynu w pompce nic nie da. Jedynie tylko to, że po naciśnięciu "tyłu" będą włączały przednie wycieraczki oraz przednie spryskiwacze. Po naciśnięciu "przodu'' sytuacja będzie odwrotna.
porzeczkowiec 08-12-2008, 12:34 Mi to wygląda na coś nie związanego z przewodami płynu od pompki.
Madaw, zauważ, że problem jest trochę inny. Kolega porzeczkowiec naciska przycisk spryskania tylnej szyby, tylna się spryskuje ale włączają się przednie wycieraczki.
Porzeczkowiec sam nawet zaznaczył, że włączają się nie te wycieraczki co potrzeba.
Zamiana przewodów płynu w pompce nic nie da. Jedynie tylko to, że po naciśnięciu "tyłu" będą włączały przednie wycieraczki oraz przednie spryskiwacze. Po naciśnięciu "przodu'' sytuacja będzie odwrotna.
No to zaraz zaraz.... jak sie spryskuje przednią szybę ?? Dźwignia włączania wycieraczek do siebie.... ?!
A tylnia to naciskamy przycisk na tej dźwigni? U mnie przynajmniej tak to działa.
Bo jeśli jest na odwrót... to wtedy zmiana przewodów w pompce przyniosła by rozwiązanie.
porzeczkowiec, wyjaśnijmy, jak wciskasz przycisk, to psika płynem na przednią czy tylną szybę i chodzą przednie czy tylna wycieraczka?Jak wciskasz przycisk, włącza się tylna wycieraczka a psika na przód to węże, a jak psika na tył a włączają się przednie wycieraczki to coś z elektryką jest nie tak.
A jeśli dasz dźwignię do siebie to psika na tył czy na przód które wycieraczki chodzą?
porzeczkowiec 08-12-2008, 12:46 porzeczkowiec, wyjaśnijmy, jak wciskasz przycisk, to psika płynem na przednią czy tylną szybę i chodzą przednie czy tylna wycieraczka?Jak wciskasz przycisk, włącza się tylna wycieraczka a psika na przód to węże, a jak psika na tył a włączają się przednie wycieraczki to coś z elektryką jest nie tak.
A jeśli dasz dźwignię do siebie to psika na tył czy na przód które wycieraczki chodzą?
Ale teraz zakręciliśmy :D po kolei:
Jak wciskam przycisk to spryskuje się tylnia szyba a włączają się przednie wycieraczki
Jak dźwignie ciągne do siebie to psika na przednią szybę a włącza się tylnia wycieraczka
Czyli wychodzi ze cos z elektryką.... tak jak wcześniej myślałem. Tylko CO?!?!?!
Ale teraz zakręciliśmy :D po kolei:
Jak wciskam przycisk to spryskuje się tylnia szyba a włączają się przednie wycieraczki
Jak dźwignie ciągne do siebie to psika na przednią szybę a włącza się tylnia wycieraczka
Czyli wychodzi ze cos z elektryką.... tak jak wcześniej myślałem. Tylko CO?!?!?!
Elektryka jak najbardziej w porządku. Ford właśnie tak odwrotnie to rozwiązał. Masz zamienione wężyki na pompce. Widocznie ktoś nie wiedział i źle złożył.
porzeczkowiec 08-12-2008, 15:41 Ale teraz zakręciliśmy :D po kolei:
Elektryka jak najbardziej w porządku. Ford właśnie tak odwrotnie to rozwiązał. Masz zamienione wężyki na pompce. Widocznie ktoś nie wiedział i źle złożył.
No to przy najblizszym czasie ( za dwa tyg. )to sprawdzę i zobaczymy :D:D
Dzieki
PantherBlack 09-12-2008, 15:43 No i wszystko jasne. Trochę na początku na odwrót napisałeś ;)
w każdym bądź razie... wystarczy zamienić wężyki na pompce.
Napiszę Ci odrazu krótki opis demontażu elementów aby dostać się do pompki.
1. Odkręcasz koło ponieważ bez zdjęcia się nie obejdzie.
2. Odkręcasz 5 śrub w nadkolu
3. Zdejmujesz nadkole
4. Odkręcasz dwie śruby 10mm przytrzmujące zbiorniczek
5. Wyjmujesz zbiorniczek, zamieszasz wężyki i składasz wszystko odwrotnie
P.S po zdjęciu zbiorniczka, zlej sobie w jakieś wiaderko płyn poniewaz przy zamienianiu przewodów, płyn może Ci cieknąć z pompki.
Robota na 30 minut ;)
porzeczkowiec 09-12-2008, 21:17 No i wszystko jasne. Trochę na początku na odwrót napisałeś ;)
w każdym bądź razie... wystarczy zamienić wężyki na pompce.
Napiszę Ci odrazu krótki opis demontażu elementów aby dostać się do pompki.
1. Odkręcasz koło ponieważ bez zdjęcia się nie obejdzie.
2. Odkręcasz 5 śrub w nadkolu
3. Zdejmujesz nadkole
4. Odkręcasz dwie śruby 10mm przytrzmujące zbiorniczek
5. Wyjmujesz zbiorniczek, zamieszasz wężyki i składasz wszystko odwrotnie
P.S po zdjęciu zbiorniczka, zlej sobie w jakieś wiaderko płyn poniewaz przy zamienianiu przewodów, płyn może Ci cieknąć z pompki.
Robota na 30 minut ;)
Dzięki :) Dostawałem sie ostatnio do pompki bo przestała działać.... - mróz był a ja mialem letni plyn- także dostanie się do pompki nie sprawi mi problemu ;)
Za dwa tygodnie to zrobie ( jak bedzie jakas w normie temp. zeby to na zewnatrz zrobic ;)
Pozdro
|