Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Schemat podłączenia klimatronika po lifcie?
Witam!
Mam pewien problem. Koledzy moje Mondeo jest z czerwca 2003 r. i jest to wersja tzw. przed liftem. Jest to wersja GHIA i mój panel środkowy wygląda tak, że są takie 3 duże dziurki i tam się steruje klimatornikiem. Każdy wie o co chodzi :) Od jakiegoś czasu podejmuje proby przepięcia do mojego Forda nowego panela środkowego po liftingu. Próby boinaczej się tego nie da nazwać puki co pełzną na niczym. Czy ktoś z szanownych kolegów posiada może jakoś rozpisane krok po kroku jak powinno się pozmieniać instalacje żeby to wszystko działało. Wtyczki są takie same. Oznaczone są symbolami A i B. Na każdej jest 26 pinów. Czy ma ktoś może rozpiske gdzie napisane jest tak:
Wtyczka A
1
2
3
4
5
itd.
Wtyczka B
1
2
3
4
5
itd.
I pokazane jest że np. Pin numer 1 z wtyczki A powinno się podpiąć po 2B itd. Nie wiem czy ktokolwiek zrozumie o co mi chodzi, ale wiem, że są osoby które dokonały takiej przekłądki. Schematy mam dzięki Jarkowi, ale po prostu może nie potrafie ich prawidłowo odczytać. Jeśli znajdzie się ktoś kto robił kiedyś coś takiego i ma rozpisane to na chłopski rozum to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
zbyszek-z 14-12-2008, 18:54 Witam. Jak jeszcze nie masz rozpiski to mogę wysłać Ci ją na meila, bo tu to nie za bardzo wiem jak to wstawić. Pozdrawiam :fcp1 :fcp1
Witam. Czy ktoś kto się na tym zna może zobaczyć na ten schemat i powiedzieć mi co mam wpiać w pin 9 i 10 już na wtyczce po lifcie? tych kabli wogole nie ma co mają być puste czy jak?chodzi mi o Pin 9 i 10 a nazwa funkcji to: Discharge Temp Sensor Floor oraz Discharge Temp Sensor Panel. To jedna sprawa. Dalej pin 9 z wtyczki przed liftem ma isć wg schematu na pin 5 po lifcie. Ale jest jeden problem. Pin 9 to CAN + a na wtyczce po lifcie Pin 5 to DLC. Wogole na wtycze po lifcie nie ma CAN + . Dlaczego? Pozatym na wtyczce przed liftem mamy tylko 3 x Data Link Connector
a na wtycze po lifcie mamy juz 4 x Data Link Connector...skąd mam wziąść dodatkowy Data Link Connector? Nic z tych schematów nie rozumiem już....czy ktoś umi to poprawnie odczytać. Zalałczam oba sschematy do wtyczki czarnej i białej. opisane problemy wyżej dotyczą wtyczki białej.
bastek_m 16-12-2008, 16:11 Wg mnie podłączasz zgodnie ze schematem, czyli:
2 ----> 2
9 ----> 5
10 ----> 6
16 ----> 21
18 ----> 22
20 ----> 3
i nie zawracasz sobie głowy opisem, ktoś już to zapewne sprawdził i przetestował.
i tak podlączam i niedziala...tzn podswietla sie panel pokazuje temperature pokazuje wzkasniki sily nawiewu moge to nawet guzikami zmieniac ale nie zmienia to nic w aucie. tzn temperatura jest caly czas taka sama i nie moge kierowac kierunkiem nawiewu ani jego siłą ;( może mam walnięty ten panel sam jużnie wiem . sami zobaczcie panel wyglada na sprawny:
Przyglądam się Twojej walce, bo w planach też mam takową zamianę.
Może napisz PW do RECONDO (http://forum.fordclubpolska.org/memberlist.php?mode=viewprofile&u=12369).
On przerobił klimę.
Piszę do RECONDO do Oligo do Docento. Oni wszyscy na swój sposób mi pomagają. Docento obiecał mi wysłać jeszcze jakieś inne schematy bo te co mam od Oligo po prostu nie dzialają u mnie. Może ten panel mam walnięty sam już nie wiem co robić...jestem w kropce. Bo mam tylko 1 schemat on nie działa. Nie wiem kupować kolejny panel za 200 zł i liczyć na to że jest sprawny. Byłem z tym u elektryka podpinał to wg schematów i ten sam efekt. Nie mam możlwiości sterowania siła nadmuchu kierunkiem oraz temperaturą mimo iż na samym panelu można to zmieniac. Moge jedynie zamknąć obiego ogólny - na ten guzik auto reaguje. Nie wiem czy taki Panel klimatronika może być "troche" zepsuty, że działa tylko ta funkcja. Ehh....Zawika walka jest niestety odczuwlna dla portwela. Zanim zabierzesz się za przekładke pamiętaj że bedziesz musial skompletować części panel cały z klimatronikiem zegarem plus obudowa skrzyni biegów - ja o tym np nie wiedzialem i teraz musze konbinować.
zbyszek-z 16-12-2008, 20:14 Witam. Musisz podpiąć jeszcze plusa do białej wtyczki pin 14. Ja też podpinałem do tego schematu no niby działało ale nie tak jak powinno, jeżeli byś miał jakiś inny schemat to daj znać. Pozdrawiam Zbyszek :fcp1
ale jakiego plusa o czym mowisz napisz zbyszku dokladnie jaki pin i do czego i z ktorej wtyczki.
zbyszek-z 16-12-2008, 20:33 Możesz wziąść plusa z białej wtyczki pin 1 lub 14 ze starej (po lewej stronie) i podpinasz do pina 14 do nowej wtyczki białej (po prawej stronie) bo brakuje właśnie plusa :fcp1 U mnie właśnie wszystko działało tylko że jak włączyłem nawiew na nogi to też dmuchało na szybę i ogrzewanie bardzo dziwnie się włączało więc narazie jężdżę jeszcze ze starym panelem :fcp27
ale pin 1 z bialej idzie do 11 w czarnej wtyczce pisze to w legendzie na dole a 14 w bialej idzie do pina 25 w czarnej.
no tak patrze na te schematy. w bialej wtyczce nie zostaje zaden plus bo oba wg schematu przepinam do czarnej. skad wziasc w takim razie plusa do bialej wtyczki?mozna nie wiem np doczpic sie do jakiegos plusa i podpiac go pod biala?tam gdzie sugerujesz pod pina 14?
zbyszek-z 16-12-2008, 21:02 To nic może się dublować :fcp1
ale jak dublowac?jak ja juz wykorzystalem te kable?co mam zrobic?mam jakby dopiac sie do tego plusa w czarnej wtycze poprzez jakis inny kabelek i wpiac go do pina 14 w bialej wtyczce? mam tak jakby rozdzielic tego plusa na dwie wtyczki o tym mowisz?
zbyszek-z 16-12-2008, 21:15 Tak. Jak masz kabel już podpięty to pasuje od niego doprowadzić jeszcze jeden do białej wtyczki do pinu 14. Bo w panelu brakuje właśnie plusa i trzeba go z czegoś wziąść i to nie przeszkadza z którego weżmiesz. Pozdrawiam
Ok. Sprawdze to jutro. Dałej mi nadzieje :D hehe ale czy jeden plus może aż tyle namięszać?hmm zobaczymy jutro. Pozdrawiam
Panel ktory widzicie wyżej jest popsuty. To już wiem. Niestety wczoraj podlączając drugi ktory kupiłem zwary mi sie dwa piny plusy i spalilem ten drugi nowy panel ;/ masakra....coraz bardziej odwodze sie od pomyslu przekladki. znajomy elektryk ma mi sciezki popalne naprawic i jak ten schemat nie zadziala to sam juz nie wiem ;/
zbyszek-z 18-12-2008, 11:33 Witam :fcp1 Ja miałem podłączony panel tak jak na schemacie i tak jak napisałem u góry jakoś działał nie idealnie ale działał :fcp11 kilka kabli zostało z nowej wtyczki nie podpiętych może jak bym wiedział gdzie je podłączyć to by działał idealnie :fcp18 też spaliłem chyba dwa panele są bardzo czułe :fcp11 Pozdrawiam :fcp1
A co Ci zbyszku nie dziala?z ktorego roku masz auto? dzialaja ci poprawnie awaryjne czy musisz trzymac guzik zeby migaly?
zbyszek-z 18-12-2008, 21:06 Witam :fcp1 mam z 2001 roku i żeby awaryjne działały to muszę trzymać,:fcp18 a w panelu tak jak pisałem jak dam nawiew na nogi to dmucha też na szybę, przy jednej kresce ogrzewanie grzeje dobrze dopiero na HI a od 23-28 stopni muszę dać na większą prędkość żeby trochę grzało, :fcp25 nie da się wyregulować aby normalnie grzało i dlatego założyłem znowu starszy panel :fcp25 bo przynajmniej normalnie działa :fcp1 Jakbyś miał inny schemat to daj znać może będzie lepiej :fcp29 Pozdrawiam :fcp26
Ku przestrodze...gdyby komuś przyszło do głowy przepinanie starego klimatronika na nowy :D.........ale hehe dziś się udało. Jutro wrzuce foty gotowego.
ps. zauważcie że doł czyli ta ramka ktora otacza włącznik ASP i otwieranie klapy jest ze starego panela..także nie musiałem wymieniać obudowy drążka zmiany biegów.
zbyszek-z 20-12-2008, 17:30 Witam :fcp1 I co działa wszystko :fcp12 Pozdrawiam :fcp1
Witam. Wszystko działa jak należy. Klima kierunki temperatura sila nawiewu awaryjne oraz podgrzewania szyb.Zaznaczam że nie zmieniałem dolnej obudowy skrzyni biegów. Jest z tym sporo pracy i wiąże się to z wiekszymi sporo kosztami. Zmieniłem natomiast samą gałke na po liftową. Oczywiście po liftowe mondki mają inne gałki (nie potrzeba podnosić lewarka do góry żeby wrzucić wsteczny) dlatego też misiałem ją nieco zmodyfikować. Oto końcowy efekt.
Oooooooo k.............. :fcp7 :fcp23 .Wygląda wspaniale.
:fcp29 jesteś WIELKI. Zrobione wspaniale.
W razie , ...jakby co, ...pomożesz :fcp3 :fcp9 .
Dzięki Zawika. Dużo pracy dużo kasy ale działa ;) Oczywiście pomogę jeśli się zdecydujesz. Po to właśnie jest to forum prawda :) Pozdrawiam i dzięki wszystkim co pomogli ;) Uznanie dla Jarka, RECONDO oraz Oligo za kompletne SCHEMATY.
Brawo - świetny efekt! Witaj więc w gronie posiadaczy niefabrycznych konsol FL :fcp4
zbyszek-z 22-12-2008, 15:30 Witam. Gratuluję. Podpinałeś tak jak na tym schemacie co jest wcześniej czy masz jakiś inny schemat i czy pamiętasz może numer panelu. Pozdrawiam Zbyszek :fcp1
Witam :fcp1 mam z 2001 roku i żeby awaryjne działały to muszę trzymać,:fcp18 a w panelu tak jak pisałem jak dam nawiew na nogi to dmucha też na szybę, przy jednej kresce ogrzewanie grzeje dobrze dopiero na HI a od 23-28 stopni muszę dać na większą prędkość żeby trochę grzało, :fcp25 nie da się wyregulować aby normalnie grzało i dlatego założyłem znowu starszy panel :fcp25 bo przynajmniej normalnie działa :fcp1 Jakbyś miał inny schemat to daj znać może będzie lepiej :fcp29 Pozdrawiam :fcp26
Miałem tak samo - całą zmianę instalacji z manuala przed FL na DENSO po FL zrobił mi docento :fcp1 ale musiałem wymienić moduł GEM by światła awaryjne działały prawidłowo (docento powiedział iż nie ma innej możliwości).
Zbyszku używałem tego samego schematu. Okazało się jedynie, że mam niesprawny poprzedni panel. Tzn "trochę" działał. Dlatego trzeba sprawdzać dokładnie co się kupuje. Poprzedni panel nie działał w pełni bo po prostu gdzieś był jakiś widocznie kondensatorek upalony w miejscu z kolei niewidocznym. Do tej pory nie wiem który. Nowy panel podpiałem wg schematu jedyna różnica to dodanie plusa na białą wtyczkę. Możliwe Zbyszku, że to już Twój 3 panel który nie działa ew rzeczywiście Mondki z 2001 roku mają inne moduł GEM. Co ciekawe mam auto przed FL a awaryjne działają mi normalnie :fcp1
Oczywiście pomogę jeśli się zdecydujesz. Po to właśnie jest to forum prawda :)
to Panie eng powiedz mi jak podpiąć awaryjne i ogrzewanie bo nie wiem :fcp13
Brawo Adam BRAWO. hehe ok ten czlowiek pomógł mi bardzo podczas tej podmiany konsoli przed liftem na po lifcie hehe...aha on ma Golfa 3:P
Ja zauważyłem że jest jedna zależność odnośnie kierunkowskazów (przełącznika).
Ci co maja funkcję bieg wsteczny = włączona wycieraczka z tyłu to będą sie cieszyć normalnym działaniem przycisku ood kierunków po fl, inni natomiast będą musieli trzymać ten przycisk aby działał.
Co do paneli to rzeczywiście mnóstwo jest uszkodzonych ja sam mam ich 5.
Gratuluję wytrwałości.
Oligo ale ja mam sedana ;)
.. by światła awaryjne działały prawidłowo (docento powiedział iż nie ma innej możliwości).
Śmiem twierdzić że jest inna możliwość.
Zastosować można przekaźnik bistabilny.
http://swiat-modeli.pl/6_Przekaznik_bistabilny_Hongfa_HFD2_012_M_L2_D__.h tml
A tu jest zasada działania
[attachment=0:2cnn6cvw]skanuj0004-1.jpg[/attachment:2cnn6cvw]
Jak macie taki efekt że musicie trzymać guzik żeby awaryjne chodziły to to jest dobre rozwiązanie.
Trzeba najpierw sprawdzić czy panel dogada się z komputerem i czy bedzie działał prawidłowo. Bo jak nie ma takiej możliwości żeby panel po FL dogadał się ze starym GEM to po co robić awaryjne. Wtedy to tylko wymiana modułu GEM.
Ale co ja tam wiem. Przecież ja mam tylko Golfa 3 - prawda eng ? :fcp14
Golf 3? A tam nie ma elektryczności? Żadne marka nie zmieni zasad fizyki.. schemat jest OK :fcp1
Adam zainponowałeś mi:D hehe no proszę. Recondo rozumiem, że schemat Adama może rozwiązać czyjeś problemy z awaryjnymi bez konieczności wymiany GEMU?
Recondo rozumiem, że schemat Adama może rozwiązać czyjeś problemy z awaryjnymi bez konieczności wymiany GEMU?
Dareczku jak panel po FL nie będzie współpracował ze starym GEMem to mój schemat możesz sobie zastosować do sterowania kolejką elektryczną a nie awaryjnymi :fcp8
Proponuję więc, korzystając z szerokiej wiedzy ADMORa, rozwiązać inną kwestię/problem: podgrzewane dysze spryskiwaczy. Dysze są podgrzewane, niestety, cały czas (wraz z pracą silnika) latem i zimą - nie jest to dobre rozwiązanie, ulegają często przepaleniu o czym na forum też było pisane. Należałoby więc "poprawić Forda" - ma ktoś jakiś pomysł? Idealnym rozwiązaniem jest sytuacja gdy dysze grzeją zimą a nie grzeją latem - jak to zrobić?
Adam czekamy na propozycje :fcp12
W spryskiwaczach jak sądzę jest bimetal który odłącza zasilanie grzałek gdy nagrzeją się dysze. Fakt lipą jest to że nawet w lecie się one nagrzewają. Jeżeli ford nie posiada takowych bimetali (a golf ma :D) to może się tak zdarzyć że się przepalą. Można np. zasilanie grzałek odłączyć od istniejącej instalacji i podpiąć np. pod guzik od podgrzewania szyby przedniej. W wersjach przed FL nie ma z tym problemów. Po Fl muszę pomyśleć bo tam jest ten "badziewny" włącznik.
Macie schemat elektryczny mondzioła ?? Jak wrzucicie to coś pomyśle bo już mam plan. Wziąłem pod uwagę to żeby jak najmniej ingerować w fabryczną instalację forda bo są ludzie którym to nie pasuje (eng :D). Bądź co bądź będzie działać.
Jest też plan aby zaprojektować drobny układzik oparty o termoelement lm35, który po osiągnięciu temp. np. 5 C załączy przekaźnik uruchamiający grzałki.
Ale nawet w VW jak piszesz dysze "pracują" cały rok - nie jest to dobre rozwiązanie. Myślałem o tym by podpiąć dysze do grzanej szyby ale to też nie jest idealne rozwiązanie. "Dobry człowiek" podpowiedział mi inny sposób: zamontowanie czujnika klimatyzacji od VW (chyba SHARAN miał takie) wtedy dysze grzałyby się przy temperaturze poniżej 4 stopni C.
Czujnik klimy w każdym aucie ma ok 4 5 st zadziałanie. Ten układ na LM35 jest to to samo co czujnik klimy tylko wyposażone w przekaźnik. Rozważam jeszcze możliwość wyciągnięcia sygnału z kontrolki przymrozku ale nie wiem czy wszyscy to mają, bo np. kolega eng w swoim ma i z tego dałoby się wyciągnąć sygnał.
Dlatego może by zaproponować uniwersalne rozwiązanie :fcp1
Widzę, że dyskusja wrze ;) heh. Rozmawiałem wczoraj z Adamem i zaproponowałem właśnie :fcp13 aby podpiąć to pod kontrolke na licznikach która informuje o temp. poniżej 4 stopni (ten zółty śnieżek). Hehe
Czujniki do klimy:
-czujnik temperatury parownika (klimatronic) - czyli nam pasuje bo to jest czujnik który rozłącza obwód w momencie uzyskania temp 4 st lub mniejszej.
- czujnik temperatury zewnętrznej - no to lipa bo on podaje ją do komputera w postaci sygnału napięciowego w mV
- czujnik temperatury skraplacza (klimatronik)- też dobry bo rozłącza przy zamarzaniu.
- czujniki ciśnienia czynnika - nie podejdą :/
czujnik temperatury parownika i skraplacza to chyba jest to samo ale mogę się mylić. Może być że jeden jest normalnie zwarty a drugi normalnie rozwarty. Tak czy inaczej oba będą działać tylko trzeba inaczej podpiąć.
Myślę nad układem dalej.
Wersja układu z czujnikiem klimy:
Kupujemy przekaźnik -> taki :
http://moto.allegro.pl/item481654708_przekaznik_12v_40_30a_samochodowy_no _nc_fv.html
Kupujemy czujnik odłączenia kompresora klimy {zapobiega włączeniu sprężarki temperatura jest bliska zeru} (nazwy są różne ale sprzedawca będzie wiedział o co kaman) [czujnik posiada dwa piny które są normalnie zwarte. Jeżeli czujnik osiągnie temp mniejszą niż 4-5 stopni to je rozwiera]
odcinamy grzałki od instalacji mondeo (kabelki do grzałek pod maską).
Podpinamy do przekaźnika i czujnika według schematu.
[attachment=0:2dxuyg4t]sprys.jpg[/attachment:2dxuyg4t]
Jak jest lato to cewka przekaźnika trzyma cały czas styk rozwarty przez co grzałki nie grzeją. Warto podpiąć cewkę tzw. przez kluczyk bo nie chcemy żeby działała na wyłączonym silniku.
Gdy temp spadnie poniżej 5 st. czujnik rozwiera się i tym samym rozwiera układ zasilania cewki co za tym idzie zwierane są styki w przekaźniku. Grzałki dostają napięcie i zaczynają się grzać.
Ende.
Niestety jest to rozwiązanie dość drogie bo czujnik klimy troszkę sobie kosztuje i nie jest go wcale tak łatwo dostać bo raz że się nie psuje a dwa że występuje tylko w klimatroniku.
Na koniec dobiję Was tym, że czujnik musi być umiejscowiony na zewnątrz auta i to najlepiej nie w komorze silnika z tego względu że jak się silnik zagrzeje to nici z grzania spryskiwaczy.
Myślę dalej nad tańszą wersją z LM35.
Mam już projekt. Teraz tylko części kołować i mogę składać.
eng To możesz powiedzieć wszystko od poczatku do końca jak zmienic ten panel w roczniku 2001 żeby wszystko działało?? :fcp18 :fcp18
.......Mam już projekt. Teraz tylko części kołować i mogę składać......
Czy wykonasz może, w przypadku sprawnego działania, "hurtowo" kilka egzemplarzy dla potencjalnych "potrzebujących/zainteresowanych"? Ustawiam się w kolejce :fcp4
Części zamówię po weekendzie na 5 szt. Narazie muszę zbudować prototyp i dobrać opory do termistora. Jak go wyskaluję na 5 st C to wtedy buduję drugi i się dogadamy.
Dla kolegi co pyta o panel:
Jak nie kupiłeś jeszcze panelu to staraj się dorwać wtyczki do przycisków ogrzewania i awaryjnych. Bardzo Ci to ułatwi robotę :fcp4
No to słuchamy Panie eng :fcp12 :fcp13 :fcp3
OK czekam na info... A tak poza tym: może by otworzyć oddzielny temat dotyczący przeróbek/poprawek elektrycznych Mondeo? Jak się uda "poprawić dysze" mam kolejny "mały pomysł" ale... poczekam :fcp20
No można by otworzyć temat. Trzeba zagadać do Modów żeby to wyciągnęli z tego tematu i wsadzili do oddzielnego.
No to dawaj ten pomysł bo od razu części zamówię z tymi do spryskiwaczy.
Modyfikacja jest skomplikowana ale podobno możliwa do wykonania, polega na uruchomieniu sterowania klimatyzacją (siła nawiewu oraz temperatura) z kierownicy z wykorzystaniem przycisków zmiany biegów Durashift (jak na zdjęciu). http://img140.imageshack.us/my.php?imag ... 442fb0.jpg (http://img140.imageshack.us/my.php?image=dsc08442fb0.jpg)
Teraz będzie mnie ADAM teroryzował żebym opisał co i jak przy okazji przekładki paneli. Przecież napisałem, że pomogłeś mi przy wpięciu awaryjnych i podgrzewania szyb tył przód. Reszta uznania należy się Grzeskowi mojemu elektrykowi. Ja jedynie kupiłem odkręciłem i przykręciłem. Elektryka to inna bajka ;) opisać mogę a co tam ;) postaram się coś pomyśleć o jakieś relacji.
Jak nie kupiłeś jeszcze panelu to staraj się dorwać wtyczki do przycisków ogrzewania i awaryjnych. Bardzo Ci to ułatwi robotę :fcp4
To nie dostane ich razem z panelem??
Bo na allegro jakoś nie mogę znaleźć takich :fcp11
Szymkal, No niestety wtyczek raczej nie dają do kompletu. Jedną z dwóch wtyczek do panelu też warto mieć bo będziesz wykorzystywał z niej parę pinów.
Zadzwoń do tego gościa:
http://www.allegro.pl/item514831204_wtyczka_wiazki_instalacji_ford_monde o_mk3_01_07r.html
RECONDO
Przeróbkę taką da radę zrobić tylko by trzeba wyciągnąć z panelu z guzików kabelki i odpowiednio podpiąć do tej kierownicy. Najpierw trzeba znaleść gdzie ta kiera ma koniec swoich kabelków. Potem albo szukać schematów albo miernik i sprawdzamy na których kabelkach mamy który przycisk. Jeżeli to mamy to wtedy bierzemy panel, rozkładamy go i usiłujemy się wpiąć w guziki. Jak kolega eng ma jeszcze ten spalony panel to mogę obadać czy jest to wykonalne i ew. jakąś radę zapodać. Część od strony kierownicy jest jedynie dla mnie teorią ale wspólnymi siłami do czegoś dojdziemy.
Jak tak dalej będziecie wymyślać to za niedługo będziemy mikrofalówkę do podłokietnika montować. :fcp26
Eee to już mamy ;) Teraz chcemy LOWRIDERA zrobić z Mondzi ;)
RECONDO co do spryskiwaczy to kup sobie ten system na allegro. Jak podepniesz to będzie działał. Ja wymyśliłem identyczny tylko biorąc pod uwagę moją robotę, części i wysyłkę to wyjdzie na to samo.
Ważne żeby facetowi zagadać żeby był na 12V , przekaźnik 2x 8A i zakres temperatury od -30 d0 70. Jak już kupisz to Cię pokieruję jak to podpiąć.
http://www.allegro.pl/item529533873_termostat_elektroniczny_z_przekaznik iem_rtsz_3_2a.html
Co to zanczy łatwiejszy kolego?
rednaxelA 09-11-2010, 13:36 Doczepię się do tego wątku
dziś przyjechały do mnie części do przekładki konsoli na poliftową i mam pytanko dotyczące podłączenia.
Moje mondeo to 2001 z reczną klimą
Na razie mam panel manualnej poliftowej klimy ale chcialem juz przystosowac instalke pod klimatronic.
Mam nastepujace czesci (wszystko wyciete z kostkami i kawalkami przewodów niestety nie przeze mnie wiec nie wiem nawet czy to z jednego samochodu) :
- panel klimy od polifta
- czujniki temperatury w nagrzewnice 2 szt.
- czujnik temperatury wew (ten przy kolanie kierowcy)
- czujnik nasłonecznienia
Chciałem skompilować wiadomości z niniejszego wątku i z tego
http://www.mondeoklubpolska.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=243
i wykonać przeróbke instalacji
Troche sie zasmuciłem jak sie okazało ze poliftowy wentylator wygląda inaczej, niż ten w opisie przeróbki przedlifta na klimatronic - zasilanie jest na 2 wtyczki = jedna dwupinowa + jakiś moduł sterujacy z oddzielna wtyczka na 4 piny.
W długi weekend 11 listopada bede probowal podlaczyc siłowniki od sterowania przepływem powietrza do nowego panelu i uruchomic manualna poliftowa klime ale martwi mnie ten wentylator.
Czy mozna prosic o schematy czy inne pomoce do podlaczenia ?
http://www.stdrivers.pl/index.php/topic,86.0.html
Aby widzieć fotki trzeba się zalogować ;)
rednaxelA 09-11-2010, 15:13 Zarejestrowalem sie poczytalem - wciaz nie wiem jak podlaczyc taki wentylator
http://allegro.pl/wentylator-dmuchawa-mondeo-3s7h-18456-bb-i1268659776.html
Zasilanie na 2 piny + jakiś moduł na 4 piny.
rednaxelA 09-11-2010, 17:35 wciaz nie wiem jak podlaczyc taki wentylator
Rozdzielilem wiazke - rzeczywiscie wentylatpr jest na 4 piny - po prostu sterownik jest osobno i w wiązce są zdublowane przewody :-)
rednaxelA 10-11-2010, 10:31 Podłączyłem na razie sam panel - bez wentylatora - wentylator chodzi na starym panelu
Musiałem cos spsuć poniewaz po wylaczeniu zapłonu wszystkie siłowniki wykonuja pełny cykl otwieraja sie na maxa i zamykaja - taki sam cykl sie wykonał jak pierwszy raz podlaczylem nowy panel - jakiś test czy cóś
Poza tym działa - regulacja temperatury, kierunku nawiewu, zamykanie obiegu, włączanie klimy.
Ma ktoś jakiś pomysł na ten objaw po wylaczeniu zaplonu? - aha po wylaczeniu swiatel (podświetlenia) tez ktoras z klapek wykonuje krótki ruch.
Posprawdzam wszystko na spokojnie dziś jeszcze
U mnie coś takiego jest ale po wyłączeniu zapłonu. Klapki jakby zamykają się i dosyć mocno to słychać.
rednaxelA 10-11-2010, 11:32 kurcze u mnie ten chrobot siłowników po wylaczeniu zapłonu to trwa dość długo - z 10 sekund
jak obserwowalem silowniki przez dziure po schowku to widzialem jak sie przesuwaja w 1 strone a potem wracają - dotyczy to siłownikow na nagrzewnicy - zamykanie obiegu siedzi cicho
po wlaczeniu zaplonu ustawiają sie w pozycji w jakiej powinny byc (tak jak bylo na panelu ustawione w momencie wylaczania)
Tak sie zastanawiam czy jakies plusy nie sa pomylone - po stacyjce i stały.
Dzis i jutro bede prowadzil walke z wentylatorem nawiewu - martwi mnie jeden z kabelkow
- bo mam w wentylatorze grubego plusa i gruba mase i to wiem gdzie podlaczyc
- mam 2 cienkie kabelki - biały niebieski do panela a czerwony brąz mi zostaje luźno - tak mysle ze to plus powinien byc ale zabic sie nie dam za to
maximus999 10-11-2010, 14:36 podaj mi adres mailowy na priv to Ci druknę schemat.
na schemacie chyba tylko 3 kable są od wentylatora podlączone
niebiesko/bały do panelu pin 15
zielono/czerwony do zasilania skrzynka bezpieczników konektor C503
czarny do masy
też kombinuje zmienić ale nie mogę wentylatora nigdzie dostać
rednaxelA 10-11-2010, 15:51 tyle ze ja mam wentylator na 2 kostki
do jednej wchodzą 2 grube: czerwony z czymśtam i czarny - do silnika to idzie
do drugiej 4 kable: 2 grube czarne + nieb/biały + czerwony/brąz - to jest moduł strujący
po rozpruciu wiązki okazało sie, że czarny kabel przechodzi przez czteropinowa wtyczke tzn wchodzi z jednej strony a potem wychodzi i idzie do dwupinowej
Zakładam, że jest to sterowanie obrotami - masa jest jakoś impulsowo podawana czy jakis opor jest tam wpinany po drodze do silnika
Jesli niebieski biały tym steruje to wydaje misie ze czerwonybraz powienien dawac plusa na sterownik.
Odpale wieczorem TISa i poszperam jeszcze
odpalilem TIS i gucio - do 2004 (a mam TIS z tego roku) do wentylatora byla wtyczka na 4 piny
wciaz nie mam schamatu podlaczenia wentylatora nawiewu na 2 wtyczki a nie na 1 czteropinowa
Dobra zalatwione - wszystko (czyli poliftowy panel manualnej klimy) działa
Problem z pracą siłowników klapek po wyłączeniu zapłonu okazał sie trywialny - zamienione dwa czarno pomaranczowe kable w czarnej wtyczce panela.
Problem z wentylatorem tez zalatwiony - do wiazki wentylatora wchodza 4 kable - gruby czerwony to plus, gruby czarny minus, biały niebieski do panela a wolny ostatni kabelek do plusa tego grubego i wentylator chodzi jak trzeba.
Dzien Dobry wszyskim.
Rece u góry i krzycze pomóżcie Panowie,bo mam już dość.
Mam mondeo mk3 tddi 2001 rok.
Przeczytalem kilka postów i postanowiłem przerobić swoją manualną klimatyzację,lecz okazało
się ,że to mnie przrosło.
Kupilem wetylator na 4 piny,konzole poliftową z klimatronikiem,czujnik tęmperatury wewnęcznej,czujnik nasłonecznienia.
Przewertowalem internet ,ściąglem schemat przelożenia pinów /przed lift-lift.
Szukalem kontaktu z osobami którym się to udało,bez rezultatu.
Panowie proszę o odzew i z góry dziekuje.
maximus999 07-03-2011, 18:34 odezwij sie na GG 40206 to Ci pomogę... jednego już naprostowałem..:)
maximus999 07-03-2011, 20:04 Sprawdź czy poprzenosiłeś też odpowiednie piny z wtyku białego do czarnego i odwrotnie.
W tym kolorowym schemacie na początku postu jest to na dole każdego rysunku opisane. Może tylko zmieniłeś te co mają strzałki w obrębie tej samej wtyczki. Po tym że wentylator u Ciebie nie ma sterowania to domyślam się że to może być przyczyną.
Przepraszam ale mnie nie było.
Piny poprzekładałem te ze strzałkami i również te pod schematem czyli 5 szt.
Zostalo 3 wolne piny-ewidentnie cos brakuje.
Panel działa ,wyswietla , klapki zamyka-otwiera.
Wentylator /zle podłączony tak mi sie wydaje/.Po przekreceniu kluczyka w stacyjce , silnik startuje pełną mocą , obojętnie czy panel jest ,czy też odpiety.Kluczykiem sie włancza a nie panelem.Plus /+/ podpiołem do plusa starego podłączenia wentylatora.Minus/-/ do karoserii.
Sterowanie do czarnej kostki piny 1 i 3.
Tragedia.Wiecej czasu spędzam w aucie pod blokiem niż w domu.
Witam
Jakiś czas temu zrobiłem przekładkę klimatronika na po liftowy.
Zajęło mi to ok 4 godzin z przekładką wtyczek. Dla ułatwienia skleiłem sobie schematy wtyczki białej i czarnej i wykonałem między nimi połączenia. Bardzo to ułatwiło prace po przekładce kabla we wtycze odrazu odznaczałem po kolei poszczególne piny. Nalewno trzeba tak jak wcześniej było wspomniane połączyć +12 na pin 14 (bardzo dobrze to widać po sklejeniu schematów wtyczek). Po montażu klimatronik zadziałał za pierwszym razem :D . W czasie jak było jeszcze ciepło za oknem jeździłem na klimatyzacji ale problem pojawił się gdy zaczęło się zimno - grzenie było tylko na ustawieniu max temperatury - rozwiązanie to instalacja dwóch czujników temperatury (nawiew na nogi i nawiew na twarz). I tutaj dochodzę do sedna mojego postu . Jak wpinamy nowy klimatronik do magistrali CAN - bo nie mogę połączyć się kompem serwisowym. W innym wątku wyczytałem wzmiankę na ten temat. Wyprowadziłem z bodajże białej wtyczki kable od CAN i gdzie wpiąć je dalej. Dodam że w standardzie miałem nawigacje visteon - czy należy wpiąć się do tej wtyczki czy do GEM-a. Proszę o jakiś opis lub schemat.
Pozdrawiam
tomek_mhtn 06-03-2012, 19:28 Witam podjąłem się próby zmiany konsoli na lift mam już wszystkie potrzebne graty poza wtyczkami do klimatronika, a że jestem bardzo ciekawy spróbowałem dzisiaj podłączyć panel na starych wtyczkach (mam klime na pokrętła) po podłączeniu białej wtyczki rozległ się dźwięk nie wyłączonych świateł a na panelu nic się nie wyświetliło o ile rozumiem schematy co i jak to ogarnęło mnie dziwne uczucie czy swoją ciekawością mogłem uwalić panel?
rednaxelA 06-03-2012, 20:52 Mogles ale nie musiales - dopoki nie podlaczysz do prawidlowj instalacji nawet ne bedziesz wiedzial ze cos nie tak :-(
Niestety spaliłeś Panel. Wtyczki gdzieś mam jakby co to pisz, ale Panel moim zdaniem nadaje się do wyrzucenia. Jakby było to takie proste to po co byłyby schematy ?
tomek_mhtn 07-03-2012, 20:30 Sądziłem że tylko nie które funkcje mogą nie działać poprawnie ale człowiek uczy się na błędach eng poszło pw
rednaxelA 07-03-2012, 20:31 Zanim kupisz kolejny panel sprawdz ten - moze miales szczescie
Odświeżę troszeczke temat. Posiadam mondeo mk3 z 2003 roku climatronic ale przed liftem. czyli wyświetlacz, przycisk A/C i przyciski sterowania. Czy jest możliwość zmiany tego panelu na ten po lifcie, czyli np. http://allegro.pl/panel-klimatronic-mondeo-mk3-2-0-tdci-05r-i2490407003.html
Nie wiem, czy da się to zrobić bez jakiś problemów. Przeszukałem już dużo tematów, ale wszędzie jest zmiana z manual na climatronic. A coś takiego? Może ktoś podpowie?
Da się ale wymaga to ogólnego wkładu finansowego w okolicach tysiąca złotych i minimalna wiedza z odczytywania schematów. To nie jest tak, że kupujesz panel wkładasz go i działa. Jest zupełnie inna konsola środkowa zupełnie inne podpięcie guzików od świateł awaryjnych oraz od podgrzewania szyb. Zupełnie inna jest obudowa gałki zmiany biegów, a ją też trzeba wymienić.
rednaxelA 20-07-2012, 19:41 w okolicach tysiąca złotych
Eeee bez przesady
Wersja tania to uciachanie dołu przedliftowej konsoli - zostaje wszystko ponizej radia czyli przyciski otwierania klapy, ESP, uchwyt na kubek i ewentualne grzanie foteli, wiec koszty to panel klimatronika, panel z zegarkiem i przyciskami, konsola srodkowa poliftowa i radio lub przejsciówka na radio 1 DIN wiec mozna sie zmiescic w 3 stówach bez radia bo wszystko pasuje z anglika
Wersja deluxe to wymiana takze obudowy lewarka i tunelu pod konsolą - czesci na allegro za 2 czy 3 stówy sie kupi wiec w sumie wyjdzie powiedzmy 600 zł
Dzięki za informację. A w sumie zapytałem o wymianę, bo mój panel klimy coś chyba wariuje. Niby jest ok, ale czasami nic nie ma na wyświetlaczu. Jak do docisnę, to wtedy wszystko się pojawia. Poza tym, grzeje tylko przy nastawionej temperaturze na max, a chłodzi, gdy jest na minimum ustawiony. I tak pomyślałem sobie o wymianie tego cuda. A że po lifcie jest fajniejszy... Czy takie coś będzie pasowało?
http://allegro.pl/panel-sterowania-ford-mondeo-mk3-i2503925328.html
Może jednak bym się skusił. Chyba, że przyczyną moich kłopotów nie jest panel klimatyzacji...
rednaxelA 20-07-2012, 20:13 Jak ma przycisk AUTO to jest OK - jak nie ma to jest poliftowy manual
Chyba, że przyczyną moich kłopotów nie jest panel klimatyzacji...
Poszukaj i poczytaj o żółtej ikonce odmrazania szyby w przedliftowym klimatroniku
Jakoś nie bardzo wiem o co chodzi z tą "żółtą ikonką". Jeśli chodzi o odmrażanie przedniej czy tylnej szyby, to są dwa przyciski, które po włączeniu to świecą na żółto. Nie wiem tylko czy o to chodziło. Chyba dam sobie z tym spokój...
Już doszedłem jaka to ikonka. Chodzi o tą na panelu klimy nad przyciskiem OFF? Jeśli tak to jest w żółtym kolorze :)
tomek_mhtn 11-10-2013, 13:11 Witam potrzebuję pomocy przełożyłem już dawno klimę z manualne od razu na klimatronic po lifcie, przez jakiś czas korzystałem ze starego wentylatora i ukrytego przełącznika teraz wpadł mi w ręce wentylator od mdo z 2004 na dwie wtyczki tj. plus, masa i dwa sterujące i tu pojawia się problem bo sterujący z panelu mam tylko jeden i gdzie bym go nie dał to wentylator nie startuje (sprawdzony i sprawny) na pinie 15 z białej wtyczki są wartości przy min. ustawieniu ok 2,5v a max 1,5v i tu pytanie za sto punktów jak to ruszyć?
Jest to taki wentylator:
http://allegro.pl/wentylator-nagrzew-for-mondeo-mk3lift-klimatronik-i3587124816.html
Pozdrawiam Tomek
rednaxelA 11-10-2013, 14:34 popatrz na kolory kabli (nie pamietam teraz kolorów) ale
- dwa grube to plus i masa, plus zostaje stary a mase podlacz na krotko
- jeden z cienkich to plus (ja mam podlaczone do grubego plusa) drugi to sterowanie z panelu
Bez podlaczenia jednego z cienkich kabli do plusa nie zadziala. Jak sie przyjrzysz to zobaczysz ze ten moduł starujacy z wtyczka na 4 piny steruje masą wentylatora tak jak manualny przelacznik - dlatego wchodzi do niego i wychodzi na wentylator masa czarnym kablem . Ale potrzebuje zasilania (jeden z cienkich kabelkow) i sterowania (drugi cienki) .
tomek_mhtn 11-10-2013, 14:43 Grube mam podłączone, pin 15 jest biało niebieski i jeden w wentylatorze też więc analogicznie tak podpiąłem a na drugi tj. brązowo czerwony jak dam +12 to daje na maxa nie wiem tylko czy kombinacjami z tymi cienkimi nie uszkodziłem jeża lub panelu dziwią mnie te małe wartości na pinie 15, ale zaraz jeszcze po kombinuje dzięki za podpowiedź.
Po podłączeniu tak jak powinno być cały czas wentylator zasuwa na max nie reaguje na wyłączanie panela ani na zmianę ustawień siły nawiewu i tu pytanie czy panel walnięty czy jeżyk wiem że to wróżenie z fusów ale jeśli ktoś ma możliwość zmierzenia napięcia na pinie 15 białej wtyczki to z góry dziękuje.
rednaxelA 11-10-2013, 17:58 Jak wentylator daje na maxa znaczy ze nie ma kontaktu z panelem - taki tryb awaryjny
Jus sobie odswiezylem troche :-)
Jak to podlaczyles? ja mialem wentylator z kawałkiem wiązki tak ze mialem 4 kable
- gruby plus czerwony
- gruba masa czarna
- cienki kabel sterowanie z panela biało niebieski
- cienki kabel zasilanie sterownika - chyba brazaowy - polaczylem go z plusem wentylatora
jak nie masz tej wiazki to gruby kabel masowy wchodzi w sterownik (tak jak napisales w jeża :-) i z niego idzie do silnika wentylatora - silnik nie jest polaczony z masą
tomek_mhtn 11-10-2013, 20:49 Miałem kawałek wiązki także nic nie pomieszałem tylko nie wiedziałem że brązowy musi iść do plusa i tak podpinałem na zmianę metodą prób i błędów, nie wiem czy to nie wina właśnie panela (jest wysoce prawdopodobne że mogłem go przez to uszkodzić) niby wszystkim steruje tylko nie wentylatorem, chyba trzeba zaryzykować i kupić drugi. Może gdybyś miał chwilę czasu i możliwość sprawdzenia co powinno wychodzić z tego pinu to by potwierdziło gdzie leży usterka.
Witam.
To mnie już całkowicie poniosła fantazja :)
Postanowiłem wymienić przedliftową klimę ręczną, na poliftową konsolę środkową z klimatroniciem sterowanym DENSO.
Posiadam już:
-panel denso + dvd do bagażnika
-całą środkową konsolę z zegarkiem i przyciskami awaryjnymi i ogrzewaniem szyb, oraz dołem czyli przyciskami podgrzewania foteli, otwierania bagażnika itp.
-obudowę lewarka zmiany biegów polift
-cały tunel środkowy z podłokietnikiem, popielniczką itp polift
-całą kompletną instalację (ogólnie karton kabli i wtyczek) wyjętą z mondeo polift. nic nie jest poprzecinane. Kompletne okablowanie
-czujnik nawiewu na nogi polift
-czujnik nasłonecznienia polift
-ksiązkę do denso z kodem pin do niego
Ogółnie wszystko wymontowane praktycznie do gołej deski rozdzielczej :)
Brakuje mi jeszcze (dojadą na dniach):
-wentylator nawiewu
-moduł GEM
-kostki do dvd (to jest jedyne miejsce w którym instalacja została przecięta. Jest przy niej nawet antena i odbiornik GPS)
O czym nie pomyślałem? Czego brakuje? Z czym będą problemy? Proszę o pomoc
Dorianek9 04-12-2014, 20:27 Sorki ze odgrzewam kotleta, ale jak się ma to podłączenie do polifta ale bez opcji auto tylko samo ON ?
Damekk94 08-12-2019, 10:11 Witam
Mam pytanko. Czy ktoryś z kolegów wie jak wzbudzic klimatroninika po liftowego bez włączania zapłonu? Chcialbym zrobic ogrzewanie resztkowe.
Kamilllllll123 19-05-2024, 15:48 Witam. Który przewod odpowiada za sygnał z przycisku AC? Brak reakcji na przycisk w forscanie. Ma ktos moze schemat?
|