Zobacz pełną wersję : zarowki xenon efekt

DJ elo
20-12-2008, 14:58
witam
mial ktos kiedys stycznosc z zarowkami HQ Auto Lighting xenon efekt. jesli tak to prosze o opinie bo slyszalem ze jak juz zakladac takie zarowki to tylko z philipsa.
z gory dzieki za pomoc

michu
20-12-2008, 16:33
kup sobie jakieś narvy + 30% za 10zł szt. a resztę przeznacz na piwo bo szkoda kasy

Schem
22-12-2008, 12:43
Jedyne żarówki jakie są warte założenia z takich "lepsiejszych" to Philipsy BlueVision albo Power4Night, czy inne tego typu (Osram chyba jeszcze takie robi). Reszta to tylko na pokaz się nadaje - świecą ładnym światłem, białym albo lekko niebieskim, ale na jakieś 1,5 metra od maski. Dalej już tylko ciemność.
W deszczową noc nie widać nic.

Tyle tylko, że te lepsze żarówki szybciej się palą - albo masz jasne światło za 80 PLN ale przez 3-4 miesiące, albo zwykłe Osramy za 12 PLN, które świecą normalnie ale przez 2 lata.

radekbox
24-12-2008, 18:19
mam phlipipsy xtreme +80% juz 1.5 roku
"xenony" nie polecam, bo widocznosc cieniutka

kaczozord
25-12-2008, 10:39
Bańka w zwykłych żarówkach żarnikowych powinna być przezroczysta - każdy filtr niebieski czy jakikolwiek inny zmniejsza światło, które sam żarnik emituje - więc kupując "xenon efekt" osiągniesz tylko kolor, a światła będziesz mieć na pewno mniej.

cosmo80
10-02-2009, 23:15
Banka w Philipsach Blue Vison ma wlasnie niebieskawy filtr. Ale zeby nie bylo to okupione mniejsza iloscia swiatla na drodze zarnik jest skonstruowany w ten sposob azeby swiatlo bylo na tyle mocne i ''przebilo'' sie przez ten filtr. Do banki wpuszczono tez domieszke ksenonu zeby wydluzyc zywotnosc zarnika.
Sam jezdze na tych zarowkach i je bardzo polecam wszystkim. Daja duzo swiatla tam gdzie powinno byc go najwiecej przy tym maja przyjemna dla oka temperature barwowa.

mpotkaj
11-02-2009, 11:24
Ja tez polecam żarowki Philips Blue Vison super swieca i lampy maja fajna barwe choc nie sa to tanie zarowki kaplet ok 100zl

MacieqZST
14-02-2009, 17:41
Polecam artykuł w Auto Świat, testowali żarówki od tanich do tych z górnej półki.

cosmo80
14-02-2009, 20:07
W jednym z testow znalazlem opinie na temat Philips Blue Vision ze jesli juz chce miec zarowki typu blue to wlasnie te sa najlepsze. Tylko ze to blue (w Philipsach) wcale nie jest blue tylko white.

Snajper_881
14-02-2009, 20:31
wcale nie jest blue tylko white.
No i całe szczęście, bo prawdziwy xenon też nie jest blue tylko white.
Orginalny Xenon ma 4300K a to jest barwa światła białego.

cosmo80
14-02-2009, 21:04
Snajper_881 Ja osobiscie ubolewam nad tym ze niektorzy w swoich autach uzywaja zarniki o temperaturze barwowej wiekszej niz 4300K. Nie wiem jakimi przeslankami ludzie sie kierujac stawiajac wyglad swojego auta wyzej niz wlasne i czyjes bezpieczenstwo. Nie dotyczy to tyklo zarnikow ale sprawa sie tak samo ma jesli chodzi zarowki halogenowe. Straszne dziwne rzeczy ludzie wsadzaja do swoich reflektorow.

kaczozord
16-02-2009, 08:27
Banka w Philipsach Blue Vison ma wlasnie niebieskawy filtr. Ale zeby nie bylo to okupione mniejsza iloscia swiatla na drodze zarnik jest skonstruowany w ten sposob azeby swiatlo bylo na tyle mocne i ''przebilo'' sie przez ten filtr. Do banki wpuszczono tez domieszke ksenonu zeby wydluzyc zywotnosc zarnika.
Sam jezdze na tych zarowkach i je bardzo polecam wszystkim. Daja duzo swiatla tam gdzie powinno byc go najwiecej przy tym maja przyjemna dla oka temperature barwowa.

Zgadza się, ale mogę na swoich przykładzie potwierdzić, że świecą one słabiej niż GT150 lub Xtreme performance tego samego producenta. Kolor światła moim zdaniem podobny, jasność większa w przypadku tych dwóch ostatnich.

W TYM (http://www.fuers-auto.de/shop_content.php?coID=10) wątku zobaczycie zdjęcia z punktu kierowcy, jak poszczególne żarówki świecą. Jeżeli chodzi o philipsa, to zaobserwowałem podobną kolejność, tj. xtreme najlepiej świecą i najbardziej biało. Niestety okupione jest to krótszą żywotnością. GT150 to taka pośrednia żarówka, dając dużo światła, a wytrzymuje u mnie około 6 miesięcy (15tys. km)

cosmo80
16-02-2009, 10:48
Zgadzam sie z przedmowca w 100%. Ale sama zarowka to nie wszystko jest jeszcze wiele innych czynnikow wplywajacych na to jak dana zarowka bedzie swiecic. Nawet rozne typy tej samej zarowki beda swiecily inaczej H7 bedzie napwno lepiej swiecila niz H4. Do tego dochodzi kwestia reflektora no i elektryka w aucie (jakie napiecia na kostkach) to tez ma wplyw na zywotnosc zarowki.
Osobiscie po testach wielu zarowek (tylko renomowanych producentow) stwierdzilem ze wlasnie Blue Vision Philipsa jest najlepszym kompromisem jesli chodzi o zywotnosc a oswietlenie.
Oczywiscie kazdy moze miec inne odczucia :)

adamscorpio
23-02-2009, 06:25
Ja używam tungsram bluish, światło białe, lekko niebieskawa poświata, dużo lepsza widoczność, a cena w granicach 40zł/komplet.