Zobacz pełną wersję : [mk3] 18 cali w praktyce....
Palladium 22-12-2008, 17:21 Witam,
poprzez wyszukiwarke znalazłem szczątkowe informacje dot. użytkowania 18" felg dlatego otworzyłem taki temat. W lato w prezencie dostałem felgi właśnie o rozmiarze 18". Jak sparwują się takie felgi na naszych drogach? jakie elementy zawieszenia najbardziej dastaja w kość..... po prostu jak wygląda używanie takich felg w praktyce. Mam dylemat czy je w ogole zakladac po zimie więc pytam użytkowników - jakie macie przygody z 18-ami? Dodam, ze robie 50- 60 000 rocznie.
Przy 18" konieczne jest założenie niskoprofilowych opon , co na naszych drogach odzwierciedli się komfortem jazdy , będziesz się czuł jak na taczce , każda dziura odbije się na twoim kręgosłupie i felgi bardzo łatwo mogą zostać uszkodzone... miałem przyjemnośc jazdy na 19" nawet i szczerze mówiąc poza wyglądem nic powalającego , super to wygląda jak jeszcze chromowane ale tylko podczas postoju , jazda to koszmar na naszych drogach..tym bardziej , że robisz trochę tych kilometrów rocznie...
gabrysia1 22-12-2008, 20:09 Przy tych przebiegach kręgarz będzie Twojm przyjacielem, równierz mechanik bo na naszych drogach odbije się to na trwałości zawieszenia. Twój wybór, ale jedno napewno wygląd mondka super!
meeisster 22-12-2008, 20:35 ja jeżdżę na 17 cały czas tzn na zimę mam 16 i szczerze to różnica jest. Zimówki profil 16/60
Letnie profil 17/50
Zdecydowanie mniej słychać wszystkie stuki w zawieszeniu jeździ sie dużo bardziej miękko co przez to idzie komfortowo
Ale przy założeniu że po drogach w złym stanie będziesz sie poruszał stosunkowo rzadko, a jak już to bardzo ostrożnie to zakładałbym te 18 przynajmniej na próbę.
ja np robie rocznie z 30 tyś rocznie na 17 i problemu nie ma... dla mnie mondeo ma i tak bardzo komfortowe zawieszenie dlatego nawet duża felga nie zmienia tego. A na DOBREJ drodze PRZYCZEPNOŚĆ jest nieporównywalna.
Na MINUS... Cena opon(strach o nie), dużo łatwiej skrzywić felgę(trzeba bardziej uważać), szybciej zużywa się zawieszenie, układ kierowniczy
Ogólnie przy tylu kilometrach rocznie robionych EKONOMICZNIE zdecydowanie sie nie kalkuluje... ale wizualnie to inny samochód
piotrekbb 22-12-2008, 20:39 ...
rozmiarze 18". Jak sparwują się takie felgi na naszych drogach? jakie elementy zawieszenia najbardziej dastaja w kość.....? Dodam, ze robie 50- 60 000 rocznie.
Szlak trafia nawet łaczenia karoserii. 18 na polskę sie nie nadają.
jazda na tym jest super ale na autostradzie, ja dodatkowo mam obniżone zawieszenie więc trzyma się to drogi rewelacyjnie ale: po tym sezonie jedna felga do spawania.
Natomiast wygląda to fenomenalnie http://picasaweb.google.pl/michalpinki/MojeMondeoMKIII#
ale w związku, że głównie jeżdżę po mieście na wiosnę podnoszę auto na seryjne sprężyny ale felgi zostawiam :)
widże, że Przemo temat czyta więc zaraz pewnie się też wypowie :)
wydaje mi się że złotym środkiem w mondku są 17" bo 18" z niskim profilem znajomego doprowadziły po roku do wymiany całego zawieszenia w Audi A4
Pinki, ładne autko masz ale dla własnego bezpieczeństwa nie spawaj felgi!! jestem spawaczem i wierz mi aluminium jest tak <EDIT> trudne do pospawania by nie było w spoinie tzw. kaszy , że lepiej nie ryzykować wg mnie gra nie warta świeczki
ja mam pęknięcie na 5mm długie i raczej będę spawał ale mam namiar na jednego z najlepszych specjalistów od spawania felg alu w KRK.
Widzę raczej same głosy zniechęcające. Co gorsze sporo z nich od osób, które chyba nie jeżdżą na 18 stkach. Z tego co piszecie każdy Ford Mondeo st 220 seryjnie wyposażony w 18 calowe felgi po roku jazdy ma sporo zawieszenia do wymiany opony i felgi są krzywe, a użytkownik takiego st-ka, co tydzień ląduje w szpitalu z powodu ubytków w kręgosłupie....hmmm..aaa i zapomniałem dodać, że ich fordy rozpadają się na kawałki :fcp2...no bez przesady panowie :)
Palladium 23-12-2008, 18:36 dzieki za podpowiedzi :) ja akurat jestem we wladaniu 18-ek z s-maxa. Powiem szczerze, ze nawet przy takiej ilosci zniechecajacyh komenatrzy rwie mnie żeby wiosną założyć je mondziakowi. Felgi już kartonach prezentują się smacznie aż strach sie bać jak wyglądaja na samochodzie :D Panowie a może pochwalicie się swoimi "papciami" ?
Ps. Pinki te combi wygląda zacnie
pzdr ... i Wesołych Świąt :fcp18
Przemo1903 23-12-2008, 18:55 Widzę raczej same głosy zniechęcające. Co gorsze sporo z nich od osób, które chyba nie jeżdżą na 18 stkach. Z tego co piszecie każdy Ford Mondeo st 220 seryjnie wyposażony w 18 calowe felgi po roku jazdy ma sporo zawieszenia do wymiany opony i felgi są krzywe, a użytkownik takiego st-ka, co tydzień ląduje w szpitalu z powodu ubytków w kręgosłupie....hmmm..aaa i zapomniałem dodać, że ich fordy rozpadają się na kawałki :fcp2...no bez przesady panowie :)
Heheh widzę że zostałem wywołany do tablicy :fcp2 . Jeżdze na 18-nastkach w lecie a na zimę wrzuciłem 16-nastki. Poprzedni właściciel auta przejechał tylko i wyłacznie na 18-nastkach 93 tys km i w zawieszeniu nie zmieniał żadnego elementu :fcp7 :fcp7 Fakt komfort jazdy jest mniejszy niż na 16-nastkach, wynika to z profilu opony ale trzymanie na gładkiej drodze i w zakrętach jest niesamowite:) teraz mój ST ma prawie 100 tys km i zawieszenie jest dalej nie ruszane a jeżdzę autem po Krakowie gdzie dziury jak cholera. Więc jeśli kogoś stac na felgi i opony to nic tylko zakładac taki komplet, przy okazji auto zyska na wyglądzie.
Pinki widziałem Cię ostatnio na Jana Pawła Twoim ST :fcp18
Proszę bardzo Palladium. Zwykły Mondek na 18 stkach z STka ;) myślę, że wygląd rekonpensuje tą niewielką stratę komfortu ;) Przemo będę miał mały biznes do Ciebie :fcp13
myślę, że wygląd rekonpensuje tą niewielką stratę komfortu
ładniejszy był by z klubową ramka ;)
eng, nie taki zwykly przod to zderzak RS (skad masz kratke w zderzaku?)
wszystko zalezy po jakich drogach sie jezdzi i przedewszystkim z jaka predkoscia pokonuje sie dziury... osoby gnajace na zlamanie karku po dziurach beda narzekac na czestsze naprawy... ktos kto spokojnie jezdzi po nierownosciach przezyje na 18" ale nie da sie uniknac tego ze na twardszym zawiasie i niskim profilu opony wszystko zaczyna szybciej skrzypiec...
Przemo1903 23-12-2008, 22:30 eng, nie taki zwykly przod to zderzak RS (skad masz kratke w zderzaku?)
Ale niestety po pewnej przygodzie jest już seryjny....
Hej. Buma kratke w zderzaku zrobiłem sobie sam ;) opisane to jest w tym poście na stronie 5 :)
viewtopic.php?f=10&t=48612&st=0&sk=t&sd=a&start=80 (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=10&t=48612&st=0&sk=t&sd=a&start=80)
Rzeczywiście po przygodzie puki co zderzak leży sobie w garażu na dnie w kanale. Na wiosnę zakłądam zderzak od STka. A co się stanie z tym...hmm jeszcze nie wiem.
Mój tata ma w A6 na lato 19" i profil 35. Powiem tak, wygląda zaje..fajnie, jeździ się... na prostej drodze baaaardzo dobrze, ale na "fałdach" i dziurach tragedia. Dodatkowo samochód jest -30mm więc już gorzej, ale w zawieszeniu się nic nie dzieje i na komforcie aż tak nie traci. Wydaje mi się, że felga 17" jest optymalna, nie za duża, nie za mała, a w sam raz:) sam mam zamiar na lato do Mondka wsadzić jakąś ładną 17" :)
Palladium 24-12-2008, 10:20 No i ok.... gdy nastanie cieplejsza pora roku wrzucam 18ki.... Gdy tak patrze na zdjecie mondka od Eng dochodze do wniosku, że mój egzemplarz na 16-ach wygląda jak świnia z siodłem :) postaram się niedługo dorzucić jakieś zdjęcia :D
O i komplemencik nawet dostałem:D Palladium wrzuć jakieś fotki tych felg ;)
Przemo1903 24-12-2008, 14:26 http://lh4.ggpht.com/_QUqvh-0T38I/SVJGFqfPzWI/AAAAAAAAAEA/H6xp6D64Lts/s720/P1070821.JPG
Przemo1903 24-12-2008, 14:43 Hmm...nice very nice :D
Mam nadzieję że się nie obrazisz....... Ale uważam że trzeba zrobić nową sesje bo na wiosnę zapowiada się ładny efekt finalny Twojej pracy :fcp1
http://lh3.ggpht.com/_QUqvh-0T38I/SVJKCunOGLI/AAAAAAAAAFY/PtNT6JtSsYI/s720/200804121273.jpg
Hehe no no :D ale zaraz zaraz zdjęcia już nie aktualne hehe :D spoko będzie co porównywać :)
Palladium 24-12-2008, 17:38 :) mój "książe" idealnie wkomponowałby się w ten pejzaż. Również mam niebieski kolor samochodu.... właściwie widziałem tylko jeden jedyny raz Mondeo w takim samym kolorze w dodatku był to nieoznakowany miśkowóz :) obecnie mam identyczne 16" jak te na zdjęciu. !8" natomiast są takie - zdjęcie
Powiedzcie mi jeszcze Panowie jak wygląda sprawa ocierania o nadkola. Czy przy pełnym bagażniku i 4 osobach będzie problem z ocieraniem? oczywiście przy profilu opony 40.
Palladium, 18" bez obaw o obcieranie mozesz do siebie wstawic i jeszcze bedzie miejsce na obnizenie zawiasu..... S-max z fotki to ma 20" chyba ze sie myle?
Palladium 24-12-2008, 18:42 To gra... na zdjęciu felgi rzeczywiście 20".
Tu są 18" wzór jest identyczny. Jestem bardzo ciekawy jak będą wyglądały na Mondeo. Nie widziałem takiego połączenia jeszcze na ulicy :) ktoś musi być pionierem :fcp18
Palladium 25-12-2008, 10:47 Eng, czy Twoje Mondeo ma zawieszenie standardowe czy z ST??
jeśli na wiosnę kasiory starczy to w tym wzorze 17 będę kupował więc może będę pionierem:) widziałem te felgi na focusie i mi się spodobały
Hej Palladium. Mój Mondek ma standardowe zawieszenie ;) i raczej tego nie zmienie. Za dużo się nasłuchałem jak to ludzie po jakimś czasie wracali z obniżonych Mondziaków do orginalnych sprężyn. Idą mi już pocztą orginalne progi RS więc mam nadzieję, że one optycznie mi autko obniżą i w połączeniu ze zderzakami i felgami będzie się to wszystko ładnie prezentować ;) Felgi, które pokazałeś wypas. Widziałem je nie raz i też mi się bardzo podobają. Jednak ja uparłem się na St - moim zdaniem ten prosty i skromny wzór bardzo pasuje do tego auta :) Pozdrawiam....ahaa pozatym ja nie tuninguje auta ja go tylko doposażam, a tuning to chyba jakieś zmiany, ale nie fabryczne no chyba, że się mylę:D??
pamietajcie ze te felgi maja troche inne ET ale roznica jest tak niewielka ze powinno byc ok
|