Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] przycisk podnoszenia szyb

belek
24-12-2008, 03:01
nie dziala mi przelacznik podnoszenia szyby pasazera. raz na 100 razy zakontaktuje. sterowanie szyba pasazera od strony kierowcy dziala OK wiec to ewidentnie cos z przelacznikiem.

jak go wyciagnac?
da rade bez zdejmowania calego boczku drzwi?

portege
24-12-2008, 06:14
Witam.
Raczej napewno uszkodzony jest przelacznik podnoszenia szyb.Do swojego kupilem jakis czas temu za jakies 40zl uzywany.
Nie musisz demontowac boczku, w malej wnece przy klamce jest taka mala zaslepka, zdejmij ja i odkrec srubke znajdujaca sie pod nia wtedy zdejmij plastik, ktory okala klamke i masz w ten sposob dojscie do przycisku - a ten wystarczy wymienic i wpiac w kostke. :fcp1

belek
24-12-2008, 23:23
dzięki za pomoc - wyjąłem przycisk, rozmontowałem jak moglem ale ze wszystko wyglądało OK to złożyłem z powrotem. zaczął działać ale nie na długo więc to na 100% przycisk. niby konstrukcja prosta jak cepa a jednak się skopał :fcp15 czyli do wymiany - nówka pewnie z 250zł :fcp5

p.s.
czemu do przycisku od szyby pasażera dochodzi aż 6 kabli??? :fcp15 spodziewałem się dwóch... no max czterech, ale sześć? ma ktoś może schemat?

mario591
25-12-2008, 09:47
belek, jeju ale banalny problem opisujesz. po 1sze NIE MUSISZ KUPOWAĆ NOWEGO przełącznika!!! Jak już wyciągnołeś stary i go wkładasz spowrotem to co myślisz, że będzie działać.To tak jakbyś zdjął przebite koło i nałożył je spowrotem i myślał że po założeniu wszystko będzie ok. Jak go wyciągnołeś to go rozbierz na pół w środku są blaszki metalowe styki które ci zaśniedziały i nie stykają poprostu. Weź płąski śrubokręt i przejedz kilka razy po tych blaszkach aż je troche zarysujesz (zedrzesz warstwę zaśniedziałą, która nie przewodzi) i gotowe. Ja jak kupiłem auto miałem to samo roboty na 10min i do dnia dzisiejszego zero problemu. Co do kabli to jak zauważysz to w przycisku masz jeszcze podświetlenie wiec diodę też trzeba jakoś zasilić.

Kerajka
25-12-2008, 11:21
Albo zaśniedziałe, albo zatłuszczone. Można też benzyną ekstrakcyjną przepłukać dla pewności.

belek
25-12-2008, 13:10
Jak już wyciągnołeś stary i go wkładasz spowrotem to co myślisz, że będzie działać

:fcp2 wiadomo ze przeczyscilem styki wyciagnalem nawet diode podswietlajaca zeby dostac sie wygodnie do blaszek.
nie byly zasniedziale. nie przeczyscilem ich benzyna - zaraz sprawdze czy to pomoze. z tego co sie przyjrzalem to nacisniecie przycisku przerywa obwod a nie zalacza nowy... chyba ze sie myle. dlatego prosilem o schemat. skrobalem co sie dalo... troche sie poprawilo ale po kilku razach znowu przycisk zaczal przerywac... sprobuje jeszcze sie nim pobawic...

portege
25-12-2008, 17:48
Daj sobie z tym spokoj.Na allegro znajdziesz uzywke za ok 50zl.Zadko kiedy sie zdaza zeby naprawic taki przycisk a jezeli juz to na krotki czas.

mario591
25-12-2008, 20:51
belek, a skrobałeś te takie okrągłe (wyglądająjak sutki) zgrubienia (miejsca styków) tej ruchomej blaszki. Weź przejedz najlepiej papierem ściernym. Bo tak naprawdę po co kuować nowy jak tam są same metalowe styki nie ma żadnej elektoniki ani filozofii. Jak przerywa po oczyszczeniu to widocznie za słabo to zrobiłeś. A może blaszki jak je przetarłeś są ok ale nie zwierają bo trzeba je podgiąć troszkę, czasami nie wystarczy tylko przetrzeć. Zrób 1 raz a solidnie to nie bedziesz musiał po 10 razy rozbierać tego przycisku. No albo jak kolega portege, sugeruje jak masz za dużo kasy i nie chce ci się robić to pozostaje ci szrot albo allegro. Przy czym do ceny z allegro 50zł dolicz ok 10zł za wysyłkę :)

kaczozord
28-12-2008, 18:12
Koledzy, a powiedzcie, czy ma to znaczenie do których drzwi przeznaczony jest dany przycisk? Już piszę, o co mi chodzi:
Mam uszkodzony przycisk w drzwiach kierowcy od szyby pasażera z przodu. Chciałbym kupić nowy przełącznik, ale nie taki sam, tylko z dodatkową funkcją jedno przyciskowego otwierania i zamykania szyb, o taki http://www.allegro.pl/item512848874_wla ... focus.html (http://www.allegro.pl/item512848874_wlacznik_szyb_ford_focus.html)

Pisze co prawda o jego przeznaczeniu, ale dla mnie wizualnie te przyciski wyglądają podobnie... Problem tkwi w elektryce?

I analogicznie, czy jeżeli sterowanie szyby kierowcy ma tylko funkcję jedno przyciskowego opuszczania, to wystarczy że wsadzę przełącznik ten z aukcji, będzie działało prawidłowo?

motorek26
28-12-2008, 18:25
kaczozord, jak byś przeczytał uważnie to byś wiedział jest tam napisane :
Strona prawa od pasażera oraz pasuje do tylnych drzwi !!!
tutaj masz od strony kierowcy http://www.allegro.pl/item516725042_for ... _szyb.html (http://www.allegro.pl/item516725042_ford_focus_przyciski_wlacznik_szyb.h tml)

rakoo
28-12-2008, 18:42
primo:nówka wcale nie kosztuje 250 zł:

http://ford.sklep.pl/pl,product,320885, ... d,1st.html (http://ford.sklep.pl/pl,product,320885,przelcznik,otwierania,zamykania, szyb,ford,1st.html)

secundo: idź do salonu forda, oni tam nie gryzą, a ceny możesz czasami wyrwać całkiem niezłe (ja np potrzebowałem rurę dolotu powietrza do filtra - w tym sklepie z linka powyżej - cena 130 zł, w salonie 130 zł ale powiedziałem, że szkoda bo przyjechałem z daleka (a mam aż 25 km :fcp12 ) i mam jedynie 100 zł przy sobie. Koleś sprawdził kiedy przyjęli na magazyn - okazało się że już prawie rok i powiedział, że trzeba przecenić przed remanentem :fcp12 i tak za jedyne 100 PLN mam funkiel nówkę sztukę, za którą na alledrogo krzyknęli mi 90 zł plus przesyłka).
pzdr

kaczozord
28-12-2008, 18:49
kaczozord, jak byś przeczytał uważnie to byś wiedział jest tam napisane :
Strona prawa od pasażera oraz pasuje do tylnych drzwi !
tutaj masz od strony kierowcy http://www.allegro.pl/item516725042_for ... _szyb.html (http://www.allegro.pl/item516725042_ford_focus_przyciski_wlacznik_szyb.h tml)

Przeczytałem o ich przeznaczeniu (napisałem o tym w moim poście), a chyba Ty nie przeczytałeś, bo oferujesz mi coś zupełnie innego niż o to o co ja pytałem - w każdym razie dzięki :)

A taki model z blokadą manipulowania oknami http://www.allegro.pl/item498184494_for ... _szyb.html (http://www.allegro.pl/item498184494_ford_focus_wlacznik_szyb.html) będzie pasował w moim modelu, gdzie takiej blokady nie ma? Ma on funkcję jedno przyciskowego opuszczania/podnoszenia - o to mi chodzi

moons
28-12-2008, 19:41
A taki model z blokadą manipulowania oknami będzie pasował w moim modelu, gdzie takiej blokady nie ma? Ma on funkcję jedno przyciskowego opuszczania/podnoszenia - o to mi chodzi

W Focusach są dwa systemy elektrycznych okien. Jeden to dwie szybki przednie elektryczne, drugi to cztery szyby elektryczne. I te dwa systemy są całkowicie niekompatybilne, całkowicie inna elektryka i elektronika. A wiec ani przyciski, ani podnośniki ani wiązki nie pasują od wariantu pierwszego do drugiego i odwrotnie. Tak więc przycisku pasażera czy też tylnego od 4 szyb elektrycznych nie podepniesz do 2 szyb elektrycznych. Ten przycisk jest od 4 x elektryka a Ty masz 2 x elektryka więc nie podepniesz. A tak na marginesie to ten przycisk to blokuje tylko tylne szyby więc Ci jest zupełnie zbędny. Jeśli ktoś chce mieć taki przycisk to tylko wywalenie podwójnej elektryki i założenie 4 x elektryki.
Pozdrawiam

Piccolo_Jr
29-12-2008, 00:03
Daj sobie z tym spokoj.Na allegro znajdziesz uzywke za ok 50zl.Zadko kiedy sie zdaza zeby naprawic taki przycisk a jezeli juz to na krotki czas.
Pidolicie Hipolicie ;)
Ja swój przełącznik w w foce którą miałem rozebrałem i przeczyściłem (zaśniedziałe styki - nie podnosił szyby). Chodził jak nowy z rok ponad (do czasu sprzedaży - dalej nie wiem bo kontaktu z autem nie mam).

belek
29-12-2008, 16:31
Ten przycisk jest od 4 x elektryka a Ty masz 2 x elektryka więc nie podepniesz.
chodzi Ci o to ze przy 4 szybach przelacznik pasazera ma 4 piny (plus 2 piny podswietlenie), a przy dwoch szybach sa tylko 2 piny (plus 2 piny podswietlenie)?

P.S.
duzo jest roboty z wrzuceniem elektryki do 4X? ktos to robil?

moons
29-12-2008, 18:19
chodzi Ci o to ze przy 4 szybach przelacznik pasazera ma 4 piny (plus 2 piny podswietlenie), a przy dwoch szybach sa tylko 2 piny (plus 2 piny podswietlenie)?
P.S.
duzo jest roboty z wrzuceniem elektryki do 4X? ktos to robil?

Między innymi, choć z tymi pinami nie jest tak do końca jak piszesz ale to zupełnie inna sprawa. Powiedzmy że jestem w trakcie takiej transformacji i powiem Ci że roboty jest trochę ale to nie jest najgorsze w tym wszystkim. Najgorsze jest skompletowanie wszystkich części. Niektóre rzeczy trudno dostać a jak już są, to ceny za używane są jak za nówki w ASO albo i drożej.
Wejdź sobie na allegro i popatrz na ceny:
dwie nowe wiązki przednich drzwi
dwie nowe wiązki tylnych drzwi
wiązka do środka auta
dwa nowe podnośniki przednich drzwi
dwa nowe podnośniki tylnych drzwi
cztery nowe przełączniki do sterowania szybami.
dwie nowe ramki do tylnych drzwi
dwie nowe tapicerki tylnych drzwi.

Pozdrawiam

belek
30-12-2008, 22:50
oczyscilem i przycisk dziala jak nowy!
rzeczywiscie styki byly zasniedziale. byly tak czarne ze myslalem ze to sa gumowe stopki/odboje a nie metalowe cycki :fcp2 kilka lat z glowy. dzieki za rade zeby sie nim pobawic. w sumie zajelo mi to 20 min - a kasa w kieszeni
pozdro i wszystkim polecam od tego zaczac bo tam rzeczywiscie nie ma sie co zepsuc...

dwie nowe wiązki przednich drzwi
dwie nowe wiązki tylnych drzwi
wiązka do środka auta
dwa nowe podnośniki przednich drzwi
dwa nowe podnośniki tylnych drzwi
cztery nowe przełączniki do sterowania szybami.
dwie nowe ramki do tylnych drzwi
dwie nowe tapicerki tylnych drzwi.

a nie ma serca sterowania calym systemem?

moons
31-12-2008, 16:26
a nie ma serca sterowania calym systemem?

Jako takiego nie ma, przyciski i jakiś tam układ w każdym silniczku podnośnika załatwiają całą sprawę. Jedyne co to tylko globalne zamykanie/otwieranie jest realizowane z GEMa albo modułu ZV zależnie od rocznika i to jest w każdym aucie tylko pytanie czy ma tę funkcję. Przeważnie akurat otwieranie zamykanie szyb jest w nawet najbiedniejszych GEMach czy ZV i wystarczy tylko podłączyć, choć czasem i nie obejdzie się bez wymiany modułu. Ale to jest tylko jeden kabelek które daje sygnał do otwarcia czy tam zamknięcia wszystkich okien.
Pozdrawiam

octopus13
09-03-2012, 21:34
Witam, i przepraszam ze odświeżam temat:) ale czy istnieje szansa by wymienić tylko przyciski na dwuklik do focusa mk1 2d, bo u mnie można tylko szybę kierowcy automatycznie opuścić w dół ale w górę to już trzeba trzymać, a u pasażera trzeba trzymać w dół jak i w górę.

dgap
15-09-2013, 21:11
Witam wszystkich po raz pierwszy. Wiem , że temat był już eksploatowany, ale z tego co znalazłem kończyło się na czyszczeniu włączników.
Mój przypadek jest inny. Samochód focus MK1 99R 4 szyby elektryczne. Objawy wszystkie szyby działają, problem ze sterowaniem prawej przedniej z pozycji centralnej. po naciśnięciu przycisku prawej przedniej szyby ( obojętnie czy zw górę , czy w dół) następuje opuszczanie szyby. Podnieść ją można tylko z przycisku w drzwiach pasażera. Nie działa również , oczywiście programowanie tej szyby. nadmienię, że podmieniłem zespól włączników w drzwiach kierowcy, bez zmian. Czy ma ktoś pomysł co jest na rzeczy.
Dzięki za pomoc.

slawekk1973
21-12-2017, 21:19
Ja mam troche inny problem. Nie dzialal mi przelacznik pasazera w gore. Mam elektryczne szyby tylko z przodu. Po przeczyszczeniu stykow przelacznik pasazera dziala ok. Z jakiegos nieznanego powodu po zmontowaniu wszystkiego przestalo dzialac sterowanie szyba pasazera od strony kierowcy. Nic tam nie ruszalem a wczesniej dzialalo! Czy ktos ma pomysl co zepsulem?

iiigor
22-12-2017, 22:12
Miałem podobnie też styki były w porządku i nie działał,sprawdż ,i porządnie powciskaj kable w kostce która łączy się z tym przyciskiem.U nie właśnie było to.Porządnie powciskaj ,i spryskaj kontaktem S 61.Pozdrawiam

slawekk1973
14-01-2018, 15:48
Kupiłem nowy wyłącznik od strony pasażera i po wymianie działa ten od pasażera i zaczął znowu normalnie działać ten od kierowcy, hurraa

graffka
18-08-2018, 10:29
Hej. Mam taki sam problem z guzikiem zamykania szyby od strony pasażera (otwiera się Ale nie zamyka) z tym że mam Focusa z 2011 ale stary jeszcze model i u mnie nie ma żadnej zaślepki. Macie pomysł jak się dostać do tego przełącznika bez demontażu całego boczku drzwi? Jak macie jakieś zdjęcie albo filmik albo poprostu napiszcie instrukcje, pomóżcie bo nie uśmiecha mi się w warsztacie płacić za to 300 złotych.