Zobacz pełną wersję : Blokuje sie koło tylne

pienał
01-01-2009, 16:39
Mam problem z układem hamulcowym w swoim fordzie focusie 1,8 TDCI, w mrozne dni jak zaciagne hamulec reczny to po dopuszczeniu go mam zablokowane prawe tylne koło, wstawie auto na noc do garazu bez zaciagnietego recznego i na drugi dzien wszystko jest ok.Niestety nie mam schematu układu hamulcowego i nie wiem jak jest skonstruowany , czy mozliwe jest ze zamarza akurat gdzies w wezyku przy prawym kole płyn hamulcowy?! Bede wdzieczny za jakąs podpowiedz.

Sławczes
01-01-2009, 16:53
Przede wszystkim nie zaciągaj hamulca w czasie dużych mrozów :569: ... wystarczy zostawić na biegu...A jeśli coś Ci zamarza to z pewnością woda która podczas jazdy osadza się na elementach układu...Na pewno nie płyn...

dyha
01-01-2009, 17:10
zasada nr 1 tak jak napisał Sławczes, zaciąganie ręcznego podczas mrozów to podstawowy błąd

pienał
01-01-2009, 17:47
Dzieki za odpowiedz , jasne nie zaciaganie reczenego na mrozie ok. tylko to nie jest normalne ze przy 5 stopniowym mrozie zamarza tylko jedno koło i przede wszystkim koło nie blokuje sie po długo zaciagnietym recznym i dłuzszym postoju auta.
Wyobrazcie sobie sytuacje ze wstawiacie auto wieczorem do garazu, do którego wzjazd jest pod delikatną górke, coby auto sie nie stoczyło jak bedziecie otwierac dzwi od garazu zaciagacie reczny a po 10 sekundach wracacie spuszczacie z recznego auto zeby wjechac do garazu i juz jest po ptokach , koło zablokowane. To nie jest moje pierwsze auto i zdaje sobie sprawe z tego ze zaciaganie recznego na mrozie moze równac sie z takimi objawami , ale nigdy nie zdazyło mi sie zeby , primo przy tak małym mrozie, secundo nie w taki sposób

Sławczes
01-01-2009, 18:00
Jeśli chodzi o garaż to akurat w nim ręczny można sobie zaciągać...wątpię żeby w garażu temperatura spadała poniżej 0 stopni a jeśli tak to z pewnością niewiele... Natomiast nie napisałeś wcześniej że koło od razu Ci się blokuje bo jeśli tak już trzeba rozbierać..być może coś Ci się już zapieka ale w tym przypadku oddziaływanie mrozu ma niewielkie znaczenie bo nawet w środku lata będzie tak się dać...

Sławczes
01-01-2009, 18:01
Jeśli chodzi o garaż to akurat w nim ręczny można sobie zaciągać...wątpię żeby w garażu temperatura spadała poniżej 0 stopni a jeśli tak to z pewnością niewiele... Natomiast nie napisałeś wcześniej że koło od razu Ci się blokuje bo jeśli tak już trzeba rozbierać..być może coś Ci się już zapieka ale w tym przypadku oddziaływanie mrozu ma niewielkie znaczenie bo nawet w środku lata będzie tak się dziać...

kajotem
01-01-2009, 18:55
Ręczny hamulec jest sterowany linką Bowdena czyli stalową linka w pancerzu- dokładnie tak samo jak hamulce rowerowe. Odrobina wody w czasie mrozu powoduje, że linka przestaje się swobodne przesuwać w pancerzu i masz problem. A to, że blokowane jest tylko jedno koło może być spowodowane wcześniejszym zatarciem regulatora w tym drugim kole. Być może to drugie koło w ogóle nie hamuje- miałem to wykrywane kilkakrotne podczas przeglądu okresowego. Widać taka uroda :fcp1

heon
02-01-2009, 08:59
Nie wiem dlaczego radzicie nie zaciągać ręcznego podczas zimy. Z tego co wiem to ręczny jest po to żeby go zaciągnąć nie ważne czy zima czy lato po za tym dlaczego akurat w zimie. Przecież w zimie i tak się wszystko kurczy wiec nic się nie zakleszczy.

boa1
02-01-2009, 09:28
Mam podobny problem,MK1 1.8 16v tarcze z tyłu mianowicie co jakiś czas chwyta mi prawe tylne koło,przeczyszcze zacisk nasmaruje i przez pewien czas jest spokój ale za chwile objawy sie powtarzają(czy ten model tak ma czy to u mnie coś jest nie tak).Tylko u mnie działo się już przed mrozami.

Kowalu
02-01-2009, 09:44
Nie wiem dlaczego radzicie nie zaciągać ręcznego podczas zimy. Z tego co wiem to ręczny jest po to żeby go zaciągnąć nie ważne czy zima czy lato po za tym dlaczego akurat w zimie. Przecież w zimie i tak się wszystko kurczy wiec nic się nie zakleszczy.
nie chodzi o to zeby wogóle nie uzywac ręcznego, tylko nie zostawiac samochodu na ręcznym dłuzszy czas bo mozesz sie zdziwic jak przyjdzie nocą gigantyczny mróz i nie będziesz mógł ruszyc z miejsca bo woda która zawsze sie zbiera w okolicach układu hamulcowego zamarznie i zablokuje wszystko. Ja nigdy nie uzywam ręcznego, moze to i zle ale tak juz sie nauczyłem bo często miałem z nim problemy w różnych autach

Sławczes
02-01-2009, 16:24

Widać jesteś tym szczęśliwcem któremu zawsze udawało się bezproblemowo ruszać po zrzuceniu ręcznego...Ja niestety nim nie jestem więc "ubrany" w doświadczenie po prostu odradzam...

cezy5
02-01-2009, 17:47
ja miałem ten sam problem co ty. Miałem do wymiany linke hamulca ręcznego i klocki bo się spaliły koszt to 300zł z robocizną

DrGSM
02-01-2009, 17:50
Witam,
mam identyczny objaw. Na początku myślałem, że po nocy coś się blokuje i przestałem zaciągać ręczny na noc, ale wczoraj chciałem się troszkę poślizgać na śniegu i koło zaczęło blokować się już przy drugim zaciągnięciu. Uważam to za coś nienormalnego, we wcześniejszych samochodach nie miałem takiego problemu, a ręczny zaciągałem zawsze na noc czy to w Golfie MK1 czy to w Lanosie, a i jeszcze jedno ślizgałem się też różnymi samochodami.

mondeo70235
03-01-2009, 00:13
Witam w foczce mej żony też zamarza i to prawe koło ,smarowałem kombinowałem z linką czyscilem naftą pare dni było super i znowu zonk po poprzedniej zimie wymieniłem linke i wtym roku przyszły mrozy i znowu marznie ,,raczej się przyzwyczaje do tego linki niewymienie

piotrek 74
03-01-2009, 08:07
wystarczy aby pancerz był gdzieś obtarty i woda robi resztę ,też próbowałem różnych opcji -pomagały na krótko .Polecam wymianę linki załatwia sprawę na dobre lub w zimę zapomnieć o ręcznym :fcp26

lecho
25-03-2010, 19:11
Ja mam galaxa i jest to samo wogóle nie mogę zaciągać bo zawsze się blokuje i wtedy muszę wejść pod samochód i mlotkiem muszę uderzyc w zaczepy a może coś z zaciskiem jest nie tak nie mam pojęcia

Karkon
25-03-2010, 19:19
Jakieś dwa miesiące temu miałem podobnie. Linka w się poprzecierała i zrobiły się wąsy w pancerzu. Blokowało się tylne lewe koło.

lecho
02-08-2010, 09:36
Panowie ,może ktoś wie co zrobić z dzwignią ręcznego na zacisku ,bo w zacisku na prawej tylnej tarczy hamulec ręczny się blokuje ,linka jest nowa a hamulec ręczny blokuje się czy to zimą czy latem, może ktoś podpowie ,bo ja nie wiem czy można to naprawić czy wymienić zacisk. Dzięki

Andrzej_G
03-08-2010, 12:15
Ja tak miałem z lewej strony. Wymień zacisk