Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Funkcja sterowania mową
Witam wszystkich forumowiczów !
Chciałbym spytac ,bo może ktoś spotkał się z tym problemem i może ma rozeznanie jak mozna go rozwiązać.
Otóż posiadam S - maxa z 2006 r .
W roku 2007 "ściągnąłem" go z Włoch i jestem jego w miarę zadowolonym uzytkownikiem.
Od samego poczatku wiedziałem że autko ma zainstalowaną funkcję sterowania mową lecz nigdy nie potrafiłem tego uruchomić.Funkcja odblokował się sama ,w sumie to nawet nie wiem w jakich okolicznościach - tak czy inaczej działa świetnie - jednak tylko po włosku !?!
Panowie w serwisie ( Rzeszów ) w trakcie rozmowy telefonicznej dali mi odczuć że nie maja pojęcia co z tym fantem zrobić.
I teraz pytanko do zorientowanych .
Ktoś posiada w swoim autku taki bajer ? , w jakim języku ? , i jaka jest procedura przesterowania ?
Oczekuję ewentualnych podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Waldas
martinzg 09-01-2009, 15:17 Mój s-max jest z Hiszpanii. Sterowanie głosem jest i działa ale po hiszpansku i niestety musze z moim s-maxem rozmawiac po hiszpansku. Zapytalem o mozliwosc przeprogramowania chocby na niemiecki,bo znam ten język biegle, ale w ASO w Zielonej Górze nie umieli mi pomóc.
lukas1974 13-01-2009, 13:41 Witam.
Mam Smax z funkcją sterowanie głosem w j angielskim. Wszystko chodzi bez zarzutu. Można sterować radiem, telefonem, cd i klimatyzacją. Świetnie się sprawdza podczas szybkiej jazdy - szczególnie telefon.
Większość rzeczy można szybciej zrobić manualnie. Przy użyciu funkcji głosowej mniej się rozpraszasz.
Pozdrowienia
tak się zastanawiam, że moje autko ma bogate wyposażenie a nabyłem je z drugiej ręki. Mozliwe, że mam sterowanie głosem i tego jeszcze nie odkryłem? gdzie tego szukać? :fcp3
tygrysex 31-01-2009, 19:42 Funkcja sterowania glosem wystepuje chyba tylko razem z fabrycznym zestawem glosnomowiacym... na lewej manetce bedziesz mial dwie sluchawki i guzik od sterowania glosem...
piotras.w 01-02-2009, 16:35 Nie jest dostępne przeprogramowanie na inny język .
Są dostępne tylko całe moduły z wybranym językiem ( oczywiście nie jest dostępny polski :fcp6 )
cerberek 28-02-2009, 19:56 Witam.
Ja mam wersję niemiecką i chętnie zamienię się z kimś na angielską :)
Potwierdzam, że nie da się przeprogramować, mimo, że instrukcja do auta twierdzi inaczej. Moduł kosztuje ok 1.000 Euro.
Pozdrawiam,
Cereberek
Witam ! Też mam wersję z językiem niemieckim:(
Czy ktoś mógłby napisać jak tym się w ogóle posługiwać...naciskać i potem mówić, czy nacisnąć, trzymać i mówić... i pytanie; CO mówić ???
Funkcja sterowania glosem wystepuje chyba tylko razem z fabrycznym zestawem glosnomowiacym... na lewej manetce bedziesz mial dwie sluchawki i guzik od sterowania glosem...
hmm mam fabryczny telefon mam tą manetkę z napisem voice ale jak to działa i jak wiadomo że jest aktywne lub nie sam telefon mi dział i jestem zadowolony ale na jakiej zasadzie ma to działać ?
już chyba wiem... raz wystarczy nacisnąć i potem mówić... ale mój niemiecki jest FATAL
Mówię 1 , a kobitka=komputer powtarza 3.
Chyba się nie dogadamy :(((
ale można to jakoś sprawdzić ? obojętnie co powiedzieć i powinien być jakiś odzew zrozumienie lub nie ? bo kiedyś naciskałem to ale nic bez echa :)
Na razie jest brak zrozumienia :((
Ale cieszę się bo rozpracowałem bluetooth :)))) Mogę już dzwonić i odbierać tylko nie potrafię włączyć SMS-ów :(
Jak miałem wpięty telefon w ,,łódkę", to było odwrotnie; mogłem wysyłać SMS-y, ale nie mogłem dzwonić ani odbierać rozmów :(( Takie to ustrojstwo ;)
... CO mówić ???
ja mam orginalnie wersję angielską. po prostu chciałem zestaw głośnomówiący zintegrowany z radiem na BT a, że przy okazji jest sterowanie głosem, nie narzekam, ale uważam, że to wodotrysk. po naciśnięciu przycisku na lewej manetce (ta od kierunków) z napisem VOICE i odczekaniu kilku sekund w ciszy komputer (kobieta) powie: Command please. jeśli nadal nic nie powiesz ona powie co można mówić. Intuicja Ci podpowie co to oznacza. Do auta mam taką kolorową broszurkę z WSZYSTKIMI komendami. bardzo rzadko używam.
Potrzebowałbym taką broszurkę z językiem niemieckim... ;)
Potrzebowałbym taką broszurkę z językiem niemieckim... ;)
proszę :one:
niemiecki (http://www.ford-mobile-connectivity.com/files/manual/Ford_BVC_GS_A4_DE.pdf)
angielski (http://www.ford-mobile-connectivity.com/files/manual/Ford_BVC_GS_A4_EN.pdf)
włoski (http://www.ford-mobile-connectivity.com/files/manual/Ford_BVC_GS_A4_IT.pdf)
francuski (http://www.ford-mobile-connectivity.com/files/manual/Ford_BVC_GS_A4_FR.pdf)
buju;
dziękujemy - ale zdaje się, że kol. maciej ma navi Denso
Konrad76 21-10-2009, 09:06 Witam Wszystkich,
Swoje auto kupilem w Belgii i funkcje sterowania glosem mialem w pakiecie, niestety tylko po angielsku. Niezbyt czesto tego uzywam, bo niestety system czasmi nie rozpoznaje moich slow (moze mam kiepski accent ) dziala to nastepujaco, po wcisnieciu przycisku VOICE na lewej manetce, komputer potwierdzi glosowo ze weszlismy w opcje sterowania glosem, nastepnie musimy glosowo wybrac jedna z opcji np. RADIO a komupter odpowie nam RADIO, nastepnie wybieram zakres fal radiowych jaki nas interesuja np. FM i komputer odpowiada FM, nastepnie interesujaca nas czestotliwosc wypowiadajac kazda cyfre pojedynczo czekajac na potwierdzenie przez komputer. Jeseli ktos posiada wyswietlacz do navigacji beda sie tam wyswietlac po koleji nasze wyniki ;-) Latwiej jest z CD i telefonem w analogiczny sposob wybieramy opcje PHONE, a potem mozemy wypowiedziec nazwisko z ksiazki telefonicznej (kwestja akcentu) lub wprowadzic nowy numer wypowiadajac poszczegolne cyfry. Dzwonimy potwierdzajac z kierowniczy opcje POLACZ.
Z doswiadczenia wiem ze szybciej i pewniej obsluguje sie te funkcje recznie z kierownicy w komputerze pokladowy. Chociaz moze ja zbyt leniwie popdchodze do zadania.
Faktem jest ze odbieranie telefonu przez zestaw glosnomowiacy jest DUZO wygodniejsze, przede wszystkim nie trzeba szukac telefonu po aucie. Oczywiscie jeseli wczesniej uaktywnimy funkcju Bluetooth.
Pozdrawiam
Tak ! Mam navi Denso, ale spróbuję do niego ,,poszprechać" :)))
Świetna robota <<buju>> :)
Tak ! Mam navi Denso, ale spróbuję do niego ,,poszprechać" :)))
Świetna robota <<buju>> :)
Maciej,
nie wiesz czy do twojego Denso można podpiąć kamerkę współpracującą ze wstecznym?
Z tym problemem to trzeba do chłopaków z audiomaniaka
http://www.audiomaniak.eu/produkty/ford1.html
najlepiej pogadać z nimi osobiście; 508 211 829 ;)
Osobiście mam parktronic i w zupełności mi to wystarcza:)
Cos nie tak z ta cena 1000eur podana wczesniej, ja to kupilem w fordzie Euro-Car gdynia za 800zl jak zmienialem 'szkopa' na 'anglika'. I tak tego nie moge teraz uzywac bo zmienilem radio na niefabryczne i nikt nie wie jak to podpiac zeby dzialalo dalej.
|