Zobacz pełną wersję : [MK3] przednie wycieraczki nie wycierają płynnie, podskakują
skyler20 10-01-2009, 17:30 witam, mam mondeo mk3 z 2005roku, mam problem z wycieraczkami przednimi, mianowicie jak je włączą to nie przesówają sie płynnie po szybie tylko podskakuja skrzypią po szybie mimo tego ze szyba jest mokra. probowalem rozne płyny do spryskiwaczy i lipa nic nie pomaga. moze są ustawione jakoś pod złym kontem? moze ktoś juz spotkał sie z czymś takim?
jackoba1 10-01-2009, 17:41 kolego kup nowe wycieraczki bo tych żywot juz sie skonczył :fcp1
Tak jak kolega wyżej napisał,u mnie było to samo,wymieniłem i nawet nie skrobnie...tylko nie żałuj kasy na nowe bo tu liczy się jakość i pamętaj że z przodu każda wycieraczka ma inny wymiar.
jackoba1 10-01-2009, 18:54 jedna wycieraczka ma 550mm druga 500mm.pozdrawiam :fcp1
Zobacz czy pojawił się znaczek zużytych wycieraczek ;) taki zółty trójkacik na wycieraczkach. A jak będziesz zmieniał na nowe kup VALEO. Są w sklepie forda kosztuja ok 100 zł ale warto mam takie i polecam gorąco. One nie mają sztywnej konstrukcji tylko zbudowane są z grubej gumy. Naprawdę polecam.
Ja zamontowałem także bez stelarza takie jak eng, tyle, że polskiej firmy MOTGUM - rewelka! Zbierają zajebiście- bez podskoków!
rafiraptor 10-01-2009, 22:02 Ja kupiłem w ASO, koszt 80zł i jestem zadowolony. Co do VALEO to krąży opinia, że lubią przymarzać i trudno je potem odczepić. Dlatego poleca się je do szyb podgrzewanych. Opini tej nie weryfikowałem, ale brzmi logicznie.
Witam. Kupiłem wycieraczki [Mk2] firmy Motgum, bezstelażowe. Początkowo byłem zadowolony, ale pierwsza dłuższa trasa z większą prędkością zweryfikowała mój pogląd. Wycieraczki nie zbierają całą powierzchnią, woda przez nie się przeciska, a teraz po okresie ok. trzech miesięcy użytkowania jeżdżąc nawet po mieście z niewielką prędkoscią pozostaję spore pasy niewytartej dobrze szyby. Ogólnie nie polecam. Następne kupię chyba droższe, ale sprawdzone.
Witam. Kupiłem wycieraczki [Mk2] firmy Motgum, bezstelażowe. Początkowo byłem zadowolony, ale pierwsza dłuższa trasa z większą prędkością zweryfikowała mój pogląd. Wycieraczki nie zbierają całą powierzchnią, woda przez nie się przeciska, a teraz po okresie ok. trzech miesięcy użytkowania jeżdżąc nawet po mieście z niewielką prędkoscią pozostaję spore pasy niewytartej dobrze szyby. Ogólnie nie polecam. Następne kupię chyba droższe, ale sprawdzone.
Potwierdzam, tez się skusilem pod wpływem niskiej ceny i to był błąd. Na szczęście nie jezdżę w dalekie trasy, ale i tak trzeba kupic nowe :fcp11
a jakie valeo polecacie bo jest tego trochę... z tego co sprawdzałem to valeo (juz nie pamiętam dokładnie nazwy) są takie same jak fordowskie - orginał tylko, że co bardzo Was zdziwi fordowskie są tańsze.
ostatnio kupilem fordowskie na ktorych nadal jezdze - komplet - przód + tyl zapłaciłem 111 zł, zakup z lutego tamtego roku i nadal chula. moje przebiegi może nie są bardzo duże - jakies 30 tys. rocznie jednak czysta szyba u mnie to podstawa (nawet jak samochod 50 kg od blota cieższy) także wogole nie są żałowane.
jeśli chodzi o żółtą naklejkę wskazującą poziom zużycia to niestety ale ja się nią nie sugerują.
pojawiła się po pół roku używania wycieraczek - w jakieś 7 dni (od momentu kiedy pole wskazujące było jeszcze całkowicie czarne), kiedy samochód stał na parkingu w bułgarskim słońcu.
było to w sierpniu tamtego roku, i do tej pory jeżdzą jeszcze, chociaż właśnie zamierzam kupić nowe bo te powoli zaczynają przeskakiwać i nie docierać punktami.
podsumowując uważam wycieraczki fordowskie jako jedne z lepszych do kupienia zarówno pod względem jakości jak i ceny - obecnie 89 zł w sklepie internetowym, odbior osobisty.
jesli chodzi o valeo, to tak jak pisałem wyglądają identycznie jak fordowskie ( a raczej powinnienem napisać w drugą stronę). oznaczenia wycieraczek są takie same, jednak cenowo nie znalazłem nic konkurencyjniejszego niż fordowskie.
kusi mnie trochę zeby sprawdzić valeo XTR (czy jakoś tak) jednak cena jest prawie 2x taka jak fordowskich, zaczynają się od 145 zł na allegro jak dobrze pamietam.
ktoś ma takie wycieraczki i mógłby się pochwalić/żalić jak sprawuję się podczas użytkowania?
dikileiden 11-01-2009, 11:18 witam ,ja polecam ''płaskie'' wycieraczki VALEO SILENCIO XTRM .Powiem tak dla mnie to rewelacja,wogóle nie słychać pracy wycieraczek,no i są bez porównania do standardowych wycieraczek,naprawdę warto dać trochę więcej kasy na te VALEO SILENCIO XTRM ,no i nie sugerował bym się żółtą naklejką któram to obwieszcza czas na zmianę wycierczek na nowe,bo jeszcze przez jakieś pół roku sprawują się wyśmienicie,ja płaciłem ostatnio za komplet ok.160zł.
Zamontowałem wycieraczki bezszkieletowe po 12zł za sztukę i nie mam im nic do zarzucenia. Jeżdżę z nimi od wiosny i przez cały czas są super. Jedną dałem dłuższą od oryginalnej (nie pamiętam którą, chyba prawą), specjalnie wymieniałem w sklepie, jeszcze przed zamontowaniem a jedynie po przymiarce. Wyglądają świetnie i działają bez zarzutu.
Pozdrawiam
Witam,
może trochę zlamię tym pytaniem ale co tam, w końcu nie każdy kiedyś wjechał na zaciągniętym ręcznym w ścianę :D
ale do rzeczy pytanie odnośnie http://ford.sklep.pl/pl,product,320658, ... przod.html (http://ford.sklep.pl/pl,product,320658,piora,wycieraczki,ford,przod.htm l) (może ktoś używa):
czy spojler wycieraczki kierowcy powinien być skierowany do góry szyby, czyli wskaźnik zużycia będzie w stronę maski, czy powinno być to na odwrót spojlerem w dół i wskaźnik zużycia będzie widoczny dla kierowcy przez szybę ?
Może to głupia sprawa ale to moje pierwsze pióra z wskaźnikiem zużycia i z spojlerem :fcp3
Cobretti 23-01-2009, 14:10 znaczkiem do góry :fcp2
tak zebyś widział kiedy się zrobi żółty (nie zapomnij odkleić folii ze znaczka)
ja kupuję w KarFordzie akurat - komplet na przód i tył 100zł ... na obecnych zrobiłem ok 80.000km ....
powoli się kończą ale do wiosny chyba wytrzymają ;)
tomiscorpio 23-01-2009, 15:14 kazda gume najbardziej niszczy plyn do spryskiwaczy to raz.
Dwa ze nawet jezeli ta wycieraczka kosztowala 1000zl to i tak guma jest gumą wieczna nie bedzie.
nie pryskam plynem az tyle , zima jedynie . Wycieraczki starczaja mi na dlugo , a jak trzeba zmieniac kupuje kolejne.
A dla mnie osobiscie kupowac wycieraczki za 100zl to mega przesada , ale kazdy lubi na co innego wydawac.
ja kupuje grafitowe 7zl sztuka 2-3 miesiace starczaja , potem zmieniam bo to az 14zl wydam i gitara.
Kiedys wydalem wydalem 120zl na boscha starczyly na 6 miesiecy.
Cobretti 23-01-2009, 15:25 tomiscorpio, ale ja za 100zł mam 3 sztuki bo jeszcze na tył ...
a poza tym niestety nie ma zamienników ze spoilerkiem - a skoro ten jest to chyba nie bez powodu ;)
a jedyne zamienniki jakie stosowałem w innych autach to ALCA grafitowa ... ok 7-10zł/szt. zalezy gdzie kupowałem
tomiscorpio 23-01-2009, 15:44 No ja tez szukam zazwyczaj z spojlerkiem , bo takie przy 160 juz nie przylegaja super.
Wiesz w limuzynach z tylu nie ma wycieraczki :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2
Panowie,no nie robce sonie jaj... :fcp1
Sonie jaj nie robimy, ani nie dorabiamy! Zostaw Sonę, to już przerabialiśmy w Prison Break.
A ja uważam, że na wycieraczkach nie ma co oszczędzać. Kiedyś w innym aucie używałem właśnie takich grafitowych za 7 zł i zawsze kiedy robiło się troche zimno to w któryms miejscu nie scierału dokładnie....nie będę dziadował i do auta za 35 tyś. nie kupie wycieraczek za 7 zeta z Tesco. Polecam te:
http://ford.sklep.pl/pl,product,320660, ... ord,p.html (http://ford.sklep.pl/pl,product,320660,piora,wycieraczki,plaskie,flat,b lade,ford,p.html)
Są świetne. Mają orginalny znaczek forda i znacznik zużycia.
Cobretti 24-01-2009, 13:24 Panowie,no nie robce sonie jaj... :fcp1
ale o so choci ?? :fcp13
A ja uważam, że na wycieraczkach nie ma co oszczędzać. Kiedyś w innym aucie używałem właśnie takich grafitowych za 7 zł i zawsze kiedy robiło się troche zimno to w któryms miejscu nie scierału dokładnie....nie będę dziadował i do auta za 35 tyś. nie kupie wycieraczek za 7 zeta z Tesco. Polecam te:
http://ford.sklep.pl/pl,product,320660, ... ord,p.html (http://ford.sklep.pl/pl,product,320660,piora,wycieraczki,plaskie,flat,b lade,ford,p.html)
długo je masz ?? jak się zachowują przy w zakresie prędkości 100 -150kmh?? bo widzę , że bez spoilerka więc ciekawym jestem...
widziałem je w KarFordzie (ale nie wiem po ile były)
Mam je już od prawie roku i jestem naprawdę zadowolony. Guma sama sie dopasowuje do szyby. Nie żałuje nic a nie, że wydałem na nie 100 zł. Zresztą teraz w większości nowych aut są tego typu wycieraczki. Przy dużych prędkościach zachowują się bardzo dobrze w porównaniu do tadycyjnych piór.
Cobretti 24-01-2009, 13:41 pomyślim, pomyślim .. czas na wymianę się zbliża ;)
dikileiden 24-01-2009, 13:52 Witam.Panowie najlepiej było by jakby każdy z was zamienił zwykłe wycieraczki na płaskie choćby firmy VALEO SILENCIO XTRM , a po czasie wypowiadać się które są najlepsze, ze spoilerem czy bez :fcp18 ,ja już wybrałem wycieraczki VALEO SILENCIO XTRM , jak na razie nie ma lepszych na rynku.
Cobretti 24-01-2009, 14:04 Witam.Panowie najlepiej było by jakby każdy z was zamienił zwykłe wycieraczki na płaskie choćby firmy VALEO SILENCIO XTRM , a po czasie wypowiadać się które są najlepsze, ze spoilerem czy bez :fcp18 ,ja już wybrałem wycieraczki VALEO SILENCIO XTRM , jak na razie nie ma lepszych na rynku.
1. "najlepiej by było jakby wszyscy fordami jeździli" :fcp2
2. kupiłeś Valeo bo płaskie czy testowałeś inne płaskie też , że piszesz "jak na razie nie ma lepszych na rynku" ??
3. nie zapominaj - jeden kupi płaskie drugi ze spoilerkiem i każdy będzie swoje chwalił :fcp2 - normalne "prawo"
Kolega eng kupił dedykowane do forda i nie narzeka .... "więc po co przepłacać?" :fcp2
Ja kiedyś przydziadowałem w Escorcie i nic z tego nie wyszło, bo i tak musiałem kupić droższe po krótkim czasie. Zauważyłem też, że najlepiej sprawdzają się orginalne, bo nawet Bosche dość szybko zaczynały trzeszczeć...
MasterBurn 24-01-2009, 19:59 przechwalanie tych płaskich :fcp13 :fcp13 :fcp13
miałem jedna rok temu --> firmy nie pamiętam ale 100zł za sztukę i jaki efekt ,super z 1 miesiąc później hehehe... myślałem że lepiej głowę przez szybę wystawić :fcp1 :fcp1
ja zawsze jak skaczą lub jak nie zbierają dobrze. biorę szmatkę z płynem domycia okien i czyszczę gumki a co z nich zejdzie to :573: i znów na min 3miechy spokój
Cobretti 24-01-2009, 20:02 no bo oprócz szyby to wycieraczki też trzeba przemyć - nie ma to tamto :fcp2
tomiscorpio 24-01-2009, 20:50 A ja uważam, że na wycieraczkach nie ma co oszczędzać. Kiedyś w innym aucie używałem właśnie takich grafitowych za 7 zł i zawsze kiedy robiło się troche zimno to w któryms miejscu nie scierału dokładnie....nie będę dziadował i do auta za 35 tyś. nie kupie wycieraczek za 7 zeta z Tesco. Polecam te:
Wiesz to ze na cos sie wydaje xxx to nie znaczy ze bedzie lepsze.
Bo ja na przednie klocki wydaje 70zl , w ford sklep oryginalne kosztują 150zl a w serwisie 300zl i jakos nie wydaje mi sie zeby bylo 4 razy lepsze od tych za 70zl :fcp1 :fcp1
Oszczedzasz kupujac w internecie np w ford sklep pl , bo tam zaplacisz za wycieraczki 100zl a w serwisie pewnie 150-200zl a jak sam mowiles nie warto oszczedzac :fcp2 :fcp2 :fcp2
Cobretti 25-01-2009, 11:46 Wiesz to ze na cos sie wydaje xxx to nie znaczy ze bedzie lepsze.
Bo ja na przednie klocki wydaje 70zl , w ford sklep oryginalne kosztują 150zl a w serwisie 300zl i jakos nie wydaje mi sie zeby bylo 4 razy lepsze od tych za 70zl :fcp1 :fcp1
Oszczedzasz kupujac w internecie np w ford sklep pl , bo tam zaplacisz za wycieraczki 100zl a w serwisie pewnie 150-200zl a jak sam mowiles nie warto oszczedzac :fcp2 :fcp2 :fcp2
pomijając ten sam produkt w różnych cenach (net, sklep u Pana Kazia i ASO) to jednak kupienie dwóch różnych produktów różniących się ceną to już spora różnica ...
chyba mi nie powiesz ze lejesz do swojego olej LOTOS bo jest tańszy (no ale przecież to też olej) niż np. Mobila.
Poza tym każdy ma inne oczekiwania od danego produktu i .... inaczej eksploatuje auto ....
ktoś kto jeździ mało będzie zadowolony z seryjnych el. - ktoś kto lata tak jak ja będzie brał wyższą półkę (np. amory czy hamulce)
ja kiedyś używałem wycieraczek ALCA (grafitowe) po 7-10zł/szt i uważam że spełniają bardzo dobrze zadanie ....
Cobretti, pisałem o wycieraczkach których uzywa eng. Mam takie u siebie już prawie rok i sprawują się dobrze. Ja jestem zadowolony. więcej poczytasz na poprzedniej stronie.
tomiscorpio 25-01-2009, 12:59 Wiesz to ze na cos sie wydaje xxx to nie znaczy ze bedzie lepsze.
pomijając ten sam produkt w różnych cenach (net, sklep u Pana Kazia i ASO) to jednak kupienie dwóch różnych produktów różniących się ceną to już spora różnica ...
chyba mi nie powiesz ze lejesz do swojego olej LOTOS bo jest tańszy (no ale przecież to też olej) niż np. Mobila.
Poza tym każdy ma inne oczekiwania od danego produktu i .... inaczej eksploatuje auto ....
ktoś kto jeździ mało będzie zadowolony z seryjnych el. - ktoś kto lata tak jak ja będzie brał wyższą półkę (np. amory czy hamulce)
ja kiedyś używałem wycieraczek ALCA (grafitowe) po 7-10zł/szt i uważam że spełniają bardzo dobrze zadanie ....
Tak lalem przez 280 tys lotos pelen syntetyk , teraz mam tedexa syntetyk
Silnik ma sie swietnie.
Wiec nie widze sensu kupowac oleju mobil ktory ma o polowe mniej srodkow czyszczacych i przeplacac za niego tylko z takiego wzgledu ze widze co 5 minut reklame jego w tv
Dlatego jak slysze jaki ten lotos jest fatalny a mam zrobione na nim 280 tys i w silniku palcem nie ruszone to mam wielku sumiech na twarzy.
Cobretti 25-01-2009, 13:55 tomiscorpio, porównanie do LOOTOSA to był akurat przypadek... jak widze... trafiony :fcp2
ocznik, czytałem, czytałem.. dzięki ;) będe to rozpatrywał przy zakupie... również z powodów estetycznych (wizualnych) :fcp26
No wyglądają 100 milionów razy lepiej niż te wstrętne rdzewiejące pręty :fcp26 good shit polecam! :fcp23
A ja mam nastepujacy problem. Wymienilem sobie wycieraczki w swoim kombi i z tylu nowiutka wycieraczka od Forda od razu zostawia smugi na okolo 1/3 wysokosci na koncu wycieraczki. Stara miala tak samo. Czy ramie wycieraczki z tylu mozna jakos regulowac?
No to mozę ja podzielę się swoimi doświadczeniami. Kupiłem sobie do mk1 jakiś komplet wycieraczek w castoramie za... nie całe 10zł. Zbierają ładnie, nie pozostawiają smug na szybie. I tak już jest od listopada. Tak więc nawet niektóre tanie wycieraczki produkowane przez małego Chinczyka potrafią sprawować się dobrze (przedtem byłem zwolennikiem marek typu Bosch, Valeo).
A teraz co do Boscha - kupiłem sobie taką wycieraczkę do tylnej klapy (kombi) no i po 4 miesiącach działania nie jestem z nich zadowolony. Wycieraczka kosztowała coś 30zł. Słabo zbiera, rozmazuje wszystko po szybie. Nie zbiera całą swoją powierzchnią (na jednym końcu pozostaje mi chyba 3-4 cm pas niewyczyszczonej szyby).
Tak więc moim zdaniem można znaleźć dobry produkt w naprawdę niskiej cenie a może się też trafić coś bublowatego w markowych produktach.
A ja mam nastepujacy problem. Wymienilem sobie wycieraczki w swoim kombi i z tylu nowiutka wycieraczka od Forda od razu zostawia smugi na okolo 1/3 wysokosci na koncu wycieraczki. Stara miala tak samo. Czy ramie wycieraczki z tylu mozna jakos regulowac?
Może to przez temperatury na zewnątrz. Też mam podobnie. U mnie na szybie z tyłu pozostaje jakis pasek 3-4cm niewyczyszczony. Poczekam aż będzie cieplej i dopiero zacznę się martwić.
el Mundo 24-02-2009, 09:48 Ja od jakiegos czasu jezdze na takich za kilkanascie zlotych za sztuke plaskich (s supermarketu firmy nie pamietam, ale pewnie i tak juz maja inne ;) ). Po pol roku zaczynaja powoli nadawac sie do wymiany. Ale przy predkosciach rzedu 120-130 sprawialy sie znakomicie. Przeszly tez test na dlugiej trasie w ulewnym deszczu.
Ktos pisal ze plyn spryskiwacza niszczy wycieraczki: ja duzo uzywam (strasznie mnie denerwuje jak nie jest czysta szyba) i pewnie sie szybciej zuzywaja niz normalnie.
|
|