Zobacz pełną wersję : Dobry klej do... lusterka...

reve
17-06-2005, 19:29
chcialem poprawic sobie lusterko wewnetrzne dzisiaj i chyba uzylem do tego nadludzkiej sily bo mi owe lusterko w reku zostalo... Ojciec sie smial ze jak bede chcial w nie spojrzec to bede sobie musial podniesc i potrzymac :rotfl: :lol:

czym mam je przykleic?

-waldi-
17-06-2005, 19:36
Kup sobie jakąś taśmę dwustronnie klejącą, odtłuść szybę i stopkę i przylkej jakiś czas będzie trzymało....

a jak chcesz porządnie to podjedz do jakiegoś zakładu montującego (klejącego) szyby to Ci przykleją oni mają dobre taśmy

CZASAMI NIE KLEJ PAŚCIAMI TYPU SUPER-GLUE!!! bo Ci szyba PĘKNIE

ja to właśnie zrobiłem i szybę musiałem wymienić bo pękła.... u kumpla zaś odprysła wraz ze stopką lusterka :o

Arbibar
17-06-2005, 20:29
To prawda żeden klej na sztywno. Taśma podonbo też nie zdaje do końca egzaminu ( a tak w nią wierzyłem). W sklepach motoryzacyjnych mozna kupić specjalny klej do lusterek.

Slawek_84
17-06-2005, 21:41
15zł w "montowni" szyb. Tasma dwustronna trzyma jesli nie ma slonca, w innym wypadku zaraz sie rozplynie.

-waldi-
17-06-2005, 21:48
15zł w "montowni" szyb. Tasma dwustronna trzyma jesli nie ma slonca, w innym wypadku zaraz sie rozplynie.

zgadza się!!! ja za przyklejenie płaciłem 10 zł

reve
17-06-2005, 21:57
wiecie... jest tylko jeden problem... nie wiem jak to jest (nie przygladalem sie za bardzo) ale czesc zostala na szybie... tzn nie ze kawalek stopki czy cos ale to wygladalo jakby taka podkladka gumowa. bo stopke mam metalowa i raczej nie klei sie jej bezposrednio do szyby nie? tylk przez jakas podkladke wlasnie... no i ona tam sobie zostala...
ale chyba zrobie jak radzicie - zajade do "szybowni"

Slawek_84
17-06-2005, 22:04
no tam ma byc taka czarna"podkladka" coby nie kleic bezposrednio do szyby.
U mnie i tak strasznie ciezko chodzi lusterko i ustawiam 2 łapkami :lol:
W jednym warsztacie powiedzieli mi 30 zł za przyklejenie. :twisted:

Assan
17-06-2005, 22:09
A ja kleiłem sam.Na stacji benzynowej kupiłem klej i przykleiłem sobie,trzyma już dwa lata. Tylko uwaga ,klej nie moze sie wydostac poza tą podkładke bo szyba poleci, szwagier tak sobie załatwił szybke :D

Arbibar
18-06-2005, 12:13
Sławek 84, miałem ten sam problem. Przy ustawianiu lusterka prawie go zrywałem, ale kropla WD 40, i jest OK.

kamska
19-06-2005, 19:38
Ja przykleilem sobie dodatkowe lusterko czarnym silikonem za 2,30zł dobrze sie trzyma, a szyba jest cala :-)

garf78
20-06-2005, 09:12
Ja natomiast zastosowalem poxipol bezbarwny. I trzyma tak juz pol roku i narazie odpukac wyglada ok. Jednak musze troche te lusterko nasmarowac bo zaczelo ciezko chodzic. Jednak jak mi jeszcze raz odpadnie to pojade do specow od szyb. Bo ostatnio wymienialem lusterko zew. i za cala robote wzieli 20 zl, to za takie lustereczko mysle ze w 10 sie zamkne :lol:

-waldi-
20-06-2005, 12:27
I trzyma tak juz pol roku i narazie odpukac wyglada ok.

też miałem jakiś czas spokój ale przyszła zima i szyba sobie pękła... na pół taka ładna pionowa kreska :D

A co do silikonu to też jest dobry pomysł tylko jak podeprzeć żeby zanim "wyschnie" silikon nie odpadło

garf78
20-06-2005, 16:51
I trzyma tak juz pol roku i narazie odpukac wyglada ok.

też miałem jakiś czas spokój ale przyszła zima i szyba sobie pękła... na pół taka ładna pionowa kreska :D

A co do silikonu to też jest dobry pomysł tylko jak podeprzeć żeby zanim "wyschnie" silikon nie odpadło

Zgadzam sie ale koncowke zimy przezylo to mam nadzieje ze jakos to bedzie w koncu pod koniec zimy bylo po -20 i jest cala :lol:

Assan
20-06-2005, 17:20
Zgadzam sie ale koncowke zimy przezylo to mam nadzieje ze jakos to bedzie w koncu pod koniec zimy bylo po -20 i jest cala Laughing

Jak Ci klej poza to pole nie wylazł to jeszcze 10 lat potrzyma

kamska
20-06-2005, 21:49
A teraz troche z innej beczki :
wokoł uszczlek, wlasciwie to tylko na przedniej szybie stworzyla mi sie mgielka. autko stalo caly dzien na sloncu i wszyszedl taki matowy nalocik. Skad to sie bierze???

garf78
21-06-2005, 08:21
A teraz troche z innej beczki :
wokoł uszczlek, wlasciwie to tylko na przedniej szybie stworzyla mi sie mgielka. autko stalo caly dzien na sloncu i wszyszedl taki matowy nalocik. Skad to sie bierze???

Właśnie mam to samo i nie wiem skad i dlaczego. A co najgorsz jak sie tego pozbyc :?

Assan
21-06-2005, 13:21
Dokładnie to samo u mnie :( niczym nie mogę usunąć,ale usunę razem z szybą ,bo wiecie kamienie na ulicach :evil:

reve
21-06-2005, 16:41
ja cos czuje bede mial troszke problemow z tym autkiem... poprzedni wlasciciel chyba nie uznawal napraw w warsztatach i wszystko co sie da robil chalupniczo... niedawno znalazlem przewod SMY pociegniety gdzies po aucie... jak bede po sesji (za 2 tyg.) to porobie troche fotek z przerobkami instalacji elektrycznej jakie znalazlem... koooooszmar wam powiem... takiego pseudowlasciciela to sie powinno przed sadem postawic za obraze moralnosci... zeby tak zaniedbac takie piekne autko... :evil:

a co do lusterka - to teraz doradzcie mi jak sie pozbyc kleju z szyby... nie wiem co to zaszajs byl ale musial byc mocny... bylem w "szybowni" dzisiaj i dowiedzialem sie ze mam lusterko od daewoo a nie forda i dlatego spadlo... domyslam sie ze tamtemu kolesiowi tez spadalo i dlatego nie prrzykleil na tej tasmie tylko probowal klejem... no i efektu byscie sie przerazili...

done
24-06-2005, 09:40
Witam, musiałem przykleić lusterko na szybko (w trasie) pomogła Kropelka i jak narazie pół roku sie trzyma. Pozdrawiam.

tomi_xx
25-06-2005, 22:09
chcialem poprawic sobie lusterko wewnetrzne dzisiaj i chyba uzylem do tego nadludzkiej sily bo mi owe lusterko w reku zostalo... Ojciec sie smial ze jak bede chcial w nie spojrzec to bede sobie musial podniesc i potrzymac :rotfl: :lol:

czym mam je przykleic?
może lepiej kupić orginalny plaster do lusterek w serwisie, kosztuje aż 2.20, mnie też lusterko zostało w ręce. Przykleiłem tym plastrem i trzyma na maxa.

reve
25-06-2005, 22:28
może lepiej kupić orginalny plaster do lusterek w serwisie, kosztuje aż 2.20, mnie też lusterko zostało w ręce. Przykleiłem tym plastrem i trzyma na maxa.

tez o tym slyszalem i chyba tak zrobie. ale najpierw musze sobie lusterko kupic, bo takie jak ja mam (od daewoo podobno) to zawsze bedzie spadac, czymkolwiek nie przykleje... jutro jade na gielde i zobacze co da sie kupic.

tomi_xx
25-06-2005, 23:11

tez o tym slyszalem i chyba tak zrobie. ale najpierw musze sobie lusterko kupic, bo takie jak ja mam (od daewoo podobno) to zawsze bedzie spadac, czymkolwiek nie przykleje... jutro jade na gielde i zobacze co da sie kupic.
POWODZENIA !

garf78
27-06-2005, 08:04
I niestety pekla mi szyba wczoraj przy lusterku ( ale nie od klejenia tylko spadla mi na szybe galaz) , pekla przy samym lusterku. W jezdzie nie przeszkadza bo na szczescie pekal tylko na odcinku od gory szyby do krawedzi uchwytu lusterka na jakies 3cm ;( . Z tego co sie zorientowalem to koszt wymiany jest nie duzy, ale wyjezdzam i nie chce mi sie w to bawic teraz . I mam pytanie czy wytrzyma to z m-c bo nie chcialbym bratu dodatkowych kosztow robic, poniewaz mu go pozyczam. Zreszta nie wiem czy nie na stale bo moze sobie cos przyciagne mocniejszego :lol:

-waldi-
27-06-2005, 08:29
Bez problemu wytrzyma nawet i dłużej ja jezdziłem pół roku tak :D a co do tego niewielkiego pęknięcia to może się powiększyć .... u mnie po czasie poleciało pionowo w dół :(

a tak na marginesie za nową brązową szybe płaciłem 160zł, za zieloną z zielonym paskiem 145zł :D

Assan
27-06-2005, 08:36
Bez problemu wytrzyma nawet i dłużej ja jezdziłem pół roku tak a co do tego niewielkiego pęknięcia to może się powiększyć .... u mnie po czasie poleciało pionowo w dół
Nistety was zmartwie, nie ma reguły czy wytrzyma czy nie,może polecieć za dzień-dwa albo potrzyma jeszcze z rok albo i dłużej u mnie koszt zwymianą to 180 PLN z wymianą (czas 20 min)