Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Centralny zamek - działa tylko od strony kierowcy
mondeo70235 20-01-2009, 19:57 witam mam problem z centralnym zamkiem,drzwi kierowcy i klapka baku chodzi,ale mam problem z dzwiami pasażera,tylnymi drzwiami i klapą bagażnika , poprostu niedziała,mym zdaniem spaliły się zamki ,czy ktoś miał takie objawy,proszę o wszelkie rady .Dodam że galaxy z 1996 rok.z góry dziękuje za rady.
sprawdź przewody w plastikowych osłonach i przewody w klapie (te po prawej stronie) - myślę, że pękły przewody i czas na lutowanie lub wymianę.
mondeo70235 20-01-2009, 20:24 już posprawdzałem i polutowałem przewody,tyły całkiem połamane,ale tak jak napisałem niedziałają wieć myśle o najgorszym WYMIANIE zamków....
mondeo70235 20-01-2009, 22:14 tylko mi pracuje siłownik kierowcy i klapki paliwa,reszta milczy
jeśli kable sprawdziłeś to rozbieraj tapicerkę - nowe siłowniki i będzie git
mondeo70235 20-01-2009, 22:29 jedno pytanko zamki są razem z siłownikami ? pewnie tak jak w mondku,czyli zamek wraz z siłownikiem
w klapie siłownik jest z zamkiem - w drzwiach nie wiem
Wielce nieprawdopodobne jest uszkodzenie się jednocześnie CZTERECH siłowników ! Patrząc na schemat widać że siłownik drzwi kierowcy i klapki tankowania są na jednym obwodzie a pozostałe na innym. Problem tkwi w przewodach albo w samym sterowniku. Czy w drzwiach kierowcy działa podwójne blokowanie ?
A bezpieczniki sprawdzone ?
Mnie też się wydaje troche nie mozliwe,
żeby nagle cztery siłowniki się zepsuły.
stachumal 21-01-2009, 20:56 tomi98, Cześć. Mam do ciebie pytanko .Czy wiesz może jak się ściąga osłonę przewodów między przednimi drzwiami a słupkiem. Chcę sprawdzić przewody bo siłownik od centrala zamilkł a czytam że to dosyć częsta usterka.
Z góry dzięki za pomoc , pozdrawiam, Staszek :fcp29
przewody są w czarnej osłonie wystarczy obrócić czarną osłonę ( tę grubszą cześć ) w ruchu przeciwnym do wskazówek zegara ( jak dobrze pamiętam) i przewody jak na dłoni .
stachumal mogę jutro zrobić foto jak chcesz ? za co masz chwytać :fcp27
stachumal 21-01-2009, 21:21 tomi98, Dzięki. Więc jak widzę dobrze to wykręcana część jest w słupku? A ze zdjęciami dla mnie się nie fatyguj bo ja jedynie sprawdzić chcę te przewody i jak będzie jakiś upier...wany to go zlutuje a jak będą całe to wysiadam bo grin jestem z kabelków.
No chyba że kolegom będą pomocne fotki kiedyś ? Może komuś się przyda? :fcp29
dokładnie Staszku...dasz radę
darabont 22-01-2009, 05:44 Miałem ten sam problem przy okazji naprawy siłownika centralnego w tylnych drzwiach (zamykał i od razu otwierał).Podczas naprawy wyłamałem (przypadkiem) bolec krańcówki (w gumowej osłonie)przy drzwiach.Zamykał tylko drzwi kierowcy i klapkę paliwa bo dostawał sygnał że są otwarte drzwi.Dużo pracy przy tym nie ma może warto posprawdzać te krańcówki.Pozdrawiam
stachumal 24-01-2009, 06:31 tomi98, Cześć . No i odkręciłem , zobaczyłem w pi ...dużo styków w tej wtyczce, wyciągnąłem gumową osłonę z drzwi i , i , i po chwili składałem spowrotem bo zobaczyłem wiązkę kabli tak krótką że nie mogłem z osobna każdego przewodu oblukać. jednak zauważyłem jeden przewód z pękniętą otuliną (izolacją) tylko nie wiem czy żyła w środku też jest przerwana . Jest koloru czerwonego a wzdłuż niego leci żółty pasek ( jest chyba najgrubszym przewodem w tej wiązce)
Czy trzeba ściągać tapicerkę aby mieć swobodny dostęp do każdego przewodu?
Czy tapicerka jest przykręcana ( gdzie)?
Czy tapicerka ma zatrzaski ?
Jak się za nia zabrać żeby nic nie popier..suć?
Pozdrawiam Staszek. :fcp26
stachumal 24-01-2009, 09:11 zibi187, Dzięki bardzo. Mam jeszcze jedną prośbę : Czy możesz mi wypunktować kolejność demontażu tapicerki i ewentualne uwagi do tych czynności aby nic nie połamać itp.? :fcp29
zaczynasz od ściągnięcia części nr.22 (plastik wokół klamki ) delikatnie podważyć i wychodzi pod nią masz chyba dwie śruby, ja zaczynałem od dołu i zasrzaski puszczają delikatnie aby nie zniszczyć tapicerki....dasz radę
stachumal 24-01-2009, 12:44 tomi98, Czy to są takie same zatrzaski jak przy plastikach na słupkach? Czy głośnik koliduje czy wystarczy samą osłonę głośnika zdjąć?
Głośnik zostaje w drzwiach. Ale, żeby dostać się wygodnie do wiązki trzeba go wykręcić. Po zdjęciu boczku jest jeszcze pianka przyklejona silikonem. Musisz delikatnie odklejać. Chociaż do wiązki nie musisz. Wystarczy odkręcić głośnik.
stachumal 24-01-2009, 15:20 zibi187, Jak widzę więcej kabli niż 2 to jestem chory ale jak widzę a nawet chociaż słyszę słowo WIĄZKA to brak mi słów żeby to nazwać.
Ale dzięki jak zrobi sie nieco znośniej na dworze i będę miał natchnienie to sie za to wezmę.
A jeszcze jedno .Jak zwale tapicerkę to może od razu jakoś można sprawdzić czy prąd dochodzi do siłownika? a jeśli nie dochodzi sztrum to by znaczyło że padł siłownik. Co ty na to?
Siłownik pada bardzo rzadko. Sprawdź przewody w przelotkach. Tam tkwi najczęstsza przyczyna niedomagań centralnego zamka. W samych siłownikach korodują sprężynki krańcówek, ale to inna historia.
dokładnie ja głosnika nie ruszałem podczas ściągania tapicerki
stachumal 27-01-2009, 08:56 tomi98, Czy tą osłonę wiązki przewodów miedzy drzwiami a słupkiem można zdjąć całkiem aby mieć lepszy wgląd w kable i ewentualnie jak to ściągnąć?
proponuje zobaczyc pod fotelem kierowcy przy centralce czy wszystkie kable sa ok. ja mialem ta sama sytuacje... w galaxy sa dwa obwody od centarnego. 1. to dzrzwi kierowcy i klapka wlewu paliwa 2.cala reszta
stachumal 27-01-2009, 15:31 marines, Rzeczywiście jest coś pod fotelem kierowcy ale nie miałem pojęcia do czego to służy . Mam tam jakiś plak i inne pierdółki . Może coś zbroiłem? Mówisz że miałeś taki sam objaw jak w moim aucie? Co miałeś nie tak z tymi kablami?
Pozdrawiam nowego kolegę na forum Staszek :fcp29
stachumal spróbuj ściągnąc te plastiki, grzebałem ponad rok temu nie pamietam dokładnie jak to szło :fcp19
witam witam...
do centralki przychodza dwie kostki(tak jest u mnie). Interesuje nas kostka ta prawej strony (kable sa tam w trzech rzedach). W prawym dolnym rogu kostki jest kabel czarno-czerwony to jest zamykanie drzwi kierowcy i wlewu paliwa, w srodkowym rzedzie jest kabel zielono-niebieski od otwierania wszystkich drzwi i wlewu a w gornym rzedzie jest przewod zielono-zołty i on jest odpowiedzialny za zamykanie drzwi pasazera. I wlasnie ten otatni przewod u mnie byl przelamany. Drzwi kierowcy otwieraly sie i zamykaly a pozostale komletnie nic. Jezeli ten kabel bedzie oki to aby wylkuczyc silowniki (bez rozbierania tapicerki) wez sobie jakis luzny przewod podlacz go do plusa (np .pod bezpieczniki) i dotknij do zielono-zoltego o ktorym pisalem wczesniej (drzwi powinny sie zamknac) a dotykajac tym samym przewodem do zielono-niebieskiego drzwi powinny sie otworzyc.
powodzenia...
stachumal 28-01-2009, 17:33 marines, No dzięki jak fuszkę skończę i pogoda pozwoli to sie z tym zmierzę. :fcp29
kristoof 18-02-2009, 17:30 witam. mam podobny problem:/ przy wyłaczonym zapłonie centralny zamyka tylko drzwi kierowcy i wlew paliwa, ale jak przekrece kluczyc to zamyka wszystkie drzwi, oprocz klapy, dodam, ze przy wszystkich drzwiach zamknietych brzeczek sygnalizuje ze któres jednak sa otwarte:/ mam wrazenie ze to własnie klapa nie zamyka obwodu ale niewiem co z nia zrobic, które kabelki za za to odpowiedzialne?? dodam ze wiazka jest ok, 2 godziny sie mezylem ale kable wymienilem
|