Zobacz pełną wersję : [MK3] STUKI W PRZEDNIM ZAWIESZENIU MONDEO 2001R.
piotro79 22-01-2009, 15:21 Drodzy koledzy mam nastepujacy problem.
Posiadam Mondeo w wersji kombi 2001 r w wersji disel 115 koni (MK3)
Od jakiegos czasu pojawily sie stuki w przednim zawieszeniu z prawej strony. Stuki sa dosc dokulczliwe i objawiaja sie tylko na nierownych drogach lub wybojach. Na rownym asfalcie nic nie slychac. Czuc to dosc wyraznie na podladze pod nogami pasazera.
Auto bylo juz u kilku mechanikow i kazdy roklada rece. W przednim zawieszniu nie ma zadnych luzow, staje diagnostyczne tez nic nie wykazuja. Amortyzatory sprawne powyzej 70%.
Gdzie szukac przyczyny, pomozcie?
pozdrawiam
piotro79
Może łożyska amorków, albo górne poduszki stukają????
franczesko 22-01-2009, 16:43 a gumy stabilizatora??
Może łączniki stabilizatora, u mnie też tak stukało na dołach i po wymianie cisza. Koszt około 70-90 zł. sztuka. Można kupić taniej plastikowe, ale mój mechanik nie polacał na nasze drogi. Mam nadzieje, że może pomogłem.
dikileiden 22-01-2009, 23:33 witam,według mnie to końcówki stabilizatora na 100%. Wymienia się je parami - lewy i prawy,prosta sprawa do wymiany samemu , no i koszta nie duże.
łączniki stabilizatorów jak wcześniej pisali forumowicze, przerabiałem to!
Robberto32 23-01-2009, 06:31 Czy wy nie czytacie pierwszego postu ? Jest jasno napisane - zawieszenie OK !
Stuki na 99% pochodza od ledwo zyjacego lozyska amortyzatora, czasem po zdjeciu kola - szarpiac górna czescia amortyzatora czuc luz mocowania gornej jego czesci. Spotkalem sie juz z tym w dwoch Mondkach MK3 i zawsze prawe lozysko bylo do wymiany...
Czy wy nie czytacie pierwszego postu ? Jest jasno napisane - zawieszenie OK !
Stuki na 99% pochodza od ledwo zyjacego lozyska amortyzatora,
...
A to wg ciebie nie jest element zawieszenia?
piotro79 23-01-2009, 12:17 Panowie piszac ze zawieszenie w OK, mialem na mysli ze nie sa wyczuwalne na nim zadne luzy (opinia kilku mechanikow, stacji diagnostycznej), wszelkie koncowki swozni , tuleje i inne tam rzeczy jakie sie sprawdza.
Opinia kolegi odnosnie lozyska amortyzatora wydaje sie bardzo zasadna, a dyskusje na temat czy jest to element zawieszenia czy nie sa troszke bez sensu i nic nie daja. Wydaje mi sie ze poprostu nie chwyciles watku i odbiegamy przez to od meritum.
piotro79 23-01-2009, 12:21 Mechanik juz wymienil lozysko amortyzatora o ktorym koledzy mowiliscie, nadal sa slyszalne stuki w zawieszeniu co moze byc problemem?
Walcz dalej i skoro uważasz, że ZAWIKA (i ja) odbiega od meritum to napisz list do PANA BOGA!!!Bez urazy, to taka dygresja.
Wydaje mi sie ze poprostu nie chwyciles watku i odbiegamy przez to od meritum.
:509:
No nic.Niech tak będzie.
Jest jeszcze jedna rzecz którą powinieneś sprawdzić. Po otwarciu maski samochodu, gdzieś w okolicach siłowników lub zawiasów(dokładnie nie pamiętam), są tzw. zęby/pazury . Są to zagięte w stronę komory silnika kawałki blachy z maski samochodu. Jeden po każdej stronie autka. Na pewno to znajdziesz. Jest tylko jeden taki element po każdej stronie.
Właśnie te pazury czasami opierają się na jakiejś metalowej części w komorze silnika(po zamknięciu oczywiście).Trzeszczy wtedy niemiłosiernie i pewnie jest przenoszone po całej karoserii. Wystarczy owinąć "pazurki" jakąś plastikową taśmą izolacyjną, lub jak możesz, dopasować jakieś plastikowe lub gumowe kapturki i będzie OK.
Oczywiście nie twierdzę że to jest właśnie to, ale lepiej jest sprawdzić sprawy najprostsze i najtańsze, niż wydawać kasę na "meritum" :fcp26 .
hirotaro 23-01-2009, 15:39 mialem podobny problem tyle ze po mk1 z lewej strony okazało sie ze po wizycie u znajomego w wwarsztacie ze to luzy na połosi, ok 1 cm w kazda ze stron
piotro79 26-01-2009, 07:37 W koncu znaleziono przysczyne stukow!!!
Okazalo sie ze stuki oraz drgania na podlodze od strony pasazera powodowala poduszka od silnika od strony rozrzadu.
pzdr
piotro79
Mam to samo. Zawieszenie (od spodu) sprawdzane i jest OK.
Mysle ze to poduszki amortyzatorow o gory - jak sie nasiska na samochod/amortyzator to podchodza do gory.
I u mam pytanie:
- czy nad amortyzatorem wymienia sie tylko poduszki czy przy okazji lozyska?
- czy lozysko i poduska sa w ogole do wymiany oddzielnie?
- jaki jest szacunkowy koszt?
- czy musze po takim operacji zbieznosc robic?
Druga opcja to ta poduszka silnika :(
Dzieki za odpowiedzi.
jackoba1 25-02-2009, 18:05 Kolego mozesz wymienic same górne mocowania amorka ale duzo lepiej wymienić całość .Koszt górnego mocowania FEBI to ok 80zł na jedno koło, kompletu mocowanie+łożysko SKF 105 zł,samo łożysko ok 70 zł. Polecam sklep Internetowy Forda
http://ford.sklep.pl/pl/.
Co do zbierznosci to niech ktoś inny sie wypowie. POZDRAWIAM
tuleje drązka stabilizatora...ok 30 zl za sztuke, wymieniane parami :) latwa naprawa
"Gorne mocowanie amortyzatora" - czy to jest wlasnie ta guma? co to moze stukac?
to prawda - koszt calosci (ok. 105 PLN) to nie duzo.
ale pewnie za robocizne troche bo to troche roboty jest. tak?
jackoba1 27-02-2009, 05:39 "Gorne mocowanie amortyzatora" - czy to jest wlasnie ta guma? co to moze stukac?
to prawda - koszt calosci (ok. 105 PLN) to nie duzo.
ale pewnie za robocizne troche bo to troche roboty jest. tak?
Kolego jak każdy element zawieszenia metalowo -gumowy może sie wyrobić lub rozwulkanizować i moze stukać . Mogą stukać też te łożyska w makpersonach dlatego lepiej wymienić całe komplety łożysko + mocowanie (właśnie wymieniałem u siebie tylko ze u mnie były rozwalone łożyska- a nie mocowania- i przeskakiwały przy kreceniu kierownicą).Ja zapłaciłem 100zł za wymiane w dwóch kołach ale w w-wie zapłacisz napewno troche więcej.
tak tez zrobie.
dzieki wielkie.
aaa. Czy robiles geometrie po takim zabiegu. Konieczne to jest?
jackoba1 27-02-2009, 13:06 Ja nie robiłem u siebie geometrii i nie widze potrzeby ale pewien co do tego czy trzeba robic nie jestem najlepiej jakby na ten temat wypowiedział sie ktoś inny, POZDRAWIAM
lukas1051 01-03-2009, 16:36 Witam u mnie też stuka coś w zawieszeniu ale nie zawsze na dużych dziurach nie hałasuje tylko jadąc powoli lub ze średnimi prędkościami po nierównościach coś stuka z przodu po obu stronach wymieniałem rok temu końcówke stabilizatora i niebyła ona zbyt dobrej jakości dosyc tania czy może to być powodem ?? prosze o podpowiedz..
mondeo70235 01-03-2009, 16:40 sprawdz sworzeń kulowy wachacza,umnie były stuki i mechanik mówił wszystko oki,a jak się okazało sworzeń kulowy wachacza
lozysko amortyzatora (gorne) slychac wlasnie na nieiwelkich nierownosciach. na wiekszych nie uslyszysz tego!
Podpowiedz prosze gdzie jest ten sworzeń kulowy wahacza. Z przodu czy z tylu wahacza dolnego.
Witam,
sorry za odkop,
ale mam tez problem ze swoim MK3 Hatchback TDCI 130 KM.
Historia ma się tak:
coś mi stukało z przodu z lewej strony. Warsztat, diagnoza - łącznik stabilizatora do wymiany, można jeździć dopóki nie sprowadzą. Jeździłem - listopad 2009, pomyślałem sobie, że auto potrzebne do przeprowadzki, pociągnę do końca roku jak się odkuję i jak będę miał czas "być" bez auta.
Przed wigilia 2009 zaczęło z tej samej strony walić niemiłosiernie - pod domem urwało mi się koło (wisiało tylko na śrubach) - laweta - warsztat - diagnoza - amortyzator zerwany z gwintem. W warsztacie wymienili wszystko. Za dwa dni jazdy znowu stuki z lewej strony (takie charakterystyczne puknięcie) na małych nawet nierównościach. Warsztat - trzepaki, komputery i inne cuda nic nie potwierdzają. Auto stuka dalej, każę wymieniać co sie da w zawieszeniu - reklamować nawet nowy amortyzator - kupiłem drugi - założyli - stuka dalej, mechanik rozkłada ręce, mówi że rozebrał wszystko dosłownie jak przy jakiejś eksperyzie sądowej - na "czynniki pierwsze" - wszystko całe, wszystko ok. Składa, wsiada, jedzie - znowu charakterystyczne stuki :(
Zabrałem auto do innego warsztatu, W jeden dzień mechanik zrobił, wymienił jakąs poduchę bo powiedział że poszarpana była - nowa owszem, ale poszarpana (jego słowa) - wsiadam, za jeden dzień jazdy - owszem lepiej na mniejszych dziurach, cicho tłumi jak z prawej strony ale w większą wjadę albo na muldy jakieś i już znowu te stuki z lewej strony, takie własnie charakterystyczne, głośne puknięcie - wracam do warsztatu tego drugiego, chłopak zagląda i... wszystko jest okej, wszystko nowe, wszystko powinno działać tak jak z prawej strony.
Pomóżcie, proszę na co zwracać uwagę...
|
|