Zobacz pełną wersję : [MK3] Problem ze sciąganiem w lewo przy wolnej jezdzie
superdan 27-01-2009, 20:55 Witam
Podczas jazdy ściąga mi w lewo najbardziej wyczuwalne podczas wolnej jazdy widać jak kierownica sama skręca, zmieniłem koła z lewej na prawą, robiłem zbieżność ale tylko przednich kół i teraz pytanie czy zbieżność tylnich albo wogóle jakiś problem z tylnimi oponami może mi skręcać kierownice nawet przy tak wolnych prędkosciach 5-10 km/h czy może to coś z przodu? niedawno zmieniałem spręzyny z przodu ale przed zmianą też tak było. Może ktoś podsunie jakiś pomysł? Mieszkam w uk a oni robią tutaj tylko Tracking z przodu.
BolFrank 27-01-2009, 20:56 To banalne pytanie ale ... czy sprawdzales cisnienie w oponach (czy jest rowno) ?
superdan 27-01-2009, 21:03 Tak, zapomniałem dodać że to też sprawdzali.Dodam jeszcze że opony mam każdą innego producenta 2 nowe na przodzie i stare z tyłu. Wszytkie maja te same rozmiary.
BolFrank 27-01-2009, 21:05 hmm moze to zroznicowanie w biezniku robi takie jaja, jak masz gdzie to sprawdzic to zasowaj ... do oponiarza ...
superdan 27-01-2009, 21:15 Kolega ma takie same mondeo przełoże koła to obadam ale boję się że to cos innego i ciężko mi to bedzie znaleść bo tutaj to ci mechanicy jacyś mało kumaci są.
zrób zbieżność bo tył też się reguluje ,najpierw robi się tył a później przód i sprawdź zawieszenie przód i tył czy jest ok.a poza tym przód robi się względem tyłu i wtedy wychodzą wszystkie krzywizny zawieszenia lub budy.
superdan 27-01-2009, 23:49 Muszę tylko znalesc w uk kogoś kto to robi bo gostek w warsztacie twierdzi ze tyłu zbierznośći sie nie reguluje tylko można kąty nachylenia z tyłu ustawiać
wojtekjanus 28-01-2009, 10:32 Superdan, sprawdź tuleje (silentbloki) i sworznie przednich wahaczy, czy nie mają luzów, a także przeguby zwrotnic i końcówki drążków kierowniczych. Najlepiej zrobić to na tzw szarpaku na stacji kontroli pojazdów. Jest tak, że ustawiona geometria kół (na stojącym aucie) zmienia się po wykasowaniu nadmiernych luzów pod wpływem sił od napędzających kół. Ale musi spojrzeć na to kumaty diagnosta.
W drugiej kolejności sprawdziłbym mocowanie kolumny amortyzatora w nadkolu (gumy).
superdan 28-01-2009, 19:21 Znalazłem problem w tylnym prawym kole nie odbija mi reczny do końca i tylne prawe koło mi lekko hamuje i czy to może powodować ściaganie w lewo ?
superdan 28-01-2009, 20:46 Superdan, sprawdź tuleje (silentbloki) i sworznie przednich wahaczy, czy nie mają luzów, a także przeguby zwrotnic i końcówki drążków kierowniczych. Najlepiej zrobić to na tzw szarpaku na stacji kontroli pojazdów. Jest tak, że ustawiona geometria kół (na stojącym aucie) zmienia się po wykasowaniu nadmiernych luzów pod wpływem sił od napędzających kół. Ale musi spojrzeć na to kumaty diagnosta.
W drugiej kolejności sprawdziłbym mocowanie kolumny amortyzatora w nadkolu (gumy).
Dzięki będę miał to na oku ale nie wiem gdzie ja znajde w uk kumatego mechanika :)
Jeśli ściąga już przy tak małych prędkościach, to ja bym sprawdził czy zaciski hamulcowe chodzą płynnie, zwłaszcza z tej strony na którą Ci ściąga autko. Jeśli klocki się nie cofają tylko ciągle trą, to po pierwsze zaraz się szybko zedrą a po drugie może ściągać - to tak jak byś miał ESP na jedno koło ;-)
wojtekjanus 28-01-2009, 22:10 Nieważne - przód czy tył - hamuje prawy to ściąga w prawo, hamuje lewy to ściąga w lewo.
Jeżeli hamuje ci tył po użyciu ręcznego tylko na początku, a później pod wpływem wstrząsów zawieszenia linka powoli odpuszcza to zostaw nic nie rób, jeżeli jednak trzyma cały czas to linka ręcznego do wymiany (zakładam, że po użyciu nożnego hamulca zacisk normalnie odpuszcza).
superdan 28-01-2009, 22:21 Tzn tak, ściąga mi w lewo jak jade wolno to czuć to mocniej i tylna szczeka prawa nie odbija po zaciagniętym ręcznym i trzyma cały czas ale kolego śrubokrętem mi ją odpuścił i ja ręcznym zaciągałem i znów zostawała kolega mechanik stwierdził że musimy ją rozebrać i przeczyścić może coś pomoże. Zastanawiałem się tylko czy te hamowanie jest przyczyną sciągania w lewo ale twiedzisz że nie więc już nie wiem. Za tydzien w sobote jestem umówiony do serwisu forda na sprawdzenie geometri tylnich kól bo tylko tam mają sprzęt na tył a tak wszędzie robią tylko przód i twierdzą że nie da rady tyłu zbieżnosci ustawiać.
superdan 29-01-2009, 13:25 no i sprawdzilem te wachacze itd ale wszystko z nimi ok. Zostala mi tylko geometria i ewentualnie tylnia zbieznosc ? Czy moze cos jeszcze? Dzis testowalem jazde do tylu to kierownica tez skrecala w lewo
viewtopic.php?f=10&t=53596 (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=10&t=53596)
superdan 30-01-2009, 16:05 http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=10&t=53596
Czyli wedlug tego wniosek ze to raczej kola sa winne. Jeszcze nie przekladalem tylnich ale czy tylnie opony moga miec taki wplyw na sciaganie nawet przy ruszaniu?
superdan 01-02-2009, 00:40 Zamieniłem tylnie opony z lewej na prawą, naprawiem hamulec, sprawdzilem hamulce z przodu. Dalej sciaga, wyczytałem na ang stronce ze to popularny problem z mondkiem
The pull to one side
This was made farmhouse by the Watchdog program really laying into it and the inability of Ford service technicians to fix it. There are two causes
1. One of the suspension bushes is soft/knackered allowing the suspension to set differently on either side. This is probably more common on older Mondy's. Or the subframe is not aligned. The A frame bushes often go at about 60K intervals
2. Tracking. Very simple to cure. Fords own tracking suggestions are Wrong!. My car used to pull to the left strongly on braking and went back to the Ford garage 3 times for this. They tried everything and couldn't cure it. About a week later I went to get some new front tyres at the small local tyre place, and got talking to the owner who also had a Mondy. He said, "pulling to the left, easy to fix" and proceeded to set my tracking at 0 degrees, voila, no more pull. Zero is within the Ford adjustment range as well. What it looks like is happening is that most garages are setting the tyres to Toe In as per the Ford desired setting. When the driver gets in the car and weights the right wheel more than the left (the standard suspension being too soft) this results in the drivers wheel applying more force to the left than the less weighted passenger side wheel and hence the pull. I've played with the tracking a lot since and 0 degrees also seems to give the best feel, grip and handling
Oznacza ze łatwo to naprawić ustawiajac inna wartosc zbieznosci niz podaje producent ,w poniedzialek to sprawdze może to jest to?
witam kolegę.Mam do cciebi jedno pytanko z innej beczki.Tak samo jak Ty mieszkam w UK i posiadam MK3 ale Pb.Ineresuja mnie parametry widoczne na twoim akumulatorze, gdyz nie jestem pewien, czy nie mam za słabego.W ksiazce pojazdu jest 590 A 60 AH.mam troche slabszy 390 A 43 AH.
Kolego ja mialem dokladnie to samo lekko mi sciagal na lewo przy wolnej jezdzie i leciutko przy zwalnianiu jak mocniej hamowalem bylo ok okazalo sie ze mam zla zbieznoc i to na tylnej osi ustawili zbieznosc i jest wszystko ok
pozdrawiam
superdan 21-02-2009, 18:23 Kolego ja mialem dokladnie to samo lekko mi sciagal na lewo przy wolnej jezdzie i leciutko przy zwalnianiu jak mocniej hamowalem bylo ok okazalo sie ze mam zla zbieznoc i to na tylnej osi ustawili zbieznosc i jest wszystko ok
pozdrawiam
Witam, dzięki ale zbieżność tylnia mi nie pomogła robiłem geometrie kół i miałem z tyły lekko w lewo i to miało pomóc ale nie pomogło, jedziłem na poprawkę i spawdzili jeszcze raz i było ok, więc technik pojechał ze mna na jazdę próbną i okazało się że ściąga na pochylonej w drodze a jak jest prosta to jedzie ok. A że mieszkam w uk to tu wszystkie drogi są pochylone w lewo i tam mi sciąga. Dałem se spokuj .
|