Zobacz pełną wersję : [mk2] immobilizer
Witam. Posiadam immo w aucie ale mam jeden kluczyk. Dorobiłem zatem zwykły bez immo ale nie działa gdy przyłoże ten z immo do stacyjki. Gdzie znajduje się pętla indukcyjna w mondeo bym mógł umieścić tam transponder z kluczyka aby ten dorabiany działał??
Gdezie jest pętla to nie wiem....
Ale może powiesz ile kosztowało dorobienie tego kluczyka? Bo jak mniemam dorobiłeś z elektroniką?
nie, zwykły kluczyk dorobiłem koszt 40zł
piotras.w 29-01-2009, 11:13 Witam. Posiadam immo w aucie ale mam jeden kluczyk. Dorobiłem zatem zwykły bez immo ale nie działa gdy przyłoże ten z immo do stacyjki. Gdzie znajduje się pętla indukcyjna w mondeo bym mógł umieścić tam transponder z kluczyka aby ten dorabiany działał??
Znajduje się ona na stacyjce :fcp4
nie, zwykły kluczyk dorobiłem koszt 40zł
No to nie będzie działał. Nie odpalisz nim auta. Może się jedynie przydac jako "zapasowy" kluczyk w przypadku, gdy zatrzaśniesz "oryginał" w środku.
Drzwi tym dorabianym otworzysz, ale nie odpalisz
to ja się podepnę, bo mam taką samą sytuację.
A jak odpiąć immo tak żeby odpalał zwykłym kluczykiem bez elektroniki ??
Nie jestem na 100% pewien, ale nie uda Ci się odpiąć immo, bo komputer auta bez tego sygnału nie ruszy. Kiedyś ćwiczyłem w escorcie wymianę komputera i były właśnie z tym problemy.
Ja gdzieś czytałem, że to możliwe by odpalić auto takim kluczykiem ale nie pamiętam gdzie. Dla czego nie działa kluczyk?? przecież immo jest chyba zbliżeniowy czy jakoś powiązany bezpośrednio z kluczykiem??
motorek26 29-01-2009, 18:11 adiksik, kluczyk który masz dorobiony włóż do stacyjki a ten który ma transponder musi być przy stacyjce i dopiero włącz zapłon immo musi wtedy póścić pętla jest na samej stacyjce zamontowana pod plastykami
Ja gdzieś czytałem, że to możliwe by odpalić auto takim kluczykiem ale nie pamiętam gdzie. Dla czego nie działa kluczyk?? przecież immo jest chyba zbliżeniowy czy jakoś powiązany bezpośrednio z kluczykiem??
Ale jak chcesz odpalić kluczykiem, którego nie da się zaprogramować??
Przecież to tylko kawałek plastiku i metalu... bez ŻADNEJ elektryki.
Równie dobrze mógłbyś sobie programować widelec i nim odpalać....
VoyTasS przecież pisałem wcześniej, że przykładam również do stacyjki kluczyk z immo, z twojego tekstu wynika, że immo jest powiązane bezpośrednio z kluczykiem a nie zbliżeniowe
motorek26 próbowałem jak piszesz ale nie działa
motorek26 29-01-2009, 21:25 motorek26 próbowałem jak piszesz ale nie działa
to dziwne że nie możesz do przecież jest to tylko zbliżeniowy i transponder masz pod tą czerwoną plamką na końcu kluczyka wiec powinno zadziałać
przecież niektórzy robili tak że pod plastykami wiązali kluczyk z transponderem i mogli wtedy normalnie odpalać każdym dorobionym kluczykiem
rozumiem że tym kluczykiem którym zawsze odpalałes nadal możesz bez problemu odpalić
adiksik - żeby cokolwiek zaprogramować, to to coś musi mieć elektronikę, która to programowanie zapisze. Jak nie masz elektroniki, to na kluczu nie zapiszesz nic - czyli inaczej nie zaprogramujesz... i z niczego przecież immo nic nie sczyta. Klucz musi być rozpoznany przez immo poprzez właśnie "kod" wpisany w samą elektronikę klucza. Kiedy taki klucz zbliżysz/włożysz w stacyjkę, wtedy jest tenże kod sczytywany z bliskiej odległości i immo wie, że może dać sygnał do komputera o tym, że klucz jest OK i nikt auta nie kradnie. Wtedy odpala...
Prościej tłumacząc: spróbuj wgrać w kompa Windowsa, nie mając dysku twardego...
Na tej zasadzie to działa, a nie, że weźmiesz dowolny kawał metalu, obrobiony pod kształt klucza i zaprogramujesz....
motorek26 - tak to zadziała, ale tylko pod warunkiem, że w BEZPOŚREDNIEJ bliskości będzie klucz zaprogramowany. I zadziała to tylko na zasadzie tej, że immo rozpozna kod z klucza wiszącego obok tego dorobionego a nie że dorobiony będzie zaprogramowany.
motorek26 29-01-2009, 21:58 VoyTasS, no przeciez też mnie o to cały czas chodzi
I zadziała to tylko na zasadzie tej, że immo rozpozna kod z klucza wiszącego obok tego dorobionego a nie że dorobiony będzie zaprogramowany.
VoyTasS, mnie też o to chodzi. ja nigdzie nie pisałem, że uważam iż zwykły klucz mozna zaprogramować. Wiem, że to kawałek metalu i nie podważam twojego opisu ale chodziło mi właśnie czysto o zasadę zbliżenia klucza oryginalnego z immo. Tak ten oryginalny działa ale mam tylko jeden i chce się jakoś tymczasowo zabezpieczyć bo szkoda mi narazie 300zł. Będę próbować dalej
NO.. to sie dogadaliśmy w kwestii systemu działania :)
A jeśli chodzi o odpalanie ze zbliżonym kluczykiem... uważam to za bezsens... bo jak się zgubi "oryginał" to kupa... Więc najlepiej pilnować oryginału... odpalac nim i mieć spokój, dopóki się nie wyda tych 300pln na programowalny klucz :)
tomek_ludew 30-01-2009, 18:30 Immo to taki mały wałek długości 2cm i średnicy 5mm. Ma nawinięty zwój drucikiem i jest w szklanej obudowie. Jest on umiejscowiony w kluczyku i można go spokojnie przekładać do różnych kluczyków wiem bo ostatnio sam przekładałem do kluczyka(scyzoryka) ze sterowaniem alarmem i centralnym takie jakie są w VW. Pic polega na tym że musi być bardzo blisko stacyjki - i skierowany na metalowy pierścień stacyjki. Czyli po włożeniu kluczyka musi być min 0,5cm od stacyjki. A czy immo się programuje to nie wiem.
Ok działa ale po przyłożeniu bardzo blisko kluczyka do stacyjki
a mnie dalej interesuje jak pozbyć się immo, jest taka możliwość ??
motorek26 06-02-2009, 21:20 musisz znaleźć elektronika który zna sie na komputerach samochodowych inaczej sie nie pozbedziesz
Jest pewien sposób.
Należy zdjąć obudowę przy stacyjce, zdjąć ze stacyjki cewkę od immo , ulokować pośrodku tej cewki oryginalny kluczyk, lub wydłubać z kluczyka tą pastylkę z elektroniką (TYLKO OSTROŻNIE!!!). Na koniec ukryć gdzieś pod obudową stacyjki całą tą cewkę z "kodem".
Efekt:
za każdym razem jak przekręcimy zwykłym kluczykiem stacyjkę immobilajzer sczyta kod z tej samej "pastylki" :fcp26
ddzidekk 07-02-2009, 09:21 Koledzy mam pytanie.
Czy w mk2 z 97roku moze byc taka sytuacja ze nie ma fabrycznego immo? Mam 2 kluczyki (z czego jeden tak sie starł ze juz nie otwiera dzwi) ale w zadnym z nich nie ma sladu jakiejs kolorowej zaslepki pod która moze byc pastylka. Kupiłem centralke z sterowaniem radiowym i pilotem i chce załozyc pilota do nowego dorobionego grota, ale jezeli bede musiał dorobiac grot za 300zł to wole nosic 2 kluczyki przy bryloku 1 z pilotem z drugi do odpalania. Auto z holandii bez ABS.
ddzidekk, możliwe że nie masz immo.
Ale najlepiej sprawdzić próbując odpalić dorobionym grotem bez żadnej pastylki.
A jeśli chcesz to taniej jest kupić samego ECU (kompa) od takiego samego silnika z kluczykami i powyciągać pastylki. Koszt w zależności od źródła od 100,- do 300,- ale masz za to minimum 2 lub 3 pastylki.
ddzidekk 07-02-2009, 13:29 Chyba najlepiej bedzie jak dorobie sam grot za 30zł i sprawdze, ale dziwne jest tez to ze nie mam diody kolo zegarka jest oryginalnie zaslepiona.
Nie wiem czy warto dawać hajs za zdejmowanie immo, pomyśl o dorobieniu klucza z immo koszt ok 250 zł w zależności od rodzaju klucza !!!
ddzidekk, no to od razu masz odpowiedź, brak diody....
ddzidekk 07-02-2009, 17:53 Nie byłem pewny od czega ta dioda jest czy od alamru czy od immo. Dzieki za pomoc ide dorabiac kluczyk:)
|