Zobacz pełną wersję : [mk2] immobilizer

adiksik
29-01-2009, 08:36
Witam. Posiadam immo w aucie ale mam jeden kluczyk. Dorobiłem zatem zwykły bez immo ale nie działa gdy przyłoże ten z immo do stacyjki. Gdzie znajduje się pętla indukcyjna w mondeo bym mógł umieścić tam transponder z kluczyka aby ten dorabiany działał??

VoyTasS
29-01-2009, 08:54
Gdezie jest pętla to nie wiem....
Ale może powiesz ile kosztowało dorobienie tego kluczyka? Bo jak mniemam dorobiłeś z elektroniką?

adiksik
29-01-2009, 09:08
nie, zwykły kluczyk dorobiłem koszt 40zł

piotras.w
29-01-2009, 11:13
Witam. Posiadam immo w aucie ale mam jeden kluczyk. Dorobiłem zatem zwykły bez immo ale nie działa gdy przyłoże ten z immo do stacyjki. Gdzie znajduje się pętla indukcyjna w mondeo bym mógł umieścić tam transponder z kluczyka aby ten dorabiany działał??
Znajduje się ona na stacyjce :fcp4

VoyTasS
29-01-2009, 12:36
nie, zwykły kluczyk dorobiłem koszt 40zł
No to nie będzie działał. Nie odpalisz nim auta. Może się jedynie przydac jako "zapasowy" kluczyk w przypadku, gdy zatrzaśniesz "oryginał" w środku.
Drzwi tym dorabianym otworzysz, ale nie odpalisz

piecu
29-01-2009, 14:09
to ja się podepnę, bo mam taką samą sytuację.
A jak odpiąć immo tak żeby odpalał zwykłym kluczykiem bez elektroniki ??

boropi
29-01-2009, 16:11
Nie jestem na 100% pewien, ale nie uda Ci się odpiąć immo, bo komputer auta bez tego sygnału nie ruszy. Kiedyś ćwiczyłem w escorcie wymianę komputera i były właśnie z tym problemy.

adiksik
29-01-2009, 18:03
Ja gdzieś czytałem, że to możliwe by odpalić auto takim kluczykiem ale nie pamiętam gdzie. Dla czego nie działa kluczyk?? przecież immo jest chyba zbliżeniowy czy jakoś powiązany bezpośrednio z kluczykiem??

motorek26
29-01-2009, 18:11
adiksik, kluczyk który masz dorobiony włóż do stacyjki a ten który ma transponder musi być przy stacyjce i dopiero włącz zapłon immo musi wtedy póścić pętla jest na samej stacyjce zamontowana pod plastykami

VoyTasS
29-01-2009, 18:30
Ja gdzieś czytałem, że to możliwe by odpalić auto takim kluczykiem ale nie pamiętam gdzie. Dla czego nie działa kluczyk?? przecież immo jest chyba zbliżeniowy czy jakoś powiązany bezpośrednio z kluczykiem??
Ale jak chcesz odpalić kluczykiem, którego nie da się zaprogramować??
Przecież to tylko kawałek plastiku i metalu... bez ŻADNEJ elektryki.
Równie dobrze mógłbyś sobie programować widelec i nim odpalać....

adiksik
29-01-2009, 18:57
VoyTasS przecież pisałem wcześniej, że przykładam również do stacyjki kluczyk z immo, z twojego tekstu wynika, że immo jest powiązane bezpośrednio z kluczykiem a nie zbliżeniowe

motorek26 próbowałem jak piszesz ale nie działa

motorek26
29-01-2009, 21:25
motorek26 próbowałem jak piszesz ale nie działa

to dziwne że nie możesz do przecież jest to tylko zbliżeniowy i transponder masz pod tą czerwoną plamką na końcu kluczyka wiec powinno zadziałać

przecież niektórzy robili tak że pod plastykami wiązali kluczyk z transponderem i mogli wtedy normalnie odpalać każdym dorobionym kluczykiem

rozumiem że tym kluczykiem którym zawsze odpalałes nadal możesz bez problemu odpalić

VoyTasS
29-01-2009, 21:31
adiksik - żeby cokolwiek zaprogramować, to to coś musi mieć elektronikę, która to programowanie zapisze. Jak nie masz elektroniki, to na kluczu nie zapiszesz nic - czyli inaczej nie zaprogramujesz... i z niczego przecież immo nic nie sczyta. Klucz musi być rozpoznany przez immo poprzez właśnie "kod" wpisany w samą elektronikę klucza. Kiedy taki klucz zbliżysz/włożysz w stacyjkę, wtedy jest tenże kod sczytywany z bliskiej odległości i immo wie, że może dać sygnał do komputera o tym, że klucz jest OK i nikt auta nie kradnie. Wtedy odpala...
Prościej tłumacząc: spróbuj wgrać w kompa Windowsa, nie mając dysku twardego...
Na tej zasadzie to działa, a nie, że weźmiesz dowolny kawał metalu, obrobiony pod kształt klucza i zaprogramujesz....

motorek26 - tak to zadziała, ale tylko pod warunkiem, że w BEZPOŚREDNIEJ bliskości będzie klucz zaprogramowany. I zadziała to tylko na zasadzie tej, że immo rozpozna kod z klucza wiszącego obok tego dorobionego a nie że dorobiony będzie zaprogramowany.

motorek26
29-01-2009, 21:58
VoyTasS, no przeciez też mnie o to cały czas chodzi

I zadziała to tylko na zasadzie tej, że immo rozpozna kod z klucza wiszącego obok tego dorobionego a nie że dorobiony będzie zaprogramowany.

adiksik
30-01-2009, 09:28
VoyTasS, mnie też o to chodzi. ja nigdzie nie pisałem, że uważam iż zwykły klucz mozna zaprogramować. Wiem, że to kawałek metalu i nie podważam twojego opisu ale chodziło mi właśnie czysto o zasadę zbliżenia klucza oryginalnego z immo. Tak ten oryginalny działa ale mam tylko jeden i chce się jakoś tymczasowo zabezpieczyć bo szkoda mi narazie 300zł. Będę próbować dalej

VoyTasS
30-01-2009, 12:58
NO.. to sie dogadaliśmy w kwestii systemu działania :)
A jeśli chodzi o odpalanie ze zbliżonym kluczykiem... uważam to za bezsens... bo jak się zgubi "oryginał" to kupa... Więc najlepiej pilnować oryginału... odpalac nim i mieć spokój, dopóki się nie wyda tych 300pln na programowalny klucz :)

tomek_ludew
30-01-2009, 18:30
Immo to taki mały wałek długości 2cm i średnicy 5mm. Ma nawinięty zwój drucikiem i jest w szklanej obudowie. Jest on umiejscowiony w kluczyku i można go spokojnie przekładać do różnych kluczyków wiem bo ostatnio sam przekładałem do kluczyka(scyzoryka) ze sterowaniem alarmem i centralnym takie jakie są w VW. Pic polega na tym że musi być bardzo blisko stacyjki - i skierowany na metalowy pierścień stacyjki. Czyli po włożeniu kluczyka musi być min 0,5cm od stacyjki. A czy immo się programuje to nie wiem.

adiksik
01-02-2009, 11:33
Ok działa ale po przyłożeniu bardzo blisko kluczyka do stacyjki

piecu
06-02-2009, 11:59
a mnie dalej interesuje jak pozbyć się immo, jest taka możliwość ??

motorek26
06-02-2009, 21:20
musisz znaleźć elektronika który zna sie na komputerach samochodowych inaczej sie nie pozbedziesz

Kimura
06-02-2009, 23:20
Jest pewien sposób.

Należy zdjąć obudowę przy stacyjce, zdjąć ze stacyjki cewkę od immo , ulokować pośrodku tej cewki oryginalny kluczyk, lub wydłubać z kluczyka tą pastylkę z elektroniką (TYLKO OSTROŻNIE!!!). Na koniec ukryć gdzieś pod obudową stacyjki całą tą cewkę z "kodem".

Efekt:
za każdym razem jak przekręcimy zwykłym kluczykiem stacyjkę immobilajzer sczyta kod z tej samej "pastylki" :fcp26

ddzidekk
07-02-2009, 09:21
Koledzy mam pytanie.

Czy w mk2 z 97roku moze byc taka sytuacja ze nie ma fabrycznego immo? Mam 2 kluczyki (z czego jeden tak sie starł ze juz nie otwiera dzwi) ale w zadnym z nich nie ma sladu jakiejs kolorowej zaslepki pod która moze byc pastylka. Kupiłem centralke z sterowaniem radiowym i pilotem i chce załozyc pilota do nowego dorobionego grota, ale jezeli bede musiał dorobiac grot za 300zł to wole nosic 2 kluczyki przy bryloku 1 z pilotem z drugi do odpalania. Auto z holandii bez ABS.

Kimura
07-02-2009, 11:03
ddzidekk, możliwe że nie masz immo.
Ale najlepiej sprawdzić próbując odpalić dorobionym grotem bez żadnej pastylki.
A jeśli chcesz to taniej jest kupić samego ECU (kompa) od takiego samego silnika z kluczykami i powyciągać pastylki. Koszt w zależności od źródła od 100,- do 300,- ale masz za to minimum 2 lub 3 pastylki.

ddzidekk
07-02-2009, 13:29
Chyba najlepiej bedzie jak dorobie sam grot za 30zł i sprawdze, ale dziwne jest tez to ze nie mam diody kolo zegarka jest oryginalnie zaslepiona.

Bierni
07-02-2009, 16:07
Nie wiem czy warto dawać hajs za zdejmowanie immo, pomyśl o dorobieniu klucza z immo koszt ok 250 zł w zależności od rodzaju klucza !!!

Kimura
07-02-2009, 16:26
ddzidekk, no to od razu masz odpowiedź, brak diody....

ddzidekk
07-02-2009, 17:53
Nie byłem pewny od czega ta dioda jest czy od alamru czy od immo. Dzieki za pomoc ide dorabiac kluczyk:)