Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Błąd 65535 nie do usunięcia? 1.9TDI 90KM
Witam
Mój problem polega na tym iż wczoraj podczas skanowania silnika VAG-COM409-1 odkryłem 2 błędy a mianowicie: 575 oraz 65535 , 575 po poczytaniu na forum to przeładowanie turbiny więc pewnie czeka mnie czszczenie zaworka n75 ale 65535 to nie wiem co to jest? mało tego 575 usunęłem a 65535 nie daje się usunąć.... odkryłem też że skanując POLSKI VAG 4.9 nie widzi żadnych błędów. W moim aucie są też problemy typu brak ogrzewania o którym też czytałem żę to wina dogrzewacza brak moc tylko ciągnie do 3000 obr./min i 120 km/h max..Intryguje mnie jednak błąd 63535 którego nie mogłem sksować.Więc jeśl ktoś miał podobny przypadek lub coś wie na temat 65535 to prosze o informacje pomocną gdyż zanim się zabiore sie do naprawy dogrzewacza oraz zaworu n75 to może ktoś mi podpowie co to jest 65535 INTERNAL CONTROL MODULE MEMORY ERROR 35 10 INTERMITTENT...?? być może to ten nie możliwy do skasowania błąd jest przyczyną tych niedomagań ....
POZDRAWIAM
blad 65535 - uszkodzony sterownik.
Błąd 65535 oznacza wewnętrzne uszkodzenie sterownika.
Przyczyn może być wiele np: zabrudzone styki ,uszkodzona pamięć ,może to być wina przewodów , w każdym razie bez fachowca i dobrego sprzętu się raczej nie obejdzie ale pooglądać możesz ,może uda ci się coś wypatrzyć.
błąd 65535 to błąd który występuje w wielu modułach (ABS, Centr. jedn sterująca, poduszka powietrzna, klimatyzacja, licznik, immo, xenony, parktronic i pewnie jeszcze kilka innych)
Niestety za każdym razem opis tego błedu jest taki sam: Uszkodzona jednostka sterująca
Miałem dokładnie te same błedy. Niepotrzebnie wymieniłem zawór n75. Problemem był przewód ciśnienia znajdujący się wewnątrz sterownika silnika oraz przewód idący od sterownika, do rury łączącej intercooler z turbiną.
Dokładne informacje jak rozwiązałem problem znajdziesz TUTAJ: viewtopic.php?f=25&t=64019 (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=25&t=64019)
Koszt naprawy 36 zł (koszt wężyka)
Czyli jak rozumiem ten błąd może być przyczyną niedomagań mojego auta..??? Brak ogrzewania , niedziałający podgrzewacz oraz spadek mocy..?
Wyjął bym ten sterownik ale niewiem gdzie się znajduje jak wygląda no i oczywiście czy domowym sposobem dam rade to coś zdemontować?????
Jednym słowem mam duży i kosztowny problem....:{
Aha zpomniałem dodać że w aucie znajduje sie BOX który daje większą moc może to jego sprawka?Jest założony na złączu pompy wtryskowej a jeden przewodzik idzie do przepływomierza.
Sterownik znajduje się za licznikiem , jak go wymontujesz to zobaczysz sterownik.
Raczej uda ci się go wymontować "domowymi sposobami" :fcp2
Dogrzewacz ma własny sterownik więc to nie ma nic wspólnego (o dogrzewaczu poczytaj na forum ,pewnie świeca do wymiany albo coś innego).
BOX może wywoływać błąd ,spróbuj go odpiąć .
Czyli jak rozumiem ten błąd może być przyczyną niedomagań mojego auta..? Brak ogrzewania , niedziałający podgrzewacz oraz spadek mocy..?
w zalezności w jakim bloku mialeś błąd. Ja miałem ten błąd w bloku dogrzewacza. jeżeli masz ten błąd w bloku silnika... to coś ze sterownikiem silnika, jak w bloku dogrzewacza, to masz coś ze sterownikiem dogrzewacza.... [ja tak mialem wymieniłem dogrzewacz i ok.]
Witam. Tak się wtrącę. Sterownik dogrzewacza bym tu wykluczył, jest to MK I, a więc VAG nie widzi tego sterownika.
Witam. Tak się wtrącę. Sterownik dogrzewacza bym tu wykluczył, jest to MK I, a więc VAG nie widzi tego sterownika.
niestety dla autora tematu masz racje. nie zauważyłem rocznika
radzioradzio 19-04-2010, 17:08 Witam
Ostatnio zauważyłem dziwne niedomagania. Jakby spadek mocy.
Na 4 biegu max 3K obrotów gaz do dechy i nic więcej. Muł jak nigdy.
Podpiąłem kompa PL wag 2.5, 4.9 żadnych błędów.
Jednak pod Vagiem 409.1 czy jakoś tam wyskoczył mi błąd 65535 w sterowniku silnika i jak u Kolegi założyciela tematu nie mogę go usunąć.
Tak to wygląda
65535- Internal Control Memory Module Error
35-10 intermittent
Czy już rozwiązaliście tego typu problemy.?
Mam zabrać się za ten sterownik?. czy może zacząć od czegoś innego.
Po ostatnim przeglądzie mechanik mówił mi o kiepskim turbo nie wiem jak to wyczaił.
Ponoć rzuca olejem. Ale 15 kkm i nic nie ubyło od wymiany do wymiany.
Witam ja mam to samo jutro rozbieram sterownik i chyba jeszcze sprawdze czy przewod co idzie od sterownika ten wezyk nie jest gdzies uszkodzony.
Jak już rozbierasz to niezależnie od stanu wężyka wymień go, koszt żaden a oszczędzisz sobie nerwów i roboty na przyszłość, a wymiana wężyka idącego od sterownika do komory silnika - dolotu zajmie Ci 5-10 minut.
Odnośnie tego błędu to należy sprawdzić pozostałe sterowniki-pewnie w którymś się błąd powtarza. Nie musi to być błąd spowodowany wężykami itd. U mnie notorycznie ten błąd jest dopisywany do sterownika silnika poprzez sterownik klimatyzacji. Z tego co udało mi się na forum wyczytać błąd ten w sterowniku klimatyzacji wywoływany jest np. przez zabrudzony/zablokowany wentylatorek nadmuchu powietrza na czujnik temperatury.
u mnie był ten wężyk dobry,lecz proponuje rozkręcić sam sterownik gdyż tam też znajduje się wężyk ok 4-5cm i go też sprawdzić. U mnie był pęknięty,po wymianie problem zniknął.
a u mnie ...
Address 02: Auto Trans
Controller: 09B 927 750 AG
Component: G5 Getriebe 09B 0039
1 Fault Found:
65535 - Internal Control Module Memory Error
00-00 - -
wiec skrzynia ???
- na razie jest git
jacek27no 21-04-2010, 21:49 Witam serdecznie jestem tu nowy i niebardzo wiem jak sie tu poruszac A wiec moze ktos mi tu cos podpowie Nabylem wlasnie galaxa i czesto podczas jazdy miga mi kontrolka od swiec zarowych
jacek27no 21-04-2010, 21:52 wogule to ma jakies dziwnie zroznicowane spalanie przy takim samym stylu jazdy
radzioradzio 23-04-2010, 01:12 Witam ja mam to samo jutro rozbieram sterownik i chyba jeszcze sprawdze czy przewod co idzie od sterownika ten wezyk nie jest gdzies uszkodzony.
Udało Ci się coś z tym zrobić.
Ja pozbylem sie tego blędu jak naprawilem przekaźnik zasilający kompa nr 109
radzioradzio 22-08-2010, 22:19 witam
Mam od jakiegoś czasu zmulonego gala. Wyskakuje błąd w sterowniku 65535.
Powraca.
Zrobiłem logi podczas jazdy. grupa 011, 003, 008.
Może mi coś poradzicie na ich podstawie.
http://wrzucacz.pl/file/4941282507633
Lepiej wrzuć logi tutaj - wtedy można je zobaczyć bez Excela.
http://vaglog.rtnet.pl/
radzioradzio 22-08-2010, 22:45 http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin_20489.html
Jakieś dziwne te logi :P
Do pełnej diagnostyki potrzebne będą:
statyczne:
000,001,003,004,007,011,013
BS:
000,003,004
Dynamiczne ( na 3 lub 4-tym biegu 1500-4000 obr/min):
000,001,003,004,008,010,011
Do działu Diagnostyka
Maciek79 23-08-2010, 14:16 Co Wam po logach ,skoro silnik pracuje w trybie awaryjnym? Błąd 65535 to uszkodzony sterownik.
Sprawdź przede wszystkim zasilanie, masę, otwórz go i sprawdź czy pamięci dobrze siedzą, czy rurka od czujnika ciśnienia nie puszcza syfu w sterownik.
Co do wężyka w ECU - można go sprawdzić w grupie 010 - ciśnienie atmosferyczne powinno być stałe i ok. 1000 mbar.Przy przyśpieszaniu nie powinno się zmieniać.
Co Wam po logach ,skoro silnik pracuje w trybie awaryjnym? Błąd 65535 to uszkodzony sterownik.
Sprawdź przede wszystkim zasilanie, masę, otwórz go i sprawdź czy pamięci dobrze siedzą, czy rurka od czujnika ciśnienia nie puszcza syfu w sterownik.
Taaaa :027: tylko który sterownik jest uszkodzony :) Błąd 65535 zapisywany jest w jednostce ECU po zarejestrowaniu błędu wewnętrznego również z innych modułów .np sterownika klimy, abs'u itd. Musisz powchodzić vagiem w inne moduły i sprawdzić czy jeszcze w któryms nie jest zarejestrowany bład.
Doodam ciekawostkę ,że bład ten jest np wskazywany , gdy wentylatorek nawiewu panelu climatronica się przyciera/blokuje :P
Tak jak wspomniałeś może również byc przyczyna wężyk w ECU.
Maciek79 24-08-2010, 06:57 Taaaa :027: tylko który sterownik jest uszkodzony :) Błąd 65535 zapisywany jest w jednostce ECU po zarejestrowaniu błędu wewnętrznego również z innych modułów .np sterownika klimy, abs'u itd. Musisz powchodzić vagiem w inne moduły i sprawdzić czy jeszcze w któryms nie jest zarejestrowany bład.
Doodam ciekawostkę ,że bład ten jest np wskazywany , gdy wentylatorek nawiewu panelu climatronica się przyciera/blokuje :P
Tak jak wspomniałeś może również byc przyczyna wężyk w ECU.
Nie do końca jest tak jak piszesz. Błąd 65535 jest zapisywany w konkretnym module który jest uszkodzony. Jak masz uszkodzony moduł klimy, to 65535 będziesz miał w klimie ( i tylko w klimie) a nie w silniku i samochód nie będzie zamulony.
Sam łapię od czasu do czasu 65535 w swoim climatroniku i nie ma to żadnego wpływu na pracę silnika. Klima z tym błędem też działa prawidłowo, a wiatraczek już czyściłem.
radzioradzio 24-08-2010, 16:33 Błąd jest tylko w bloku silnika.
Klima manual. W żadnym bloku dogrzewacz, abs, imo poduchy nie mam tego błędu.
Niebawem zrobię ligi jak należy. Statyczne i dynamiczne na 3 biegu. Te zrobiłem jadąc autem na każdym biegu.
radzioradzio 29-08-2010, 15:10 Co do wężyka w ECU - można go sprawdzić w grupie 010 - ciśnienie atmosferyczne powinno być stałe i ok. 1000 mbar.Przy przyśpieszaniu nie powinno się zmieniać.
Na podstawie tych logów możesz mi powiedzieć o stanie wężyka w ECU?
Ruszyłem i jechałem na różnych biegach każdy do 3 tysi obrotów może czasmi przeciągnąłem wiecej.
http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin_21011.html
Sprawdź szczelnosć wężyka dochodzacego do sterownika silnika.
Po logu widać ,że albo "stacjonujesz" w Alpach lub padniety czujnik cisnienia atmosferycznego. Czujnik pewnie taki -> motorolla 8 905 958 460 60-120kPa.
Normalnie ten czujnik to ok. 70 zł na alledrogo kosztował ale tutaj masz taniej http://www.motoallegro.pl/czujnik-cisnienia-60-12kpa-motorola-x-czujnik-i1179670360.html
Czujnik ciśnienia atmosferycznego znajduje się także w sterowniku ECU. Przy pękniętym wężyku wewnątrz sterownika spaliny dostają się do komputera i wariuje czujnik ciśnienia atmosferycznego. Ja miałem dokładnie taki przypadek. Wymiana samego wężyka pomogła.
Ostatnio też, po wymianie filtra paliwa pojawił mi się problem z odcięciem turbiny przy 3000 obrotów. Okazało się, że mechanik zciągnął wężyk z zaworu N75. VAG wykazywał m.in. 65535.
Czujnik ciśnienia atmosferycznego znajduje się także w sterowniku ECU. Przy pękniętym wężyku wewnątrz sterownika spaliny dostają się do komputera i wariuje czujnik ciśnienia atmosferycznego. Ja miałem dokładnie taki przypadek. Wymiana samego wężyka pomogła.
Ostatnio też, po wymianie filtra paliwa pojawił mi się problem z odcięciem turbiny przy 3000 obrotów. Okazało się, że mechanik zciągnął wężyk z zaworu N75. VAG wykazywał m.in. 65535.
Spójrz na grupę 010 i pokaz mi gdzie czujnik "wariuje"-wskazuje "Alpy" i nic więcej , nawet nie drgnie przy rożnych obrotach (ciśnieniu w dolocie)....Poza tym z wężyka z dolotu raczej spaliny lecieć nie będą , jak już to olej z turbiny :P
O "Alpach" nie ja pisałem, a co do spalin itp. to u mnie pęknięty był wężyk w ECU i w samym sterowniku było widać przydymienie, a że wężyk w komorze silnika też był przetarty stawiałem na spaliny itp. ale być może to był olej jak piszesz.
W każdym razie VAG pokazywał błąd czujnika ciśnienia atmosferycznego a po wymianie wężyków wszystko wróciło do normy i błędu od ponad roku nie wykazuje, a turbina działa jak trzeba :)
Gdy występuje błąd 575 oraz 65535 należy wyjąć sterownik i wymienić w nim przewód ciśnieniowy na 99% jest pęknięty dodatkowo należy przy pomocy benzyny ekstrakcyjnej wymyć wszystkie styki sterownika, benzyna odparuje ale dla pewności dodatkowo suszę go suszarką. Dotyczy modelu MK1.
bobo75 - potwierdzam w 100%.
radzioradzio 02-09-2010, 17:45 tu jeszcze zrobiłem ligi dynamiczne grupy 3 ,8, 11 na 3 biegu
proszę o ocenę
Grupy: 011 - http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin_21427.html
Grupy: 008 - http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin_21428.html
Grupy: 003 - http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin_21429.html
Do sprawdzenia wężyka w ECU trzeba zlogować blok [10] na wyłączonym silniku , a potem przy zwiększaniu obrotów do ok 2000-2500 - może być nawet na postoju.
Ciśnienie barometryczne powinno wynosić zawsze ok 1000 .
radzioradzio 05-09-2010, 16:21 Nikt nie powie?? Co może być.
ECU już otworzyłeś? wężyk sprawdzony? Sprawdzony czujnik ciśnienia w ECU ?
Radzio - założyłeś temat 6 miesięcy temu i nic nie zrobiłeś.
Po logu [10] widac ,że ECU praktycznie nie ma odczytu ciśnienia atmosferycznego - to na 100% masz walnięty czujnik lub wężyk w ECU.
Zacznij od tego co ci radzono już kilka razy - wujmij ECU i wymień ten wężyk ( koszt to 2 PLN ).Jak nie pomoże to czujnik do wymiany.
Mniej forumowania - więcej działania.
Ile jeszcze razy musimy ci pisać to samo?
radzioradzio 06-09-2010, 17:01 Miałem dokładnie te same błedy. Niepotrzebnie wymieniłem zawór n75. Problemem był przewód ciśnienia znajdujący się wewnątrz sterownika silnika oraz przewód idący od sterownika, do rury łączącej intercooler z turbiną.
Dokładne informacje jak rozwiązałem problem znajdziesz TUTAJ: viewtopic.php?f=25&t=64019 (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=25&t=64019)
Koszt naprawy 36 zł (koszt wężyka)
Powiedzcie mi gdzie zdobyć takowe wężyki. Głownie ten w kompie auta.
Jak już rozpapram auto wolę mieć je na podmianę.
Kup wężyki do przelewów wtrysków , dobre wzmacniane w gumie to koszt ok 10 zł/m , zwykłe wzmacniane w oplocie "parcianym" koszt ok 5 zł/m.
Dokłdnie taki założyłem u siebie w kompie - chyba ok. 10-15 cm wężyka paliwowego w takim parcianym oplocie.
radzioradzio 07-09-2010, 15:20 Jeszcze dwa ostatnie pytania ;).
Te wężyki jaką mają średnicę wewnętrzną. fi 6mm?? bo koleś w sklepie miał różne.
Jak odpinaliście licznik i kompa to odłączaliście akumulator wcześniej.
Średnica wewnętrzna dla rurek przelewowych to fi-3,2 mm. Ja przy wyjmowaniu licznika i kompa nie odpinam akumulatora.
radzioradzio 25-09-2010, 16:08 Witam ponownie.
Komp naprawiony nie wchodzą żadne błędy. Wymieniłem wężyk i profilaktycznie czujnik ciśnienia atmosferycznego.
Dodatkowo jak już ruszyłem temat wymieniłem wężyk od kompa do kolektora.
oto logi na 3 biegu od 1200 "but" do 4200
gr 3 --- http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin15_23272.html
gr 8 --- http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin15_23273.html
gr11 --- http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin15_23274.html
gr 10 --- http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin15_23275.html
Co możecie powiedzieć na ich podstawie.
Jak jeszcze jakieś zrobić piszcie.
Kata wybij bo spodu nie masz:P
radzioradzio 25-09-2010, 20:13 Bardziej łopatologicznie kolego. Dobrze rozumiem katalizator wywalić??
Po czym wnioskujesz?
Wnioskuje po twoich logach w grupie 11.Właściwe ładowanie turbiny uzyskujesz po przekroczeniu 2000rpm.
Maciek79 26-09-2010, 07:57 Miałem podobnie z tym słabym wstawaniem turbiny. Korekcja dawki paliwa z 4 w stronę 3 w vagu rozwiązała ten problem. Turbina powoli wstaje nie przez katalizator, tylko zbyt małą ilość spalin (zakładając że WG i N75 sprawny)
Zgadzam się z tym ze zwiększenie dawki przyśpieszy wstawanie turbinki.
Przepływające spaliny przez wydech spowalnia czysty katalizator a co dopiero przytkany.
Zawsze można zrobić test.Rozpiąć wydech przed katem i sprawdzić
radzioradzio 26-09-2010, 11:05 (zakładając że WG i N75 sprawny)
Co to jest to WG ??
Korekcja dawki paliwa z 4 w stronę 3 w vagu rozwiązała ten problem.
Podnosisz dawkę więc ecu musi podnieść ciśnienie, ale to nie jest rozwiązaniem problemu.
Maciek79 26-09-2010, 20:27 Podnosisz dawkę więc ecu musi podnieść ciśnienie, ale to nie jest rozwiązaniem problemu.
To nie tak. Ecu nie podnosi żadnego ciśnienia. Ecu daje trochę więcej paliwa po korekcie dawki, dzięki czemu turbo zaczyna wstawać jak należy.
Maciek79 26-09-2010, 20:29 Co to jest to WG ??
wastegate - zawór upustowy na turbinie. Może się np. nie domykać do końca
Jeżeli robiłeś logi tak jak wskazuje 010 to zrób jeszcze raz......pedał gazu ma być wbity w podłogę , a nie sobie chodzi.....
Tak ....najlepiej wydech rozłączać, katalizator wycinać....Panowie nie tędy droga.....
Kolego szantis nic nie wniosłeś swoją wypowiedzią,przypomnę ze ostatnie dyskusje dotyczyły ciśnienia doładowania.
Jeśli znasz właściwą drogę podniesienia doładowania to chętnie poczytam:568:
endriu.kom 27-09-2010, 15:08 wastegate - zawór upustowy na turbinie. Może się np. nie domykać do końca
Turbina o zmiennej geometrii nie posiada zaworu upustowego.
Maciek79 27-09-2010, 18:32 Turbina o zmiennej geometrii nie posiada zaworu upustowego.
90KM TDI, którego dotyczy ten temat nie posiada zmiennej geometrii tylko WG.
Kolego szantis nic nie wniosłeś swoją wypowiedzią,przypomnę ze ostatnie dyskusje dotyczyły ciśnienia doładowania.
Jeśli znasz właściwą drogę podniesienia doładowania to chętnie poczytam:568:
Jako wywołany do tablicy...nic nie wniosłem? Grupa 010 jest w/g Ciebie w porządku (log jest prawidłowy ???) Idąc dalej ...jakie jest wypełnienie dla n75 grupa 011 ??? Kolega zgodzi się ,że za niskie ?
endriu.kom 28-09-2010, 10:08 jakie jest wypełnienie dla n75 grupa 011 ??? Kolega zgodzi się ,że za niskie ?
I co to oznzcza?.
Trzeba skrócić sztangę turbiny najlepiej tak aby wypełnienie N75 było w okolicach 60 %. Jak skrócisz za mocno tj. wypełnienie powyżej 65-70 % to może N75 nie zdążać zbijać i będą notlaufy. Spróbowałbym skrócić na początek sztangę o 1 obrót śrubą regulacyjną.
PS. Skrócenie sztangi spowoduje również szybsze wstawanie turbiny.
radzioradzio 02-10-2010, 17:17 Jeżeli robiłeś logi tak jak wskazuje 010 to zrób jeszcze raz......pedał gazu ma być wbity w podłogę , a nie sobie chodzi.....
zrobiłem jeszcze raz log kanału 10 3 bieg 1200-4200 obr
http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin_23922.html
Jak widać przewód w ECU jest szczelny.
radzioradzio 07-10-2010, 11:35 Spróbowałbym skrócić na początek sztangę o 1 obrót śrubą regulacyjną.
PS. Skrócenie sztangi spowoduje również szybsze wstawanie turbiny.
Gdzie i jak to zrobić może mi podpowiecie. Spróbować można, czemu nie. Zawsze też można wrócić do tych samych ustawień.
Od dołu z kanału tylko. Kluczyk 10'ka luzujesz kontrująca nakrętkę sztangi, potem wkręć śrubę regulacyjną sztangi o 1 obrót. Dokręć kontrę.
radzioradzio 22-10-2010, 18:44 Kata wybij bo spodu nie masz:P
Tu logi z odpiętym katalizatorem :(
http://vaglog.rtnet.pl/radzik.wolomin_25939.html
Bez kata turbo pompuje minimalnie wcześniej - ale nie jest to wielka różnica.
Czy bardziej wciska w fotel?
radzioradzio 22-10-2010, 22:27 Czy bardziej wciska w fotel?
Trochę lepiej jednak nie tak czego bym oczekiwał. Na wyższych ciągnie jak ciągnął.
Ale żeby wciskać w fotel... ;)
|