Stanisław
26-06-2005, 15:20
Chcę wyciszyć klapę silnika w 1.4 benzyna. Czy w dislu jest mata wyciszająca? Gdzie ją kupić i ile kosztuje? Podobno znacznie wycisza auto. Proszę o pomoc w w/w sprawie!!!!
Zobacz pełną wersję : Wyciszenie klapy silnika Stanisław 26-06-2005, 15:20 Chcę wyciszyć klapę silnika w 1.4 benzyna. Czy w dislu jest mata wyciszająca? Gdzie ją kupić i ile kosztuje? Podobno znacznie wycisza auto. Proszę o pomoc w w/w sprawie!!!! Fitarkus 26-06-2005, 19:00 stary....AUTO ZŁOM! tylko tam....od koloru do wyboru.... generalnie mata znacznie lepiej wygłusza silniki bęzynowe niż disla...powód jest oczywisty,dzwięk pracy silnika bęzynowego ma wyższą częstotliwość niż disle...mowa oczywiście o dislach z przed pięciu lat i starszych ,nowe to już inna bajka... mimo to i tak jeśli brak maty to polecam ją założyć... :))) TOMEK07 26-06-2005, 21:49 Sprawdź czy przy pedałach nie ma równiez nieuszczelnionych otworów, no i dobrze byoby jeżeli masz na liczniku troche przejeachane spojrzeć pod spód można zrobic konserwację oczywiście jeżeli nie jest na gwarancji (nie zawsze tolerują) po konserwacji bedzie ciszej o kilka dB , różnica jak jazda po suchym śniegu i mokrym asfalcie :570: Markoerg 27-06-2005, 07:25 Chcę wyciszyć klapę silnika w 1.4 benzyna. Jak na razie, po dwumiesięcznych poszukiwaniach, mogę powiedzieć, że oryginalna wkładka wygłuszająca jest nie do dostania, na aukcjach internetowych i na giełdach nie ma. Można wziąść wykładzinę od jakiegoś innego samochodu, dociąć i założyć, są tam dwa haczyki od dołu na włożenie maty a resztę przymocuje się na zapinki, przynajmniej tak twierdzi jeden mechanik. Można również wykleić klapę matami wygłuszającymi, tylko muszą być aluminiowane, regularnie są wystawiane na Allegro. Oryginalna wkładka u Forda coś około 500 zł! Otwarte jest pytanie czy w przypadku samodzielnego założenia takiej pierdółki nie straci się gwarancji na wszystko co się pod nią znajduje - i to mnie powstrzymuje przed założeniem dociętej wykładziny. Pozdrawiam, Jacek 27-06-2005, 19:11 Jesli dobrze widzialem, to ta mata pod pokrywe silnika jest po okolo 220zl. Z oznaczen wynika niby, ze to do diesli, ale pewnie do benzynki tez pasuje (trzeba by sie dopytac) :) Markoerg 28-06-2005, 06:40 Jesli dobrze widzialem, to ta mata pod pokrywe silnika jest po okolo 220zl. W ASO? W którym? Ja się pytałem "wstępnie" w Łodzi przy odbiorze samochodu i usłyszałem 500 zł (pewnie z montażem). Za około 200 zł to już może bym się szarpnął na jesieni jak sfinansuję zimówki. :? Jacek 28-06-2005, 10:47 No nie, nie w ASO :) Jak bedziesz potrzebowal to daj znac - faktura gratis :wink: Markoerg 28-06-2005, 11:33 Jak bedziesz potrzebowal to daj znac - faktura gratis :wink: Oryginalna do Fusion'a? Jakby cen była przystępniejsza to może bym się zdecydował od razu a nie czekał najprzód na szewca :) Jacek 28-06-2005, 12:52 Mowimy o elemencie posiadajacym nr 1207580 - oczywiscie oryginalnym. Taniej raczej nie znajdziesz (w porownaniu do wspomnianych przez Ciebie 500zl to i tak chyba niezla cena?). Stanisław 07-07-2005, 20:20 Sprawdziłem w ASO w Ostrołęce . Cena wyciszenia od diesla 220zł + 6 kołków plastikowych po 1zł. Jeśli auto na gwarancji montaż gratis. Markoerg 08-07-2005, 06:47 Sprawdziłem w ASO w Ostrołęce . Cena wyciszenia od diesla 220zł + 6 kołków plastikowych po 1zł. Jeśli auto na gwarancji montaż gratis. AAA to się wkurzyłem, naciągnąć mnie chcieli czy co? :evil: Muszę to sprawdzić w wolnej chwili. Sergiej 08-07-2005, 08:43 Witam! Mam Fieste, ale chciałem sie zapytać czy taka mata coś daje (czy jest ciszej, bo słyszałem róźne opinie - podobno mniej auto hałasuje na zewnątrz) A co myślicie o aluminiowych matach wygłuszających firmy APP sprzedawanych na Allegro po 19zł (50x50). : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56646789 W mojej Fieście wystarczyły by 2 szt. Czyli wyciszenie za 38zł ?? Tylko czy to coś da! Ja mam benzyniaka 1.3 Duratec 8V i chodzi głośniej od np. Fiata Punto 1.2 8V i dlatego chciałbym to zmienić :) Markoerg 08-07-2005, 09:17 A co myślicie o aluminiowych matach wygłuszających firmy APP sprzedawanych na Allegro po 19zł (50x50). W przedostatnim "Motorze" był artykuł o zakładaniu mat wygłuszających. Zmierzona różnica hałasu wewnątrz wynosiła od 1 do 3 dB. Twierdzą, że odczuwalne zmniejszenie hałasu w środku jest prawie dwukrotne. Gdybym nie miał samochodu na gwarancji to pewnie bym się zdecydował. :( Sergiej 08-07-2005, 09:29 Ale w tym artykule zakładali maty wygłuszające tylko na maske? czy całe auto wyłożyli matami?? Musisz jechać do serwisu (tego co ci będzie robił przeglądy) i zapytać czy mają coś przeciwko zakładaniu mat, bo ja z serwisem Forda GKG Car w Bytomiu dogadywałem się i np: - założenie przezemnie radia nie oryginalnego nie powodowało utraty gwarancji (jak nic nie zepsuje) - założenie LPG też nie wzbudzało w nich problemów (sami zakładają LPG do Fordów - tylko ceny prawie o 150% większe) Skolmi 08-07-2005, 09:36 Ale w tym artykule zakładali maty wygłuszające tylko na maske? czy całe auto wyłożyli matami?? Zakładali tylko na maskę. Markoerg pewnie ma na myśli gwarancję perforacyjną. Mogą wyłączyć maskę z gwarancji. Markoerg 08-07-2005, 09:39 Ale w tym artykule zakładali maty wygłuszające tylko na maske? czy całe auto wyłożyli matami?? Tylko maskę, i to jeszcze wycinali zgrabnie maty wygłuszające tka jak było ułożone ożebrowanie maski. Musisz jechać do serwisu (tego co ci będzie robił przeglądy) i zapytać czy mają coś przeciwko zakładaniu mat, bo ja z serwisem Forda GKG Car w Bytomiu dogadywałem się i np: - założenie przezemnie radia nie oryginalnego nie powodowało utraty gwarancji (jak nic nie zepsuje) - założenie LPG też nie wzbudzało w nich problemów (sami zakładają LPG do Fordów - tylko ceny prawie o 150% większe) Widzę że kolega optymista. A masz to na piśmie ? Jak będzie dobrze to dobrze, ale gwarancja służy do tego aby było dobrze jak coś jest źle, a wtedy mogą wyciągnąć wszystko aby się wykręcić, a wtedy na temat zgody na montaż LPG i radia zrobią :shock: :shock: :shock: My się zgodziliśmy ??? Sergiej 08-07-2005, 09:54 Co do gwarancji to nie małem tego na piśmie! Już mam dawno po gwarancji :(, ale jak byłem z usterką instalacji elektrycznej nie pytano mnie o radio, gdzie zakładałem itp. Wybór należy do ciebie czy chcesz wydać 200zł czy 40zł! szeski 29-08-2005, 23:46 Bardzo mnie interesuje temat wyciszenia fusionka. Mam plan aby wyciszyc wszystko, silnik, drzwi boczne i tylne, spod i moze dach :shock: !!! Szkoda ze okien nie da sie wygluszyc ;) Jestem "uczulony" na halasy, a jak sie przejechalem ostatnio 20-letnia SIERRA to stwierdzilem, ze w srodku jest lepiej wyciszona niz nasze cacka :( (np. duzo lepiej wyciszony spod). Czy ktos wie, jakiej grubosci sa sprzedawane oryginale maty do forda (o ktorych mowa w poscie), bo te na allegro maja tylko 2 mm - moze wystarczy, ale wolalbym z 4-5 mm - Mazda 2 (niby podobne auto) ma wszystkie materialy w srodku 2, 3 razy grubsz niz w fuzji... A co do podwozia, to tez myslalem aby poprzyklejac te maty (np. aluminiowe) od spodu, bo od srodka musialbym wszystko demontowac i wrzucic pod tapicerke, ale znajac zycie niedlugo tam wytrzymaja a boje sie zeby nie wyrzadzily jakis szkod (np. pozar). Ma juz ktos doswiadzenienia w tej sprawie? A moze jest jakas firma (audio) bawiaca sie w takie rzeczy? Pozdrawiam Szeski [ Dodano: 30-08-05 ] W przedostatnim "Motorze" był artykuł o zakładaniu mat wygłuszających A mozesz zeskanowac ten artykul i wrzucic na forum, bo nie moge znalezc go w necie? Pozdro Szeski Markoerg 30-08-2005, 06:47 A mozesz zeskanowac ten artykul i wrzucic na forum, bo nie moge znalezc go w necie? Jak znajdę ten numer gdzieś w garażu :oops: tomom 30-08-2005, 12:06 jesli juz ktos z Was wyciaszy klape od silnika to proszę i informację czy warto lub jeśli ktoś jauz ma tą oryginalną to może zdemontuje ją na chwilke i zobaczy czy jest głośniej - mam na mysli benzyniaka Stanisław 11-09-2005, 20:50 Wyciszyłem matami z Allegro po 19zł szt/kupiłem 3szt/ jestem zadowolony. Rafi ABC 11-09-2005, 21:05 Podaj linka do oferty z matami. Jeżeli masz chwilkę, to napisz jak zamocowałeś matę do maski... tomom 11-09-2005, 21:12 czy jest az tak duza roznica? Stanisław 14-09-2005, 20:37 Maty kupiłem na Allegro grubość ok.3mm. Posiadają klej - uwaga bardzo mocny po przyklejeniu nie do oderwania. Różnica jest taka że przy prędkości powyżej 120 nie dało się już normalnie rozmawiać, obecnie przy takiej predkości jest taki hałas jak poprzednio przy 90km/godz. Różnica jest znaczna. Orginalne wyciszenie od diesla jest mizerne i nie pokrywa całej pokrywy. Moim zdaniem nie warto kupować. Maty które kupiłem /3 szt/ w całości pokrywają pokrywę silnika. Sprzedawca na Allegro dokładnie pokazuje to na zdjęciach - polecam. tomom 14-09-2005, 20:40 Dziekuje, chyba sie skuszę, chce uzyskać podobny efekt, choć mam wrażenie że nie chodzi o sam silnik ale też o szum wiatru. Niestey tego drugiego chyba się nie pozbędę. A może kolega zrobi zdjęcia tego wygłuszenia? chromol 15-09-2005, 09:45 ,Stanisław, ponawiam prośbę o link do klienta, który sprzedaje takie maty. tomom 15-09-2005, 09:52 pewnie chodzi o to allegro (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64230389) Sergiej 15-09-2005, 10:55 Taniej jest tu : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64008508 Paweł Stiopa 14-10-2005, 00:15 kupiłem mate od ropniaka pasuje idealnie. mocowanie na kilkanaście kołków. łódź ul. tuwima magazyn części forda ATZ. zapłaciłem około 180 pln + 1.20 za kołek. zamontowałem sam (prościzna) tomom 14-10-2005, 05:59 kupiłem mate od ropniaka pasuje idealnie. mocowanie na kilkanaście kołków. łódź ul. tuwima magazyn części forda ATZ. zapłaciłem około 180 pln + 1.20 za kołek. zamontowałem sam (prościzna) Jakie efekt? Paweł Stiopa 14-10-2005, 18:39 specyjalnie super efektów wygłuszających się nie spodziewałem - jest troche ciszej. zamontowałem w celu odizolowania maski od gorącego silnika. maska jest chłodna i po opryskaniu wodą nie wydziela się para , rostrzaskane robale i kupy są łatwe do zmycia ponieważ nie są przypalone. Markoerg 26-04-2006, 07:12 jesli juz ktos z Was wyciaszy klape od silnika to proszę i informację czy warto No trwało to dość znaczną ilość czasu ale wczoraj sprawiłem sobie na prezent imieninowy takową matę wygłuszającą. Jak się na coś poczeka kilka miesięcy to bardziej cieszy :fcp1 Efekt jest w postaci znacznego zmniejszenia słyszalności tonów wysokich. Które szczególnie były denerwujące podczas ruszania (1 i 2). Wygrzany silnik we wnętrzu samochodu jest nieco podobny do diesla. Uważam, że warto było założyć matę wygłuszającą, ze względu na dość dużą grubość maty myślę, że może lepiej spełnia swoją funkcję niż oferowane na Allegro samprzylepne maty bitumiczne. Mocuje się ją bajecznie prosto, na dwie wsuwki i 14 zapinek. Jedyny problem to dorwać taką matę w rozsądnej cenie. Pozdrawiam, dr_Oktan 27-04-2006, 18:56 Witam Gdzie kupiłeś tą matę ,ile dałeś ? Też uważam, że mata powinna być lepsza niż te bitumiczne, ale wstraszyłeś mnie że ; ciepły silnik słychać jak diesla . Ja tak nie chcę!! A jak to słychać powyżej 100 km/h ? Markoerg 28-04-2006, 07:02 Witam Gdzie kupiłeś tą matę ,ile dałeś ? Też uważam, że mata powinna być lepsza niż te bitumiczne, ale wstraszyłeś mnie że ; ciepły silnik słychać jak diesla . Ja tak nie chcę!! A jak to słychać powyżej 100 km/h ? Używaną w internecie http://www.auto-van.com.pl/, sądzę, że mieli jedną sztukę - zdjeli z jakiejś używanej maski. Dałem 150 zł przez Allegro. Wygłuszenie ścięło wysokie dzwięki więc niskie są jakby lepiej słyszalne, stąd moje porównanie. Ale bez przesady efekt nie jest rewelacyjny. Niestety FF nie należy do najcichszych autek i chyba nawet wygłuszenie przegrody by tu dużo nie pomogło. Teraz do 100 słychać raczej koła i nadkola. Powyżej tak czy inaczej robi się głośniej, ale to wynika z aerodynamiki szafy gdańskiej. Mimo powyższego jestem zadowolony i polecam. Teraz pomyślę nad wygłuszeniem drzwi - ale ta rozbiórka !!!. Przydałaby się fotorelacja, taka jak przy wymianie filtra przeciwpyłkowego by Skolmi czy też powietrza by Yotez to by było coś. Pozdrawiam, Yotez 28-04-2006, 11:52 ...no ba! :fcp2 A tak wracjąc do tematu, to poza wygłuszniem przegrody silnik/kabina, pomogło by zamontowanie osłony pod silnik - kiedyś, jakiśm koleś sprzedawał takie coś do Fusiona (i kilku innych modeli forda) w cenie poniżej 100zł, ale jakos ostatnio się nie pojawia. Powodzenia w dalszym wygłuszaniu Fusiona i jakby co, zapodajcie fotorelacje do działu porad. Pozdrawiam dr_Oktan 28-04-2006, 18:05 Dzięki Markoerg za przybliżenie. A ja dalej stoję w "rozkroku" i to szerokim.Teraz nie wiem czy w ogóle wygłuszać, bo do 100 słychać koła i zawieszenie, a powyżej szumy wiatru i czy to mata wygłuszająca ,czy bitumiczna nic tego nie zmieni. Chyba odpuszczę albo trafi mi się używana do 100 zl. r[/b] szeski 16-05-2006, 15:51 Witam ponownie, zdecydowalem sie na wyciszenie klapy silnika. Kupilem 3 maty APP z folia aluminiowa (60zl). Nakleilem i jestem naprawde w szoku. Teraz kola i wiatr robia wiekszy halas niz silnik przy 140km/h a przy 120 jest tylko szum kol! :) Oczywiscie przy wyprzedzaniu silnik sie odzywa, ale przy stalej predkosci jest SUPER. Chociaz wydaje mi sie, ze jesli warstwa bylaby podwojna (dwie sklejone maty - aluminiowa na twarda) byloby jeszcze lepiej - pojedyncza mata ma tylko ok. 1,5 mm grubosci (w internecie pisza 3mm - podpucha). Pozdrawiam Szeski [ Dodano: 2006-05-19, 10:46 ] Wczoraj sie zalamalem - mialem przyjemnosc jechac Renault Clio (napisalem Twingo) - to chyba ta sama klasa co nasz Fusionek - niestety przy takim samym silniku w srodku jest bardzo cicho. Oczywiscie pierwsze co, to zajrzec pod maske - pomyslalem, ze klapa jest firmowo wyciszona - otwieram, a tam gola klapa :( Ale... Miedzy silnikiem a kabina filcowa (chyba) mata na calej powierzchni, tak gruba, ze ciezko ja wygiac! No to zamknalem szybko klape i wsiadlem do mojego "wyciszonego" fusionka, ktory i tak jest glosnieszy :( A zawsze bylem sceptycznie nastawiony do francuskiej mysli technicznej... ;) Czy ktos juz wyciszal przegrode miedzy silnikiem a kabina? Czy musze na cos uwazac czy moge poprostu pozaklejac wszystkie dziury? Pozdro Szeski Yotez 25-07-2008, 13:59 No stało się ? kupiłem oryginalną matę z fusiona (allegro) za nie całe 100zł z przesyłką. Efekty ? na postoju nie jest jakoś bardzo ciszej ? jest inaczej, mniej ?drażliwie? dla ucha (wysokie tony), w środku troszkę lepiej, podczas jazdy też lepiej, ale już wyprzedzanie/wyższe obroty ? bez znaczenia. Nie jest to rewelacja, ale ogólnie zrobiło się ?milej? i lżej dla portfela o 100zł :fcp2 - cały montaż to prościzna. grzesko8 25-07-2008, 14:20 hehe ale dałeś zarobić:D:D pozdrawiam szeski 25-07-2008, 14:46 Witaj Yotez, ja wyciszalem matami bitumicznymi... tez myslalem ze jest tak sobie... do momentu jak zalozyli mi nowa klape bez wyciszenia... Pojezdzij z 2-4 tygonie z wyciszeniem i zdejmij na 1 dzien, bedziesz zaskoczony - przynajmniej ja bylem :) POzdro Szeski arek tuner 26-08-2008, 15:12 Pozdrawiam! Ja wyciszyłem matami bitumicznymi maskę i przegrodę plastikową która oddziela silnik od wycieraczek i szyby oraz tylnią klapę i całe dno bagażnika . Wyciszenie tyłu spowodowane wymianą tłumika. Jest teraz znacznie ciszej, FF jest fabrycznie tak wyciszony jak Warburg! Fey 26-03-2010, 08:47 Postanowiłem "odgrzać" temat bo jako "świeży" właściciel FF najboleśniej zazkoczył mnie poziom hałasu wewnątrz auta (lubię posłuchać muzyki ale w przedziale pręd. 100-120km/h w FF jest to niemożliwe - no chyba że haevy metal ale fanem nie jestem ;) ) Temat wygłuszenia maski już przerabiano ale interesuje mnie czy ktoś wygłuszał przestrzeń między silnikiem a kabiną (przegrodę silnika?)? Czy robić to od strony silnika czy wew kabiny, czy naklejać maty na tapicerkę pod pedałami czy pod tapicerkę? Czy ktoś próbował sklejać dwie maty żeby stworzyć grubsza warstę wygłuszenia? Znalazłem rysunek mocowania mat stworzony przez firme prod. takie maty http://img232.imageshack.us/img232/5615/matyzastosowanie.jpg (http://img232.imageshack.us/i/matyzastosowanie.jpg/) tyle że przydałyby sie praktyczne porady -może jakieś fotki?:) Proszę o uwagi doświadczonych w tej materiii FF-maniaków :) p.s. arek tuner może wrzucisz fotkę z wyciszeniem tej plastikowej przegrody? kacper69 28-03-2010, 19:58 Czy w Fusionach są zakładane fabrycznie wyciszenia na maskach od silnika? W moim egzemplarzu ( z 2004 roku) są tylko zaczepy do tego wyciszenia . Chętnie bym dokupił takie wyciszenie, bo faktycznie , czasami trudno zebrać myśli z powodu hałasu. Jitter 28-03-2010, 20:35 Wyciszenie klapy, dla osiągnięcia rzeczonego przez Ciebie celu, na nic się nie zda - ten zabieg da efekt tylko na zewnątrz auta. Jeśli chciałbyś wyciszyć wnętrze od hałasów, pochodzących od pracy silnika, powinieneś pomyśleć o obustronnym wygłuszeniu grodzi między kabiną, a komorą silnika, za pomocą np. mat bitumicznych z podklejoną folią aluminiową. Zabieg jest dość pracochłonny (nie mniej możliwy do wykonania w warunkach garażowych) i trochę kosztowny. Pozdrawiam. Skolmi 28-03-2010, 20:58 Teraz pomyślę nad wygłuszeniem drzwi - ale ta rozbiórka !!!. Przydałaby się fotorelacja, taka jak przy wymianie filtra przeciwpyłkowego by Skolmi czy też powietrza by Yotez to by było coś. Pozdrawiam, Szukajcie a znajdziecie :) Tu jest foto-manual do wygłuszania drzwi: http://www.ukfiestanetwork.com/index.php?showtopic=56240&st=0&start=0 Niby Fiesta, ale wątpię, żeby różnice były jakieś istotne. Fey 29-03-2010, 11:12 Skolmi dzięki za link tylko że trzeba być zarejestrowanym na tym forum bo inaczej link nie zadziała ale to nie problem Jitter a czy ty robiłeś takie wyciszenie (kabina)? chętnie obejrzałbym bym jakieś fotki na ten temat szczególnie wyciszenie grodzi po stronie silnika - nie chciałbym czegoś pochrzanić :572: a mistrzem w pracach ręcznych nie jestem ;) Swoją drogą ciekawe że ostatni post przed moim na temat wyciszenia FF był sprzed 2 lat , czyżby nikomu ten hałas w kabinie nie przeszkadzał? :) pawel182 30-03-2010, 23:08 Wyciszałem Fieste Mk6 (czyli starsza siostra Fusiona) niespełna rok temu i faktycznie dało to fajny efekt, aczkolwiek po jakimś czasie człowiek przyzwyczaja się do tego i ciężko później to zauważyć. Myślę że wyciszenie grodzi od silnika dałoby jeszcze lepszy efekt, puki co wyciszyłem wtedy drzwi przy okazji zakładania centralnego zamka i elektr.szyb i założyłem wygłusznie maski, a wyszło to tak: Jitter 31-03-2010, 21:24 Jitter a czy ty robiłeś takie wyciszenie (kabina)? chętnie obejrzałbym bym jakieś fotki na ten temat szczególnie wyciszenie grodzi po stronie silnika - nie chciałbym czegoś pochrzanić :572: a mistrzem w pracach ręcznych nie jestem ;) Robiłem, ale w innym aucie. Rozbierałem tapicerkę i częściowo podłogę. Pod deską był w miarę dobry dostęp, więc kleiłem maty bitumiczne, gdzie ręce sięgły. Swoją drogą ciekawe że ostatni post przed moim na temat wyciszenia FF był sprzed 2 lat , czyżby nikomu ten hałas w kabinie nie przeszkadzał? :) Może hałas przeszkadza, ale looknij pod maskę Fuzji. Bez podnośnika, kto wie, nawet wyjęcia silnika(?) ciężko wsadzić łapy, aby nakleić na grodzi jakąkolwiek matę. Fabrycznie "coś" tam (czyt. jakieś wygłuszenie od strony silnika) już jest, więc w tym aucie gra chyba nie warta świeczki... bystry1975 29-04-2013, 07:13 Czy ktoś z forumowiczów wygłuszał silnik w swoim fusion-jeśli tak prosze o podzielenie się informacjami jak i co.W moim (choć nie jest to bardzo uciążliwe bardzo) jest trochę głośno.Ktoś podzieli się swoimi spostrzeżeniami czy jego diesel też tak ma? Pzdrw! kubaw20055 29-04-2013, 11:22 W dieslu powinna być mata wygłuszająca pod maską ;) Ten silnik jest głośny i trzeba się do tego terkotu przyzwyczaić. Oczywiście można okleić ścianę grodziową od strony kabiny matami tłumiącymi dźwięki, co po części powinno rozwiązać sprawę ;) charon 13-02-2014, 06:27 Witam . Wygłuszyłem matą od diesla,na zewnątrz auta jest ciszej w środku tylko trochę lepiej, moim zdaniem za słabe jest wygłuszenie na ściance działowej. |