Zobacz pełną wersję : [mk3] wciaz mnie denerwuje zbieznosc kol
w wielkim skrocie na diagnostyce wyszlo ze jest zla zbieznosc wiec pojecahelm do warsztatu facet pyta sie co zrobic ja mowie przod wedlug jego komputera jest teraz ok a kierownica nadadal nie jest idealnie na wprost Jezdze caly czas na tych oponach zdartych troche z jednej strony ale auta nie zciaga
Boje sie ze jak kupie nowe opony bedzie dalej zdziaralo
Czy radziceie robic od nowa zbieznosc tym razem przod i tyl
Podczas ustawiania zbieżności mechanik prawdopodobnie ustawiał ją poprzez wkręcanie lub wykręcanie tylko jednej strony.Jeżeli auto nie ściąga to powinno być ok.Jeżeli przesunięcie kierownicy nie jest zbyt duże (max.30 stopni) można to zrobić samemu. Trzeba zaznaczyć pisakiem położenie przegubów w stosunku do drążków kierowniczych, poluzować przeciwnakrętki i zewnętrzne opaski osłon gumowych.Obracać oba drążki kierownicze w tym samym kierunku o około 30 stopni na każdy 1 stopień odchylenia koła kierownicy.Oba drążki należy obracać w tym samym kierunku i o taką samą liczbę obrotów a zbieżność na pewno się nie zmieni.
mondeo70235 14-02-2009, 17:04 podjedz do tego warsztatu który ci to robił i niech mechanik ci to skoryguje,czyli niech przeciągnie w przeciwną strone niż kierownica ucieka tak jak pisał mój poprzednik
Mariucha 14-02-2009, 18:14 W moim mondeo tez byl problem ze zbieznoscia i ustawieniem kierownicy, ustawili mi zbieznosc i kierownice idealnie \wg wskazan komupera\ w trakcie jazdy okazalo sie ze dalej sciaga a i kierownica nie jest prosto. Ustawilem zbieznosc kol tylnych i do tylu zbieznosc kol przednich i problem znikl, kierownica jest prosto a autko jedzie jak po sznurku.
Mariucha 14-02-2009, 18:14 W moim mondeo tez byl problem ze zbieznoscia i ustawieniem kierownicy, ustawili mi zbieznosc i kierownice idealnie \wg wskazan komupera\ w trakcie jazdy okazalo sie ze dalej sciaga a i kierownica nie jest prosto. Ustawilem zbieznosc kol tylnych i do tylu zbieznosc kol przednich i problem znikl, kierownica jest prosto a autko jedzie jak po sznurku.
Zbieżność kół przednich ma niewiele wspólnego ze ściąganiem samochodu.Przyczyną ściągania są najczęściej opony (różnica w ciśnieniu, różna rzeźba bieżnika, wada opony) lub niewłaściwe kąty pochylenia koła itp.Geometrię należy bezwzględnie ustawiać na obu osiach, najpierw tył (najlepiej gdy kąt toczenia jest 0) potem przód i wtedy jest ok. Skutkiem nieprawidłowej zbieżności kół jest nierównomierne ścieranie opon, a w przypadku dużych odstępstw od normy złe zachowanie pojazdu w zakrętach.
Geometrię należy bezwzględnie ustawiać na obu osiachPierwsz raz słyszę o geometrii tylnego zawieszenia(chyba że jest to auto 4X4).Z tyłu można ewentualnie ustawić zbieżność. Geometria to: pochylenie koła, pochylenie sworznia zwrotnicy i wyprzedzenie sworznia zwrotnicy. Pochylenie koła i sworznia zmniejsza przenoszenie na układ kierowniczy uderzeń powodowanych nierównościami jezdni,wyprzedzenie sworznia wpływa na stabilność jazdy na wprost( zbyt małe utrudnia również powrót koła kierownicy do położenia 0).
Piccolo_Jr 14-02-2009, 21:23 Bo w samochodach z zawieszeniem wielowachaczowym z tyłu, zbieżność z tyłu właśnie też trzeba robić np w focusach i Mondkach MKIII i IV :fcp14
tyłu zbieżność Owszem, ale nie geometrię.
Geometria zawieszenia pojazdu obejmuje zbieżność kół, kąt pochylenia koła i kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. To także równoległość osi oraz rozstaw kół obu osi i jeszcze parę innych wielkości. Te wszystkie parametry muszą być zgodne z danymi fabrycznymi. Mówiąc o geometrii pojazdu mam na myśli wszystkie te parametry, które dla danego pojazdu są mierzalne i regulowane.
Piccolo_Jr 14-02-2009, 23:23 tyłu zbieżność Owszem, ale nie geometrię.
Kurna chyba już nie kontaktuję dzisiaj :573:
Miałem napisać że z tyłu też się geometrię robi - było o tym milion razy na forum focusa na przykład - w przeciwnym razie można sobie zajechać oponki...
Panowie ale konkretenie mam robic jeszcze raz zbieznosc tym razem przod i tyl czy mozna przyjac ze zbieznosc jest ok tylko kierowinca nie jest idealnie prosto
Według mnie jeżeli auto nie było bite, nie było uderzenia bocznego w krawężnik(np. przy poślizgu) ,ani nie były wymieniane elementy tylnego zawieszenia to geometrię tyłu można sobie odpuścić.Jeżeli mechanik grzebał tylko z przodu to na pewno będzie przestawienie na kole kiery.Jak masz jeszcze wątpliwości to w dziale technicznym abc Sławko podał link gdzie jest wszystko o geometrii i zbieżności.Geometria całego auta:wypadkowe i za każdym razem auta ciężarowe.
Jeśli wszystko jest ok tylko kierownica przy jeździe na wprost jest przekręcona należy jeszcze raz poprawnie wyregulować zbieżność kół przednich przy kierownicy dokładnie ustawionej i zablokowanej do jazdy na wprost. Tak ustawia się kierownicę za każdym razem przy regulacji zbieżności. To bardzo ważne!!!
|