Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] stukanie w tylnym zawieszeniu
witam serdecznie , mam mały problem , pisalem wczesniej na temat tylnych amorkow (wymianie ) dzieki waszym poradom wszystko poszło gładko, ale to nie koniec wciaz mi cos stuka z prawej strony z tyłu i na pewno to juz nie sa amorki czy ktos z was sie z czyms takim zetknął? 2 tygodnie temu byłem na przegladzie ale niczego nie widzieli moze jakas gumka luzna prosze o pomoc :( FOrd Focus Kombi comfort X 2002r
Tuleje wahaczy.
U siebie wymieniałem 3 razy. :565:
ile kosztuja? i ile jest z tym roboty ?
szymonooo 21-02-2009, 21:10 diagnostyka nic nie wykazała? Ja miałem podobny przypadek ale z przodu. trzy stacje diagnostyczne i masa mechaników nie mogła znaleźć co to. Okazao się, że jak mi zmieniali sworznie to nie dokręcili kół (!!!)
Pozdrawiam
zwyczajny39 11-03-2009, 21:25 A może to stuka stabilizator ? . U siebie zawsze co pewien czas wymieniam na nowe lub dokładam podkładki pod nakrętki i pomaga :)
A może to stuka stabilizator ? . U siebie zawsze co pewien czas wymieniam na nowe lub dokładam podkładki pod nakrętki i pomaga :)
Moim zdaniem łącznik stabilizatora. Stań na równym terenie i rozbujaj samochód na boki- jeżeli będzie łącznik stabil. to będzie "pukać" :)
Moim zdaniem łącznik stabilizatora. Stań na równym terenie i rozbujaj samochód na boki- jeżeli będzie łącznik stabil. to będzie "pukać" :)
Stabilizator jak sama nazwa wskazuje działa góra - dół a nie na boki to nie będzie stukać.Sprawdż poprzeczne wahacze,te krótkie,mogą się przesunąć na tulejce i dotykają do zawieszenia.
Stabilizator jak sama nazwa wskazuje działa góra - dół a nie na boki to nie będzie stukać.Sprawdż poprzeczne wahacze,te krótkie,mogą się przesunąć na tulejce i dotykają do zawieszenia.
Bzdura totalna. Działa przy przechyłach bocznych mimo, że jest zamocowany pionowo i tylko bujając na boki samochód jesteś w stanie usłyszeć jak jest "uwalony". Miałem tak teraz. Pukało z tyłu. Otwarłem klapę tylną i bujałem z całej siły i cisza. Więc otwarłem tylne drzwi i bujałem na boki i było "puk,puk". Diagnoza- łącznik stabil. Dokręciłem go mocniej i jest na razie ok, ale niedługo trzeba będzie wymienić.
crazyson 12-03-2009, 14:20 Cześć Daro:)
Słuchaj miałem to samo stukało mi (takie głuche odgłosy) ale jak jechałem po gładkiej dobrej drodze to była cisza. Też nie wiedzieli co to może być?
Okazało sie, że łączniki stabilizatorów-50 pln za sztuke wiec nie jest źle. Na 90% u ciebie jest to samo o ile objawy są takie jak u mnie, tzn stukanie na nierównym i dziurach>
Pozdro:):)
Cześć Daro:)
Słuchaj miałem to samo stukało mi (takie głuche odgłosy) ale jak jechałem po gładkiej dobrej drodze to była cisza. Też nie wiedzieli co to może być?
Okazało sie, że łączniki stabilizatorów-50 pln za sztuke wiec nie jest źle. Na 90% u ciebie jest to samo o ile objawy są takie jak u mnie, tzn stukanie na nierównym i dziurach>
Pozdro:):)
Dokładnie u mnie było identycznie. Tak jak pisałem wcześniej wystarczy porządnie rozbujać autko na boki i pięknie słychać "uwalony łącznik".
Macie na myśli to...
http://ford.sklep.pl/pl,product,320256,lcznik,stabilizatora,tylnego,mc, kompletny.html
Macie na myśli to...
http://ford.sklep.pl/pl,product,320256,lcznik,stabilizatora,tylnego,mc, kompletny.html
dokładnie :)
A ja mam troszkę inny problem. Stuka mi coś w prawym tyle przy ruszaniu? Czy możliwe że to pływak w baku?
Poza tym wróciły mi piski na nierównościach o których kiedyś już pisałem. Zawieszenie sprawdzone na szarpakach, łączniki podobno okej, a coś cholera piszczy! Jutro wjeżdżam na kanał może to coś z wydechem chociaż jak mu z kopa zasadziłem to cichutko siedział...:(
No i mam w końcu diagnozę. Oberwana guma na wahaczu wzdłużnym z prawej strony. Do tego mocno sparciałe gumy na wahaczach poprzecznych (najgorzej przy tych krótkich). Teraz pojawia się dylemat, wymieniać same tuleje i zaryzykować czy może rzucić się na taki zestaw.
http://ewcar.pl/pl,product,365461,zestaw,wahaczy,poprzecznych,tyln ego,zawieszenia,meyle,716,050,0039,s.html
Miał ktoś z czymś takim do czynienia? Jak to się sprawuje? Mechanik mówił, że przy wymianie samych tulejek często jest problem z tymi wahaczami krótkimi bo tulejka lubi się wyślizgnąć. Cena za robociznę 300-500 zł zależy od tego jak będzie szło...bez geometrii i zbieżności. Niezbyt wygórowana?
Nie zakładam nowego tematu bo po co, szkoda śmiecić.
Odnośnie stukania, mam taki problem. Z tyłu, od strony pasażera, przy wolnej jeździe, nawet nierówną, gruntową drogą, słychać głuche stuki z okolic wlewu paliwa, tylnego prawego koła.
Dźwięk przypomina pukanie w pusty plastikowy zbiornik po płynie do spryskiwaczy (5l).
Sprawdzałem tłumik, nadkola i wszystko się w miarę dobrze trzyma.
Czy jest to coś poważnego? Sugestie mile widziane.
Pozdrawiam.
marianciu 03-05-2013, 00:02 Witam
Powiedzcie mi, kiedy stabilizator stuka, jest to dźwięk metaliczny, czy głuchy?
Tupińczyk 29-03-2015, 17:48 Witam maniaków Fordów
Może ktoś mi pomoże tutaj.
Od około 2 tygodni w swojej Foce (mk1 2003 r. kombi) słyszałem głuche pukanie z na tylnej półosi od strony kierowcy. Pierwsza myśl to łożyska - wymiana z lewej i prawej strony nic nie dała. Z racji pogody zdecydowałem się wymienić opony na letnie, a nuż coś się odwinie - niestety nic. W czwartek zaświeciła mi się kontrolka ABS i zaczęło się - to stukanie przerodziło się w walenie. Obecnie dżwięk jest taki jakby coś hamowało koło (jak gdyby w czasie jazdy koło o coś mocno uderzało). Auto poszło na domowy podnośnik ale na sucho nic nie wykazało, cisza jak makiem zasiał. Obecnie stoi w warsztacie u mechanika i czeka na diagnozę, ale będę wdzięczny jak ktoś podpowie cokolwiek o moim problemie.
futrzaken 20-06-2021, 20:37 Mam problem w focusie mk1 sedan. Od jakiegoś czasu mam powiedzmy takie "sprężynowe, głuche?" stuki z tyłu, lecz jedynie podczas dużego skrętu o 90 lub więcej stopni, czy to w lewo, czy prawo. Szukałem już kilka razy i byłem już na kilku przeglądach w między czasie i nikt nic nie wykrył i ja też nie widzę. Co to może być, może ma ktoś jakieś sugestie?
Mam problem w focusie mk1 sedan. Od jakiegoś czasu mam powiedzmy takie "sprężynowe, głuche?" stuki z tyłu, lecz jedynie podczas dużego skrętu o 90 lub więcej stopni, czy to w lewo, czy prawo. Szukałem już kilka razy i byłem już na kilku przeglądach w między czasie i nikt nic nie wykrył i ja też nie widzę. Co to może być, może ma ktoś jakieś sugestie?
auto trzeba przetrzepać, jak ci mamy pomóc...
damianisko5 21-06-2021, 07:39 Ktoś pisał dawno o czymś podobnym - powód, to tylne amory. To one wydają takie dźwięki.
Dodatkowo to łączniki stabilizatora i gumy/tuleje stabilizatora.
futrzaken 21-06-2021, 16:40 Amortyzatory mam tam dosyć świeże, ponieważ stare się wylały.
Myślałem, żeby wymienić na początek łączniki stabilizatora i tak pewnie zrobię.
kluska123244 22-06-2021, 16:27 sprawdź czy ci nie wali klapa bagażnika na początek
futrzaken 22-06-2021, 20:46 Bujałem go dzisiaj na boki, skrzypi niemiłosiernie. :)
|
|